«Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 103 χιλιάδες υγειονομικοί », τόνισε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

Ο κ. Σκέρτσος ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και εξέφρασε την άποψη ότι «με πειθώ θα το κάνουν οι περισσότεροι».

Παράλληλα σημείωσε πως για όποιον έχει κάνει την πρώτη δόση έχει εξασφαλιστεί και η δεύτερη δόση.

Την ίδια στιγμή εκτίμησε ότι αρχές Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70 – 74 ετών.

Ακόμη τόνισε πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας των εμβολίων το 2022 και πως στόχος είναι «το πρώτο εξάμηνο του 2021 να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού».

Αναφορικά με το αίτημα Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων, τόνισε πως «η συζήτηση έχει κλείσει».

Σε ότι αφορά τα σενάρια για αυστηρότερους περιορισμούς κάλεσε εμμέσως τους επιδημιολόγους να μην τρελαίνουν τον κόσμο με μέτρα σημειώνοντας ότι «θα γίνουν οι εισηγήσεις των ειδικών και η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της».

Τέλος ο κ. Σκέρτσος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα χαθεί το φετινό καλοκαίρι.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άκη Σκέρτσου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ σημείωσε: «Νομίζω ότι δεν πρέπει να δημιουργούμε κάποια εικόνα πανικού ή μια στρεβλή πραγματικότητα σε σχέση με τον εμβολιασμό των υγειονομικών πρέπει να κοιτάμε πρώτα τα στοιχεία και μετά να βγάζουμε συμπεράσματα. Τα δεδομένα λένε ότι ως σήμερα έχουν εμβολιαστεί 103.778 υγειονομικοί, είναι ένας πολύ υψηλός αριθμός, είναι περίπου το 1/3 των συνολικών εμβολιασμών που έχουν γίνει ως σήμερα στη χώρα. Άρα ο υγειονομικός πληθυσμός προσέρχεται στη διαδικασία, στην εκστρατεία του εμβολιασμού με μεγάλη πειθαρχία. Αν υπάρχουν περιπτώσεις μεμονωμένες ή νοσοκομεία στα οποία δεν έχει γίνει αυτό είμαστε εδώ για να το δούμε, για να εξετάσουμε και να μιλήσουμε γιατί μπορεί να έχει συμβεί αυτό, με το υγειονομικό προσωπικό, να εξηγήσουμε με πειθώ. Είναι μια διαδικασία όπου πρέπει να κερδίσουμε με τη μάχη των επιχειρημάτων απέναντι που σε αυτούς που εύλογα μπορεί να είναι δύσπιστοι ως προς την καταλληλότητα ή τη χρησιμότητα του εμβολίου.

Ερωτηθείς αν συζητάει η κυβέρνηση την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο κ. Σκέρτσος απάντησε: «Αυτό είναι κατι που το έχουμε βάλει σαν αρχή εξαρχής, όχι μόνο εμείς, σε καμία χώρα δεν έχει μπει υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό, σε καμία ειδικότερη ομάδα του πληθυσμού άρα αυτό είναι κάτι από το οποίο δεν θα αποκλίνουμε. Εδώ πρέπει να σκεφτούμε και το εξής, είναι μια πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία αυτή η οποία δεν πρέπει να εξελιχτεί σε ένα πεδίο μάχης μεταξύ των αρνητών του εμβολίου και αυτών που πιστεύουν στο εμβόλιο. Τα νοσοκομεία μας αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μια πολύ μεγάλη κρίση δημόσιας υγείας, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 100 χρόνων, το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε θα ήταν να δημιουργήσουμε ένα ρήγμα μεταξύ των υγειονομικών.

Ερωτηθείς αν είναι εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση του εμβολίου σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί, απάντησε: « Από τους 338.000 εμβολιασμούς που έχουν γίνει οι 62.000 έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση άρα 62.000 συμπολίτες μας αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο δρόμο για την ανοσία. Η στρατηγική που έχουμε ακολουθήσει και το έχουμε πει επανειλημμένα αυτό, είναι ότι πάμε σχετικά πιο συντηρητικά βήματα ή πηγαίναμε στην αρχή ακριβώς γιατί γνωρίζαμε ότι θα υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τις παραδόσεις των εμβολίων άρα εμβολιάζαμε, συγκριτικά με άλλες χώρες που πήγαιναν πιο επιθετικά, λιγότερους συμπολίτες μας ώστε να υπάρχει με βάση τις παραδόσεις και τις δεσμεύσεις που έχουμε από τις φαρμακοβιομηχανίες εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση. Άρα ναι, είναι εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση όποιου έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, υπάρχουν ικανά αποθέματα για αυτούς. Με βάση τις ανειλημμένες δεσμεύσεις γιατί όπου υπάρχουν δεσμεύσεις υπάρχουν και συμβατικές υποχρεώσεις έναντι του κράτους που λαμβάνει αυτά τα εμβόλια, άρα με βάση αυτές τις δεσμεύσεις που συμβατικά πλέον υποχρεώνουν τις εταιρείες να παραδώσουν η Ελλάδα έχει εξασφαλισμένες τις δεύτερες δόσεις ως και το τέλος Μαρτίου από εκεί και πέρα για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 έχουν ξεκινήσει να γίνονται κάποιες ανακοινώσεις από την πλευρά των εταιρειών αλλά περιμένουμε ένα πιο οριστικό χρονοδιάγραμμα σε σχέση με τις παραδόσεις που πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ μαζικότερες από αυτές που έχουμε λάβει το πρώτο τρίμηνο».

Ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, ανέφερε: «Έχει γίνει η προτεραιοποίηση από την εθνική επιτροπή εμβολιασμών. θα τα ανακοινώσει αν δεν τα έχει ανακοινώσει ήδη η κα Θεοδωρίδου. Η πρώτη ομάδα ασθενών με νοσήματα υψηλού κινδύνου θα μπει στη διαδικασία του εμβολιασμού με τα εμβόλια που έχουμε αυτή τη στιγμή όταν ανοίξει η διαδικασία του εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 70 έως 74 ετών. Προβλέπουμε ότι θα ανοίξει κάποια στιγμή προς τις αρχές Μαρτίου».

Ερωτηθείς αν θα ακολουθήσουμε την πρακτική των άλλων χωρών σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca, ανέφερε: «Έχουμε θέσει εξαρχής ως ένα από τα βασικά κριτήρια του εμβολισμού μας την ασφάλεια των εμβολιασμών. Την ασφάλεια στη διαδικασία, την ασφάλεια το κέντρο εμβολιασμού, την ασφάλεια ως προς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου άρα λαμβάνουμε υπόψη αυτό το οποίο λεει και εισηγείται ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων, βλέπουμε τι κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, και ήδη 7 χώρες έχουνε πει ότι θα χορηγήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες κάτω των 65. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα του κάθε εμβολίου».

Στην ερώτηση για το αν θα ακολουθήσουμε και εμείς αυτό το παράδειγμα των επτά χωρών, απάντησε: «Είναι καθαρά επιστημονικό το ζήτημα, έχει τεθεί στην επιστημονική επιτροπή των εμβολιασμών αναμένουμε την εισήγησή της και θα υπάρξουν ανακοινώσεις για αυτό».

Ερωτηθείς αν έχει κάνει η κυβέρνηση έναν στρατηγικό σχεδιασμό σε σχέση με τα εμβόλια για το 2022, ο κ. Σκέρτσος απάντησε: «Νομίζω ότι ζήτημα διαθεσιμότητας των εμβολίων το 2022 δεν θα υπάρχει, αυτό σε μεγάλο βαθμό εκτιμούμε ότι θα λυθεί ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Προφανώς μας απασχολεί και βλέπουμε τι θα κάνουμε και το 2022, σε αυτή τη φάση βέβαια εστιάζουμε στην ανάγκη να εμβολιαστεί και να αποκτήσουμε την ανοσία στην κοινότητα σε επίπεδο 60-70% ως το πρώτο εξάμηνο του 2021. Δεν θα έχουμε πρόβλημα διαθεσιμότητας εμβολίων το ’22 αυτό που σίγουρα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι το εμβόλιο αυτό ήρθε για να μείνει. Αυτό λένε οι ειδικοί, αυτό λένε οι φαρμακοβιομηχανίες ότι όπως κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο το πιθανότερο είναι τις επόμενες χρονιές θα χρειαστεί να κάνουμε και το εμβόλιο κατά του κοροναϊού».

Αναφορικά με το αίτημα Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων, επισήμανε: «Αυτή η συζήτηση έγινε πέρυσι την Άνοιξη, ο κ. Τσίπρας έρχεται με καθυστέρηση να βάλει τη φωνή του σε αυτή τη συζήτηση, έχει γίνει και έχει κλείσει αυτή η κουβέντα. Συνεπώς νομίζω είναι μια συζήτηση άνευ περιεχομένου».

Ερωτηθείς αν τα «θαλάσσωσε» η ευρωπαϊκή επιτροπή σε σχέση με τις παραγγελίες των εμβολίων, απάντησε: «Δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο. Εγώ αυτό που κρατάω από την ΕΕ αυτή τη στιγμή είναι ότι πολύ σωστά έκανε μια συμφωνία πλαίσιο, αυτό ήταν μια κατάκτηση για το ευρωπαϊκό εγχείρημα το ότι κινήθηκε συντονισμένα και έβαλε παραγγελίες σε όλα τα εμβόλια. Αυτό το οποίο έγινε με μικρή ή μεγαλύτερη καθυστέρηση σε σχέση με άλλες χώρες που είχαν την ευελιξία στο ότι λειτουργούσαν αυτοτελώς είναι οι συμβάσεις».

«Δηλαδή εκεί θα έπρεπε να έχουν γίνει γρηγορότερα οι διαδικασίες και ίσως να είχε αναληφθεί και ένα μεγαλύτερο ρίσκο από την πλευρά της ΕΕ σε σχέση με τις εταιρείες που φαινόταν να έχουν ένα προβάδισμα στην παραγωγή του εμβολίου.Εκεί θα έπρεπε να έχουμε βάλει περισσότερες παραγγελίες στα εμβόλια που ήταν πιο έτοιμα. Αλλά θα ήθελα να τονίσω τι είναι πάρα πολύ λάθος να τα βάζουμε αυτή τη στιγμή με την Ευρώπη, χάρη στην Ευρώπη η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις χώρες που κάνουν το εμβόλιο είναι λίγες ακόμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Είμαστε σε ένα καλό στάδιο , σε μια καλή φάση ανάπτυξης των εμβολιασμών ήδη το 3.2% του πληθυσμού μας έχει ήδη εμβολιαστεί και αυτό γίνεται χάρη της Ευρώπης. Δεν πρέπει να το απαξιώνουμε», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς πόσο κοντά είμαστε σε ένα αυστηρό lockdown, ανέφερε: «Πρέπει να σεβαστούμε την κούραση της κοινωνίας. Είμαστε σε ένα χρόνο σε αυτή την περιπέτεια, αυτό είναι ένα μήνυμα και προς τα μέλη της επιτροπής την οποία τιμώ και τιμώ τον καθένα προσωπικά αλλά και προς τους πολιτικούς ή τους δημοσιογράφους όσους έχουν δημόσιο βήμα, δεν πρέπει να τρελαίνουμε τον κόσμο με μέτρα. Έχουμε βάλει μια διαδικασία η οποία λεει ότι κάθε εβδομάδα, ειδικά σε αυτή την δύσκολη περίοδο των δύο χειμερινών μηνών όπου υπάρχει έξαρση των ιώσεων, έχουμε βάλει μια διαδικασία ότι κάθε εβδομάδα αξιολογούν τα στοιχεία, γίνεται μια κατάταξη του επιδημιολογικού φορτίου σε κάθε περιφερειακή ενότητα, αυτό γίνεται κάθε Τετάρτη. Τα στοιχεία αυτά προσκομίζονται στην επιτροπή κάθε Παρασκευή και η επιτροπή βγάζει τις εισηγήσεις τις οποίες κάνει προς την κυβερνηση και οι οποίες κατά τεκμήριο υιοθετούνται. Άρα οποιαδήποτε σεναριολογία για το τι πρόκειται να γίνει θα ήταν καλό να αποφεύγεται γιατί δημιουργείται μια σύγχυση στην κοινωνία. Πρέπει όλοι να δείξουμε το μέγιστο δυνατό σεβασμό στη θεσμική διαδικασία λειτουργίας ενός συλλογικού επιστημονικού οργάνου όπως είναι η επιτροπη, και τα ίδια τα μέλη της επιτροπής πρέπει να δείχνουν σεβασμό στο όργανο στο οποίο συμμετέχουν. Εγώ ως πολίτης μιλάω αυτή τη στιγμή, θα ήθελα τα μέλη της επιτροπής να τοποθετούνται πρωτίστως εντός της επιτροπής και να εκφράζονται δια των συλλογικών τους αποφάσεων.

«Είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα χαθεί το καλοκαίρι ήδη πιστεύουμε ότι θα έχουμε πολύ περισσότερους και μαζικότερους εμβολιασμούς το δεύτερο τρίμηνο και στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Θα είναι σίγουρα ένα πολύ καλύτερο και πιο αισιόδοξο καλοκαίρι από το καλοκαίρι του 2021», δήλωσε επιπρόσθετα.