«Δεν έχουμε καταργήσει κανένα προνόμιο των πολυτέκνων αντίθετα έχουν ληφθεί μέτρα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1και στους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για την οικογένειαΜαρία Συρεγγέλα.
Παράλληλα, η κ. Συρεγγέλασημείωσε πως η υιοθεσία για τα ζευγάρια που έχουν κάνει σύμφωνο συμβίωσης είναι μέσα στα θέματα που συζητούνται στην κυβέρνηση
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Μαρίας Συρεγγέλας στα Παραπολιτικά 90,1:
«Δεν έχουμε καταργήσει κανένα προνόμιο των πολυτέκνων, ίσα-ίσα έχουνε ληφθεί μέτρα και για τη στήριξη των πολυτέκνων και όχι μόνο με το επίδομα γέννησης των 2000 € από την 01/01/20 και με απλοποιημένη διαδικασία είναι για κάθε νέο παιδί που έρχεται σε κάθε οικογένεια. Έχουμε κάνει την αύξηση του αφορολογήτου ορίου για κάθε παιδί, μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη, επίσης για τους πολύτεκνους συγκεκριμένα κατάργηση του φόρου πολυτελείας διαβίωσης για εξαθέσιο και άνω επιβατικό ΙΧ. Υπάρχει μια διεύρυνση της χρηματοδότησης και των εισοδηματικών κριτηρίων και για τα voucher στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, και μάλιστα πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας ξεμπλόκαρε και την προκήρυξη για πρόσληψη 1.700 ατόμων ειδικών κατηγοριών όπως είναι οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Γενικότερα υπάρχει η αναβάθμιση των θεμάτων της οικογένειας και δημογραφικής πολιτικής καθώς δημιουργήθηκε και με τον τελευταίο ανασχηματισμό ειδική θέση υφυπουργού», ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Εργασίας.
Αναφορικά με το voucher για τα laptop, η κ. Σερεγγέλα σημείωσε: «Όσον αφορά το voucher για τα laptop είμαστε ήδη σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας να δούμε τι άλλο παραπάνω μπορούμε να κανουμε με τα χρήματα, να δίνουμε το voucher και σε περισσότερα παιδιά. Ήδη αυτή τη στιγμή είναι όλες οι πολύτεκνες, οι τρίτεκνες και οι μονογονεϊκές οικογένειες αλλά και όλες οι άλλες οικογένειες με τα πιο χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια, κοιτάμε και για τα υπόλοιπα σύμφωνα με το Α21 να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ελπίζω να έχουμε σύντομα να ανακοινώσουμε κάτι. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και αυτο που θέλουμε είναι ότι ανακοινώνουμε να είναι σίγουρο ότι θα γίνει, δεύτερον κοιτάμε όλα τα κόστη τα δημοσιονομικά να δούμε τι ακριβώς μπορούμε να δώσουμε ακόμα περισσότερο. Ως κυβέρνηση είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα αυτά και το αποδεικνύουμε με πράξεις».
«Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη υπάρχει το πρόβλημα ότι όλα τα νέα ζευγάρια αργούν να κάνουν παιδιά, αυτό ειναι κατι που αρχίζουμε να δουλεύουμε και το κάνουμε σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή επιτροπή γιατί το πρόβλημα το δημογραφικό δεν είναι μόνο εθνικό πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό και για αυτό μπήκε και εξειδικευμένη επίτροπος δημογραφίας. Είμαστε σε επαφή αυτή τη στιγμή με τα γραφεία να δούμε και τι χρηματοδοτικά εργαλεία θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα και να είναι στοχευμένα όσον αφορά τη χώρα μας», υπογράμμισε η ίδια.
Αναφορικά με το θέμα υιοθεσίας στα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης, επισήμανε: «Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το συζητήσουμε και με την κα Μιχαηλίδου αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μέσα όλα σε αυτά που συζητάμε και για αυτό και θέλουμε να γίνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Θα φτιάξουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την οικογένεια το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Μέσα το Μάρτιο θα παρουσιάσουμε το εθνικό σχέδιο δράσης για την ισότητα και αμέσως επειδή είναι πολυπαραγωντικό και εμπλέκονται πολλά υπουργεία θέλουμε να είναι μαζί με όλα τα υπόλοιπα υπουργεία, δηλαδή να υπάρχει και ένας συντονιστικός ρόλος με όλα τα υπουργεία, να βάλουμε κάτω όλα τα θέματα και να αρχίσουν σιγά-σιγά να προωθούνται».
