Επιβεβαιώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης οι φόβοι για ένα νέο 3ο lockdown στο οποίο πρέπει να μπει η Ελλάδα προκειμένου να περιορίσει την πανδημία.

Το αυστηρό lockdown στην Αττική, το οποίο εισηγήθηκε η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων στην Κυβέρνηση, ήταν μία δραματική εξέλιξη που, όπως όλα δείχνουν, δεν μπορούσαμε πλέον να αποφύγουμε. Οι ειδικοί είχαν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο Μαξίμου, ενώ το αποκορύφωμα ήταν η επιδημιολογική αναφορά που κατέθεσε χθες στον Πρωθυπουργό ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Τα στοιχεία που έπεισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υιοθετήσει αμέσως την εισήγηση της Επιτροπής για αυστηρό lockdown στην Αττική δεν ήταν μόνο επιδημιολογικά, καθώς έχουμε επιστρέψει σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, αλλά αφορούσαν κυρίως στην κατάσταση του συστήματος υγείας. Ουσιαστικά, οι ειδικοί προειδοποίησαν τον Πρωθυπουργό ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα πιο σκληρά μέτρα, το σύστημα δεν θα αντέξει! Κάτι που αποτελεί το διακαή φόβο κάθε κυβέρνησης στον πλανήτη την περίοδο της πανδημίας…

Ο πρώτος συναγερμός για την Αττική σήμανε από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, την ώρα που ο πρωθυπουργός αναχωρούσε από την Αθήνα για το ταξίδι του σε Κύπρο και Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν συνεχώς για την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική καθώς και για τις εισηγήσεις των ειδικών. Αυτά τα στοιχεία «έλεγαν» ότι η Αττική δεν αντέχει ούτε μια ακόμα μέρα.

Έτσι, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ζητήσει από τον επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων της χώρας μας, όταν θα επιστρέψει να έχει μια εκτίμηση της κατάστασης και μια εισήγηση για το τι πρέπει να γίνει τόσο στην Αττική, όσο και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και για άλλες μεγάλες πόλεις του βρίσκονται στα πρόθυρα του συναγερμού, όπως η Πάτρα.

Από την νυχτερινή ενημέρωση του πρωθυπουργού δρομολογήθηκαν ουσιαστικά οι εξελίξεις, με τον υπουργό Υγείας να παίρνει τη σκυτάλη και να ενημερώνει το πρωί για όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν.
Τα στοιχεία που τρόμαξαν

Ενδεικτικό είναι ότι η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής ανέρχεται πλέον στο 70%, ενώ εντοπίζεται μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές σε απλές κλίνες ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, όπως στο “Σωτηρία”, τον “Ευαγγελισμό” και το Γενικό Κρατικό Αθηνών “Γ. Γεννηματάς”, σύμφωνα με την έκθεση Τσιόδρα. Και αυτό ακριβώς ήταν που τρόμαξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν δίστασε να πάρει μια απόφαση που γνωρίζει ότι έχει και οικονομικό αλλά και πολιτικό κόστος.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πρόσθετα μέτρα μόλις πριν από λίγες μέρες, εφαρμόζοντας απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα για τα Σαββατοκύριακα, επιστροφή του click away και κατάργηση του click in shop. Αντίθετα, είχε επιτρέψει το άνοιγμα των σχολείων, πλην των Λυκείων, κατόπιν σχετικών εισηγήσεων των λοιμωξιολόγων.

Ωστόσο, τα δραματικά νούμερα που δείχνουν ότι στην Αττική έχουμε φτάσει στο σημείο να καταλαμβάνουμε μία μονάδα ΜΕΘ σε μια μέρα, αλλά και η αύξηση των κρουσμάτων κατά 11% ακόμα και σε παιδιά ηλικίας έως 9 ετών, δεν άφησαν κανένα περιθώριο ούτε για την Επιτροπή ούτε για την Κυβέρνηση. Είναι βέβαιο ότι αν δεν αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία μας, πράγμα που συνεπάγεται μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων, η επιστροφή σε μια περιορισμένη έστω κανονικότητα θα αργήσει.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί το «στοίχημα» του εμβολιασμού, παρότι σε αυτό το πεδίο λίγα μπορεί να κάνει, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανταποκριθεί αποτελεσματικά στα δικά της καθήκοντα επί του θέματος – κάτι που, προς το παρόν, δεν ισχύει.

Οι ΜΕΘ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, αυτό που έπαιξε βασικό ρόλο στην απόφαση είναι η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και το βάρος που δεν πρέπει να δεχτεί η Αττική σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα.

Το κομβικό σημείο της απόφασης είναι πως εφόσον οι ΜΕΘ της Αττικής γεμίσουν δεν θα μπορούσαν να δεχτούν ασθενείς από άλλες περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με το σχέδιο μεταφοράς ασθενών που έχει εκπονηθεί.