δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.
Ο κ. Ζαριφόπουλος σημείωσε πως «σημασία έχει να τηρούμε τα μέτρα και να μετακινούμαστε μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο».
Σημείωσε πως ουδέποτε «υπήρξε σκέψη να μπει κόφτης στα sms».
Ακόμη ανέφερε πως «το υπουργείο θα συμμετέχει στη διαδικασία των εμβολιασμών όταν ξεκινήσουν αυτοί και θα γίνεται μέσω της άυλης συνταγογράφησης αλλά και της ειδικής πλατφόρμας που θα ανοίξει».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γρηγόρη Ζαφιρόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με τα SMS στο 13033, ο κ. Ζαριφόπουλος σημείωσε: «Υπάρχει μια μείωση τα νούμερα των μηνυμάτων. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας είχαμε κατά μέσο όρο περίπου 2,6 εκατομμύρια μηνύματα στο 13033 την ημέρα, στη πρώτη φάση του δεύτερου κύματος της πανδημίας είχαμε πάνω από 4 εκατομμύρια. Δεν λένε όμως κάτι τα νούμερα αυτά γιατί δεν συγκρίνουμε όμοια πράγματα, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στην αρχή τουλάχιστον είχαμε ανοιχτά Δημοτικά –Νηπιαγωγεία –Παιδικούς Σταθμούς, είχαμε περισσότερους λόγους έκτακτης μετακίνησης σε σχέση με το πρώτο. Τώρα που κλείσαμε τα σχολεία έχει μια μείωση όμως δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία να κοιτάμε τα νούμερα αυτά, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι στο δεύτερο κύμα ο κόσμος είναι πιο εξοικειωμένος με το 13033 και το χρησιμοποίει σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι στο πρώτο κύμα όπου πιθανώς να χρησιμοποιούσε τη φόρμα της Πολιτικής Προστασίας ή τη λευκή κόλλα χαρτί . Αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε όλοι είναι να τηρούμε τα μέτρα, να μετακινούμαστε μόνο όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί αποδεικνύοντας ατομική ευθύνη να ξεπεράσουμε αυτή την παγκόσμια πανδημία. Το 13033 είναι απλώς ένα εργαλείο που βοηθάει τους πολίτες και το κράτος στην τήρηση αυτών των μέτρων».
Ερωτηθείς αν θα καταργηθεί το SMS με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, απάντησε: «Όπως και στο πρώτο κύμα έτσι και τώρα συνολικά σαν κυβέρνηση ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Θα δούμε πως εξελίσσονται τα πράγματα, τι αποφάσεις θα παρθούν και θα ακολουθήσουμε όλοι μας τις υποδείξεις των ειδικών, της Πολιτικής Προστασίας και θα δούμε σε εκείνη τη στιγμή τι ακριβώς θα γίνει όσον αφορά τα διάφορα εργαλεία τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας».
Αναφερόμενος στις συζητήσεις για περιορισμούς των SMS, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισήμανε: «Η συζήτηση για να μπει κόφτης στα SMS δεν υπήρξε ποτέ στο τραπέζι. Δεν έχει κανένα νόημα, ακόμα και αν περιορίσουμε τα SMS ο πολίτης θα μπορεί να επιλέξει την εναλλακτική της φόρμας».
Ερωτηθείς αν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα συμμετάσχει στη διαδικασία του εμβολιασμού, ανέφερε: «Ναι συμμετέχει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και είναι ευκαιρία να ενημερώσουμε τους πολίτες για τους τρεις εναλλακτικούς τρόπους τους οποίους θα έχουμε όταν παραλάβουμε τις παρτίδες των εμβολίων. Θα μπορεί ο πολίτης, αυτός που δεν έχει τις ψηφιακές δεξιότητες, σίγουρα να κλείσει ραντεβού μέσα από τηλεφωνικό κέντρο. Θα μπορεί όμως o πολίτης και μέσα από το Gov.gr σε σχετική πλατφόρμα την οποία αναπτύσσουμε να κλείσει ραντεβού σε ημέρα και ώρα της επιλογής του. Όμως ως τρίτη εναλλακτική για τους συμπολίτες μας που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, και αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 800 χιλιάδες οι πολίτες που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, σε αυτές τις περιπτώσεις να έρχεται αυτόματα στο κινητό με SMS ή στο email που έχει δηλώσει ο πολίτης το ραντεβού».
«Είμαστε στην τελική ευθεία προκειμένου να είναι έτοιμη και η πλατφόρμα μέσα από το Gov.gr και η λύση μέσα από την άυλη συνταγογράφηση και θα δούμε όλες τις εναλλακτικές τις οποίες έχουμε στη διάθεσή μας . Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε και σχεδιάζουμε προκειμένου να είμαστε έτοιμοι όταν θα έχουμε το εμβόλιο και θα είμαστε έτοιμοι όταν θα παραλάβουμε το εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.