Μιλώντας στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας πιθανότατα από τις 22 Μαρτίου ή μια εβδομάδα αργότερα.
Την ίδια στιγμή τόνισε ότι η κατάσταση με τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική έχει να κάνει με την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης.
Αναφορικά με το πώς θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο, ο υπουργός διευκρίνισε πως θα ανοίξει κανονικά και όχι με click away αλλά με αποστολή sms που θα θέτει περιορισμό στον χρόνο που θα μπορεί κάποιος να κάνει τις αγορές του.
Για την εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως θα ανοίξει σε δεύτερο χρόνο πιθανότατα στις 15 Απριλίου και μόνο σε εξωτερικούς χώρους σημειώνοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών.
Τέλος σημείωσε πως κανείς δεν δέχεται φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας ενώ είπε πως ο αστυνομικός πρέπει να διατηρεί την ψυχραιμία του.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη στα Παραπολιτικά 90,1:
Ερωτηθείς για το ανοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων απάντησε: «Σε κάθε περίπτωση είμαστε στο τέλος αυτού του εφιάλτη, το αν θα είναι 22 ή αν θα είναι 29 δεν μπορώ να το πω μετά βεβαιότητος. Εγώ λέω στόχος μας είναι το 22 και το λεω υπό την εξής έννοια ότι ασχέτως των ημερησίων κρουσμάτων, δεν λεω ότι η πανδημία θα εξαφανιστει, η πανδημία θα είναι εδώ και θα ζήσουμε μαζί της για πολύ καιρό ακόμα όμως όταν θα έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο εμβολιασμών και πάνω θα υπάρχει πια στους ευάλωτους ένα επαρκές τείχος προστασίας που θα επιτρέπει να αρχίζουμε πια να έχουμε πια μια ομαλότερη οικονομική δραστηριότητα».
Για τα κρούσματα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Η βρετανική μετάλλαξη οπωσδήποτε επηρέασε γιατί είναι πολύ πιο μεταδοτική και επειδή επικράτησε αυτή η μετάλλαξη από ότι φαίνεται στην Αττική έχει παίξει ρόλο στους αριθμούς. Όμως επαναλαμβάνω πια ο αριθμός ημερησίων κρουσμάτων είναι δευτερεύον δείκτης, ο πρωτεύον δείκτης είναι οι εντατικές, οι θάνατοι, η εισαγωγή στα νοσοκομεία. Πιστεύουμε ότι όταν ο εμβολιασμός περάσει κάποιο ποσοστό του πληθυσμού περίπου ένα 20%, οι εισαγωγές και οι εντατικές πέφτουν ασχέτως των κρουσμάτων που μπορεί να παραμένουν υψηλά».
Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο υπουργός σημείωσε: «Ο προσανατολισμός μας δεν είναι για click away αυτή τη φορά, είναι για άνοιγμα του λιανικού εμπορίου. Προφανώς με όρους, με τα τετραγωνικά ένας ανά 25 μέτρα, με μήνυμα sms που θα σου δίνει μια περιορισμένη χρονικής διάρκειας δυνατότητα να πας να ψωνίσεις, με μάσκες κλπ».
Στην ερώτηση για τον αν θα έχουμε ένα άνοιγμα παρόμοιο με αυτό που έγινε μετά τις γιορτές, ο κ. Γεωργίαδης απάντησε: «Ακριβώς, απλώς η διαφορά θα είναι ότι τώρα θα έχουμε ένα sms αποκλειστικά για το λιανικό εμπόριο το οποίο θα μας επιτρέψει να ελέγχουμε τη ροή στους δρόμους γιατί αυτό το sms δεν θα μπορεί να το στέλνεις για δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο 24ωρο».
«Η διαφορά μεταξύ Δεκεμβρίου και τώρα είναι το εμβόλιο. Το Δεκέμβριο δεν υπήρχε εμβόλιο άρα όποιος ασθενούσε πάνω από τα 60-65 κινδύνευε να πεθάνει, σε είκοσι μέρες πάνω από 65 δεν θα υπάρχει ανεμβολίαστος, θα έχουν εμβολιαστεί όλοι. Η διαφορά είναι το εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο άνοιγμα της εστίασης, υπογράμμισε: «Ασφαλώς σε δεύτερο χρόνο, πρώτα θα ανοίξει το λιανικό εμπόριο και μετά η εστίαση. Αν συνεχίσουν οι εμβολιασμοί και είναι 40-45 χιλιαδες τη μέρα μετά από 15 μέρες θα έχουμε 600 χιλιάδες παραπάνω εμβολιασθέντες, όσο μεγαλώνουν οι εμβολιασθέντες τόσο ανεβαίνει το τείχος προστασίας».
