Ο Ιούλιος μήνας-κλειδί για την Ελλάδα: Τα «κρυφά» μηνύματα από τη συζήτηση για μάσκες και 32 δις ευρώ
Με οδικό χάρτη 170 έργων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, θα μπει η κυβέρνηση στο δεύτερο μισό της θητείας της
Με «όπλο» το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, έναν οδικό χάρτη 170 έργων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, θα μπει η κυβέρνηση στο δεύτερο μισό της θητείας της, με την προσδοκία το ορόσημο αυτό να συμπέσει με την δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η συζήτηση Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου
Στη συζήτησή του χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως τα βασικά μέτρα προστασίας (μάσκες, κοινωνικές αποστάσεις, αποφυγή συγχρωτισμών) «σίγουρα θα εξακολουθούν να μας συνοδεύουν μέχρι να φτάσουμε να έχουμε εμβολιάσει άνω του 50% των συμπολιτών μας». Η επίτευξη αυτού του στόχου θα συμπέσει χρονικά με το μέσον της θητείας της κυβέρνησης, δηλαδή περί τα μέσα Ιουλίου. Τότε επίσης περίπου υπολογίζεται να εισρεύσουν και τα πρώτα ποσά από τα συνολικά 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πυροδοτήσουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μαξίμου, την πολυπόθητη ανάπτυξη.
Στόχος 200.000 νέες θέσεις εργασίας
Πως θα αξιοποιήσει το ελληνικό κράτος τα χρήματα αυτά; Το περιέγραψαν χθες αναλυτικά ο πρωθυπουργός και μια σειρά υπουργών, σε μια παρουσίαση ενδεικτική της σπουδαιότητας που δίνει στο σχέδιο αυτό η κυβέρνηση. Οι πυλώνες υλοποίησης του σχεδίου, όπως τους περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι τέσσερις: Ψηφιακή μετάβαση για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας με αιχμή την Υγεία και την Παιδεία. Πράσινη οικονομία και εκτίναξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. «Ένα σχέδιο το οποίο καλύπτει όλη την Ελλάδα. Αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και φιλοδοξεί να δημιουργήσει επιπλέον 200.000 νέες θέσεις εργασίας αυξάνοντας κατά 7 μονάδες το εθνικό μας προϊόν εντός της επόμενης εξαετίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Άλλο υπόδειγμα ελληνικής οικονομίας»
Ο στόχος του προγράμματος αυτού, επίσης, τέθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Να αλλάξει «το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, μετατρέποντάς την σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή, με ψηφιακό και αποτελεσματικό κράτος. Εξάλλου στον τομέα αυτόν έχουμε ήδη να επιδείξουμε ένα πολύ σημαντικό έργο. Με ένα φορολογικό σύστημα το οποίο θα πρέπει να είναι φιλικό προς την ανάπτυξη. Με σημαντικά έργα πνοής σε όλη την Ελλάδα τα οποία έχουν όμως ταυτόχρονα και κοινωνικό πρόσημο και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Γι’ αυτό και η ονομασία του σχεδίου παραπέμπει και αυτή στην επανάσταση που έρχεται από το αύριο: «Ελλάδα 2.0». Είναι η νέα εκδοχή της χώρας στη νέα εποχή που έρχεται».
Έργα και ρίσκο
Στον πυρήνα του σχεδίου βρίσκεται η δημιουργία πολλών μόνιμων ποιοτικών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας μέσα από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, με δύο όρους: Πρώτον, όποιος ιδιώτης αξιοποιεί πόρους του Ταμείου πρέπει ταυτόχρονα να επενδύει και δικά του χρήματα αναλαμβάνοντας και το δικό του ρίσκο και δεύτερον, όλα τα σχέδια τα οποία τελικά θα εγκριθούν πρέπει να είναι ώριμα προς εκτέλεση. Το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης αναμένεται σήμερα να τεθεί σε διαβούλευση στη Βουλή και μέσα στον Απρίλιο να κατατεθεί προς έγκριση στην Κομισιόν.