Μηταράκης στα Παραπολιτικά 90,1: Το μεταναστευτικό είναι θέμα της ΕΕ και όχι διμερές με την Τουρκία
«Μειώθηκαν οι ροές μεταναστών στα νησιά κατά 90%»
«Την Ελλάδα την ενδιαφέρει να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που προβλέπει περιορισμό των ροών και να μην δημιουργούνται νέες γραμμές μεταναστευτικών ροών», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Ειδικότερα, ο κ. Μηταράκης, τόνισε πως στόχος της χώρας μας είναι το μεταναστευτικό να είναι θέμα της ΕΕ και όχι διμερές με την Τουρκία, ενώ σημείωσε πως οι ροές στα νησιά έχουν μειωθεί 90%.
Είπε πως παραμένει ανοιχτό το θέμα των επιστροφών προς την Τουρκία που κωλυσιεργεί από την γειτονική χώρα ενώ τόνισε πως αυτές τις ημέρες φεύγουν 1.000 άτομα από τη Λέσβο για την Γερμανία. Ανέφερε πως είναι θετικό το ισοζύγιο αναχωρήσεων σε σχέση με τις αφίξεις.
Ο κ. Μηταράκης παράλληλα, τόνισε πως η Ελλάδα θέλει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ενώ είπε πως κρίσιμο είναι να μην ξαναζήσουν τα νησιά την πίεση των μεταναστευτικών ροών.
Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή μεταναστευτική πολιτική.
Τέλος, αναφορικά με τη νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό που θα αντικαταστήσει τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και διαπραγματεύονται Βερολίνο και Άγκυρα, είπε πως όλοι συζητούν με όλους και πως αν υπάρξει κάτι τέτοιο θα συζητηθεί στην ΕΕ.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νότη Μηταράκη στα Παραπολιτικά 90,1:
Με αφορμή δημοσίευμα για νέα διαπραγμάτευση Γερμανίας-Τουρκίας για το προσφυγικό χωρίς την Αθήνα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι παρούσα. Χθες είχαμε το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και μετανάστευσης της ΕΕ που θέσαμε και πάλι την ανάγκη της ορθής εφαρμογής της κοινής δήλωσης του 2016 που επιβάλει στη Τουρκία τον περιορισμό των ροών και να μην δημιουργηθούν νέες γραμμές μεταναστευτικών ροών όπως έγινε το Δεκέμβριο με τη Σομαλία που το είχαμε καταγγείλει και δεύτερον την αποδοχή επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας».
«Την ίδια στιγμή η συμφωνία προβλέπει κάποια ανταλλάγματα για την Τουρκία από την ΕΕ τα οποία δεν τα παίρνει άμεσα η Τουρκία, τα παίρνουν διεθνείς οργανισμοί. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει σε πρώτη φάση είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία, βέβαια ήδη έχουμε μεγάλη μείωση των ροών. Πχ το πρώτο τρίμηνο του 2020 μπήκαν στη χώρα μας 9.000 αιτούντες άσυλο , φέτος αντίστοιχα έχουν μπει 900. Η μείωση δηλαδή είναι 90% , πέρυσι ήταν 87% η μείωση στα νησιά μας. Την ίδια στιγμή η Ιταλία και η Ισπανία βλέπουν αύξηση ροών», επισήμανε ο κ. Μηταράκης.
«Μετά την κοινή δήλωση είχανε μπει 1 εκατομμύριο άνθρωποι στη χώρα μας το 2015, μειώθηκαν κατά περίπου 95% το 2016 γιατί η Ευρώπη πήρε τα κλειδιά ουσιαστικά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία δεν μπορουσε να διαχειριστεί το μεταναστευτικό για ιδεοληπτικούς και άλλους λόγους», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν θα λύσει το πρόβλημα η Γερμανία ή οι 27 εταίροι, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Οι 27 και για αυτό είχαμε το συμβούλιο υπουργών Μετανάστευσης χθές, συζητήθηκε αυτό το θέμα, η Ελλάδα έχει πει τις θέσεις της και σε όλα τα φόρα η Ελλάδα είναι ξεκάθαρη. Επίσης θέλουμε το θέμα του μεταναστευτικού να είναι θέμα της ΕΕ. Δεν είναι θέμα το οποίο θέλουμε να αντιμετωπιστεί διμερώς γιατί δεν είναι διμερές. Είναι ένα θέμα που επηρεάζει όλη την ΕΕ γιατί υπάρχουν μετά και οι δευτερογενείς ροές που είναι αποτέλεσμα των πρωτογενών δηλαδή κόσμος που φεύγει από την Ελλάδα και πάει σε άλλες χώρες κατά συνέπεια η πολιτική της Τουρκίας δεν επηρεάζει μόνο εμάς, επηρεάζει σε πρώτο βαθμό την Κύπρο και τη Βουλγαρία σε πρώτο βαθμό όπως επηρεάζει εμάς αλλά σε δεύτερο βαθμό επηρεάζει όλη την Κεντρική Ευρώπη».
