Πλεύρης στα Παραπολιτικά 90,1: Κρατάμε μικρό καλάθι ενόψει των διερευνητικών
«Η Ελλάδα κρατάει μικρό καλάθι ενόψει των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία» ξεκαθάρισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'', με τον δημοσιογράφο ΠαναγιώτηΤζένο, ο βουλευτής της ΝΔ και αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θάνος Πλεύρης.
Ο κ. Πλεύρης τόνισε παράλληλα ότι «η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη ατζέντα», ενώ υπογράμμισε πως «η στάση της Τουρκίας κάνει την Αθήνα ιδιαίτερα επιφυλακτική». Τέλος, ανέφερε πως προσχηματικά η Τουρκία κάνει τις διερευνητικές επαφές.
Για Αντώνη Σαμαρά
Σε ό,τι αφορά τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην Καθημερινή ότι δεν θα ψηφίσει τα μνημόνια για τα Σκόπια και οι διερευνητικές μπορούν να οδηγήσουν σε συμφωνία στη Χάγη, απάντησε ότι «ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει κάποιους προβληματισμούς».
Την ίδια στιγμή εκτίμησε ότι κ. Σαμαράς θα τοποθετηθεί και θα επιχειρηματολογήσει στις θέσεις που έχει εκφράσει.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει πως είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, πως οι διεθνείς συμβάσεις δεν ανατρέπονται μονομερώς και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπόλογος απέναντι στην ιστορία.
Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις είπε πως «είναι δεδομένη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θάνου Πλεύρη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία
«Οι διευρευνητικές επαφές ουσιαστικά είναι ότι διερευνούμε εάν και εφόσον μπορεί να γίνει διάλογος πάνω σε μια σειρά από θέματα. Προφανώς έχουμε μια στάση της Τουρκίας η οποία στάση κλιμακώθηκε πάρα πολύ έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα, αυτό μας οδηγεί στο να έχουμε μικρό καλάθι. Από την πλευρά της η Ελλάδα έρχεται με σαφείς κόκκινες γραμμές που έχουν να κάνουν ότι το μόνο αντικείμενο συζήτησης είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα, δεν συζητάμε τίποτα άλλο με την Τουρκίας ως ατζέντα για τυχόν διαπραγμάτευση αν και εφόσον κλείσουν οι διερευνητικές επαφές, και από εκεί και πέρα αντιλαμβανόμαστε με τη στάση που έχει δείξει η Τουρκία εμείς προσερχόμαστε μεν σε όλες αυτές τις συζητήσεις ευελπιστώντας ότι η Τουρκία θα συμπεριφερθεί ως μια χώρα που αντιλαμβάνεται το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από αυτές αλλά σίγουρα η όλη της στάση μας κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς. Από την πλευρά της η Ελλάδα θέλει να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι ούτε φοβάται τις συζητήσεις στα θέματα που έχουμε διαφορές που είναι τα μοναδικά ούτε προφανώς είμαστε εμείς αυτοί που επιδιώκουμε την οποιαδήποτε κλιμάκωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αν. κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
«Προφανώς η Τουρκία όταν βρέθηκε και σε μια διαδικασία πίεσης, υπό την έννοια ότι ναι μεν δεν είχαν υπάρξει κυρώσεις αλλά είχαν παρθεί μια σειρά αποφάσεις και ήταν ο έλεγχός της αυτό το τρίμηνο και από την ΕΕ για ότι έχει κάνει, προφανώς ενδεχομένως και προσχηματικά θέλει να μπει σε μια διαδικασία διαλόγου. Η πλευρά της Ελλάδας ειναι ξεκάθαρη για το τι συζητάει. Μην κοροϊδευόμαστε για να έχουμε 61ο κύκλο διερευνητικών επαφών σημαίνει ότι όλοι οι προηγούμενοι δεν οδήγησαν σε κάποιο αποτέλεσμα σίγουρα μπορεί να υπήρξε κάποια πρόοδος συζητήσεων αλλά αν ήταν τόσο εύκολη η διαδικασία θα είχε ολοκληρωθεί», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.
«Με το ίδιο σκεπτικό καταλαβαίνουμε ότι η Τουρκία ενδεχομένως τελείως προσχηματικά μπαίνει σε όλη αυτή τη διαδικασία για να δημιουργήσει ένα αφήγημα εν όψει του Μαρτίου. Εμείς από την πλευρά μας με ξεκάθαρη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο που είναι με την πλευρά των εθνικών μας θέσεων ερχόμαστε για να καταδείξουμε ότι στην πραγματικότητα η Τουρκία αυτό το οποίο επιθυμεί είναι με την υποτιθέμενη δύναμη και ισχύ να παρακάμψει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου . Νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το αναδείξουμε από εκεί και πέρα η κάθε χώρα θα κάνει τη διπλωματία της και θα κριθούμε για αυτό», επισήμανε ο ίδιος.
