Κακλαμάνης στα Παραπολιτικά 90,1: Οι δηλώσεις ειδικών προκαλούν σύγχυση στους πολίτες - Προέβλεψε νέο σκληρό «lockdown»
«Οι δηλώσεις των ειδικών για την πανδημία προκαλεί σύγχυση στους πολίτες» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης.
Ο κ. Κακλαμάνης παρατήρησε επίσης πως είναι δύσκολη πλέον η εξίσωση του κοροναϊού.
Επικαλούμενος τα επιδημιολογικά δεδομένα είπε πως θα αναγκαστούμε να πάμε σε ένα σκληρό lockdown, σημείωσε ωστόσο ότι «δεν μπορείς να παραβλέψεις την πραγματική κατάσταση της οικονομίας».
Εκτίμησε πως θα αποκατασταθεί η ροή των εμβολίων ενώ είπε πως «οι προβλέψεις του καλοκαιριού για τον αριθμό εκείνων που θα έχουν εμβολιαστεί στη χώρα, ίσως πάνε προς το Σεπτέμβριο».
Ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι ενωμένη η Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ σε κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.
Ενώ τέλος, αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ανέφερε πως όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς είναι εθνικές θέσεις.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με τις δηλώσεις των ειδικών, ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε: «Έχω μια ένσταση, είναι 32 άτομα, συνεδριάζουν και για το Χ θέμα παίρνουν μια απόφαση κατά πλειοψηφία, αυτό που δεν μου αρέσει είναι ότι μετά βγαίνουν στα κανάλια και ο καθένας λεει την άποψη του. Όταν μετέχεις σε ένα συλλογικό όργανο και με κανονική δημοκρατική διαδικασία λαμβάνεται μια απόφαση κατά πλειοψηφία, είτε είσαι στους διαφωνούντες είτε όχι, πιστεύω ότι είναι ηθική υποχρέωση όλοι να στηρίζουν την απόφαση που έχει ληφθεί έστω και κατά πλειοψηφία. Διότι το αντίθετο που καμιά φορά γίνεται το μόνο που δημιουργεί είναι μια σύγχυση στον απλό πολίτη».
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να μπούμε σε ένα σκληρό lockdown, ο αντιπρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Η εξίσωση είναι δύσκολη. Χωρίς να έχω πλήρη ενημέρωση των δεδομένων φοβάμαι ότι μπαίνουμε σε μια δύσκολη περίοδο τον Φεβρουάριο και ίσως και το μισό το Μάρτιο. Ο κ. Χαρδαλιάς στη χθεσινή συνέντευξή του άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο του πλήρους και σκληρού lockdown».
ΔΗΜ: Άρα και εσείς είστε σε αυτή τη λογική;
«Ναι, βεβαίως σε εμάς ίσως είναι πολύ εύκολο να το πούμε γιατί ούτε είμαστε αυτοί που παίρνουμε την τελική απόφαση άρα έχουμε και τη μεγάλη ευθύνη και κυρίως εγώ δεν ξέρω τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, ξέρω ότι περνάει η οικονομία μια δύσκολη κατάσταση. Φοβάμαι ότι θα αναγκαστούμε να πάμε σε σκληρότερο lockdown. Το φοβάμαι πάρα πολύ μακάρι να μην συμβεί. Δεν είναι καλές οι προοπτικές αυτή τη στιγμή και πρέπει πάση θυσία αυτό να το ανασχέσουμε εγκαίρως», υπογράμμισε ο ίδιος.
Για τον εμβολιασμό, ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε: «Εγώ πανηγύρισα, αν και ρομαντικός ευρωσκεπτικιστής, την κεντρική απόφαση της Κομισιόν να κλείσει τις συμφωνίες για όλα τα κράτη μέλη. Ήταν πράγματι μια απόφαση που μετά από πολλά χρόνια δικαίως μπορούσε να πει κανείς «να η λεγόμενη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Από εκεί και πέρα η γραφειοκρατία των Βρυξελλών τα έκανε θάλασσα. Είναι λάθος, και για αυτό δεν εισπράττεται δημοσκοπικά από τον κόσμο, να κατηγορεί η αντιπολίτευση με πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ ότι για αυτό φταίει ο Μητσοτάκης και κυβέρνηση. Για όνομα του Θεού!».
