«Από τα επιδημιολογικά δεδομένα τις επόμενες ημέρες θα εξαρτηθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και άλλων κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας

», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως «θα πρέπει θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν πόσοι εργαζόμενοι θα τεθούν σε κινητικότητα με το άνοιγμα κλάδων της αγοράς».

Ακόμη τόνισε πως «δεν θα υπάρξουν άσκοπες μετακινήσεις και μετακινήσεις από νομό σε νομό».

Παράλληλα ανέφερε πως «κανείς δεν θέλει μια οικονομία φυσαρμόνικα» και ότι «σε προοτεραιότητα παραμένει η δημόσια υγεία»,  

Τόνισε ακόμα ότι «καθώς θα προχωρά ο εμβολιασμός θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα της αγοράς».

Ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι «συνεχίζονται τα μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις», ενώ είπε ότι «θα υπάρξει Πέμπτη και έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή που θα ληφθεί υπόψιν ο τζίρος του Δεκεμβρίου».

Για τις εξωτερικές θερμάστρες στην εστίαση, σημείωσε πως «ακόμα και αν έχουν αγοραστεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο μπαίνουν στο πρόγραμμα και θα επιδοτηθούν με 5.000 ευρώ».

Για τα e – shop στη εστίαση, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε ότι «τρέχει ένα πρόγραμμα, ενώ στις αρχές του νέου έτους θα υπάρξει πρόγραμμα για ηλεκτρονικά καταστήματα στο λιανεμπόριο».

Επιπρόσθετα τόνισε πως «σήμερα ξεκίνησαν τρία προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου που στηρίζουν επενδυτικές δραστηριότητες».

Ανέφερε τέλος πως «η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει για φαινόμενα αισχροκέρδειας».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Παπαθανάση στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη συνέχιση των μέτρων, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε: «Καταρχάς ανακοινώθηκαν έτσι ώστε να υπάρχει ο προγραμματισμός, να γνωρίζουν όλοι ότι τα συγκεκριμένα (σχολεία, εστίαση και διασκέδαση) δεν πρόκειται να λειτουργήσουν. Αυτό ξεκαθαρίζει λίγο το τοπίο, δίνει το στίγμα ότι θα πρέπει Χριστούγεννα να είμαστε προσεκτικοί, δεν πρόκειται να υπάρξουν άσκοπες μετακινήσεις, δεν πρόκειται να υπάρξουν μετακινήσεις από νομό σε νομό. Από εκεί και πέρα το πότε θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα παιχνίδια , το λιανικό εμπόριο είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί, το είπε και ο Πρωθυπουργός, εντός της εβδομάδος. Αναμένουμε την πορεία των κρουσμάτων σήμερα, αύριο και μεθαύριο και από εκεί και πέρα θα ληφθούν οι αποφάσεις αφού οι ειδικοί επιστήμονες προτείνουν και από εκεί και πέρα ο Πρωθυπουργός λάβει την απόφασή του για το πότε θα ανοίξουν».

Ερωτηθείς αν υπάρχει όριο κρουσμάτων για το άνοιγμα της αγοράς, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επένδύσεων απάντησε: «Είναι πολύπαραμετρικό, δεν μπορεί κάποιος να πει ότι είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι οι ΜΕΘ , είναι η δυνατότητα του συστήματος να καλύψει τις ανάγκες, είναι η τάση, η κινητικότητα που δημιουργείται με το κάθε τι που ανοίγει, είναι πολλά πράγματα που λαμβάνονται υπόψη για να ανοίξει κάτι. Θα πρέπει αυτά όλα να συνεκτιμηθούν, πρώτα από όλα ξεκινούν οι επιδημιολογοι βλέπουν το ιικό φορτίο αποφασίζουν κα λένε «εντάξει σε αυτό το κομμάτι μπορούμε να κινηθούμε» και από εκεί και πέρα εμείς από το υπουργείο ανάπτυξης βάζουμε τα δεδομένα δηλαδή πόσοι εργαζόμενοι εμπλέκονται σε κάθε δραστηριότητα, όπως έγινε και με τα 110 καταστήματα, και λαμβάνεται μια απόφαση συνολική . Επομένως είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να σας πω τι και πως θα ανοίξει και με ποιο τρόπο αν δεν δούμε την επιστημονική γνώμη των επιδημιολόγων».

Ερωτηθείς αν στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, παράλληλα με τον εμβολιασμό, είναι το άνοιγμα των καταστημάτων με το σύστημα της «φυσαρμόνικας», ανέφερε: «Σαφώς η κυβέρνηση δεν θέλει μια οικονομία «φυσαρμόνικα» αλλά θα πρέπει να βάλουμε πρώτα το θέμα της δημόσιας υγείας και του συστήματος υγείας. Από εκεί και πέρα θα ζυγιστεί ο εμβολιασμός και η ροή του εμβολιασμού που θα είναι περίπου 2 εκ. 200 χιλ μηνιαίως, και σταδιακά αυτό θα αναπροσαρμόζει το άνοιγμα της αγοράς. Θέλω να πω ότι καθώς προχωρά ο εμβολισμός θα ανοίγει και η αγορά και σαφώς σε όλο αυτό το σύστημα λαμβάνεται υπόψη πρωτίστως η δύναμη του συστήματος υγείας να καλύψει, και που βρίσκεται ο αριθμός των ΜΕΘ, και πόσες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύπαραγοντικό το θέμα και για να απαντηθεί πρέπει να έχουμε τα στοιχεία της συγκεκριμένης στιγμής».

