«Υπάρχει μια αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων οι οποίες βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αναφερόμενος στην αυριανή τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπάϊντεν.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η αμερικανική διπλωματία βλέπει με διαφορετικό μάτι την Ελλάδα που εξελίσσεται σε πολύ ισχυρό περιφερικό παίκτη.

Παράλληλα εκτίμησε ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει φυσική παρουσία των δύο ηγετών πιθανότατα στις ΗΠΑ.

Στο μέτωπο του κοροναϊού, ο υπουργός Επικρατείας δεν απέκλεισε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας ενώ είπε πως οι εμβολιασμοί εξελίσσονται εξαιρετικά καλά.

Την ίδια στιγμή επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθεί το σύστημα υγείας της χώρας, η δυνατότητα του ευρέως testing και η αναβάθμιση του επιπέδου της συμμόρφωσης των πολιτών με απελευθέρωση της κοινωνίας.

Ακόμη σημείωσε πως η μεταδοτικότητα οφείλεται πέρα από την επικράτηση του βρετανικού στελέχους, σε συναθροίσεις στα σπίτια, στους χώρους εργασίας και της υπαίθριες συναθροίσεις.

Αναφορικά με το άνοιγμα του τοπικού λιανεμπορίου, ανέφερε πως θα υπάρξει αποσυμπίεση καθώς ο κόσμος θα κλυκλοφορήσει ενώ για τα σχολεία είπε πως οι μαθητές βρίσκονται σε οριακή ψυχολογική κατάσταση.

Επιπρόσθετα ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως η επίταξη έχει δημοσιονομικό κόστος ενώ σε ερώτηση εάν θα γίνουν νέες επιτάξεις γιατρών και ιδιωτικών κλινικών απάντησε πως «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει οτιδήποτε είναι αναγκαίο».

Τέλος όσον αφορά τα self test στα φαρμακεία, ανέφερε πως θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας και σκοπός είναι να ελέγξουμε τη διασπορά του κοροναϊού.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Γεραπετρίτη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενος στην αυριανή τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Μπάϊντεν, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε: «Είναι προφανές ότι υπάρχει μια αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων οι οποίες σήμερα βρίσκονται ίσως στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ. Είχαμε χθες τον Πρωθυπουργό ο οποίος επισκέφτηκε το αεροπλανοφόρο στη Σούδα για να επιθεωρήσει, έχουμε την τιμητική παρουσία αμερικανικής αντιπροσωπίας το διήμερο αυτό και βεβαίως αύριο το τηλεφώνημα. Όπως ξέρετε ο Πρωθυπουργός γνωρίζει και προσωπικά τον κ. Μπάϊντεν, είχε την τύχη να τον γνωρίσει στο παρελθόν οπότε έχει αναπτυχθεί και η προσωπική σχέση».

«Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει καταστεί ένας πόλος διπλωματικής ισορροπίας αλλά και επιχειρησιακής ισχύος που είναι προφανές ότι και οι μεγάλες δυνάμεις βλέπουν διαφορετικά το ρόλο της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς ποιο μήνυμα θα στείλει η επικοινωνία Μητσοτάκη –Μπαϊντεν, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Είναι μια σημαντική αναβάθμιση της διπλωματικής θέσης της Ελλάδας. Σας θυμίζω ότι ήδη έχουν υπάρξει δηλώσεις εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχουν υπάρξει δηλώσεις και από μέρους της Γερουσίας, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή συνολικά η αμερικανική διπλωματία βλέπει με διαφορετικό μάτι την Ελλάδα. Δεν θέλω να κάνω τη σύγκριση με την Τουρκία, κάποια στιγμή θα πρέπει να αποστασιοποιηθούμε και από όλα αυτά. Έχει αυτοτελή αξία το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δια του προέδρου τους αντιλαμβάνονται πλέον την Ελλάδα ως έναν πολύ ισχυρό περιφερειακό παίκτη».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν συζητήσεις για επίσημο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο, ο υπουργός ανέφερε: «Είναι κάτι εντελώς πρώιμο, θα πρέπει πρώτα να χτιστεί ακόμα περισσότερο η σχέση. Αισθάνομαι ότι κάποια στιγμή προφανώς και θα υπάρξει μια φυσική παρουσία των δύο ηγετών, πιθανότατα να είναι στις ΗΠΑ αλλά ακόμα δεν έχει προγραμματιστεί κάτι».

