«Είναι πολύ σημαντικό πλέον να αρχίσουν οι γυναίκες να μιλούν και να μην υπάρχει αυτή η ανοχή, η ενοχή που μπορεί να αισθάνονται οι γυναίκες πολλές φορές ή ο φόβος ότι δεν θα μπορέσουν να βρουν το δίκιο τους», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Αυτή η μάσκα μένει» με την δημοσιογράφο Ντέπυ Γκολεμά, η  υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.

«Θέλει θάρρος και δύναμη όποια στιγμή και αν αποφασίσει να μιλήσει μια γυναίκα διότι είναι δικαίωμά της να μιλήσει όποτε η ίδια αισθανθεί έτοιμη να το κάνει και για αυτό υπάρχει όλο αυτό το δίκτυο των δομών για όλες αυτές τις γυναίκες. Όποτε θέλει η ίδια να μιλήσει είμαστε εμείς εδώ για να τη στηρίξουμε ψυχολογικά, κοινωνικά ακόμα και νομικά. Όλες αυτές οι υπηρεσίες είναι δωρεάν, ακόμα και νομική στήριξη μπορούμε να προσφέρουμε ή νομική συμβουλευτική αλλά το πιο δυνατό που υπάρχει αυτή τη στιγμή τα συμβουλευτικά κέντρα είναι η ψυχολογική στήριξη. Να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Συρεγγέλα.

Ερωτηθείσα αν ίδια έχει μιλήσει με την κα Μπεκατώρου, η υφυπουργός Εργασίας απάντησε: «Έχουμε μιλήσει με την κα Μπεκατώρου, έχουμε βρεθεί και σε διαδικτυακή συνάντηση που οργάνωσε η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του ανθρωπου όπου εκεί ανακοινώσαμε ως κυβέρνηση, το είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι προχωρούμε στην κύρωση της σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας που αποτελεί το πρώτο διεθνές μέσο που καθορίζει και τα παγκόσμια πρότυπα για τη παρενόχληση και τη βία που σχετίζονται με την εργασία γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι στους εργασιακούς χώρους υπάρχουν αρκετά φαινόμενα παρενόχλησης και βίας τα οποία δεν καταγγέλλονται».

«Σαφώς οι γυναίκες μπορούν να καταγγείλουν, αλλά και οι άνδρες γιατί υπάρχουν και άνδρες που μπορεί να δέχονται σεξουαλική παρενόχληση και τα παιδιά αλλά στην συντριπτική πλειοψηφία είναι οι γυναίκες θύματα παρενόχλησης. Μπορούν να καταγγέλλουν και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και φυσικά να προσφεύγουν και τις αρμόδιες διοικητικές αρχές και στα δικαστήρια, και στην Ελληνική Αστυνομία», υπογράμμισε η ίδια.

Ερωτηθείσα αν θα υπήρχε τόση μεγάλη κινητοποίηση αν δεν ήταν καταγγέλλουσα η Ολυμπιονίκης Σ. Μπεκατώρου, ανέφερε: «Εμείς στηρίζουμε οποιαδήποτε γυναίκα είτε είναι δημόσιο πρόσωπο είτε δεν είναι, και αυτό το έχουμε αποδείξει μέσα στα συμβουλευτικά κέντρα υπάρχουν κυρίες που είναι διάσημες που έχουν καταθέσει. Σαφώς οι καταγγελίες εκεί είναι ανώνυμες και σεβόμαστε το απόρρητο και την ανωνυμία της κάθε μιας αλλά όλο αυτό το χρονικό διάστημα και για θέματα έμφυλης αλλά και θέματα ενδοοικογενειακής βίας γιατί είχαμε και εκεί έξαρση καταγγελιών».

Στην ερώτηση για το αν αυτό που περνάμε τώρα και ο εγκλεισμός φέρνει αυτούς τους ανθρώπους στην ανάγκη να μιλήσουν δηλαδή να πουν πιο πολύ αυτά που έχουν περάσει, η κ. Συρεγγέλα απάντησε: «Ναι η εποχή είναι δύσκολη και πάντα σε περιόδους εγκλεισμού, από ότι με έχουν ενημερώσει οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί που μπορεί αν μην ειναι απαραίτητα τώρα λόγω της υγειονομικής κρίσης αλλά μπορεί να ήταν διακοπές Χριστουγέννων που περνάνε μεγαλύτερο χρόνο τα ζευγάρια μεταξύ τους εκεί πάντα υπήρχε μια έξαρση όπως επίσης υπάρξει έξαρση όταν υπάρχει μεγάλη ενημέρωση, αν δηλαδή γίνεται κάποια καμπάνια που ενημερώνει».

