Κανονική προεκλογική εκστρατεία διεξάγει ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήµατος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, έστω και αν οι εσωκοµµατικές εκλογές -εκτός απροόπτου- αναµένεται να πραγµατοποιηθούν περί τον Νοέµβριο.

Eχει επιλέξει, δηλαδή, µια τακτική µαραθωνίου και όχι έναν αγώνα ταχύτητας. Η επιλογή αυτή έχει λογική, καθώς η ειδοποιός διαφορά του κ. Λοβέρδου σε σχέση µε τους δύο άλλους βασικούς υποψηφίους είναι ότι τόσο η Φώφη Γεννηµατά όσο και ο κ. Ανδρουλάκης έχουν δοκιµαστεί σε πανελλαδική κάλπη, καθώς αµφότεροι ήταν υποψήφιοι στις εσωκοµµατικές εκλογές του 2017.

Επιπλέον, ο κ. Ανδρουλάκης ως υποψήφιος ευρωβουλευτής έχει κάνει πανελλαδική καµπάνια τόσο το 2014 όσο και το 2019. Που σηµαίνει ότι ο κ. Λοβέρδος αξιοποιεί το διάστηµα αυτό προκειµένου να ενισχύσει τους δεσµούς του µε την κοµµατική βάση και να δοµήσει µηχανισµό και πυρήνες σε κάθε σηµείο της χώρας. Την ευθύνη έχει αναλάβει το οργανωτικό γραφείο που έχει συγκροτήσει στο στρατηγείο του στην οδό Ακαδηµίας.

Τις προσεχείς εβδοµάδες, πέραν των τηλεδιασκέψεων που κάνει, θα πραγµατοποιήσει περιοδείες σε Hπειρο και Θράκη. Παραλλήλως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιµάζει και µια µεγάλη διαδικτυακή εκδήλωση µε αντικείµενο τα ζητήµατα της σύγχρονης σοσιαλδηµοκρατίας µε οµιλητές που θα προκαλέσουν έκπληξη. Επιπλέον, µε µεγάλη ικανοποίηση ανακοίνωσε την ένταξη της οµάδας «Εµείς οι Πολίτες» στο επιτελείο του.

Πρόκειται για 18 πρώην στελέχη του Ποταµιού µε επικεφαλής τον Νότη Παρασκευόπουλο, τα οποία αναµένεται να συµβάλουν στην ενίσχυση του προγραµµατικού του λόγου και πλαισίου.

Ο στόχος του κ. Λοβέρδου είναι σε τακτά χρονικά διαστήµατα να «ανοίγει» στον δηµόσιο διάλογο ζητήµατα που απασχολούν την κοινή γνώµη, καταθέτοντας παράλληλα το δικό του σχέδιο. Στους συνοµιλητές του ο κ. Λοβέρδος δεν κρύβει την απογοήτευσή του όχι µόνο για τις αρνητικές δηµοσκοπήσεις του κόµµατος, αλλά και για τις θέσεις που παίρνει στα κεντρικά ζητήµατα.

Ο πρώην υπουργός καταλογίζει στην ηγεσία του Κινήµατος Αλλαγής έλλειψη γραµµής, σηµειώνοντας χαρακτηριστικά: «Κάθε επίµαχο θέµα διαλύει την παράταξη, λόγω έλλειψης γραµµής». Για αυτό και όσοι τον παρακολουθούν προσεκτικά θα έχουν καταγράψει ότι σχεδόν σε καθηµερινή βάση διαφοροποιείται από το κυρίαρχο αφήγηµα της Χαριλάου Τρικούπη.

Σε όλα τα µεγάλα θέµατα οι θέσεις που εκφράζει κινούνται στον αντίποδα των δηλώσεων της Φώφης Γεννηµατά. Hχηρή ήταν η διαφοροποίησή του και στην περίπτωση της απεργίας πείνας του ∆. Κουφοντίνα.

Την ώρα που η επίσηµη θέση του κόµµατος ήταν σε πλήρη ταύτιση µε την αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ και απέδιδε αποκλειστικά την ευθύνη στην κυβέρνηση, ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε µε σθένος ότι δεν πρέπει να υποχωρήσει η κυβέρνηση και ότι δεν έχει κανένα δίκιο ο καταδικασµένος για 11 δολοφονίες Κουφοντίνας.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Πίσω από τις ξεκάθαρες διαφοροποιήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου είναι προφανές ότι «κρύβονται» (και) τα ποιοτικά στοιχεία των δηµοσκοπήσεων. Στοιχεία που δείχνουν ότι στο µεγαλύτερό τους µέρος οι ψηφοφόροι του Κινήµατος Αλλαγής δεν συµφωνούν µε τις θέσεις που εκφράζει η Φώφη Γεννηµατά.

Ούτως ή άλλως, όµως, και σύµφωνα πάντα µε τις δηµοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δηµοσιότητας, φαίνεται ότι συνεχώς διευρύνεται το χάσµα που χωρίζει τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους από την ηγεσία του κόµµατος.

Είναι ενδεικτικό ότι η κυρία Γεννηµατά υπολείπεται τόσο του κ. Ανδρουλάκη όσο και του κ. Λοβέρδου. Ανάλογα, πάντως, και µε την εξέλιξη της πανδηµίας, είναι πιθανό να δούµε τον πρώην υπουργό να ζητά επίσπευση των εσωκοµµατικών εκλογικών διαδικασιών, δεδοµένου ότι θεωρεί πως, όσο παραµένει αυτή η κατάσταση, κινδυνεύει η πορεία του κόµµατος να είναι µη αναστρέψιµη.