Αναφορικά με το μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε: «Είναι προφανές ότι δεχόμαστε μια πάρα πολύ μεγάλη πίεση, βρισκόμαστε σε ένα οξύ τρίτο κύμα, η αίσθηση είναι ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση του κύματος αυτού. Για να έχουμε μια μεγάλη εικόνα ολόκληρη η Ευρώπη αυτή τη στιγμή διέρχεται ενός τέταρτου κύματος που είναι σφοδρότατο. Βλέπουμε όλοι ότι οι κυβερνήσεις επιλέγουν να πάνε σε πολύ σκληρά μέτρα που έχουν να κάνουν με τον περιορισμό της μεταδοτικότητας, εμείς ακόμη δεν βρισκόμαστε σε αυτό το επίπεδο».

Ερωτηθείς για το αν κυνδυνεύουμε και από ένα τέταρτο κύμα, απάντησε: «Όλα αυτά είναι πάρα πολύ πρώιμα να αξιολογηθούν. Η δική μας τοποθέτηση είναι ότι πάντοτε αξιολογούμε τα επίκαιρα δεδομένα. Έχουμε προβλεπτικά μοντέλα για το που θα αναπτυχθεί ο ιός το επόμενο χρονικό διάστημα και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Έχουμε τον εμβολιασμό ο οποίος πηγαίνει εξαιρετικά καλά, είμαστε ανάμεσα στις πρώτες χώρες σε ότι αφορά τον αριθμό των εμβολιασμένων και τη ροή των εμβολιασμών. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε προς όφελός μας και τον καιρό ο οποίος σταδιακώς θα βελτιώνεται».

