Πλεύρης στα Παραπολιτικά 90,1: Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πιο επίμονο - Ο ιός βρίσκεται στην κοινότητα και είναι ανθεκτικός
Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «στη Βόρεια Ελλάδα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα νωρίτερα», είπε ωστόσο ότι «δεν υπήρχε κατά πλειοψηφία σχετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών».
Ο βουλευτής της ΝΔ είπε πως παρά τις πιέσεις το σύστημα υγείας έχει αντέξει.
Αναφορικά με την ανησυχία στους πολίτες για τους εμβολιασμούς, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως «το κάθε εμβόλιο περνά από 4 φάσεις και συνέστησε στον πληθυσμό να εμβολιαστεί».
Ανέφερε μάλιστα πως «οι υπουργοί δεν θα έπρεπε να αναφέρονται σε ημερομηνίες άρσης των περιορισμών», λέγοντας ότι «σωστά κόπηκε η σχετική δημόσια συζήτηση».
Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ, ανέφερε ότι «έγινε πρόεδρος το 2016 με εισήγηση του τότε προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και το 2020 ανακάλυψε ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά του».
Τέλος τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καταλάβει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θάνου Πλεύρη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο κ. Πλεύρης σημείωσε: «Αυτό που ζούμε στο δεύτερο κύμα το ζούμε σε όλη την Ευρώπη καταρχήν οπότε το να πεις ότι ξαφνικά νίκησα τον κορονοϊό, τον σταμάτησα, δεν έρχεται ήταν μια ανεδαφική κουβέντα. Το πρώτο κύμα πήγε πάρα πολύ καλά, πολύ καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, πήραμε γρήγορα μέτρα το σύστημα δεν πιέστηκε καθόλου. Το δεύτερο κύμα αφενός δείχνει ότι είναι πολυ πιο επίμονο και απόδειξη αυτού είναι ότι είμαστε ένα μήνα σε lockdown και βλέπετε ότι στο κομμάτι των κρουσμάτων υπάρχει σταθεροποίηση και πολύ μικρή φθίνουσα πορεία που δείχνει δηλαδή ότι ο ιός βρίσκεται στην κοινότητα και είναι ανθεκτικός, τώρα από εκεί και πέρα προφανέστατα με βάση τα δεδομένα που είχαμε λειτουργούσαμε».
«Η όλη κουβέντα που έχει γίνει, και το έχει πει ο Πρωθυπουργός, είναι αν θα έπρεπε για τη Βόρεια Ελλάδα να είχαν παρθεί μέτρα σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα αλλά από την άλλη πλευρά ούτε εισήγηση υπήρχε τέτοια κατά πλειοψηφία της επιτροπής, και σε κάθε περίπτωση η δυναμική αυτού του κύματος δείχνει ότι ενδεχομένως και μέτρα να είχανε παρθεί τύπου lockdown πιο πριν πάλι σε αυτή την κατάσταση θα ήμασταν. Και το λεω αυτό γιατί αυτή τη στιγμή που μιλάμε με τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΕΣΥ δεν έχει υπάρξει πρόβλημα ασθενής να μη λάβει τη θεραπεία του, δηλαδή το σύστημα γενικώς έχει αντέξει. Σίγουρα από εκεί και πέρα σε επιμέρους θέματα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πει κάποια πράγματα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά αλλά δεν πιστεύω ότι η κατάσταση όταν συνολικά σε όλη την Ευρώπη είναι αυτή που βλέπουμε, θα ήταν δραματικά διαφορετικά στην Ελλάδα. Γίνεται μια προσπάθεια από την κυβέρνηση να σωθεί η κάθε ζωή που μπορεί να σωθεί, να στηριχτεί το ΕΣΥ. Από εκεί και πέρα θεωρούμε ότι και σε αυτή τη δεύτερη φάση γίνεται μια διαχείριση που αν μη τι άλλο μας έχει φτάσει σε ένα σημείο να μην έχουμε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν άλλες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις αμφιβολίες για το εμβόλιο, ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε: «Υπάρχουν δύο μορφές άρνησης προς το εμβόλιο, η μια μορφή άρνησης είναι κάποια πράγματα που ακούσαμε και από τον κ. Μαυραγάνη αν το εμβόλιο αλλάζει το γενετικό κώδικα ή μας βάζει στοιχεία πληροφόρησης. Αυτό το κομμάτι δεν μπαίνω να το συζητήσω. Πάμε όμως στην εύλογη ανησυχία που έχει ένας άνθρωπος, και ειδικά αν είναι νέος οπότε βλέπει ότι δεν έχει και τον άμεσο κίνδυνο από τον κορονοϊό, που λεει «μέσα σε 8-9 μήνες αυτό το εμβόλιο που βγαίνει είναι ασφαλές;». Σε αυτή την ανησυχία έχω να πω ότι το κάθε εμβόλιο για να βγει περνάει από 4 φάσεις, αυτές οι φάσεις γίνανε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Έχει ελεγχθεί σε 30 χιλιάδες κόσμο».
«Γιατί γίνανε τόσο γρήγορα; Αφενός γιατί υπήρχε η πανδημία αλλά κυρίως, και αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες ,είναι ότι όταν δεν έχουμε πανδημία και έχουμε μια ομαλή νόσο δεν βρίσκεις άτομα εύκολα να μπούνε εθελοντές και κλινικές δοκιμές κρατάνε 2 και 3 χρόνια. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ακριβώς επειδή είχαμε πάρα πολλούς που ασθενούσαν και στο κομμάτι του φαρμάκου και στο κομμάτι του εμβολίου υπήρχε μεγαλύτερη πληθώρα εθελοντών και μπόρεσαν να γίνουνε οι φάσεις. Όταν εγκρίνεται ένα εμβόλιο από τα όργανα που υπάρχουν , είναι ένα ασφαλές εμβόλιο που δεν έχει επιπλοκές ή αν μη τι άλλο έχει μικρές επιπλοκές όπως έχει το κάθε φάρμακο», διευκρίνισε ο ίδιος.
« Το πιο σημαντικό για μένα είναι όλοι μας να καταφέρουμε να πείσουμε τον πολίτη ότι αυτό το εμβόλιο έχει περάσει όλες τις διαδικασίες που περνά το κάθε εμβόλιο και το κάθε φάρμακο, είναι ασφαλές και ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει αυτό το εμβόλιο. Είναι σημαντικό να περάσει σε όλους η κουλτούρα ότι όλη η κοινωνία, επειδή ακριβώς δεν υπάρχει κίνδυνος από το εμβόλιο, ότι όσοι περισσότεροι εμβολιαστούμε τόσο καλύτερο το φάσμα θα είναι και για τους γονείς μας και για τους μεγαλύτερους ανθρώπους και για όλη την κοινωνία και άμα κάποιος κοιτάει πέρα από την υγεία και την οικονομία, και για την ίδια την οικονομία γιατί όσο περισσότερο περιορίσουμε τον ιό μέσω του εμβολίου τόσο πιο γρήγορα θα μπούμε στο οικονομικό γίγνεσθαι. Άρα πρέπει να κοπούν οι φωνές ειδικά της πρώτης φάσης αυτοί δηλαδή που λένε τα τρελά από αυτούς περισσότερο ανησυχώ», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Οι υπουργοί έπρεπε να μαζευτούν στο κομμάτι των ημερομηνιών. Σωστά λοιπόν κόπηκε αυτή η κουβέντα. Όσον αφορά τους λοιμωξιολόγους για αυτό το λόγο υπάρχει η επιτροπή που εισηγείται με πλειοψηφία και η κυβερνηση εκτιμά την εισήγηση της πλειοψηφίας . Προφανέστατα το κάθε μέλος της επιτροπής που έχει την προσωπική του άποψη εναπόκειται στη δική του διαχείριση δηλαδή βγαίνοντας σε ένα ΜΜΕ πως θα πει τη δική του θέση, πως θα πει τη θέση που έχει βγει από την πλειοψηφία οπότε αυτό είναι μια δυναμική κίνηση που επαφίεται κυρίως στο χαρακτήρα και στην φυσιογνωμία του ανθρώπου. Αλλά πιστεύω στο σύνολό τους οι λοιμωξιολόγοι στην κοινή βάση που είχε να κάνει με την τήρηση των μέτρων, με την ανάγκη εμβολισμού δεν υπάρχει καμία διαφωνία. Οι διαφωνίες μπορεί να είναι σε επιμέρους θέματα που έχουν να κάνουν περισσότερο με το πόσο σκληρά πρέπει ή δεν πρέπει να είναι τα μέτρα που και αυτό είναι μια δυναμική κουβέντα. Σ’ ένα πρωτόγνωρο θέμα προφανώς θα υπάρχουν κάποιες διαφορετικές απόψεις αλλά θεωρώ ότι η επιστημονική κοινότητα στη χώρα και η επιτροπή έχει λειτουργήσει με έναν υποδειγματικό τρόπο», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.
Αναφορικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ, τόνισε: «Όχι απλώς τον είχε υπερψηφίσει, τον είχε ουσιαστικά εισηγηθεί γιατί τότε ήταν κυβέρνηση και αν δεν συμφωνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε ο συγκεκριμένος να γίνει πρόεδρος του ΕΣΡ. Έγινε το 2016 με εισήγηση από τον κ. Βούτση, ψηφίστηκε με την πλειοψηφία των 4/5 που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής και ξαφνικά ανακαλύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2020, για έναν άνθρωπο που έχει κάνει 3 χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ τη θητεία του στο ΕΣΡ ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Βλέπουμε ένα πρόβλημα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει το κομμάτι που έχει να κάνει με την ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Δηλαδή θεωρούν στο μυαλό τους αυτοί οι άνθρωποι ότι θα έπρεπε η Βουλή να βγάζει ένα κατάλογο και να πηγαίνει να λεει στα Μέσα παντού ότι «αυτά θα πείτε». Κάθε φορά που βγαίνω σε ένα τηλεοπτικό παράθυρο ως βουλευτής έχω ένα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, έχω και ένα δημοσιογράφο της Αυγής προσέξτε όμως εσεις που είστε στα Παραπολιτικά είστε παπαγαλάκι κατά τον κ. Πολάκη, αργυρώνητος κατά το ΣΥΡΙΖΑ που παίρνετε λεφτά από τη λίστα Πέτσα, οι δημοσιογράφοι της Αυγής, που τους σέβομαι απόλυτα αλλά δουλεύουν σε ένα όργανο το οποίο είναι κομματικό αυτή είναι η ανεξάρτητη δημοσιογραφία για το ΣΥΡΙΖΑ! Δηλαδή καταλαβαίνετε πόσο πάσχει η λογική τους. Τους ενοχλεί οποιοσδήποτε θα βγει να πει κάτι που είτε θα κρίνει είτε δεν θα κρίνει την κυβέρνηση».
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί άνθρωποι οι οποίοι πήγαν να ποδηγετήσουν τα ΜΜΕ, που εκβίασαν επιχειρηματίες για να δώσουν λεφτά, έχει μιλήσει ο κ. Μαρινάκης, έχει μιλήσει ο κ. Κοντομηνάς, έχουμε μέσα στην προανακριτική να λέγονται και για τον κ. Αλαφούζο πράγματα δηλαδή άτομα ξεχωριστά μεταξύ τους τα οποία δεχόντουσαν πιέσεις. Έχουμε τη CCC και πως ερχόντουσαν λεφτά, με τις καταγγελίες του κ. Καλογρίτσα, έχουμε εσάς με τον κ. Κουρτάκη να σας παρακολουθούν... Κατά την άποψή μου κάποια στιγμή πρέπει να διερευνηθεί συνολικά. Ελέγξαμε στην προανακριτική ένα κομμάτι και βγήκανε και άλλα, πρέπει να δούμε συνολικά το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να δημιουργήσει θεσμικό υπόβαθρο ποδηγέτησης όλων των θεσμών μεταξύ των οποίων και τα ΜΜΕ. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται με έναν ξεκάθαρο τρόπο ότι γινόταν και περιμένετε γιατί από τη στιγμή που οι υποθέσεις βρίσκονται στη Δικαιοσύνη θα έρθουνε και στη Βουλή και τότε θα δούμε πόσο χλιαροί ή μη θα είμαστε», πρόσθεσε.