Ερωτηθείς αν τα μέσα Απριλίου είναι μια λογική ημερομηνία για το άνοιγμά της, απάντησε: «Είναι μια πιθανή ημερομηνία».
Για το αν αρχικά θα έχουμε άνοιγμα της εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων διευκρίνισε: «Προφανώς, όπως είχαμε ανοίξει πέρυσι. Πέρυσι κάποια καταστήματα που είχαν κλειστούς μόνο χώρους δεν ανοίξανε, λίγα όμως ήταν τα περισσότερα ανοίξανε. Έχουμε δώσει και τις θερμάστρες για να απλωθούν λίγο παραπάνω ότι μπορούσαμε να κάνουμε το έχουμε κάνει. Όσο έχουμε επιτύχει αυτό το μεγάλο αριθμό ημερησίων εμβολιασμών και αυτό συνεχίζεται η έξοδός μας από την κρίση και από τον εφιάλτη αυτό είναι πλέον όχι ορατή την βλέπουμε, την αγγίζουμε».
Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο υπουργός ανέφερε: «Από την ώρα που έγινε από την ΕΕ το πιστοποιητικό εμβολιασμού, η κα Φον ντερ Λαιεν είπε ότι εγινε δεκτό, τα τυπικά μένουν να αποφασιστούν και να δουν τις λεπτομέρειες, θα γίνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να πάει πίσω και θα γίνει για τον εξής απλό λόγο γιατί ήταν η μόνη λογική πρόταση. Απορώ τότε πως ο κ. Τσίπρας, πως τον παρασύρουν αυτόν τον άνθρωπο οι συνεργάτες του και βγήκε τόσο εναντίον του πιστοποιητικού εμβολιασμού, όταν οι χώρες που το υποστηρίζουν αναφανδόν όπως η Ελλάδα που το πρότεινε είναι τουριστικές χώρες. Δηλαδή πρέπει να είσαι τελείως ανενημέρωτος για να εκπροσωπείς μια τουριστική χώρα και να βγεις κόντρα στο πιστοποιητικό εμβολιασμού!».
Αναφορικά με τα επεισόδια με την Αστυνομία στη Νέα Σμύρνη, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Θα δεχόταν οποιοσδήποτε από εμάς φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας; Ας λέω απερίφραστα όχι, και εγώ που είμαι ένας διαχρονικός υποστηρικτής της Αστυνομίας σας λεω ότι το βίντεο που είδαμε από τη Νέα Σμύρνη, ασχέτως της ταυτότητας του προσώπου, το ότι τρεις–τέσσερις αστυνομικοί χρειάζονται για να συλλάβουν έναν παραβατικό και μάλιστα ασκούν τέτοιου τύπου βία το θεωρώ απολύτως απαράδεκτο. Από τη στιγμή που έχει επιληφθεί η Ελληνική Αστυνομία με τις διαδικασίες και τους θεσμούς της έχω εμπιστοσύνη ότι θα αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι».
«Πράγματι το κράτος έχει το μονοπώλιο στη νόμιμη κρατική βία υπό δημοκρατικό έλεγχο, και ασφαλώς ένας εκπαιδευμένος αστυνομικός πρέπει να προσέχει να μην ξεφεύγει. Σας λεω όμως και την άλλη πλευρά ότι όταν έχεις πλέον 25-30 μέρες που οι αστυνομικοί δέχονται ασταμάτητες επιθέσεις δυστυχώς εκεί μπορεί να γίνει και το λάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Κάθε φαινόμενο αστυνομικής βίας πρέπει να τιμωρείται», υπογράμμισε ο ίδιος.
Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «Η σωστή απάντηση στον κ. Τζανακόπουλο είναι «έδειραν τα ΜΑΤ; Ποια ΜΑΤ αφού τα καταργήσατε».
«Επαναλαμβάνω για να μην παρεξηγηθώ, είμαι πολύ κατά της αστυνομικής βίας, είμαι πολύ υπέρ της Αστυνομίας, μ’ αρέσει πολύ ο νόμος και η τάξη, καταδικάζω απερίφραστα όλες τις επιθέσεις στους αστυνομικούς και καταλαβαίνω την πίεση που αισθάνονται όμως ένας αστυνομικός οφείλει ακόμα και αν δέχεται επίθεση, ακόμα και αν προκαλείται να συγκρατεί τα νεύρα του και να ασκεί την εξουσία του κατά τον νόμιμο δημοκρατικό τρόπο. Η βία που επιτρέπεται να ασκεί η Αστυνομία σε μια αστυνομική επιχείρηση πρέπει να είναι το κατά δυνατόν λιγότερη», διευκρίνισε ο ίδιος.
«Θέλω να εφαρμοστεί ο νόμος, εμένα μου αρέσει ο νόμος, ο νόμος ισχύει για όλους και για τους αστυνομικούς», δήλωσε επιπρόσθετα.