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα, το πρώτο είναι να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν το τείχος απέναντι στον ιό ενισχύοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ενισχύοντας πολύ και τη δυνατότητα του ευρέως testing. Ο δεύτερος άξονας είναι να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε το επίπεδο της συμμόρφωσης των πολιτών. Δυστυχώς οι πολίτες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο συμμόρφωσης και τούτο εξαιτίας της πολύ μεγάλης κόπωσης που έχει επέλθει από τη μακρά περιοριστική κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει ένας δεύτερος πυλώνας ο οποίος θα πρέπει να είναι η σταδιακή αποσυμπίεση του πληθυσμού. Η αίσθηση που αποκομίζω είναι ότι η περιορισμένη συμμόρφωση οφείλεται εν πολλοίς και στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες δικλείδες αποσυμπίεσης. Αυτή τη στιγμή είναι νομίζω κρίσιμο να μπορέσουμε λίγο να απελευθερώσουμε την κοινωνία, να μετατοπίσουμε το βάρος των μέτρων γιατί γνωρίζουμε που υπάρχει αυτή τη στιγμή η μεταδοτικότητα. Η μεταδοτικότητα οφείλεται πέρα από την επικράτηση του βρετανικού στελέχους που είναι πολύ μεταδοτικό, οφείλεται κατά βάση στο γεγονός ότι έχουμε πολλές εσωτερικές συναθροίσεις δηλαδή μαζευόμαστε στα σπίτια χωρίς τις αναγκαίες προφυλάξεις και κάπως σε χώρους εργασίας και βεβαίως έχουμε τις υπαίθριες δημόσιες συναθροίσεις που είναι μια πραγματική καταστροφή», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Πως μπορούμε να καταπολεμήσουμε τα φαινόμενα αυτά, ενδεχομένως ανοίγοντας λίγο τη στρόφιγγα της ελευθερίας των πολιτών, να μπορούμε να διοχετεύσουμε την ενέργεια τους προς άλλες δραστηριότητες. Όπως είναι για παράδειγμα το μικρό λιανεμπόριο, όπως είναι ενδεχομένως το να μπορέσουμε να δώσουμε μια μεγαλύτερη ελευθερία να κινηθεί ο κόσμος έξω. Βεβαίως υπάρχει πάντοτε το ζήτημα των σχολείων, θέλω να θυμίσω ότι οι μαθητές βρίσκονται σε οριακή ψυχολογική κατάσταση εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι επί μήνες μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον ειδικά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια που επί μακρόν είναι κλειστά. Άρα νομίζω ότι είναι κρίσιμο, και θα πρέπει να το αξιολογήσουμε, να μετατοπίσουμε λιγάκι το δείκτη των περιορισμών προς ένα καθεστώς μικρών ελευθεριών, άλλων δραστηριοτήτων που λίγο θα καταστήσουν και πιο υπεύθυνη τη στάση των πολιτών απέναντι στα μέτρα», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Ένα χρονοδιάγραμμα επί τη βάσει του οποίου θα μπορέσουμε να μετατοπίσουμε τις δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο και σε πιο ελεγχόμενο χώρο είναι νομίζω αναγκαίο», διευκρίνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Για το αν θα δοθεί την Παρασκευή ένας τέτοιος οδικός χάρτης, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε: «Είναι κάτι το οποίο δεν είναι πρωτοβουλία της κυβέρνησης, είναι πρωτίστως των ίδιων των γιατρών τους οποίους πάντοτε ακούμε. Η προδιάθεση της κυβέρνησης είναι πάντοτε με σεβασμό στην υγεία, αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη κατάσταση, ενισχύουμε το σύστημα, διευρύνουμε τα test παράλληλα ανοίγουμε σύμμετρα τη στρόφιγγα δραστηριοτήτων των πολιτών».

«Η δική μου άποψη είναι ότι εάν καταφέρουμε να δώσουμε μικρές δραστηριότητες στους πολίτες διοχετεύοντάς τους σε πιο ελεγχόμενα κυκλώματα τότε θα περιορίσουμε τις εστίες υπερμετάδοσης», σημείωσε.

ΔΗΜ: Ο κ.Τσίπρας είπε ότι κάνατε τους νταήδες στους γιατρούς, διατάξατε την επιστρατευση ενώ τους κλινικάρχες δεν τους αγγίζετε και ενώ υπάρχουν προβλήματα με τις ΜΕΘ. Πως θα ενισχυθεί το σύστημα, θα προχωρήσετε και σε νέα επίταξη γιατρών, θα προσθέσετε νέες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα;

«Ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πάντοτε μια βάση να μιλάει χωρίς δεδομένα, εγώ θα μιλήσω με πολύ συγκεκριμένα δεδομένα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη διάθεση του εθνικού συστήματος υγείας, και επιμένω στο εθνικό γιατί περιλαμβάνει και το δημόσιο και το ιδιωτικό, 1.410 κλίνες ΜΕΘ. Αυτές οι κλίνες ΜΕΘ εξυπηρετούν τόσο περιστατικά covid όσο και περιστατικά μη covid. Οι 1.410 περιλαμβάνουν και έναν ικανό αριθμό από κλίνες ΜΕΘ που έχει παράσχει και ο ιδιωτικός τομέας οι οποίες ανέρχονται σε 147 για την Αττική και περισσότερες για όλη τη χώρα. Άρα καταλαβαίνουμε ότι ήδη έχουμε εντάξει κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα είναι πεπερασμένες, δεν είναι πολύ περισσότερες έτσι ώστε να μπορούν να επιταχθούν ή να υπάρξει συνεργασία μαζί τους. Γιατί δεν επιτάσσουμε; Θέλω να ειμαι πολύ αυστηρός , αν είχαμε ακούσει τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που εδώ και 14 μήνες διαρκώς επιμένει να πάμε σε επίταξη υπηρεσιών και δομών είναι προφανές ότι θα είχαμε νοσοκομεία τα οποία δεν θα χρησιμοποιούσαμε. Σήμερα είναι η ανάγκη να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες υποδομές και υπηρεσίες τις οποίες και θα πλήρωνε ο ελληνικός λαός. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όταν μιλάμε συνεργασία, για επιτάξεις δεν πρόκειται για μια δωρεάν παροχή υπηρεσιών, είναι κόστος δημοσιονομικό. Αυτή τη στιγμή θα εξαντλήσουμε οτιδήποτε είναι αναγκαίο, δεν υπάρχει κανείς ο οποίος δεν θα λάβει την πρέπουσα ιατρική περίθαλψη», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω κλίνες, θα υπάρξει ίσως στο μέλλον και τότε θα αναζητηθεί η συνεργασία και θα ενταχθούν είτε μέσω της συνέργειας είτε μέσω της επίταξης», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στην ερώτηση αν αυτό θα γίνει στο και 5 που λεει ο κ. Τσίπρας, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε: «Δεν υπάρχει και 5, αυτή τη στιγμή το σύστημά μας αντέχει. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει μια αναμονή η οποία είναι πολύ περιορισμένη των 24 ή λίγο περισσότερων ωρών για την ένταξη σε ΜΕΘ αυτή είναι η πραγματικότητα τα υπόλοιπα είναι οράματα τα οποία βλέπουν ορισμένοι. Σε κάθε περίπτωση όλοι βρίσκονται με οξυγόνο, όλοι βρίσκονται με υποστήριξη δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να μην λαμβάνει την πρέπουσα ιατρική βοήθεια. Από την άλλη επαναλαμβάνω οι ΜΕΘ είναι πεπερασμένες και στον ιδιωτικό τομέα, δεν υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες για να υπάρξει ένταξη ιδιωτικών ΜΕΘ στο σύστημα. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να μπορούμε να εντάσσουμε συστηματικά και τις ιδιωτικές και τις δημόσιες και τις στρατιωτικές σε ένα ενιαίο σύστημα και σε μια υγειονομική περιφέρεια είναι όμως πεπερασμένο».

Αναφορικά με τα selftest στα φαρμακεία, σημείωσε: «Έως το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί ένα συνολικό σχέδιο το οποίο θα καταλαμβάνει την προμήθεια, τη διανομή, την διενέργεια, την καταχώρηση συνολικά μια στρατηγική η οποία θα αφορά το διαγνωστικό τεστ. Το δεύτερο που έχω να πω είναι ότι καλό είναι να μην είμαστε αμετροεπείς στα πράγματα, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο υγειονομικού χαρακτήρα και δεν επιτρέπεται να λιποτακτεί κανείς. Όπως ακριβώς συνέβη με τους γιατρούς οι οποίοι αντελήφθησαν και είναι προς τιμήν τους το γεγονός ότι προσήλθαν σχεδόν όλοι οι επιταχθέντες νομίζω ότι θα πρέπει να έχουμε μια στάση υπεύθυνη όταν αφορά τη δημόσια υγεία. Να συστοιχιζόμαστε, να συστρατευόμαστε όλοι.

«Να διαβεβαιώσω ότι θα τηρηθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος. Σκοπός του self testing το οποίο θα διατίθεται δωρεάν από την πολιτεία, θα είναι να μπορέσουμε να ελέγξουμε τη διασπορά ευρέως κλίμακας για να μπορέσουμε σταδιακώς να αποσυμπιέσουμε και τους πολίτες ανοίγοντας κάποιες δραστηριότητες άρα όλοι θα πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή», κατέληξε.