Αναφορικά με τη συνέντευξη του κ. Σαμαρά στην Καθημερινή, ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε: «Προφανώς ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας φυσικά μπορεί να βγει και να τοποθετηθεί. Αντάρτικο δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση. Εκφράζονται προβληματισμοί που κατά την άποψη μου είναι προβληματισμοί που σίγουρα βρίσκονται στο σκεπτικό του καθενός».
Αναφορικά με την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά για ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή αυτο που επισημαίνει, κατά τη άποψη μου ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξη του, είναι ότι η Τουρκία επειδή ακριβώς δεν θα δεχότανε ποτέ μια προσφυγή στη Χάγη με όρους διεθνούς δικαίου, που το διεθνές δίκαιο είναι με την πλευρά των εθνικών θέσεων, θα προσπαθούμε να δημιουργήσει κανόνες ενός συνυποσχετικού που ουσιαστικά θα οδηγούσε στη μη εφαρμογή παραμέτρων του διεθνούς δικαίου. Ο κ. Σαμαράς εκφράζει προβληματισμούς, θεωρώ ότι όλοι αυτοί οι προβληματισμοί είναι γόνιμοι από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός έχει τη στρατηγική προκειμένου και προβληματισμοί που υπάρχουν, και δικαιολογημένες ανησυχίες για το τι θα οδηγήσει να είναι θωρακισμένη η ελληνική πλευρά για να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα θέματα».
Ερωτηθείς αν υπάρχει πληροφορία για προσφυγή στη Χάγη, απάντησε: «Όχι δεν υπάρχει. Ο κ. Σαμαράς κάνει μια συνολική τοποθέτηση πως ξεκινάνε οι διερευνητικές επαφές και που μπορεί να φτάσουν, και ουσιαστικά καταλήγει στο γεγονός ότι δεν πρόκειται ποτέ η Τουρκία να δεχτεί οποιαδήποτε συζήτηση με βάση το διεθνές δίκαιο».
«Αυτά τα οποία βιώσαμε τον προηγούμενο χρόνο ήταν ένα νέο σκηνικό πολύ έντονης κλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή έλεγε ότι πρώτα θα αποκλιμακώσει η Τουρκία, θα φύγει το πλοίο που επιχειρούσε να παραβιάσει εθνική κυριαρχία και να κάνει έρευνες και μετά θα μπούμε σε συζήτηση. Υπό αυτή την έννοια ξεκινάνε οι διερευνητές επαφές μέσα σε ένα κλίμα που δεν υπάρχει προφανώς εμπιστοσύνη. Αυτός ο έντονος προβληματισμός είναι λογικό να αναπτύσσεται κατά πόσο η Τουρκία θέλει πραγματικά μια διαδικασία συζητήσεων για να δούμε αν έχουμε αποτέλεσμα ή απλώς προσπαθεί να αποφύγει τις όποιες κυρώσεις», τόνισε.
«Η ελληνική πλευρά τώρα έρχεται και λεει ότι όταν εμείς είμαστε προσηλωμένοι ότι θέλουμε συζήτηση και διεθνές δίκαιο μπαίνουμε, με όλους τους προβληματισμούς τους οποίους βλέπουμε, σε όλη αυτή τη διαδικασία και από εκεί και πέρα αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την εθνική πολιτική γιατί οι προθέσεις της Τουρκίας μπορεί να είναι πολύ χειρότερες από αυτές τις οποίες δείχνει. Άρα εφησυχασμός δεν υπάρχει, μικρό καλάθι κρατάμε αλλά μπαίνουμε σε μια διαδικασία που υποστηρίζουμε που έχει να κάνει ότι εμείς είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο διεθνές δίκαιο. Και θεωρώ ότι ο κ. Σαμαράς εκφράζει έναν συνολικό τέτοιο προβληματισμό», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
«Προφανώς υπάρχει ένας διάλογος, υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός και εγώ θεωρώ γόνιμο να εκφράζεται όλος αυτός ο προβληματισμός τι στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έχει μια συγκεκριμένη στρατηγική και όπως κατάφερε και στο κομμάτι του Έβρου, και στο κομμάτι της κλιμάκωσης της τουρκικής πλευράς να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα όπως επίσης και στο κομμάτι του μεταναστευτικού που οι ροές το προηγούμενο έτος μειώθηκαν 90%, αντίστοιχα έχουμε και μια συγκεκριμένη στρατηγική τώρα και μέσα σε αυτή τη συγκεκριμένη στρατηγική είναι λογικό να υπάρχουν και προβληματισμοί στην υλοποίηση της. Αλλά η στρατηγική είναι και ενωμένη στην παράταξη και συγκεκριμένη και θα φέρει και αποτέλεσμα», δήλωσε επιπρόσθετα.