«Τα ανοίγουμε όλα και οποίος αντέξει». Αυτό είναι το δόγμα της κυβερνητικής πολιτικής για την αγορά και την οικονομία, λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης της αγοράς και το άνοιγμα του λιανεμπορίου να μην γίνει πρόσχημα για περικοπή των μέτρων που πήρε το Μέγαρο Μαξίμου μέσα στην πανδημία. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν ακόμα ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν το οριστικό λουκέτο κάτι που θα σημάνει και την έκρηξη της ανεργίας.

«Η ελληνική οικονομία έχει χτυπήσει «κόκκινο», ενώ τα αποτελέσματα της κυβερνητικής άρνησης για ουσιαστική εμπροσθοβαρή στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων για να συγκρατηθεί η ύφεση αποτυπώνονται στο ρεκόρ ύφεσης στην Ευρώπη για το 2020 και το σύνολο των οικονομικών στοιχείων, λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και προσθέτουν ότι «με την ύφεση, η οποία εκτινάχθηκε από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ και την έλλειψη ρευστότητας, να κλείνει το 2020 τουλάχιστον στο 10,4%, το ΚΕΠΕ προβλέπει ύφεση 10,4% και για το πρώτο τρίμηνο του 2021».

Ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νάσος Ηλιόπουλος, που… είχαμε καιρό να τον δούμε, αναφερόμενος στα μέτρα που πρέπει να πάρει να ληφθούν προκειμένου να μην καταρέυσει η οικονομία είπε ότι η η κυβέρνηση πρέπει: Να μετατρέψει το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση. Να θεσμοθετήσει την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και για την περίοδο μετά την άρση του lockdown. Να προχωρήσει σε ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, με πρόβλεψη για διαγραφή μέρους και της βασικής οφειλής. Να αποσύρει τον πτωχευτικό νόμο, ο οποίος το μόνο που διασφαλίζει είναι πλειστηριασμοί και αθρόες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών.

«Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα η κυβέρνηση ποντάρει μόνο στο άνοιγμα της αγοράς και της οικονομικής δραστηριότητας ως πρόσχημα για να σταματήσει τα ήδη ανεπαρκή μέτρα στήριξης», επισημαίνουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου. «Αντί έστω και τώρα, που επιχειρήσεις και εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόσθετα χρέη άνω των 9 δις. λόγω της πανδημίας (επιπλέον των 30 δις. παγιωμένων οφειλών προς τράπεζες), να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, ώστε να αποτραπεί έκρηξη λουκέτων και απολύσεων, η κυβέρνηση ακολουθεί το δόγμα: να ανοίξουν όλα και όποιος αντέξει. Δεν είναι τυχαίο πως το υπουργείο Οικονομικών διαρρέει ήδη από χθες ότι τον Φλεβάρη πρόκειται να διακόψει τις αναστολές συμβάσεων εργασίας επιδεινώνοντας την παραπάνω εικόνα, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια εν μέσω υψηλής ύφεσης σε αθρόες απολύσεις. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για το τέλος των αναστολών», εξηγούν.



Την ίδια ώρα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλούνται τα στοιχεία της ΓΣΣΕ σύμφωνα με τα οποία :
- Το 56% των εργαζομένων αναφέρει ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά τους κατά την διάρκεια της πανδημίας.
- Από αυτούς το 22% δηλώνει απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%, ενώ το 14% δηλώνει απώλεια εισοδήματος από 21 – 30%.
- Το 48% των εργαζομένων που αναφέρουν μείωση εισοδημάτων, δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της αμοιβής τους για το επόμενο 6μηνο.