«Από τις δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ λείπει η στρατηγική της Τουρκίας να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό προκειμένου να επιτυγχάνει τους γεωστρατηγικούς στόχους της»
, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή Secret του Παναγιώτη Τζένου ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, λέγοντας ότι «η καγκελάριος της Γερμανίας λέει την μισή αλήθεια», ενώ ζήτησε από την ΕΕ «να γίνει περισσότερο απαιτητική απέναντι στην Τουρκία».
Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι «το Μάρτιο η Ελλάδα είχε πάρει τα εύσημα από όλους τους ευρωπαίους, επειδή αποτέλεσε την ασπίδα της Ευρώπης» και κάλεσε την Ευρώπη να αποφασίσει τι ρόλο έχουν οι χώρες της πρώτης γραμμής και ζήτησε στήριξη από όλες τις χώρες της ΕΕ.
Ακόμη ξεκαθάρισε ότι «έχει χτυπήσει καμπανάκι στην ΕΕ ότι εάν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία αν δεν συμφωνηθούν όλα και τίποτα δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικό εάν όλα δεν είναι υποχρεωτικά».
Παράλληλα χαρακτήρισε «δύσκολη εξίσωση» τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, ενώ καταλόγισε απροθυμία στην ΕΕ να καθορίσει την μορφή των σχέσεων με την Άγκυρα και είπε πως «η Ελλάδα επιδιώκει διάρκεια στην αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας».
Τέλος σημείωσε ότι «βρισκόμαστε εν μέσω της προσπάθειας του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών να διαμορφωθεί μια δυναμική υπέρ της χώρας μας στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κουμουτσάκου στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφερόμενος στις δηλώσεις της κας Μέρκελ για το προσφυγικό, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε: «Οι δηλώσεις της κας Μέρκελ είναι η μισή αλήθεια. Αποτυπώνει μια υπαρκτή κατάσταση που την ξέρει και την αναγνωρίζει η Ελλάδα όπως και η διεθνής κοινότητα ότι η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφος της μετά τον εμφύλιο στη Συρία περίπου 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και άλλο 1 εκατομμύριο είτε προσφυγικό είτε μεταναστευτικό. Είναι η χώρα που έχει τον περισσότερο και μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών και προσφύγων στον κόσμο, αυτό αναγνωρίζεται και αναγνωρίζεται και από την Ελλάδα , αυτό όμως που λείπει από τις δηλώσεις της κας Μέρκελ είναι η βούληση της Τουρκίας, η στρατηγική της Τουρκίας να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν το μεταναστευτικό, αυτή τη μεγάλη δεξαμενή ανθρώπων, να τους εργαλειοποιεί προκειμένου να επιτυγχάνει γεωστρατηγικούς στόχους της μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο κατά καιρούς εκβιασμός της ίδιας της Ευρώπης. Και αυτό το ζήσαμε εμείς εδώ στην Ελλάδα και δι ημών η Ευρώπη τον περασμένο Μάρτιο».
«Όταν αναφέρεται η καγκελάριος στη μισή εικόνα πρέπει να πει και την άλλη μισή και να γίνει η Ευρώπη απαιτητική έναντι της Τουρκίας, να εκριζώσει και να καταπολεμήσει τα δίκτυα των λαθροδιακινητών ανθρώπων που καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα εκμεταλλευομένη τα όνειρα απελπισμένων ανθρώπων για να τους κάνουν ανθρώπινο πολιορκητικό κριό για την Ευρώπη», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ πριν ένα χρόνο είπε ότι εάν η Τουρκία διεκδικεί πρόσθετη οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη γιατί έχει 4 εκατομμύρια ανθρώπους εκεί η Ελλάδα επί της αρχής δεν είναι αντίθετη με ένα όρο όμως ότι αυτά τα χρήματα δεν θα πάνε σαν λευκή επιταγή σε μια Τουρκία που θα τα παίρνει και θα συνεχίσει να στέλνει κόσμο μη καταπολεμώντας τους λαθροδιακινητές αλλά αυτά τα χρήματα θα πρέπει να συνδεθούν αυστηρά με προϋποθέσεις που συνοψίζονται στην εξής φράση. Περισσότερα χρήματα για λιγότερες ροές. Λιγότερα χρήματα ή καθόλου χρήματα αν αυξάνονται οι ροές. Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας, είναι μια θέση και ρεαλιστική και δίκαιη αλλά και πιέζει την Τουρκία να παράγει αποτελέσματα και όχι να καταναλώνει τα ευρωπαϊκά χρήματα για να γίνονται αυτά τα χρήματα είτε εξοπλισμός της στρατοχωροφυλακής είτε να χάνονται κάπου χωρίς κανένα αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
«Είναι και παράλογο και είναι και ένας μεγάλος φαρισαϊσμός που ξεπερνάει τα όρια. Θυμίζω ότι το Μάρτιο είχαμε πάρει εύσημα από όλους τους ευρωπαίους γιατί ήμασταν η ασπίδα της Ευρώπης, για αυτή την ασπίδα της Ευρώπης που δώσανε συγχαρητήρια δεν μπορεί μερικούς μήνες μετά διάφοροι κύκλοι των Βρυξελλών να μας κατηγορούν ακριβώς επειδή είμαστε η ασπίδα της Ευρώπης. Πρέπει να αποφασίσουν στις Βρυξέλλες διάφοροι κύκλοι τι ακριβώς ρόλο έχουν οι χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα. Εμείς έχουμε φτιάξει μια συνεκτική ομάδα χωρών που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, που είναι οι χώρες της πρώτης γραμμής της Μεσογείου και αυτή η ομάδα διαμορφώθηκε με ελληνική πρωτοβουλία . Ισπανία, Ιταλία , Μάλτα Ελλάδα και Κύπρος είμαστε μια γροθιά που ζητάμε αλληλεγγύη και κατανομή του βάρους. Αυτές οι 5 χώρες θα σηκώσουνε το βάρος για τις 27; Όχι, οι 5 χώρες της πρώτης γραμμής δεν θα σηκώσουνε το βάρος για τις 27 διότι προορισμός δεν είμαστε εμείς, δεν είναι η Ιταλία ή η Ισπανία προορισμός είναι η Ένωση. Είμαστε συνοριοφύλακες της Ευρώπης και για αυτό απαιτούμε αλληλεγγύη», επισήμανε μεταξύ άλλων.
«Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτό που κάναμε σε επίπεδο υπουργών της Μεσογείου πήρε τη μορφή πλέον παρέμβασης πρωθυπουργών. Πριν μερικές μέρες ο κ.Μητσοτάκης μαζί τους πρωθυπουργούς Ισπανίας, Ιταλίας και Μάλτας κατέθεσε μιας εκτενή επιστολή στην επιτροπή και στο συμβούλιο που επαναφέρει και τονίζει στο προσκήνιο την ανάγκη πραγματικής αλληλεγγύης. Δεν άρεσε αυτή η επιστολή γιατί άσκησε πίεση αλλά εμείς οφείλουμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και τα δικά μας και της Ευρώπης διότι εμείς δεν μπορούμε να σηκώσουμε αυτό το βάρος, απαιτούμε στήριξη», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Μόνο με σταυρωμένα χέρια δεν καθόμαστε, έχουμε φτιάξει μιας πολύ συνεκτική ομάδα και θα σας αποκαλύψω ότι όχι μόνο η επιστολή των πρωθυπουργών των τεσσάρων χωρών αλλά και όλη η δουλειά που έχουμε κάνει στο επίπεδο υπουργών έχουμε χτυπήσει ένα καμπανάκι και είπαμε ότι εμείς δεν θα συμφωνήσουμε σε τίποτα αν δεν συμφωνηθούν όλα. Αν δεν συμφωνήσουμε στην αλληλεγγύη δεν θα υπάρξει καθόλου συμφωνία. Αν δεν συμφωνήσουμε σε μια ουσιαστική αποτελεσματική στήριξη των χωρών που αναλαμβάνουν το μεγάλο βάρος εμείς δεν θα συμφωνήσουμε σε τίποτα. Και δεν θα πάμε σε μια λογική κατακερματισμού σαλαμοποίησης των διαφόρων νομικών κειμένων, να συμφωνείται το ένα μετά το άλλο και τελικά να βρεθούμε χωρίς όπλα σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Εμείς είμαστε της προσέγγισης ''πακέτο''», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.
