«Διενεργείται διοικητική εξέταση προκειμένου να αναλυθούν οι λεπτομέρειες των περιστατικών », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, αναφορικά με τα χθεσινά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη.

«Η εικόνα από μόνης της δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει γιατί τις εικόνες πρέπει να τις βλέπουμε σε μια ροή. Πρέπει να βλέπουμε τι έχει προηγηθεί, πρέπει να μπορούμε να ακούμε τους διαλόγους, που δεν τους ακούμε, και πρέπει να δούμε τι είναι εκείνο το οποίο κάνανε εκείνη τη χρονική στιγμή οι αστυνομικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι ένα από τα πιο κλασικά αδικήματα τα οποία υπάρχουν στον ποινικό κώδικα είναι η αντίσταση, αν λοιπόν έχουν πει σε κάποιον ότι πρόκειται να συλληφθεί, είτε το λένε σωστά είτε το λένε λάθος, η υποχρέωση των πολιτών είναι να δέχονται τη σύλληψη και εν συνεχεία να πούνε τα παράπονά τους και ενδεχομένως κατά του συλλαμβάνοντος οργάνου εκεί που πρέπει να τα πούνε, δεν έχουν δικαίωμα να αντισταθούν.

«Εγώ λοιπόν όταν βλέπω μια εικόνα δεν μου λέει από μόνη της τίποτε η εικόνα, αν έχουν προηγηθεί πράγματα ή αν έπονται πράγματα ή αν λέγονται πράγματα εκείνη την ώρα τα οποία δεν τα ακούω, το ότι βλέπω πχ κάποιον ο οποίος δέχεται επίθεση από τους αστυνομικούς, εντάξει το βλέπουμε αυτό αλλά δεν σημαίνει αυτό αν αυτή είναι μια διαδικασία συλλήψεως στην οποία αυτός ανθίσταται ή στην οποία αυτός τους έχει εξυβρίσει πριν ή τους εξυβρίζει τώρα ή αν αυτό είναι ενταγμένο μέσα σε ένα συνολικό πλαίσιο αυτό όλο απομονώνεται και θα δείχνουμε μόνο την εικόνα», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Άρα η απάντησή μου είναι ότι διενεργείται διοικητική εξέταση προκειμένου να αναλυθούν οι λεπτομέρειες των περιστατικών. Απλώς επειδή εμφανίζεται μια εικόνα προς τα Μέσα ότι αυτοί είναι κάτι περαστικοί εδώ υπάρχει μια ανακοίνωση της αστυνομίας που λέει ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν είναι περαστικός, ήταν μέλος συγκεκριμένου κόμματος αριστερίστικου, ότι είχαν προηγηθεί επιθέσεις που όταν έγινε έλεγχος έγιναν καταγγελίες από πολίτες ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση και δεν τηρούνται τα μέτρα, ότι μετέβη εκεί μια ομάδα αστυνομικών της ΔΙΑΣ προκειμένου να κάνει ελέγχους, ότι ξεκινώντας να κάνουν ελέγχους δεχτήκαν επιθέσεις», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Ότι οι επιθέσεις αυτές έγιναν από άτομα του αντιεξουσιαστικού και ακροαριστερού χώρου, ότι κατά τις επιθέσεις αυτές προσπάθησαν να κάνουν συλλήψεις και να κάνουν προσαγωγές. Αυτό είναι το πλαίσιο από εκεί και πέρα τις λεπτομέρειες των περιστατικών θα τις διερευνήσουν τα αρμόδια όργανα, μην εμφανίζεται ότι πήγαν κάποιοι αστυνομικοί οι οποίοι ήταν κάποιοι άνθρωποι που κάνανε μια βόλτα και βγάλανε το γκλόμπ και αρχίσανε και τους κοπανάγανε. Γιατί έτσι διακινείται», επισήμανε ο υπουργός.

Ακόμη σημείωσε ότι «εκείνο που δεν κάνει είναι να παγιδευόμαστε στη ρητορική της άκρας Αριστεράς και δυστυχώς στη ρητορική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διότι από τη μια μεριά λέμε ‘’η κόπωση’’».

«Εγώ την κόπωση τη σέβομαι και την καταλαβαίνω, και καταλαβαίνω και την αγωνία των πολιτών και την επιθυμία τους να κάνουν απλά και φυσιολογικά πράγματα να βγούμε, να πάμε σε ένα εστιατόριο, υπάρχει αγωνία και πίεση από τους εργαζόμενους, από τις επιχειρήσεις, όλα αυτά είναι απολύτως κατανοητά να ξέρουμε όμως ότι αυτό το οποίο είναι κατανοητό και το λαμβάνει πολύ ισχυρά υπόψη της η κυβέρνηση ταυτόχρονα σε περίπτωση που η πανδημία δεν πάει καλά και αρχίσουμε να έχουμε και ισχυρή πίεση στο σύστημα υγείας εκείνη την ώρα εκτός από την κόπωση θα αρχίσουνε να λένε, αυτοί που τώρα λένε για την κόπωση και λένε για τα περιοριστικά μέτρα ότι δεν τους αρέσουν και δεν τα τηρούν και θέλουν να είναι ελεύθεροι στις πλατείες να κάνουν ότι θέλουν, οι ίδιοι θα λένε ότι το σύστημα υγείας κατέρρευσε», ανέφερε.

