«Θα υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την ΕΕ, μένει να δούμε ποιες θα είναι αυτές» , δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον Παναγιώτη Τζένο ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής διεθνών σχέσεων Άγγελος Συρίγος.

 Ο κ. Συρίγος εκτίμησε ότι ο «Τούρκος πρόεδρος έχει εξαντλήσει την υπομονή των κρατών μελών της ΕΕ», ενώ ανέφερε πως «έχει αποτύχει η γερμανική προεδρία της ΕΕ στη διαχείριση των τουρκικών προκλήσεων».

Ακόμη τόνισε πως «η αμερικανική εξωτερική πολιτική βλέπει Ελλάδα και Τουρκία ως κοινό σύστημα ασφάλειας στην περιοχή».

Τέλος σημείωσε πως «είναι εξαιρετικό κρίσιμο το χρονικό διάστημα ως την ανάληψη της προεδρίας Μπάϊνετν, καθώς ο Ερντογάν θα  εκμεταλλευτεί το κενό με κίνηση στην Ανατολική Μεσόγειο ή στη Συρία».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άγγελου Συρίγου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την επιθετικότητα της Τουρκίας,  κ. Συρίγος σημείωσε: «Ο Ερντογάν ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο της προηγούμενης φοράς αλλά και πολλών άλλων περιπτώσεων στο παρελθόν, εμφανίζεται την τελευταία στιγμή να γυρίζει λίγο πίσω. Τραβάει του Ορούτς Ρέις και σου λεει «είμαι εδώ ελάτε για διαπραγματεύσεις». Η ελληνική πλευρά έχει θέσει θέμα καλοπιστίας δηλαδή λεει ότι δεν μπορεί να συζητάμε καλόπιστα όταν ο άλλος μέχρι χθες απειλούμε και προφανώς δεν μπούμε να συζητάμε υπό συνθήκες τέτοιες οι οποίες να απειλούν ανά πάσα στιγμή την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Ερωτηθείς αν η Ευρώπη θα προχωρήσει σε κυρώσεις στην Τουρκία, ο βουλευτής της ΝΔ απάντησε: «Νομίζω ότι ο Ερντογάν έχει εξαντλήσει την υπομονή των κρατών μελών της ΕΕ και έχει αφαιρέσει από την ομάδα των κρατών που τον υποστηρίζουν οποιοδήποτε επιχείρημα για το τι έχει συμβεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Θα υπάρξουν κάποιες κυρώσεις το ερώτημα είναι πόσο σοβαρές είναι οι κυρώσεις. Η ΕΕ την προηγούμενη φορά έκανε 7 μήνες για να αποφασίσει να πάρει κυρώσεις για τις τουρκικές γεωτρήσεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Ξέρετε ποιες ήταν οι κυρώσεις μετά από 7 μήνες κυοφορίας; Απαγόρευσαν τν είσοδο στην ΕΕ και δέσμευσαν περιουσιακά στοιχεία που υπήρχαν στην ΕΕ δύο διευθυντικών στελεχών της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου. Για αυτό σας λεω ότι υπάρχουν κυρώσεις και κυρώσεις. Το ότι θα υπάρξουν κυρώσεις το θεωρώ βέβαιο γιατι πραγματικά ο Ερντογάν έχει εξαντλήσει το περιθώριο των άλλων κρατών».

Για τη Γερμανία, ανέφερε: «Η Γερμανία αποδεικνύεται ότι πέτυχε παταγωδώς ως προεδρία σε σχέση με το τι έχει συμβεί στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες . Δεν είναι ότι είναι η πιο ισχυρή χώρα της ΕΕ , έχει και την προεδρία της ΕΕ και τι καταλήγει στο τέλος της προεδρίας; Να έχουμε σχεδόν 4 μήνες ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η Γερμανία να μην μπορεί να κάνει τίποτα γιατί επιλέγει να μην κάνει τίποτα. Είναι επιλογή της Γερμανίας να αφήσει τα πράγματα να κινηθούν έτσι».

«Σε αυτή τη φάση εκείνο που θα πόναγε περισσότερο τον Ερντογάν είναι αυτό που έκανε ο Καναδάς με τα οπλικά συστήματα. Είπε επειδή χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα οπλικά συστήματα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και σκότωσαν κόσμο εγώ δεν ξαναστέλνω στα τουρκικά drones αυτά τα οπτικά τα οποία χρησιμοποίησαν για την κατεύθυνση των λέιζερ που χρησιμοποιήθηκαν για τα βόμβες. Η απαγόρευση εξαγωγής οπλικών συστημάτων στην Τουρκία θα ήταν κάτι που ο Ερντογάν θα καταλάβαινε πολύ πιο άμεσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την κίνηση της Ελλάδας για συμμαχία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο κ. Συρίγος δήλωσε: «Είναι μια στρατηγική κίνηση μακροπρόθεσμη δηλαδή πάει μπροστά σε βάθος χρόνου. Έχουμε μια νέα κυβέρνηση στην Αμερική που αν θέλουμε να δούμε αντικειμενικά ποιο είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην εξωτερική της πολιτική είναι η στάση της Τουρκίας. Η αμερικάνική εξωτερική πολιτική βλέπει την Ελλάδα και την Τουρκία ως ένα ενιαίο σύστημα ασφαλείας, δεν βλέπει αυτόνομα την Ελλάδα από την Τουρκία επομένως επηρεαζόμαστε άμεσα από κινήσεις που θα κάνει η Τουρκία σε σχέση με την Αμερική. Εμείς δημιουργούμε ένα δεύτερο περιφερειακό σύστημα ασφαλείας. Αποσπώμεθα από την κλασική οπτική της Αμερικής που βλέπει την Ελλάδα ως παράρτημα της Τουρκίας γιατί η Τουρκία είναι εκείνη η οποία συνορεύει με δύσκολες χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Συρία. Κάνουμε μια κίνηση να φτιάξουμε ένα περιφερειακό σύστημα ασφαλείας και έτσι να οδηγήσουμε την Αμερική να μας δει υπό άλλο πρίσμα».

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει το χρονικό διάστημα μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αμερικανού προέδρου, απάντησε: «Πιστεύω ότι θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Ο Ερντογάν θεωρώ ότι θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το κενό το ερωτηματικό για μένα είναι αν θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί στην Ανατολική Μεσόγειο ή στην περιοχή της Συρίας με τους Κούρδους. Θεωρώ βέβαιο ότι κάτι θα κάνει. Στη Συρία για να το κάνει πρέπει να έχει πράσινο φως από τη Ρωσία δηλαδή υπάρχει αυτή η κουρδική πόλη του Κομπανί που είναι κάρφος το μάτι της Τουρκία, πιθανόν θα θελήσει να επιτεθεί στο Κομπανί ως τώρα δεν το έχει κάνει. Το Κομπανί είναι υπό την αμερικανική ομπρέλα προστασίας οπότε μια πιθανότητα είναι να θελήσει να κερδίσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θέλει για να αλλάξει τα δεδομένα στη Συρία, η άλλη πιθανότητα είναι εάν δεν συμφωνήσει η Ρωσία και δεν του δώσει το πράσινο φως να προσπαθήσει να το κάνει αυτό στην Ανατολική Μεσόγειο όπου εκεί δεν εμπλέκεται κάποια μεγάλη δύναμη».