Το βράδυ της περασμένης Τρίτης, το κτίριο της κρατικής εταιρείας πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (της μεγαλύτερης εταιρείας στη χώρα) ήταν φωτισμένο με την ελληνική σημαία. Λίγο νωρίτερα, για πρώτη φορά Ελληνας πρωθυπουργός επισκεπτόταν την πρωτεύουσα Αμπου Ντάμπι για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο. Δεν ήταν αυτή, ωστόσο, η μοναδική ένδειξη της ισχυρής συμμαχίας που χτίζουν σταδιακά οι δύο χώρες. Το επόμενο πρωί, ο διάδοχος του θρόνου, σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, άλλαξε τελευταία στιγμή την τοποθεσία της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υποδέχθηκε στο «προσωπικό» του παλάτι, όπου συναντάται παραδοσιακά μόνο με τους ηγέτες των στενών συμμάχων των Εμιράτων.

Από τους συμβολισμούς, στην ουσία: Μετά τη συμμαχία με την Αίγυπτο, που επισφραγίστηκε με την παρουσία του Αλ Σίσι στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, οι συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα χτίζει μια στρατηγική συνεργασία με τις μεγαλύτερες χώρες του μουσουλμανικού κόσμου. Τα Εμιράτα, από την άλλη πλευρά, επενδύουν πολιτικά και στρατηγικά σε ένα από τα εγγύτερα, γεωγραφικά, μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και παράλληλα στηρίζουν -όσο και αν κάτι τέτοιο δεν θα δηλωθεί ποτέ επισήμως τον «εχθρό του εχθρού τους».

ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Στο Αμπου Ντάμπι, την Τετάρτη, η Ελλάδα έγινε η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα μετά τη Γαλλία που υπογράφει τέτοιου εύρους συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για την Κοινή Δήλωση των δύο κυβερνήσεων, την Κοινή Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, τη διμερή συμφωνία στον τομέα εξωτερικής πολιτικής και τη διμερή συμφωνία στην άμυνα, που προβλέπει, μεταξύ άλλων: τη δημιουργία Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου, η οποία θα επιβλέπει την εφαρμογή της, καθώς και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στη βάση της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας του 2007. Υπενθυμίζουμε ότι στην κορύφωση της ελληνοτουρκικής κρίσης, στο τέλος Αυγούστου, έγιναν κοινές ασκήσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην περιοχή νότια της Κρήτης, προς μεγάλη ενόχληση της Αγκυρας.

Οπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η αναβάθμιση και εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας - ΗΑΕ δίνει νέα προοπτική στην ενδυνάμωση των περιφερειακών σχημάτων πολυμερούς συνεργασίας που κινούνται στον ίδιο στρατηγικό άξονα, με γνώμονα τη συνεργασία και την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, την ώρα που η Τουρκία, με σειρά παράνομων ενεργειών, θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια.

Στα τριμερή περιφερειακά σχήματα (Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος, Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ), η κυβέρνηση φιλοδοξεί να προσθέσει και να ενδυναμώσει την τριμερή συνεργασία με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και να αξιοποιήσει παράλληλα το ισχυρό λόμπι που διαθέτουν στην Ουάσινγκτον τόσο το Ισραήλ όσο και τα Εμιράτα.

Κι όλα αυτά έχοντας βέβαια κατά νου ότι η αναβάθμιση των σχέσεων με Ισραήλ, Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα γίνεται σε μια περίοδο που και οι τρεις χώρες, για διαφορετικούς λόγους, είναι ουσιαστικά σε σύγκρουση με το καθεστώς Ερντογάν.

Στην Κοινή Δήλωση Ελλάδας και ΗΑΕ -που περιέχει ρητή καταδίκη των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας- αναγράφεται σαφώς η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας και σε άλλους τομείς.

Μόλις μία ημέρα μετά την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης, έγινε, μάλιστα, γνωστή η συμφωνία, διάρκειας δέκα ετών, για την εκπαίδευση τεχνικών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Προς τον σκοπό αυτόν θα αξιοποιηθεί χώρος στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα, σε μια έκταση 90 στρεμμάτων, που θα διαμορφωθεί κατάλληλα και θα αποκτήσει τις απαιτούμενες υποδομές με δαπάνες των Εμιράτων. Το συνολικό κόστος του προγράμματος αυτού αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΞΤΡΕΜΙΣΜΟΥ

Ξεχωριστής σημασίας ήταν και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Κέντρου «Hedaya», διεθνούς οργανισμού για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού, Αλί Ρασίντ αλ Νουάιμι. Ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον συνομιλητή του, υπογράμμισε πως η Ελλάδα αναγνωρίζει τον σταθεροποιητικό ρόλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην ευρύτερη περιοχή και τον ηγετικό τους ρόλο ως εκφραστών του μετριοπαθούς Ισλάμ. Αυτό που και οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται καλά, χωρίς να το εκφράζουν δημόσια, είναι ότι το «Hedaya» μπορεί να «φρενάρει» την απήχηση και τη δράση εξτρεμιστών ισλαμιστών στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, που εκτιμάται ότι υπόγεια ενισχύει η Τουρκία.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 21 Νοεμβρίου