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να καταψηφίσει ο κ.Σαμαρά τις αμυντικές συμφωνίες που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε: «Ο πρώην πρωθυπουργός προφανώς θα τοποθετηθεί και θα επιχειρηματολογήσει πάνω στις θέσεις τις οποίες έχει, όμως η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή και η ΝΔ ως παράταξη από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε τα εξής ότι είναι κατά της Συμφωνία των Πρεσπών που είναι μια πολύ κακή συμφωνία γιατί εκχωρεί εθνότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς «μακεδονική», από εκεί και πέρα επειδή δυστυχώς οι εθνικές συμβάσεις δεν ανατρέπονται μονομερώς παράγει δεδομένα άπαξ και ψηφιστεί η Συνθήκη των Πρεσπών, δυστυχώς ψηφίστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ που είναι υπόλογος απέναντι στην ιστορία την ελληνική για αυτή την συμφωνία και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το έγκλημα το οποίο κάνει να πάει να το μεταφέρει στις επόμενες κυβερνήσεις που τις έχει δέσει χειροπόδαρα. Από εκεί και πέρα οι όποιες συμφωνίες έρχονται με βάση υλοποίηση συνθήκης των Πρεσπών θα πρέπει να κρίνονται πάνω στο πλαίιο της ίδιας της Συνθήκης των Περσπων υποχρεωτικά από την ελληνική πλευρά και επ’ αυτών να υπάρχει τοποθέτηση».
Ερωτηθείς τι θα γίνει στο ενδεχόμενο που ο κ. Σαμαράς δεν ψηφίσει και τον ακολουθήσουν και κάποιοι άλλοι βουλευτές της ΝΔ, τι θα γίνει στο εσωτερικό του κόμματος, απάντησε: «Θεωρώ ότι η κυβερνητική πολιτική όπως υλοποιείται και οτιδήποτε έρχεται προς ψήφιση θα ψηφίζεται από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας».
ΔΗΜ: Επιβεβαιώνεται αυτό που έλεγε η αντιπολίτευση ότι δεν φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση αυτά γιατί φοβάται ότι δεν θα τα ψηφίσει ο κ. Σαμαράς και κάποιοι βουλευτές
«Αυτό είναι τελείως αστείο γιατί οι διεθνείς συμβάσεις που υπογράφονται παράγουν από την πρώτη στιγμή έννομες συνέπειες οποτεδήποτε και αν έρθουν για κύρωση, οπότε θα κρίνει η κυβέρνηση ποια χρονική στιγμή θα τα φέρει σε κύρωση όταν η ίδια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε διεθνείς συμβάσεις που υπέγραφε σε κύρωση μετά από δύο και τρία και τέσσερα χρόνια γιατί πολλές φορές για να έρθει κατι στη Βουλή θα πρέπει να έχουνε προηγηθεί και κάποια άλλα πράγματα. Άρα ο σχεδιασμός ο κυβερνητικός δεν εξαρτάται από αυτά που φαντάζεται η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά είναι στα πλαίσια μιας συνολικής στρατηγικής η οποία υπάρχει. Θα τα δούμε όλα στην ώρα τους αλλά σε πρώτη φάση να ξέρουμε ότι η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη , είναι ενωμένη και οι όποιοι προβληματισμοί ακούγονται είναι προβληματισμοί οι οποίοι υπάρχουν και για αυτο το λόγο ο Πρωθυπουργός που θεωρώ ότι αφουγκράζεται πολλούς από τους προβληματισμούς οι οποίοι ακούγονται και χαράζει μια συγκεκριμένη στρατηγική με γνώμονα το εθνικό συμφέρον», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
ΔΗΜ: Πάντως έχω την αίσθηση ότι ο διάλογος μεταξύ Μητσοτάκη –Σαμαρά το τελευταίο διάστημα γίνεται με άρθρα και με συνεντεύξεις
«Δεν νομίζω καθόλου ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. Εγώ θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πλήρης λειτουργία σε όλα τα επίπεδα και ένας απόλυτος σεβασμός σε όλους όσους έχουν υπηρετήσει την πατρίδα και την παράταξη όπως ο κ. Σαμαράς», απάντησε.