«Όλα μαζί θα συζητηθούν και όλα θα συμφωνηθούν, δεν θα κόβονται κατά το δοκούν, τίποτα δεν μπορεί να συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα. Αυτό είναι το ένα και η άλλη αρχή μας είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικό αν όλα δεν είναι υποχρεωτικά. Δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική η διαχείριση των συνόρων και του οστικού μεταναστευτικού κύματος από τις χώρες πρώτης γραμμής στα σύνορα και αυτό να είναι υποχρέωση χωρίς να είναι αντίστοιχα υποχρεωτική μια ουσιαστική αλληλεγγύη όχι μόνο σε χρήματα και σε λόγια αλλά σε κατανομή του βάρους δηλαδή μετεγκαταστάσεις σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.
«Δύο ειναι οι βασικές μας αρχές, τίποτε δεν μπορεί να συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα και δεύτερον, τίποτα δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικό αν όλα δεν είναι υποχρεωτικά. Δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική η δουλειά μας στα σύνορα χωρίς να είναι υποχρεωτική η αλληλεγγύη που θα δεχτούμε για αυτή τη δουλειά που κάνουμε. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο ένα και να μην συμφωνήσουμε σε όλα, όλα πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ των οποίων και η αλληλεγγύη. Έχετε ίσως για πρώτη φορά τόσο καθαρά δημόσια τις δύο θεμελιώδεις αρχές της διαπραγματευτικής τακτικής της Ελλάδας και των 5 χωρών της πρώτης γραμμής όπως αυτό αποτυπώθηκε στην πρόσφατη επιστολή των πρωθυπουργών», διευκρίνισε.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εξίσωση των σχέσεων Ευρώπης -Τουρκίας είναι μια δύσκολη εξίσωση αυτό όμως δεν μπορεί να είναι προκάλυμμα που να δικαιολογεί την απροθυμία της ΕΕ να τολμήσει να καθορίσει ακριβώς τη μορφή των σχέσεών της με την Τουρκία», τόνισε.
«Η ατολμία καθορισμού πολιτικής είναι το χειρότερο από όλα διότι είναι ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι είναι αδύναμη η Ευρώπη ακόμη και να καθορίσει τις σχέσεις της μαζί της. Έρχεται λοιπόν η ώρα και δεν μπαίνω μόνο στις κυρώσεις, περιμένω από την Ευρώπη την οποία πιστεύω, περιμένω να μην γοητευτεί από τα ανατολίτικα τερτίπια της τελευταίας στιγμής του Ερντογάν αλλά να προχωρήσει με σαφήνεια σε καθορισμό στρατηγικών σχέσεων», συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Η Ελλάδα δεν επιδιώκει διάλειμμα στην ένταση αλλά διάρκεια στην αποκλιμάκωση. Όσο μένουμε σε τακτικούς χειρισμούς της Τουρκίας είτε με λόγια που ξεχνιούνται σε 24 ώρες είτε με την αγρανάπαυση του Ορούτς Ρέις δεν συντελείται η προϋπόθεση που έχει θέσει η Ελλάδα για διάλογο» επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.
«Βρισκόμαστε εν τω μέσω μιας έντονης προσπάθειας που κάνει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των εξωτερικών για να διαμορφώσει συμμαχίες μέσα στο συμβούλιο προκειμένου να ληφθούν καλύτερες για την Ελλάδα αποφάσεις. Χθες μίλησε με τον κ. Μακρόν, αντίστοιχα ο κ. Δένδιας κάνει τις δικές του κινήσεις να διαμορφώσουμε μια δυναμική υπέρ της χώρας. Δεν μπορώ να προκαταλάβω την τελική θέση της Ελλάδας, έχουμε μπροστά μας σχεδόν ένα δεκαήμερο πυκνό σε διπλωματική δραστηριότητα και θα δούμε στο τέλος ποια θα είναι η δυναμική που θα διαμορφωθεί . Πάντως η Ελλάδα κάνει αυτή τη στιγμή δια του πρωθυπουργού ότι πρέπει προκειμένου να υποστηριχθούν κατάλληλα τα εθνικά συμφέροντα και να μη γοητευτεί αφελώς η Ευρώπη από τις κινήσεις εντυπωσιασμού της τελευταίας στιγμής στη λογική ενός ανατολίτικου παζαριού που κάνει η Άγκυρα», κατέληξε.