«Έχει έρθει η ώρα να ανοίξουμε μια μεγάλη και καθαρή συζήτηση για την εξτρεμιστική βία της άκρας Αριστεράς στην Ελλάδα η οποία έχει προφανώς διάφορα επίπεδα και δεν είναι όλα τα ίδια. Έχουμε την τρομοκρατική δράση η οποία υπήρξε και έχει και δολοφονίες στο παρελθόν, υπάρχει η δράση της ηπιότερης βίας αλλά ενδεχομένως όχι λιγότερο επικίνδυνης την οποία ζούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα», τόνισε ο Μάκης Βορίδης.

Αναφερόμενος στην επίθεση που δέχθηκε πριν από λίγο καιρό ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο υπουργός Εσωτερικών ανάφερε: «Να θυμίσω ο κ.Μπογδάνος ο οποίος δέχτηκε εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του και έκαψαν το αυτοκίνητο του. Υπάρχει αυτού του τύπου η βία η οποία αναπτύσσεται σε διαδηλώσεις ή αναπτύσσεται σε άλλα σημεία και αυτή τη στιγμή αποκτάει χαρακτηριστικά αυτό που ακούμε 300-400 επιθέσεις κατά αστυνομικών τμημάτων, κατά γραφείων βουλευτών της ΝΔ».

«Πρέπει λοιπόν στην Ελλάδα να κάνουμε μια έντιμη και καθαρή συζήτηση όλοι και η καθαρή συζήτηση είναι η βία της άκρας Αριστεράς, αυτά τα εξτρεμιστικά φαινόμενα αυτό θα υπάρξει η πολιτική βούληση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να το αντιμετωπίσουν;», διερωτήθηκε ο υπουργός.

«Εγώ πιστεύω ότι αυτό το πλαίσιο θεσμικά είναι υπερεπαρκές, ίσως και υπερβολικό από ένα σημείο και μετά αλλά αν κάποιος θέλει να πει ότι ‘’νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε και κάτι ακόμα’’ να το κάνουμε και το κάτι ακόμα όμως αυτή η συζήτηση δεν θα μας κάνει να χάσουμε τη μεγάλη συζήτηση ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια οικτρή μειοψηφία διότι αυτοί οι άνθρωποι που κάνουν αυτά τα επεισόδια δεν καταγράφουν ούτε 0,5% στα εκλογές που όμως έχει αποφασίσει ότι θα επιλέγει αυτή πότε της αρέσει να εφαρμόζει το νόμο, ποιος έχει δικαίωμα να μιλάει και είναι οι ίδιοι άνθρωποι. Είναι στα πανεπιστήμια η ίδια λογική που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε, είναι στις διαδηλώσεις», πρόσθεσε κατηγορηματικά.

Ερωτηθείς γιατί δεν απαγορεύουν τις διαδηλώσεις, ο κ. Βορίδης απάντησε: «Ο κ.Σκερτσος μιλάει προφανώς για τη θεσμική εκπροσώπηση, μιλάει για τα κόμματα, μιλάει για την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Αν αποφασίσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση να κάνει μια διαδήλωση και να παραβιάσει τα μέτρα παίρνει την ευθύνη της και είναι μια ευθύνη η οποία σημειώνεται και καταγράφεται στους πολίτες ως τρόπος με τον οποίο φέρεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση».

«Εδώ δεν μιλάμε για αυτό, εδώ μιλάμε για οικτρές περιθωριακές, ακραίες μειοψηφίες που όμως πράγματι ο λόγος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τους καλύπτει. Μιλάω γενικά για ένα πλαίσιο δηλαδή το γεγονός ότι βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει ευθυγραμμιστεί με την ακρότατη αριστερά, με τους αντιεξουσιαστές με όλο το περιθώριο αυτό και έχει ταυτιστεί στο ζήτημα του Κουφοντίνα αυτό είναι ένα θέμα και πρέπει να το λάβουν υπόψη τους οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να ταυτιστεί με τον Κουφοντίνα και με όλους αυτούς αυτό είναι ένα ζήτημα πολιτικό το οποίο προφανώς θα αξιολογηθεί. Το ίδιο ισχύει για τη στάση του απέναντι στον κοροναϊό», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Όταν δηλαδή σήμερα οι έμποροί, οι μαγαζάτορες, οι εστιάτορες, όλο το λιανεμπόριο κάνουν μια τεράστια προσπάθεια με τεράστιες θυσίες για να συγκρατήσουμε την πανδημία, και ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε διαδηλώσεις αυτό προφανώς εκτιμάται δεν είναι δωρεάν. γιατί αν μπορούσαμε να ανοίξουμε ένα μήνα γρηγορότερα και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτή την επιλογή αυτό είναι κάτι το οποίο έχει πολιτική σημασία», κατέληξε.