Χρυσοχοΐδης για πανεπιστημιακή αστυνομία: Η δημοκρατική μας συνείδηση δεν αντέχει άλλο ευτελισμό
Επί του νομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας, τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, υπερασπιζόμενος την αναγκαιότητα να θεσμοθετηθεί, πανεπιστημιακή Αστυνομία όπως προβλέπεται σε διάταξη του νομοσχέδιου, απαντώντας παράλληλα στην αξιωματική αντιπολίτευση η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια θεσμικής εκτροπής, εν μέσω πανδημίας, ώστε να πιάσει στον ύπνο την κοινωνία.
«Η κόκκινη γραμμή αν θέλετε, είναι η παρουσία της αστυνομίας στο πανεπιστήμια» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και συνέχισε «η ίδια η αστυνομία λιγότερο από όλους θέλει να βρίσκεται στα πανεπιστήμια. Δεν είναι δουλειά μας τα πανεπιστήμια μας. Δουλειά μας είναι το οργανωμένο έγκλημα και το έχω τονίσει πάρα πολλές φορές!
Όπως δεν είναι δουλειά μας να ελέγχουμε τους πολίτες για την εφαρμογή των κανόνων του Covid. Αλλά δυστυχώς το κάνουμε σήμερα» εξήγησε ο υπουργός.
«Η αστυνομία είναι το ύστατο μετρό, συνέχισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, το ύστατο μέτρο της καταφυγής, όταν αποδεδειγμένα το σύστημα δεν δουλεύει. Δεν θα ακούσετε από το στόμα ενός πολιτικού εκπροσώπου αυτό ως επιλογή. Επαναλαμβάνω δεν είναι κανενός κόμματος επιλογή η παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια».
«Οι πρυτάνεις είναι εθισμένοι στην απειλή κακοποίησης» υποστήριξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μάλιστα, χαρακτήρισε τους πρυτάνεις ως υπεύθυνους για τα περιστατικά βίας λέγοντας ότι «ο πρότερος βίος δεν είναι υπέρ» και πως «αποτυγχάνουν δεκαετίες», πρόσθεσε δε "Η συνήθειά τους να διευθύνουν ανεχόμενοι και συνυπάρχοντας με τις ακραίες βίαιες μειοψηφίες δεν αποτελεί προσόν».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης άσκησε κριτική στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων το οποίο χαρακτήρισε ως «τρύπα» στο κράτος δικαίου στην Ελλάδα.
«Τα πανεπιστήμια είναι αυτοδιοίκητα αλλά όχι χωρίς κοινό έλεγχο. Ούτε χωρίς τη δυνατότητα κριτικής» ανέφερε και πρόσθεσε «έχουν αποτύχει στην αντιμετώπιση της βίας με πρώτα θύματα τους ίδιους. Είναι τρύπα στο κράτος δικαίου».
«Κατά συνέπεια, σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «δεν χρειάζονται ούτε πολλά λόγια, ούτε υπογραφές, ούτε φασαρίες, για να συμφωνήσουμε και σε αυτό το θέμα ότι σε κανέναν δεν αρέσει από θέμα αρχής να είναι η αστυνομία στο πανεπιστήμιο». Τι έγινε δηλαδή τώρα ένα χρόνο μετά την κατάργηση του λεγόμενου ασύλου, όσοι είχαν ως σπορ να καίνε λεωφορεία και αστυνομικούς κάθε Σαββατοκύριακο σταμάτησαν. Αποκαταστάθηκε μία στοιχειώδης λειτουργία στα ιδρύματα και τους γύρω χώρους. Γιατί οι απαγόρευση συναθροίσεων θεωρήθηκε casus belli;
Το δίλλημα δεν είναι Δημοκρατία ή αστυνομικό κράτος, αστυνομία ή όχι στα πανεπιστήμια. Το δίλημμα είναι εάν θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια γιατί το θέμα αυτό δεν αντέχεται άλλο και η δημοκρατική μας συνείδηση δεν αντέχει τον ευτελισμό.
Η απάντηση για αυτή την κυβέρνηση είναι πως, κάτω από το χαλί δεν έκρυψε, ούτε κρύβει ούτε πρόκειται να κρύψει το συγκεκριμένο πρόβλημα».