Όπως είπε ο κ. Γκιολέκας περνά από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια από το βορειότερο άκρο του Ιονίου έως το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.
Ακόμη ανέφερε πως έπεται επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και στο Αιγαίο, καθώς «η Ελλάδα δεν θα παραιτηθεί από το δικαίωμα της».
Σε ότι αφορά τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι «η Αθήνα θα συζητήσει μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Γκιολέκα στα Παραπολιτικά 90,1:
«Έχουμε σήμερα το ξεκίνημα της νέας χρονιάς με σημαντικές συνεδριάσεις στη Βουλή, στην επιτροπή εξωτερικών και Άμυνας. Μεγαλώνει η Ελλάδα 12 ναυτικά μίλια από τη μια πλευρά, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια λύνουμε τις όποιες διαφορές είχαμε με την Ιταλία. Υπογράψαμε την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και σήμερα πια περνάει από τη Βουλή το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης από το Ιόνιο μέχρι το Ταίναρο και την επόμενη εβδομάδα αυτό έρχεται στην ολομέλεια της Βουλής για να μπορέσουμε να τελειώσουμε την πρώτη πράξη. Έπεται και η δεύτερη πράξη, η επέκταση δηλαδή της αιγιαλίτιδας ζώνης στην ανατολική πλευρά προς την Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.
«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στην πλευρά του Αιγαίου πελάγους είναι όχι μόνο το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος από το δίκαιο της θάλασσας και το διεθνές δίκαιο, και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας και το έχουν αποδεχτεί όλες οι χώρες στην παγκόσμια κοινότητα πλην Τουρκίας και από την άλλη αλίμονο αν η Ελλάδα παραιτηθεί από αυτό το δικαίωμα της. Δεν πρόκειται να παραιτηθεί και βεβαίως έπεται συνέχεια», διευκρίνισε ο ίδιος.
Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο κ. Γκιουλέκας σημείωσε: «Ξαναρχίζει ο 61ος κύκλος αυτών των λεγόμενων διερευνητικών επαφών. Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτό τον γύρο γιατί η Ελλάδα είναι υπέρ του διαλόγου αλλά προσέρχεται για να συζητήσει τη μια και μοναδική διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Τίποτε άλλο δεν πρόκειται να συζητηθεί και τίποτε άλλο δεν πρόκειται να μπει στην ατζέντα. Όσα η Τουρκία μονομερώς θέτει ως διεκδικήσεις αυτό είναι μια υπόθεση που αφορά στην Τουρκία όχι στην Ελλάδα και φυσικά δεν πρόκειται να συζητήσουμε για οτιδήποτε άλλο έξω από εκεί που σταματήσαμε τον 60ο κύκλο των διερευνητικών επαφών μας το 2016».
Για τη στάση της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισήμανε: «Υπάρχουν πάρα πολλά πεδία για οποιαδήποτε είδους αντιπαράθεση, στα εθνικά ζητήματα όμως νομίζω ότι αυτή τη στιγμή και με ορατούς τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και με τις προκλήσεις της Τουρκίας έχω την εντύπωση ότι πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα παντού ότι στον εθνικό κίνδυνο απαντάμε όλοι ενωμένοι. Δεν θέλω να προκαταλάβω το τι θα κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα και κάθε κόμμα, θέλω να πιστεύω όμως ότι θα επιλεγούν άλλα πεδία για οποιοδήποτε είδους αντιπαράθεση».
«Στα ζητήματα αυτά έχουμε μείνει πολύ πίσω με τη δεκάχρονη κρίση, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να καλυφτούν οι απόλυτες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και νομίζω ότι σε αυτό πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι μπορεί σε άλλα ζητήματα να διαφωνούμε ωστόσο το μήνυμα που εκπέμπουμε και από την επιτροπή μας αλλά και από την Ελλάδα είναι ότι μπροστά στον κίνδυνο όλοι είμαστε ενωμένοι», δήλωσε επιπρόσθετα.