«Είναι θέμα στρατηγικό για εμάς αυτή η διαπραγμάτευση να παραμένει σε κοινό ευρωπαϊκό επίπεδο. Και ο Πρωθυπουργός στις συναντήσεις που κάνει με άλλους ευρωπαίους ηγέτες και εμείς σε επίπεδο υπουργών και στην μετανάστευση και στο εξωτερικών έχουμε ξεκάθαρες απόψεις για το τι πρέπει να γίνει. Σε πρώτη φάση το θέμα δεν είναι να αλλάξει η κοινή δήλωση, σε πρώτη φάση είναι να εφαρμοστεί και από εκεί και πέρα σίγουρα στην εφαρμογή υπάρχουν σημεία που πρέπει να βελτιωθούν. Όπως το θέμα του γεωγραφικού περιορισμού τα νησιά μας, το οποίο αποδέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησε ένα μεγάλο βάρος σε 5 νησιά του Αιγαίου που ευτυχώς πλέον έχει μειωθεί. Στα νησιά πλέον έχουμε 70% λιγότερους από ότι είχαμε πριν από ένα χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά..
Για τις επιστροφές των μεταναστών, ο υπουργός σημείωσε: «11.500 άτομα φύγαν το 2020. Από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι σήμερα είναι περισσότεροι αυτοί που φεύγουν από τη χώρα νομίμως από αυτούς που μπαίνουν παρατύπως βέβαια το θέμα των επιστροφών προς την Τουρκία παραμένει ένα ανοιχτό θέμα. Έχουμε δηλώσει πρόσφατα 1450 πρόσωπα αιτούντες άσυλο που απορρίφθηκε τελεσίδικα το αίτημά τους προς επιστροφή, η Τουρκία ακόμα δεν το έχει αποδεχθεί. Το επαναλάβαμε χθες στο συμβούλιο υπουργών. Αυτοί οι ανθρωποι βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου οι οποίοι παραμένουν σε δομές. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία και για την Τουρκία να δείξει ότι έχει αλλάξει πολιτική και θέλει να βελτιώσει τις θέσεις της με την ΕΕ. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αποδεχτεί αυτές τις επιστροφές που μπορούν άμεσα να γίνουν».
«Το θέμα της πανδημίας που είχε μια λογική το Μάρτιο του 2020 όταν η Τουρκία είπε ότι ''λόγω πανδημίας δεν μπορώ να δεχτώ άλλους'', πλέον εξελιχθεί πάρα πολύ τα τεστ και πλέον ειναι εύκολο να υπάρχει μια εξασφάλιση της Τουρκίας ότι αυτοί που επιστρέφουν δεν είναι θετικοί στον κοροναϊό. Όπως φεύγουν αυτή τη στιγμή 1.000 άτομα από τη Λέσβο, αυτές τις εβδομάδες, για να πάνε Γερμανία στα πλαίσια μιας εθελοντικής μετεγκατάστασης αναγνωρισμένων προσφύγων με όλα τα τεστ», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Η πανδημία επηρεάζει και τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις, το ότι έχουμε ένα θετικό ισοζύγιο αναχωρήσεων με αφίξεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι μια μεγάλη αλλαγή. Το γεγονός ότι καταφέραμε και κλείσαμε περίπου 60 δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, λόγω και των πολλών αποχωρήσεων που γίναν στο εξωτερικό, έχει μειώσει το βάρος στις τοπικές κοινωνίες. Σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει το 2015 το 2021», υπογράμμισε ο ίδιος.
Για την ευρωπαϊκή προοπτικής της Τουρκίας, ο κ. Μηταράκης ανέφερε: «Εμείς ως χώρα πάντα θέλαμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».
Ερωτηθείς αν αναφέρεται στην καθιέρωση της βίζας στους Τούρκους πολίτες στην επέκταση της τελωνιακής σύνδεσης, απάντησε: «Έχει ήδη προβλεφθεί στην κοινή δήλωση του 2016 ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει βήματα αλλά και η Τουρκία πρέπει να κάνει βήματα, αν όλοι κάνουν τα σωστά βήματα δεν είναι κάτι το οποίο για τα εθνικά συμφέροντα είναι αρνητικό. Από εκεί και πέρα για εμάς αυτό που είναι κρίσιμο είναι να μην ξαναζήσουμε ποτέ την πίεση στα νησιά μας και εμείς θέλουμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία, και όχι μια Τουρκία η οποία απαντά με προκλήσεις στην προσπάθεια καλής γειτονίας. Αυτό είναι μια διαχρονική θέση της χώρας μας».