«Είναι πολύ προσεκτικοί στον τρόπο που προχωρούν και εμείς δεν θα αντιμετωπίσουμε το ρεζιλίκι που αντιμετώπισε η Ισπανία που αναγκάστηκαν και σταμάτησαν τους εμβολιασμούς γιατί δεν είχαν να κάνουν τη δεύτερη δόση. Θα ήταν πολύ εύκολο αντί για 300 χιλιάδες εμβολιασμούς να είχαμε κάνει 500 χιλιάδες αλλά αφού η ροή ακόμα από την ΕΕ δεν έχει αποκατασταθεί κινδυνεύαμε και εμείς στα μέσα Φεβρουαρίου να μην είχαμε να κάνουμε τις δεύτερες δόσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τη ροή των εμβολίων, επισήμανε: «Πιστεύω ότι η εικόνα θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες αλλά όχι στα αναμενόμενα που γνωρίζαμε στο τέλος Δεκεμβρίου. Ο στόχος μας ήταν, και αν η ροή ήταν κανονική θα ήταν απόλυτα εφικτός, ότι στο τέλος Ιουνίου να είχαμε εμβολιάσει το 60% αυτό το βλέπω τώρα εξαιρετικά δύσκολο. Δυστυχώς δεν θα είμαστε έτοιμοι για να ανοίξουμε όπως θα θέλαμε το καλοκαίρι μάλλον θα πάμε τουλάχιστον Προς Σεπτέμβριο Οκτώβριο για να φτάσουμε αυτό το ποσοστό εκτός αν γίνει κάποιο θαύμα και αρχίσουν να έρχονται εκατομμύρια δόσεις αλλά δεν το βλέπω αυτό να γίνεται».
Ερωτηθείς για την άρνηση κάποιων υγειονομικών να εμβολιαστούν, απάντησε: «Είναι έξω από τη λογική μου δηλαδή αυτό που άκουσα σήμερα ότι από τα 1.400 άτομα που είναι στον Αγ. Ανδρέα στην Πάτρα δέχτηκαν να εμβολιαστούν μόνο τα 400 σαν γιατρός είναι έξω από τη σκέψη μου».
Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, διευκρίνισε: «Εγώ με φανατισμό είμαι υπέρ αυτού του πράγματος. Δεν μπορεί μια χώρα σαν την Ελλάδα να μη στηρίζει αυτό σε συνδυασμό με τον τουρισμό. Την προηγούμενη εβδομάδα είχα μια ώρα τηλεδιάσκεψη, μετά από δική της αίτηση, με την Μαλτέζα αντιπρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου η οποία είναι αρμόδια για τις σχέσεις με τα εθνικά κοινοβούλια και όταν τη ρώτησα για αυτό μου είπε ότι είναι ένθερμη και αυτή. Δηλαδή και η Μάλτα, οι χώρες του Νότου που έχουν τον τουρισμό όλες στηρίζουν αυτή την προσπάθεια και ποιοι μας κάνουν τη ζωή δύσκολη οι γνωστοί ύποπτοι. Αυτοί που ευθύνονται παραδείγματος χάριν για το ευρωχάος η κεντρική και βόρεια Ευρώπη».
Ερωτηθείς αν θα υπάρχει εσωκομματικό πρόβλημα μετά τη διαφοροποίηση του κ. Σαμαρά, απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση σε οποιαδήποτε κρίσιμη ψηφοφορία να μην πάει ενωμένη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. ...Δεν υπάρχει εσωκομματικό πρόβλημα. Αρκετά από αυτά που είπε ο κ. Σαμαράς είναι και οι εθνικές θέσεις. Το προχώρησε παρακάτω μα να σας πω ότι όσα χρόνια είμαι πάντοτε θυμάμαι τους τέως πρωθυπουργούς να έχουν το δικαίωμα να μιλούν και να έχουν μια προσωπική άποψη».
ΔΗΜ: Μας λέτε ότι δεν θα βρει συμμάχους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αν θέλει να κάνει πιο ηχηρή μια διαφοροποίηση του.
«Αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση και νομίζω ότι στην παρούσα φάση είναι επικίνδυνη πολυτέλεια να διαφοροποιούμαστε ενεργά δια της ψήφου μας σε τέτοιου είδους θέματα», κατέληξε.