Μηταράκης στα Παραπολιτικά 90,1: Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της - Να διακόπτει τις ροές και να δέχεται τις επιστροφές
«Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι θέλει να έχει μια νέα σχέση με την ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εκπληρώσει και τις υποχρεώσεις της απέναντι στην κοινή δήλωση. Να διακόπτει τις ροές και να δέχεται τις επιστροφές», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Ερωτηθείς ποια είναι η στάση της Τουρκίας στο αίτημα της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή επιτροπή για τη άμεση επιστροφή 1.450 μεταναστών, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Η Τουρκία έχει αναλάβει με την κοινή δήλωση δύο βασικές υποχρεώσεις, η πρώτη είναι να διακόψει όλες τις διαδρομές των λαθροδιακινητών οι οποίοι προσπαθούν να παραβιάσουν όλα τα σύνορα της Ελλάδος είτε χερσαία είτε θαλάσσια. Και το δεύτερο είναι η υποχρέωση της Τουρκίας να επιδέχεται τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Η χώρα μας εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική».
«Δεν θέλουμε να είμαστε πύλη εισόδου της Ευρώπης για τους λαθροδιακινητές, έχουμε πλέον μια πολύ αποτελεσματική διαδικασία και φύλαξης συνόρων και εξέτασης αιτημάτων ασύλου και όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας πρέπει να απελαθούνε είτε στις χώρες διέλευσης είτε στις χώρες προέλευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η Τουρκία είχε διακόψει λόγω κοροναϊού τις επιστροφές από κάποια στιγμή μέσα στο 2020, θεωρούμε πλέον, και το λέμε στην επιστολή μας, ότι οι διαδικασίες που υπάρχουν για τον έλεγχο του κοροναϊού καθιστούν πλέον εύκολη την εξέταση των υποψηφίων προς επιστροφή κατά συνέπεια μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάποια τεχνικά προβλήματα που επικαλέστηκε η Τουρκία. Το ερώτηματώρα είναι τι θα πράξει η Τουρκία», υπογράμμισε ο υπουργός.
Ακόμη ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε: «Η μείωση των ροών το 2020 ήταν 87% στα νησιά και 62% στον Έβρο. Τώρα είμαστε στη μέση του Ιανουαρίου η μείωση είναι 99% το 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Η μείωση αυτή οφείλεται στη πολύ αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, και θαλάσσια και χερσαία, οφείλεται όμως και σε μια σειρά πολιτών το εσωτερικό που πλέον η χώρα μας δείχνει ξεκάθαρα ότι με τη νομοθεσία μας και εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα το διεθνές δίκαιο είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε άσυλο μόνο σε αυτούς που πραγματικά το δικαιούνται».
«Και θα επιστρέφουμε αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και κατά συνέπεια αυτό λειτουργεί ως απωθητικός παράγων για αυτούς που ξέρουν ότι αν δώσουν τα λεφτά τους στους διακινητές στην Τουρκία τελικά η προσπάθεια τους να περάσουν στην Ελλάδα θα τους γυρίσει πίσω νομίμως βάση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε επιπρόσθετα.
Για τη στάση της Τουρκίας σε σχέση με τη διαχείριση του μεταναστευτικού, σημείωσε: «Η Τουρκία είναι έκθετη και σε πολλές περιπτώσεις στις οποίες βοηθήσανε τη διέλευση βαρκών προς το Αιγαίο το οποίο είναι κατά παράβαση της συμφωνίας και πρόσφατα είχαμε αποκαλύψει και κυκλώματα που λειτουργούν πχ με τη μεταφορά κόσμου στην Τουρκία από τη Σομαλία με τουρκικές βίζες για να περάσουν στην Ελλάδα. Αλλά αυτό το σηκώσαμε, το αντιλήφθηκε και η ΕΕ η οποία κινήθηκε και προς την Τουρκία και πλέον βλέπουμε οι ροές να είναι πολύ χαμηλές στις αρχές του 2021 χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε επιπλοκή στους επόμενους μήνες».
Ερωτηθείς αν ο κοροναϊός έχε επιφέρει αλλαγές στο μεταναστευτικό σχέδιο, απάντησε: «Οι κλειστές δομές ήδη κατασκευάζονται σε Σάμο, Κω και Λέρο και σύντομα θα ανακοινώσουμε και το τελικό σχέδιο για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού. Ο κοροναϊός τελικά δεν μας επηρέασε στο βαθμό που φοβηθήκαμε και εμείς στην αρχή της πανδημίας. Τα κρούσματα στους αιτούντες άσυλο δεν διαφέρουν από το μέσο όρο κρουσμάτων στο γενικό πληθυσμό και δεν είχαμε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Είχαμε μόνο μία απώλεια, σε 92 χιλιάδες άτομα που ήταν σε δομές στην αρχή του προηγούμενου έτους , 63 χιλιάδες σήμερα».