Ένα ξεκάθαρο «μήνυμα» έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος , κατά την τοποθέτηση του επί του νομοσχεδίου για τις Δημόσιες Συμβάσεις, σήμερα στη Βουλή. Ο υπουργος δήλωσε πως αποτελεί «κοινή συναντίληψη, όλων των κομμάτων του Κοινοβουλίου, ότι επιβάλλεται η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος θεωρώντας πως το Σώμα αντιλαμβάνεται ότι οι παρεμβάσεις στους τομείς των δημοσίων συμβάσεων, προμηθειών, έργων και υπηρεσιών στους τομείς άμυνας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, προέβη σε αυτή την δήλωση τονίζοντας «πως ειδικά στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία και ενόψει των κρίσιμων προκλήσεων και απειλών ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε ιδίως το τελευταίο διάστημα, οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι ενισχυμένες μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο βελτιωμένο επί το ταχύτερο και αποτελεσματικότερο, παράλληλα όμως, με την κατάσχεση εχέγγυων διαφάνειας».

Οι ρυθμίσεις στον τομέα της Άμυνας


Το μέρος του νομοσχεδίου για τις Δημόσιες Συμβάσεις στο κομμάτι της Άμυνας, τροποποιεί καίρια σημεία του υπάρχοντος νομικού πλαισίου που ρυθμίζει τις αμυντικές προμήθειες. Απώτερος στόχος είναι η βελτίωση της διαδικασίας σε όλα τα στάδια πραγματοποίησης προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, από τον αμυντικό σχεδιασμό και τον εξοπλιστικό προγραμματισμό μέχρι τη σύναψη και την υλοποίηση των συμβάσεων.

Η μέχρι σήμερα εφαρμογή του σχετικού νομικού πλαισίου έχει αναδείξει ορισμένες αδυναμίες, όπως ο μεγάλος γραφειοκρατικός φόρτος, οι υπερβολικές απαιτήσεις της αναθέτουσας αρχής και οι χρονοβόρες διαδικασίες.

Για να θεραπεύσει αυτές τις διαπιστωμένες αδυναμίες, το νομοσχέδιο προχωρεί – μεταξύ άλλων – σε τροποποιήσεις που κινούνται σε τρεις άξονες:

  • Πρώτον, εκσυγχρονίζεται και απλοποιείται η διαγωνιστική διαδικασία, με την εισαγωγή ρυθμίσεων όπως το Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Σύμβασης (ΕΕΕΣ).
  • Δεύτερον, ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν σε συμβάσεις ανταλλακτικών και εν συνεχεία υποστήριξης των οπλικών συστημάτων, με τρόπο που να συγκλίνει με τις διεθνείς πρακτικές.
  • Τρίτον, επαναπροσδιορίζει ορισμένες αρμοδιότητες των θεσμών και των οργάνων που συμμετέχουν στη διαδικασία σχεδιασμού, προγραμματισμού, σύναψης και υλοποίησης των συμβάσεων αμυντικών προμηθειών, με σκοπό τον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση της διαδικασίας, χωρίς να γίνονται εκπτώσεις στον τομέα της διαφάνειας.
  • Τέταρτον, καθορίζει την εσωτερική μας διαδικασία επίκλησης του άρθρου 346 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά στη στοιχειώδη προστασία των ζωτικών συμφερόντων ασφάλειας των κρατών – μελών της ΕΕ.