Ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας  και Θρησκευμάτων «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

 Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εξήγησε τους κεντρικούς άξονες του νομοσχεδίου και αναφέρθηκε σε συγκριτικά στοιχεία του ακαδημαϊκού συστήματος της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης και πόσο αποτελεσματικά είναι σε σχέση με την χώρα μας.

 «Η Ελλάδα είναι 23η ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που καλλιεργούν τις δεξιότητες», τόνισε η υπουργός και σημείωσε πως στόχος είναι η βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού μας στην εργασία.

 «Βρισκόμαστε στο ζενίθ σε αριθμό φοιτητών και στο ναδίρ στο χρόνο φοίτησης.  Είμαστε μακρά τελευταίοι στο ετήσιο ρυθμό αποφοίτησης σε όλη την Ευρώπη. Φοιτητές εισάγονται και σχεδόν οι μισοί μας φοιτητές καταλήγουν να είναι αιώνιοι. Οικογένειες  αναγκάζονται να χρηματοδοτούν αυτή την κατάσταση.

 Σε μια προσπάθεια διάνοιξης με αυτό το σύστημα, δίνουμε κίνητρα στους φοιτητές που επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, είπε ο κα Κεραμεως μιλώντας για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής των ΑΕΙ.

Σώμα ειδικών φρουρών με στολή

 Η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθέριας και η αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος είναι προτεραιότητά μας είπε η κα. Κεραμέως και σημείωσε πως θα υπάρχει  ελεγχόμενη είσοδος σε κάθε πανεπιστήμιο, με σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης και με περίμετρο ασφάλειας».

 «Επίσης θα υπάρξει θεσμοθέτηση ομάδων προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με ειδικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς οι οποίοι θα λάβουν και ειδική εκπαίδευση, ανέφερε η κ. Κεραμέως και τόνισε πως θα φορούν ειδική στολή γιατί και αυτό έχει ένα συμβολισμό ο οποίος θα συμβάλει στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος των πανεπιστημίων».

 Στόχος μας είναι η πρόληψη παραβατικότητάς εντός των χώρων των πανεπιστήμων, είπε η υπουργός, και συμπλήρωσε πως «ο ένας δρόμος είναι να κάνουμε ότι όλα βαίνουν καλώς στα ελληνικά πανεπιστήμια! Και αναρωτήθηκε τότε γιατί όλοι οι ακαδημαϊκοί, κάνουν τις εκδηλώσεις τους εκτός πανεπιστημιακού χώρου;».  

 Αναφερόμενη στα απαράδεκτα φαινόμενα ανομίας και παραβατικότητας που έχουν καταγραφεί τελευταία, αναρωτήθηκε  «Γιατί είδαμε την διαπόμπευση ενός πρύτανη γιατί βλέπουμε εν έτη 2021 τέτοιες εικόνες. Είναι γενικό πρόβλημα ; Όχι! Αλλά υπάρχουν συστημικές εστίες που εμποδίζουν την κανονικότητα και προσβάλουν τα πανεπιστήμια της χωράς!

 Σχολιάζοντας τις θέσεις πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ για την ασφάλεια και την παρανομία στα πανεπιστήμια είπε «Να αφήσουμε το θέμα αποκλειστικά στα πανεπιστήμια είναι μια λύση που έχει αποτύχει …γιατί αν είχε πέτυχει δεν θα συζητήσουμε εάν αυτό που έχει συμβεί να κρεμάνε ταμπέλα στο πρύτανη είναι λογικό!» Για θέματα αξιόποινων πράξεων έχει αποκλειστικά ευθύνη η ελληνική αστυνομία, τόνισε η υπουργός και συνέχισε «Δεν μπορεί ένας πρύτανης να κυνηγήσει την βία και την ανομία ή να διοικήσει ένα πανεπιστήμιο,  δεν εκλέγεται για να κάνει τον αρχηγό της αστυνομίας. Είναι αδιανόητο να κτίζουν πρυτάνεις στα γραφεία τους».

 «Το νομοσχέδιο είναι κοινής λογικής», είπε η υπουργός Παιδείας, και σημείωσε πως δεν οφείλει να εισάγεται κάποιος σε μια τυχαία επιλογή στην οποία δεν θα φοιτήσει και δεν θα αποφοιτήσει και θα πάρει την θέση ενός αλλού που θέλει να σπουδάσει. Γιατί είναι κοινή η λογική ότι κάποιος δεν μπορεί να φοιτά 20 χρόνια;».

 Ας κάνουμε το βήμα μπροστά και ας ασχοληθούμε με τις σύγχρονες προκλήσεις στα πανεπιστήμια είπε κλείνοντας την ομιλία της η κ. Κεραμεως και τόνισε «το οφείλουμε στους εξαιρετικούς ακαδημαϊκούς μας και στα εξαιρετικά ακαδημαϊκά μας ευρήματά. Το οφείλουμε στη χώρα μας».

 Με το καλημέρα σας, ο εισηγητής του ΚΚΕ απαίτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχέδιου!