«Τεχνικά δεν μπορεί να μπει κόφτης στα sms στο 13033 », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Την ίδια στιγμή ο κ. Γεωργαντάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο αριθμός των 6 μετακινήσεων στoν πενταψήφιο αριθμό.

Τέλος ανέφερε πως ανοίγουν οι πλατφόρμες για τους εμβολιασμούς στις ηλικίες 60 - 64 και 75 έως 79 και πως έχει αυξηθεί η άυλη συνταγογράφηση.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Γεωργαντά στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς αν προετοιμάζονται για γενικό lockdown και πιθανό κόφτη στα sms, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης απάντησε: «Οι αποφάσεις θα παρθούν ίσως τις επόμενες ώρες, υπάρχει μπροστά μας ένα τρίτο κύμα το οποίο το βλέπουμε και βεβαίως πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό και να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας γιατί είναι μια δυναμική διαδικασία όλη αυτή. Το ίδιο συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Σε σχέση με τον κόφτη όμως πρέπει να αναφέρω το εξής ότι και τεχνικά αλλά και από άποψη με την οποία έχει αποφασιστεί να λειτουργεί το sms δεν μπορεί να μπει κάποιος κόφτης».

«Εμείς θέλουμε ένα μέτρο το οποίο να έχει μια καθολικότητα, το sms εξυπηρετεί μόνο όσους χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο με τους συγκεκριμένους κωδικούς για τις μετακινήσεις ταυτοχρόνως υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιούν και την έγχαρτη διαδικασία άρα ένα πρώτο ζήτημα το οποίο έχουμε είναι ότι δεν μπορεί να είναι καθολική η όποια διάταξη με τον κόφτη. Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό πρόβλημα το οποίο υπάρχει είναι ότι ο κόφτης σημαίνει ότι πρέπει να τηρείται ένα αρχείο με τα sms που έχει στείλει ο κάθε αριθμός τηλεφώνου. Εμείς από την αρχή είπαμε ότι δεν μπορεί να έχουμε ένα τέτοιο αρχείο το οποίο να παραβιάζει τα δεδομένα του καθενός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.

Ερωτηθείς αν από τις 6 επιλογές που έχει το sms γίνουν 4, απάντησε: «Εμείς είμαστε αρωγοί να υποστηρίξουμε τεχνικά όποια απόφαση παρθεί συνολικά με τον τρόπο που πρέπει να γίνει αυτή η διαχείριση και θα μπορέσουμε να την υποστηρίξουμε υπηρετώντας τις δύο αρχές που προανέφερα δηλαδή την καθολικότητα και ταυτόχρονα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Ερωτηθείς αν εξετάζεται το ενδεχόμενο να μειωθούν οι 6 κωδικοί μετακίνησης, ο υφυπουργός ανέφερε: «Εξετάζονται τα πάντα αυτή τη στιγμή αλλά με τις γενικές αρχές τις οποίες προανέφερα. Νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα αύριο αλλά πρώτα να αποφασιστεί ακριβώς η κατεύθυνση την οποία θα δώσει ο πρωθυπουργός και μετά θα δούμε πως θα το υποστηρίξουμε τεχνικά. Υπάρχει μια σύσκεψη το μεσημέρι που δεν ξέρω αν θα καταλήξει κάπου σήμερα ή αν θα έχουμε κάτι τις επόμενες μέρες και το δεύτερο είναι ότι η σκοπιμότητα για την οποία χρησιμοποιήθηκαν τα sms είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για όποιον ήθελε να μετακινηθεί, δεν υπάρχει καθολικότητα σε αυτή την υπηρεσία γιατί υπάρχει και ο έγχαρτος τύπος, υπάρχουν πολλά τεχνικά ζητήματα για να μπορέσουμε να τα διαχειριστούμε για να μπουν οι περιορισμοί τους οποίους κάποιοι αναφέρανε αλλά εμείς δεν τους αναφέραμε ποτέ».

Αναφορικά με το σχεδιασμό του εμβολιασμού, διευκρίνισε: «Αυτό που δοκιμάζουμε αυτή την εβδομάδα είναι ότι θα αναπτυχθούν δύο παράλληλα συστήματα, αυτό το οποίο θα αναφέρεται σε όσους έχουν ηλικία 60 έως 64 ετών που ξεκινάει από αύριο και το οποίο θα αναφέρεται μόνο σε όσους θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca, και την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 75 με 79. Ο κόσμος δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα διαφορετικό από ότι έκανε μέχρι σήμερα, αυτά τα παράλληλα συστήματα δεν θα διασταυρώνονται απλά θα κατευθύνουν τον κόσμο σε διαφορετικά εμβολιαστικά κέντρα. Αλλού θα πηγαίνουν αυτοί που είναι 75 με 79, σε άλλο εμβολιαστικό κέντρο θα πηγαίνουν αυτοί που είναι 60 με 64».

Για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε: «Η αποκλειστική αρμόδια για την προτεραιοποίηση είναι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού όταν η Εθνική Επιτροπη έκαναν τις πρώτες ανακοινώσεις εκεί υπήρξαν τρεις φάσεις . Η πρώτη φάση είχε να κάνει με τους υγειονομικούς και με αυτούς που βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας, η δεύτερη φάση είναι αυτή που διανύουμε τώρα και αφορά όλους όσους είναι από 60 ετών και άνω και όσους, ανεξαρτήτου ηλικίας, έχουν υποκείμενα νοσήματα. Και η τελευταία φάση είναι από 18 ως 59 που δεν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Αυτό που ανακοινώθηκε από τον κ. Θεμιστοκλέους χθες είναι ότι μετά την ολοκλήρωση αυτών των δύο ομάδων που ξεκινάνε 60-64 μετά θα πάνε 18-54 που έχουν υποκείμενα νοσήματα».

«Οι δύο πρώτες φάσεις υπολογίζουμε επειδή αφορούν περίπου ένα εκατομμύριο κόσμου θα τελειώσουν εντός του Μαρτίου. Από 15 Φεβρουαρίου θα λειτουργούν περίπου 750 εμβολιαστικά κέντρα και 100 κινητές μονάδες, θα ξεκινήσουν και τα τμήματα των δύο μεγάλων εμβολιαστικών σημείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη οπότε εντός του Μαρτίου θα είναι πλήρως αναπτυγμένη όλη η εμβολιαστική αλυσίδα αρκεί βεβαίως, και νομίζω ότι και σε αυτό θα πάνε καλά τα πράγματα, να έχουμε τη διαθεσιμότητα των εμβολίων», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν έχει αυξηθεί η άυλη συνταγογράφηση, απάντησε: «Η άυλη συνταγογράφηση έχει αυξηθεί πάρα πολύ τον τελευταίο μήνα. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 1 εκατομμύριο 350 χιλιάδες περίπου, να επαναλάβω ότι αυτοί που είναι στην άυλη συνταγογράφηση με το που ανοίγει η ηλικιακή πλατφόρμα που τους αφορά υπάρχει προ –κράτηση για αυτούς που ισχύει για τρεις μέρες. Αν την αποδέχονται δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα άλλο...».

Για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, σημείωσε: «Ένα από τα project τα οποία σχεδιάζουμε και το οποίο δεν θα αργήσει θα είναι σε σχέση με την επικαιροποίηση των στοιχείων των καταθετών ή των πελατών των τραπεζών τα οποία απαιτεί η νομοθεσία ανά τακτές περιόδους να αποστέλλονται. Δηλαδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα ιδίως στις εταιρείες ή οι κατοικίες των μελών των διοικητικών συμβουλίων, οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας που αποδεικνύουν την κατοικία κάποιου για όλα αυτά που ανά περιόδους βλέπετε έγχαρτα τα μεταφέρουν προς τις τράπεζες υπάλληλοι εταιρειών ή οι ίδιοι επαγγελματίες πλέον θα έχουμε τη δυνατότητα να αποστέλλονται ηλεκτρονικά μετά από εξουσιοδότηση που θα δίνει ο ενδιαφερόμενος όταν θέλει να διεκπεραιώσει μια υπόθεσή του».

Για τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων, ανέφερε: «Είμαστε σε μια φάση ωριμότητας έτσι ώστε το επόμενο διάστημα να δούμε την πιλοτική εφαρμογή μιας διαδικασίας στην οποία ουσιαστικά θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης. Θα συλλέγονται και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά, θα χρησιμοποιηθούν οι συμβολαιογράφοι για να μπορούν να διεκπεραιώνουν αυτή την υπόθεση μετά από εντολή του ενδιαφερομένου. Αυτή η εικόνα του να κουβαλάμε τα 28 ή 29 δικαιολογητικά που απαιτούνται σε μια μεταβίβαση δεν θα την ξαναδούμε».

Για την έναρξη των νέων ατομικών επιχειρήσεων, επισήμανε: «Χθες ανακοινώθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο μας και το υπουργείο Ανάπτυξης μια απλούστευση η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα και έχει να κάνει με την έναρξη των νέων ατομικών επιχειρήσεων οι οποίες πλέον θα μπορούν να ενεργοποιούνται πλέον με ένα κλικ μέσα από το gov.gr».