«Συμφέροντα στην ΕΕ αποτρέπουν το δίκιο

», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου κληθείς να σχολιάσει τι αναμένεται να γίνει με τις κυρώσεις προς την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο κ. Κούλογλου σημείωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέσει έναν πήχη» λέγοντας ότι «θα πρέπει να βάλει ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων».

Μάλιστα εκτίμησε ότι «αυτό που θα ευνοούσε την Ελλάδα θα ήταν ουσιαστικές κυρώσεις κατά της Άγκυρας όπως το εμπάργκο όπλων».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Στέλιου Κούλογλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Κούλουγλου σημείωσε: «Ασφαλώς υπάρχουν τα συμφέροντα στην ΕΕ που αποτρέπουνε το δίκαιο, αυτό το γνωρίζαμε και θα έπρεπε να το γνωρίζουμε όλοι και η ελληνική διπλωματία και η ελληνική κυβέρνηση. Φοβάμαι ότι τα πρόβλημα δεν είναι αν περνάμε κάτω από τον πήχη ή πάνω από τον πήχη αλλά ότι δεν βάζουμε πήχη. Δηλαδή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια σαφέστατη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, είχαμε ακούσει παλιότερα ότι ήταν έτοιμες οι κυρώσεις, ήταν πάνω στο τραπέζι και ο μηχανισμός και τα λοιπά αυτό δεν υπάρχει καθόλου, υπάρχει πλήρης αποτυχία σε αυτό και θα πρέπει η κυβέρνηση η οποία θέλει να κάνει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και καλά θέλει να κάνει διαπραγματεύσεις, να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Να βάλει ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων, να πει ότι «εγώ θα πάω, αυτά θα κάνω, αυτό θα διαπραγματευτώ αυτό δεν θα διαπραγματευτώ και όλα αυτά έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η ιστορία».

«Σε πολλές περιπτώσεις υπήρχε μυστική διπλωματία από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και μάθαμε ότι υπήρχαν μυστικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στο Βερολίνο, μάθαμε ότι υπήρχε σχέδιο συμφωνίας γραπτό, το επιβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης αφού προηγουμένως όμως ο κ.Πέτσας το είχε διαψεύσει. Καταλαβαίνω ότι ορισμένα πράγματα στη διπλωματία και δεν λέγονται και διαψεύδονται αλλά αυτό που παρατηρώ σε σχέση με την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι δεν έχει μια σαφή στρατηγική. Θέλει να διαπραγματευτεί με την Τουρκία αλλά δεν θέλει να το πει αυτό γιατί έχει εσωτερικά προβλήματα με την εθνικιστική πτέρυγα της ΝΔ αλλά έτσι δεν γίνεται εξωτερική πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που θα ευνοούσε την Ελλάδα σήμερα θα ήταν να υπάρξουν ουσιαστικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Ουσιαστικές, όχι light, όχι κυρώσεις για τα μάτια του κόσμου, όχι κυρώσεις όπως αυτές που είναι στη συζήτηση, αυτές είναι για πρόσωπα και μάλιστα αφορούν κυρίως τις εξορύξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Εννοώ ουσιαστικές κυρώσεις που να πονέσουν τον ίδιο τον Ερντογάν. Να μπει σε συζήτηση η τελωνειακή ένωση που θέλει διακαώς η Τουρκία. Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα είναι να ζητήσουμε εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Αν η κυβέρνηση το εννοεί σοβαρά ας βάλει βέτο στις αποφάσεις που αφορούν τα υπόλοιπα ζητήματα», δήλωσε επιπρόσθετα.

Με αφορμή την κατάθεση του προσχέδιου της Ελλάδας για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, σημείωσε: «Χαίρομαι για αυτό, είναι θετικό και σωστά θα διευκολύνει την εκταμίευση. Αν το έχει καταθέσει τώρα και πράγματι είναι πλήρες και το βρήκε ο κ. Κοστέλο θετικό είναι θετική εξέλιξη».