Σχεδόν σίγουρη είναι μια παράταση στην παράταση όσον αφορά την άρση του lockdown , με τον πρωθυπουργό να συστήνει στους υπουργούς του, κατά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, να αποφεύγουν τις δηλώσεις με ημερομηνίες για την ενδεχόμενη άρση της καραντίνας

Η παράταση του lockdown για την αντιμετώπιση του κοροναϊού λήγει τυπικά την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου. 

Ωστόσο, όπως κάθε Παρασκευή έτσι και στο τέλος αυτής της εβδομάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει με τους λοιμωξιολόγους. Και αφού του αναλύσουν τα δεδομένα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, για το αν και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, για το τι θα γίνει με την εστίαση και τα μαγαζιά.

Νέο διάγγελμα Μητσοτάκη

Το νέο διάγγελμα Μητσοτάκη έχει “κλειδώσει”, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα σε συνέντευξή του

Έτσι, στο τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό με τηλεοπτικό του μήνυμα, με το οποίο θα ανακοινώσει στους πολίτες το «μονοπάτι» της εξόδου της χώρας μας από το lockdown.

Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, «ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου. Τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας
Ο πρωθυπουργός έδειξε… παράταση του lockdown

Το τι θα πει ο πρωθυπουργός είναι άγνωστο, ωστόσο κατά την χθεσινή ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, έδειξε σε νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα πρέπει να σταματήσουν να μιλούν με ημερομηνίες και να εξετάζουν μόνο τα πραγματικά επιστημονικά δεδομένα: «Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα».

Στη συνέχεια έγινε πιο αποκαλυπτικός τονίζοντας: «Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα».

Τα σενάρια άρσης του lockdown

Οι ειδικοί σχεδόν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 του μήνα, δεδομένης της επιδημιολογικής κατάστασης.

Οι εκτιμήσεις τώρα οδεύουν προς τις 14 Δεκεμβρίου, για σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας. Όμως και τότε είναι αμφίβολο αν θα είναι εφικτό το άνοιγμα της αγοράς, αφού η παρούσα επιδημιολογική κατάσταση δε δίνει ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Σύμφωνα ωστόσο με αποκλειστικές πληροφορίες του Star, η 14η Δεκεμβρίου φαίνεται να είναι η ημερομηνία που θα ξεκλειδώσουν σχολεία (δημοτικά και γυμνάσια), ενώ την ίδια ημερομηνία, θα μπορέσουμε να κάνουμε τις αγορές μας σε χριστουγεννιάτικα δέντρα και στολίδια, καθώς, ρολά φαίνεται πως θα ανεβάσουν τα εποχικά και τα μικρά καταστήματα.

Για την επιστροφή σε ένα είδος κανονικότητας, τα δεδομένα τείνουν προς την 21η Δεκεμβρίου. Πρόθεση της κυβέρνησης πάντως, είναι να ανοίξει η αγορά πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ στις σκέψεις της ήταν και το άνοιγμα των σχολείων πριν από τις γιορτές.

Δύσκολη εξίσωση η εστίαση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την εστίαση «δύσκολη εξίσωση» και σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι ακόμη και όταν ανοίξει δεν θα υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση και δυνατότητα για όρθιους. Αυτό που συζητείται είναι το ζήτημα των εστιατορίων.

Επίσης ο κ. Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τους οργανωμένους φορείς της εστίασης προκειμένου να υπάρξει μακροπρόθεσμη προοπτική και μετά το Πάσχα και το καλοκαίρι, ώστε να μπορέσουν να «ρεφάρουν» όπως με ένα χαμηλότερο ΦΠΑ.

Ποια ημερομηνία θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία

Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των σχολείων να γίνει πριν από τις γιορτές. Ωστόσο, τα δεδομένα αλλάζουν με κάποιους λοιμωξιολόγους να προτείνουν άνοιγμα των σχολείων τον Ιανουάριο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στα σχολεία είπε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετική αντιμετώπιση με βάση τις γεωγραφικές ζώνες, αλλά το βάρος ρίχνεται σε όλη την επικράτεια. Για την ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει της εισηγήσεις των ειδικών και επεσήμανε ότι ειδικά σε δημοτικά και γυμνάσια το ιικό φορτίο είναι μικρό.

Πώς θα είναι οι γιορτές στο σπίτι

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει μια εικόνα για το πώς θα πρέπει να αναμένουμε τις γιορτές. «Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος. Πολύ-πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειές μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα. Και έτσι πρέπει να γίνει σε αυτό το ιδιαίτερο 2020, το οποίο μας επιφύλαξε πάρα πολλές εκπλήξεις», είχε τονίσει κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη διοίκηση και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.

Τι λένε οι ειδικοί

Παγώνη στα Παραπολιτικά 90,1: Για την άρση των περιορισμών τα κρούσματα θα πρέπει να είναι γύρω στα 500 και διψήφιος ο αριθμός των διασωληνωμένων

«Έχουμε πέσει πάνω στους ασθενείς με κοροναϊό ενώ υπάρχουν και άλλες ανάγκες και τα τακτικά χειρουργεία γίνονται»,
δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η Πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

Η κ. Παγώνη σημείωσε πως «είναι επικίνδυνο να ορίζεις ημερομηνίες για άρση των περιορισμών» και πως «τα καθημερινά στοιχεία πρέπει να αξιολογούνται».

Την ίδια στιγμή άφησε να εννοηθεί ότι «θα υπάρξει παράταση των περιορισμών καθώς θα πρέπει να αξιολογηθούν τα στοιχεία των επόμενων 10 ημερών».

«Είναι εμφανές ότι τα κρούσματα υποχώρησαν -παρότι τα μέτρα του lockdown δεν τηρήθηκαν από όλους. Πλέον όμως ο δείκτης μετάδοσης Rt έχει πέσει κάτω από 1, ενώ έχει μειωθεί το ποσοστό θετικότητας, στο 9,18%» είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κοροναϊό, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Με το βλέμμα της κοινωνίας στραμμένο στις γιορτές, η κ. Παπαευαγγέλου προσδιόρισε ως τους παράγοντες που θα κρίνουν το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν αφενός την μεγάλη διασπορά στην κοινότητα πανελλαδικά και αφετέρου την πίεση των ΜΕΘ, περιγράφοντας ως ιδεατή την σταδιακή άρση των μέτρων, σε συνδυασμό με «μια αλλαγή στη συμπεριφορά μας».

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης, όπως αποτυπώνεται στον δείκτη Rt δεν αντικατοπτρίζει το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς σε αντίθεση με τον δείκτη που υποχωρεί, το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό και παραπέμπει σε εκείνο που ήταν στις αρχές Νοεμβρίου.

Στη σταδιακή άρση του lockdown, ημερομηνία της οποίας παραμένει ακόμα άγνωστη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος. Ο κ. Γαργαλιάνος εμφανίστηκε αισιόδοξος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο περιορισμού της εξάπλωσης του φονικού ιού στη χώρα μας μέχρι τα Χριστούγεννα.