«Αν με ρωτάτε ότι με τον εμβολιασμό θα ανοίξουν όλα ξαφνικά, σας λεω όχι, δεν θα ανοίξουν όλα ξαφνικά. Σαφώς θα πάει σταδιακά ανάλογα με τον εμβολιασμό, τη δυνατότητα του συστήματος υγείας να υποστηρίξει, τον αριθμό την ΜΕΘ και από εκεί και πέρα την κινητικότητα που δημιουργεί ο κάθε κλάδος. Πχ και ο Πρωθυπουργός είπε σχετικά με τα κέντρα διασκέδασης «τα βλέπουμε πολύ αργά» αυτό σημαίνει ότι επειδή έχουν μια άλλου είδους κινητικότητα τα συγκεκριμένα και μια άλλη συμμετοχή στη διασπορά πάνε πιο αργά. Ακόμη και ο εμβολιασμός που θα αρχίσει τον Ιανουάριο αυτά θα πάνε πιο αργά. Είναι λοιπόν αυτή η εξίσωση στην οποία θα βάλουμε μέσα τα δεδομένα, τον εμβολιασμό και σιγά-σιγά, σταδιακά το άνοιγμα της αγοράς», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές, επισήμανε: «Τα μέτρα συνεχίζονται σαφώς επειδή η εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης είναι κλειστά με κρατική εντολή. Θα έχουμε 5η και 6η επιστρεπτέα, θα ληφθεί υπόψιν ο τζίρος του Δεκεμβρίου. Αντιλαμβάνεστε τα συγκρίσιμα στοιχεία είναι αρκετά διαφορετικά επομένως θα είναι σοβαρή και η 5η επιστρεπτέα προκαταβολή. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να δούμε πως εξελίσσονται τα πράγματα, πότε ολοκληρώνεται αυτή η υπόθεση της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας απαντήσω τι μέτρα θα ληφθούν, θα πρέπει να δούμε πως θα είναι η κατάσταση όταν θα ξεκινήσει και πάλι η υπόθεση της εστίασης και των κέντρων διασκέδασης».

Αναφορικά με τα προγράμματα ΕΣΠΑ τα οποία θα επιδοτούν εξωτερικές θερμάστρες στην εστίαση και τη δημιουργία eshop για τα καταστήματα λιανικής, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε: «Οι εξωτερικές θερμάστρες επειδή ενδιαφέρει το χώρο της εστίασης επειδή λειτούργησαν σε εξωτερικούς χώρους και την άνοιξη, κατ’ ουσίας μπορεί να έχουν αγοράσει θερμαντικά σώματα, αυτά που έχουν αγοράσει τον Απρίλιο ή τον Μάιο μπαίνουν μέσα στο πρόγραμμα. Δηλαδή μπορούν να πάρουν τα λεφτά για αυτό και ότι αγοράσουνε τώρα έως 5.000€. Από εκεί και πέρα τρέχει αυτή τη στιγμή στην εργαλειοθήκη ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που δίνει τη δυνατότητα στην εστίαση να κάνουν ηλεκτρονικά καταστήματα αλλά ξεκινά και ένα νέο πρόγραμμα, αναμένουμε την έγκριση, θα ξεκινήσει προφανώς αρχές του έτους για το λιανικό εμπόριο για ηλεκτρονικό κατάστημα. Ένα πρόγραμμα το οποίο θα στηρίξει το λιανικό εμπόριο στο να δημιουργηθούν ηλεκτρονικά καταστήματα καθώς αυτό είναι απαραίτητο και πρέπει να γίνει, είναι κάτι που θα βοηθήσει πολύ τους μικρούς που δεν έχουν ηλεκτρονικά καταστήματα. Σήμερα ξεκίνησαν και τρία προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου που στηρίζουν επενδυτικές δραστηριότητες. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον στον προηγούμενο κύκλο, καταφέραμε και πήραμε μια επέκταση από την επιτροπή περίπου 1,5 δις για αυτο ξεκίνησαν και αυτά τα προγράμματα. Θα τρέξουν ως 31/03 και αφορούν και πολύ μικρές επιχειρήσεις έως 10 άτομα προσωπικό».

Ερωτηθείς αν τον ανησυχούν κάποια φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται στην αγορά και πως αντιμετωπίζονται, απάντησε: «Αυτό μας ανησυχούσε και από το πρώτο lockdown για αυτό και νομοθετήσαμε έτσι ώστε να ελέγχουμε το ποσοστό κέρδους. Να θυμίσω ότι είχαν γίνει έλεγχοι και σε εταιρείες courier και συνεχίζονται και τώρα έλεγχοι διότι ξαναεφαρμόσαμε αυτό το μέτρο του ποσοστού κέρδους έτσι ώστε να μην είναι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο υπήρχε την 1η Σεπτεμβρίου. Είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο δίκαιο η έννοια της αισχροκέρδειας, είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός ο οποίος ελέγχει, λειτουργεί το 1520 για καταγγελίες πολιτών. Είμαστε παντού και μέσα από τους ελέγχους δεν επιτρέπουμε το φαινόμενο αυτό. Έχουμε επιβάλλει πολλά πρόστιμα και σαφώς έχουμε κλείσει και καταστήματα για αυτό».