Ήδη έτοιμο για τη μετακίνηση στην αγορά είναι το πενταψήφιο νούμερο 13032 , όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι θα υπάρχει κόφτης στο ένα μήνυμα την ημέρα και με χρονική διάρκεια που θα ορίσουν οι ειδικοί.

Ειδικότερα, μιλώντας στον «ΑΝΤ1», ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι «το 13032, είναι αυταπόδεικτο ότι ήδη λειτουργεί και είναι έτοιμο».
«Σε όλες αυτές τις διαδικασίες, το τεχνολογικό κομμάτι είναι το ευκολότερο, αν έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους. Το ζητούμενο είναι τι θα ζητήσουν οι ειδικοί και πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Σε αυτό θα υπάρχει κόφτης, θα μπορεί να αποσταλεί μόνο ένα την ημέρα και με χρονική διάρκεια που θα ορίσουν οι ειδικοί», συμπλήρωσε.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι μπορεί κάποιος να στείλει μήνυμα από άλλο κινητό, σημείωσε όμως ότι το ζητούμενο είναι η επίδειξη ατομικής ευθύνης, ενώ η Πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τους κινδύνους.

«Προσπαθούμε και απλοποιούμε τις διαδικασίες», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.
Όπως υπογράμμισε, αυτήν την στιγμή στο gov.gr υπάρχουν διαθέσιμες πάνω από 1100 ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες και σημείωσε ότι το 2020 έγιναν 95 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, που αντιστοιχούν σε 95 εκατομμύρια επισκέψεις σε υπηρεσίες που δεν έγιναν και μάλιστα σε μια χρονιά πανδημίας.

Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες

Αναφορικά με το πρόγραμμα των εμβολιασμών, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι «σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες που αφορούν τα νοσήματα Α, που είναι τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου».

«Αφορά 243.000 άτομα αυτή η κατηγοριοποίηση, διαδικασία που είναι πολύ δύσκολη και περίπλοκη, καθώς τα νοσήματα είναι πολλά. Κάθε νόσημα έχει έναν κωδικό. Και οι κωδικοί νοσημάτων είναι περίπου 73.000. Η Επιτροπή έχει ξεχωρίσει 150 κωδικούς και μέσα σε αυτούς η Επιτροπή έχει κάνει και διάφορα “παντρέματα”, όπως πόσο καιρό νοσεί κάποιος ή πότε ξεκίνησε την αγωγή που ακολουθεί», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε την άυλη συνταγογράφηση και μπορούμε να πάρουμε τους ΑΜΚΑ και να βρούμε όσους πρέπει. Από τους 243.000, βρήκαμε 76.000 που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και αυτοί μέχρι το απόγευμα θα πάρουν sms για το ραντεβού τους και για το που θα εμβολιαστούν».
Σημείωσε ότι «αν γραφτεί κάποιος τώρα στην άυλη συνταγογράφηση, δεν τον “πιάνει” το μέτρο, καθώς τα sms έχουν “φύγει”. Οι υπόλοιποι που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες θα πρέπει να μεταβούν σε ΚΕΠ ή σε κάποιο φαρμακείο για να κλείσουν το ραντεβού τους».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε ότι «το θέμα είναι να ξέρει κάποιος αν ανήκει όντως στην εν λόγω κατηγορία συμπολιτών μας, για αυτό και πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον γιατρό τους, για να το προσδιορίσουν ακριβώς, μέσω και της πλατφόρμας emvolio.gov.gr».

Ανέφερε ότι σε επόμενο χρόνο, καθώς ακολουθούν οι ηλικιακές κατηγορίες 70-74 και 64-69 τις επόμενες εβδομάδες, έπονται οι υπόλοιποι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με τα νοσήματα Β και είναι ηλικίας από 18 έως 64 ετών και αυτοί υπολογίζονται γύρω στις 900.000.