Ερωτηθείσα αν  αυτό πήρε τόσο μεγάλη έκταση πιστεύει ότι θα έχει ένα καλό αποτέλεσμα, απάντησε: «Σαφώς, αυτός είναι και ο στόχος μας. Και να σας πω ένα παράδειγμα εμείς ως χώρα τα προηγούμενα χρόνια αν δείτε τα στοιχεία των καταγγελιών για βιασμούς σε σχέση με μια χώρα όπως η Σουηδία, και λεω τη Σουηδία γιατί πληθυσμιακά είμαστε κοντά, στη Σουηδία είναι δεκαπλάσιες οι καταγγελίες. Δεν είναι πιο βίαιοι οι ανθρωποι εκεί απλώς εκεί επειδή είναι πολύ πιο ψηλά τα θέματα ισότητας, ειναι πιο ευρέως γνωστές οι δομές στήριξης που έχουμε και εμείς εδώ στη χώρα μας εκεί καταγγέλλουν οι γυναίκες πολυ πιο εύκολα γιατί ξέρουν ότι θα τις πιστέψουν, ότι θα βρουν το δίκιο τους».

«Αυτό θέλουμε πλέομ να περάσουμε στις γυναίκες . Σαφώς η Σ. Μπεκατώρου με την πράξη αυτή έδειξε ότι μπορεί να συμβεί στην κάθε μία από εμάς. Ο βιασμός ή η ενδοοικογενειακή βία ή η σεξουαλική παρενόχληση δεν συμβαίνει μόνο σε κάποιες ομάδες πληθυσμών που δεν είναι δίπλα μας, μπορεί να συμβεί στην κάθε μία, μπορεί να συμβεί στο διπλανό σπίτι, μπορεί να συμβεί στην κόρη μας, στην αδελφή μας , στη μητέρα μας», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείσα για το πόσες καταγγελίες υπάρχουν από την ώρα που η Σοφία αποφάσισε να ανοίξει το στόμα της, η υφυπουργός ανέφερε: «Τώρα έχουν αρχίσει και μιλούν περισσότερο, δεν μπορώ να σας δώσω ακριβή στοιχεία αυτή τη στιγμή γιατί πρέπει να κλείσει ο μήνας. Υπάρχει μια κινητικότητα και αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος, να μιλήσουν, να μη σιωπήσουν, να μην φοβηθούν ότι είμαστε εδώ για να τις στηρίξουμε».

Στην ερώτηση για το τι κάνει η πολιτεία σε αυτή την περίπτωση είτε πρόκειται για μια Ολυμπιονίκη είτε πρόκειται για μια παντελώς ανώνυμη γυναίκα, απάντησε: «Εμείς είχαμε ήδη ξεκινήσει από πέρυσι το Σεπτέμβριο να προχωρήσουμε αυτή την κύρωση της σύμβασης, ταυτόχρονα πάλι με τον υφυπουργό Αθλητισμού και τον Σύλλογο Ολυμπιονικών ξεκινάμε εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κυρίως για τα παιδιά μας αλλά και για τις γυναίκες και φυσικά και για τους άνδρες. Οπότε και το νομοθετικό πλαίσιο προχωρά, ταυτόχρονα επειδή η χώρα μας έχει τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που είναι πλέον νόμος του κράτους και έχει στηριχτεί από το συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων, θα ξεκινήσουμε και εκστρατείες ενημέρωσης. Το πιο σημαντικό για εμάς είναι το κομμάτι της πρόληψης, το να μην συμβαίνουν αυτά τα φαινόμενα. Δηλαδή έχουμε εντάξει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ειδικά προγράμματα για τους θύτες».

«Επίσης το μάθημα σεξουαλικής αγωγής ήδη έχει μπει πιλοτικά στα σχολεία με σκοπό αυτό να γίνει καθολικά άλλωστε αυτή είναι και η διαδικασία. Όταν διδάσκεται ένα μάθημα, υποχρεωτικό στην εκπαίδευση, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια περνάει μια περίοδος που διδάσκεται πιλοτικά οπότε αμέσως μετά υπάρχει μια αξιολόγηση του μαθήματος αυτού ώστε να γίνει μετά καθολικά σε όλη τη χώρα και από ότι με έχουν ενημερώσει από το υπουργείο Παιδείας, αυτός είναι και ο στόχος για να ενταχθεί ένα μάθημα στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Να μην είναι στο πλαίσιο όπως ήταν στο παρελθόν θεματικών εβδομάδων που ήταν προαιρετικό, να είναι υποχρεωτικό και να το διδάσκονται τα παιδιά μας στα σχολεία. Από την πλευρά της κυβέρνησης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο υπουργός έχουμε πολύ υψηλά στην ατζέντα τα θέματα αυτά και σαφώς θα τα προχωρήσουμε», πρόσθεσε.