Ερωτηθείς για τον τρόπο φιλοξενίας των εχόντων προσωρινή άδεια παραμονής, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Το παρακολουθούμε, πλέον δεν υπάρχει κανένα ξενοδοχείο που χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο. Έχουνε μειωθεί κατά πολύ αυτοί που διαμένουν σε δομές. Όταν ιδρύθηκε το υπουργείο πέρυσι είχαμε 93 χιλιάδες άτομα σε δομές φιλοξενίας, τώρα ειναι 58 χιλιάδες άτομα και προσβλέπουμε το Πάσχα αυτό να έχει μειωθεί περίπου 40 χιλιάδες με την αποχώρηση ανθρώπων οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί και έχουν καθεστώς διεθνούς προστασίας. Δεν έχουμε την ίδια πίεση στο εθνικό σύστημα υποδοχής».
Για την Frondex, ο υπουργός επισήμανε: «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που ακούμε κάποιες φωνές της Αριστεράς που δεν αντιλαμβάνονται ποιος είναι ο θεσμικός ρόλος της Frondex. Η Frondex είναι ένα ένοπλο σώμα ασφαλείας το οποίο έχει ιδρύσει η ΕΕ με στόχο την προστασία των εξωτερικών συνόρων και αυτό πρέπει να κάνει. Δυστυχώς όμως πάλι βλέπουμε τις ιδεοληψίες της Αριστεράς που θέλει να επαναλάβει το καθεστώς ανοιχτών συνόρων και να πιεστεί η Ευρώπη με ένα δυσανάλογο αριθμό αιτούντων άσυλο τον οποίο δεν μπορεί καν κανείς να υπολογίσει. Αυτό είναι κάτι που εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε, η χώρα μας εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Δεν θέλουμε να είμαστε πύλη εισόδου της Ευρώπης για λαθροδιακινητές και δεν είμαστε πλέον».
Για το νέο σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε: «Υπάρχουν θέματα που πρέπει να δούμε σε αυτή τη συμφωνία, αυτό που επιδιώκει ο κανονισμός είναι αυτοί που έχουν αρνητική απόφαση στα σύνορα να μην έχουν δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια. Αυτός είναι ο στόχος, η επιτροπή θέλει αυτός ο οποίος φτάνει στα σύνορα και εξετάζεται το αίτημά του από την υπηρεσία ασύλου αν απορριφθεί να απελαύνεται αμέσως και να μην μπορεί να προσφύγει για 5 και 10 χρόνια στα ελληνικά δικαστήρια. Αυτή είναι η έννοια του κανονισμού που λεει ότι θεωρείται ότι δεν υποβάλλει εντός ΕΕ».
«Η συζήτηση για το άσυλο ξεκίνησε το 2016 στην Ευρώπη, έχουν ήδη περάσει 5 χρόνια, έχει καταθέσει μια νέα πρόταση η ευρωπαϊκή επιτροπή το 2020 και νομίζω ακόμα έχει πάρα πολύ δρόμο αυτή η επιτροπή. Το Σάββατο θα είναι στην Αθήνα και είναι μια πολύ σημαντική σύσκεψη με φυσική παρουσία των πέντε υπουργών μετανάστευσης και εσωτερικών της ΕΕ του Νότου με σκοπό να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την κοινή μας στάση ως χώρες πρώτης υποδοχής. Υπάρχει το μέτωπο των πέντε Μεσογειακών χωρών οι οποίοι συντονίζουμε την πολιτική μας στάση απέναντι στο σύμφωνο γιατί όλοι έχουμε το ίδιο πρόβλημα. Η Κύπρος πχ έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, είναι η πρώτη χώρα σε ποσοστό αιτούντων άσυλο σε σχέση με τον πληθυσμό της λόγω των κατεχομένων εδαφών όπου περνάνε με τα πόδια μετανάστες στην Κύπρο», εξήγησε ο ίδιος.
Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο του βέτο από την πλευρά της χώρας μας στη συζήτηση για την ανανέωση του συμφώνου, ο υπουργός απάντησε: «Οποιοδήποτε τελικό κείμενο καταλήξει ο ύπατος εκπρόσωπος και η ευρωπαϊκή επιτροπή θα περάσει σε επίπεδο αρχηγών. Από εκεί και πέρα ότι η Γερμανία συνομιλεί με την Τουρκία και εμείς σήμερα όπως ξέρετε συνομιλούμε με την Τουρκία. Διμερώς πολλοί συνομιλούν με πολλούς και εμείς συνομιλούμε και με όλους τους ευρωπαϊκούς εταίρους μας. Υπάρχει ένας ανοιχτός διάλογος αλλά αυτός θα κλείσει θεσμικά και πιστεύω ότι αν τελικά υπάρχει συμφωνία αυτή η συμφωνία θα είναι θετική για τη χώρα μας. Η εφαρμογή της κοινής δήλωσης είναι απαραίτητη για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και συμβάλει στη μείωση των ροών αυτό ζητάμε εμείς».