«Στο επόμενο εργασιακό νομοσχέδιο θα προβλέπεται και άδεια πατρότητας με αποδοχές που θα παίρνει ο πατέρας και ως γονική άδεια ως αμεταβίβαστο δικαίωμα ώστε να παίρνει και ο πατέρας γονική άδεια. Πέρα ότι είναι μια οδηγία από την ΕΕ, όμως δεν θα κάνουμε μια προσαρμογή της οδηγίας πάρα πολύ γρήγορα για να πούμε ότι την ναι και εμείς την προσαρμόσαμε, θα υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα και θα υπάρχουν συγκεκριμένες λύσεις που αφορούν τη χώρα μας. Ένα ποσοστό από την άδεια αυτή θα είναι και επιδοτούμενο από το κράτος και επίσης θα γίνει διεύρυνση του δικαιώματος των εργαζόμενων γονέων και φροντιστών για ευέλικτες συνθήκες εργασίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες φροντίδας της οικογένειά τους αλλά θα υπάρχει και προστασία από την απόλυση και των δύο γονέων όταν κάνουν χρήση των αδειών. Οπότε οι γυναίκες δεν χρειάζεται να επιλέγουν αν θα κάνουν καριέρα ή αν θα κάνουν οικογένεια», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Το δημογραφικό δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα απασχολεί όλη την Ευρώπη. Βλέπουμε ότι σε όλη την Ευρώπη ακόμα και στις χώρες που έχουν κάνει θετικά βήματα για τις γεννήσεις ήδη έχουν έρθει πίσω σε αυτό σαφώς συνέβαλε και η υγειονομική κρίση. Είμαστε σε επαφή με την επίτροπο Δημογραφίας και δημοκρατίας για να δούμε συγκεκριμένες δράσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα τραβήξει η χώρα μας προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά το πιο βασικό είναι ότι να υπάρχει εργασία για τις γυναίκες. Όταν οι γυναίκες εργάζονται, όταν ένα ζευγάρι αισθάνεται ασφαλή ότι υπάρχει εργασία και ταυτόχρονα υπάρχουν οι δομές και κοινωνικές στήριξης για τα πρώτα χρόνια που φέρνουν στον κόσμο ένα παιδί τότε θα υπάρξει και άνοδος των γεννήσεων. Δηλαδή πέρα από τα επιδόματα και τις επιδοματικές πολιτικές θα πρέπει να υπάρχουν και σταθερές», διευκρίνισε η υφυπουργός.
Για τις «νταντάδες της γειτονιάς»,ανέφερε: «Έχουμε καταθέσει πρόγραμμα, είναι στο στάδιο της μελέτης για τις «νταντάδες της γειτονιάς». Αυτό θα είναι για τις ηλικίες από 6 μηνών έως 2,5 ετών που είναι η ηλικία που μπορεί να πάει το παιδί στον παιδικό σταθμό. Βλέπουμε από τα στοιχεία ότι ενώ τα παιδιά ηλικίας από 2,5 ετών και πάνω οι γονείς τα πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό, για τις ηλικίες από 6 μηνών έως 2,5 ετών είναι πολύ λιγότερες οι αιτήσεις. Οι περισσότερες γυναίκες εγκαταλείπουν την εργασία τους τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού για να το μεγαλώσουν και η συντριπτική πλειοψηφία δυστυχώς δεν επανέρχεται μετά στην αγορά εργασίας».
«Οπότε θα υπάρχει μια στήριξη είτε να έχουν με ένα κουπόνι ένα ποσό για να έχουνε νταντά είτε στο σπίτι, είτε μια γυναίκα, που αυτό μπορεί να δουλέψει περισσότερο στην επαρχία, να έχει από δύο έως τρία βρέφη μέχρι 2,5 ετών με κάποια επιδότηση. Θεωρούμε ότι θα ξεκινήσει η πιλοτική του εφαρμογή μετά το Μάιο, ήδη τώρα είμαστε στη διαδικασία της μελέτης γιατί θέλουμε πάνω στη μελέτη να υπάρχει και ειδική πιστοποίηση των ανθρώπων που θα δουλεύουν πάνω σε αυτό και αμέσως μετά θα γίνει μια πιλοτική εφαρμογή και μια αξιολόγηση πως έχει δουλέψει και ήδη είμαστε σε επαφή και με την ευρωπαϊκή επιτροπή για να γίνει καθολική εφαρμογή μετά σε όλους τους δήμους», πρόσθεσε.