ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βαρβιτσιώτης: Η Αυστρία στηρίζει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Η πολιτική εμβολιασμού της ΕΕ και η ελληνική πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τα ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου, οι σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, η ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και της υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αυστρίας, κ. Καρολίνε ΄Εντσταντλερ, κατά τη σημερινή τους συνάντηση στη Βιέννη.
«Με την Αυστρία μοιραζόμαστε κοινές απόψεις και κοινές αξίες για την Ευρώπη. Είμαστε σε συντονισμό στο υψηλότερο επίπεδο για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον ανάπτυξης και ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.
«Με την Αυστρία μοιραζόμαστε κοινές απόψεις και κοινές αξίες για την Ευρώπη. Είμαστε σε συντονισμό στο υψηλότερο επίπεδο για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον ανάπτυξης και ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.
Αναφορικά με την πρόταση του πρωθυπουργού για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «είναι σημαντικό δεδομένου ότι έχουμε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο εμβολιασμού, να έχουμε επίσης ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι υπάρχει στήριξη της Αυστρίας στο θέμα αυτό. Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Βαρβιτσιώτης αφού ευχαρίστησε την Αυστριακή υπουργό για την πολύπλευρη υποστήριξη της χώρας της προς την Ελλάδα, υπογράμμισε την ανάγκη μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης για μια νέα πολιτική ασύλου και μετανάστευσης που θα βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις αρχές: πρώτον, τη φύλαξη των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων, δεύτερον, την οικοδόμηση ενός ανοιχτού και διαφανούς συστήματος ασύλου με σαφείς κανόνες για το ποιος δικαιούται άσυλο και ποιος όχι και, τρίτον, τον επαναπατρισμό με τάχιστες διαδικασίες των αιτούντων που δεν δικαιούνται άσυλο. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για να συνάψει συμφωνίες με τρίτες χώρες». Έκανε ακόμα σαφές ότι η Ελλάδα ως ναυτικό έθνος έχει ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Ως προς τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι είναι σημαντικό αφενός η Τουρκία να κατανοήσει ότι η Ευρώπη λειτουργεί βάσει κανόνων και αφετέρου η Ευρώπη να στείλει το μήνυμα ότι εάν συνεχίσει την κλιμάκωση και τις εντάσεις, τότε θα της επιβληθούν κυρώσεις. «Και η απειλή των κυρώσεων πρέπει να είναι σοβαρή και αξιόπιστη, ώστε να αποτρέψουν την Τουρκία από το να ανοίξει ξανά αυτόν τον κύκλο κλιμάκωσης και έντασης» τόνισε. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η Αυστρία έχει καταστεί για την Ελλάδα ένας πολύ σημαντικός εταίρος με την αποφασιστική στήριξη των ελληνικών θέσεων για την Τουρκία». Επισήμανε, ακόμη, ότι το ζήτημα των κυρώσεων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας, Αυστρίας και Γαλλίας. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Βαρβιτσιώτης μαζί με την ομόλογό του επισκέφτηκαν ένα από τα πολλά Κέντρα Εξετάσεων για Covid-19 που λειτουργούν στην Αυστρία, στο οποίο πραγματοποιείται καθημερινά μεγάλος αριθμός τεστ.Σήμερα στη Βιέννη έγινα δεκτός σε εγκάρδιο κλίμα από την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αυστρίας @k_edtstadler. 🇦🇹🇬🇷 μοιραζόμαστε κοινές απόψεις & κοινές αξίες για την Ευρώπη🇪🇺. Είμαστε σε συντονισμό στο υψηλότερο επίπεδο για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον ανάπτυξης & ασφάλειας. pic.twitter.com/0ElA0XNO9v
— Varvitsiotis Miltiadis (@MVarvitsiotis) February 11, 2021