Με τον τίτλο «Ο σκοτεινός ρόλος του Γιώργου Τσίπρα στην ιδιωτικοποίηση του ∆ΕΣΦΑ» , αµερικανικό site που παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Ρωσίας στην Ευρώπη κάνει µια εκτενή ανάλυση της συγκεκριµένης ιδιωτικοποίησης, των επιπτώσεών της και της µέσω αυτής ρωσικής διείσδυσης στην ελληνική αγορά ενέργειας.

«Την 1η Ιουνίου του 2017, ο Αλεξέι Μίλερ, πρόεδρος της Gazprom -αναφέρει το δηµοσίευµα-, είχε µια συνάντηση µε έναν υψηλό Ελληνα αξιωµατούχο στην Αγία Πετρούπολη, για να συζητήσουν την εξασφάλιση της µεταφοράς ρωσικού αερίου στη ∆υτική Ευρώπη µέσω της Ελλάδος. Ο Ελληνας αξιωµατούχος ήταν ο Γιώργος Τσίπρας. Το ταξίδι του αυτό ήταν ένα από τα πολλά που είχε πραγµατοποιήσει στη Ρωσία, όπου είχε εξίσου πολλές συναντήσεις µε τον Μίλερ. Μόλις έφυγε ο Γιώργος Τσίπρας από τη συνάντηση που είχε στην Αγία Πετρούπολη µε τον Μίλερ, τον πρόεδρο της Gazprom συνάντησε ο Μάρκο Αλβέρα, διευθύνων σύµβουλος της ιταλικής SNAM. Και µερικές ώρες πριν, ο Μίλερ είχε συναντήσει τον διευθύνοντα σύµβουλο της βελγικής εταιρείας Fluxys, Πασκάλ ντε Μπακ. Τόσο η SNAM όσο και η Fluxys είχαν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τον ∆ΕΣΦΑ και είχαν δεσµευθεί να υποστηρίξουν τα συµφέροντα της Gazprom στην Ελλάδα. Τον Απρίλιο του 2018, ο διευθύνων σύµβουλος της SNAM επισκέφτηκε στη Μόσχα τον Αλεξέι Μίλερ, για να τον διαβεβαώσει για την πρόθεση της εταιρείας του να διευκολύνει την πρόσβαση της Gazprom στις υποδοµές της στην Ελλάδα. Τον ίδιο µήνα, η κυβέρνηση Τσίπρα ανήγγειλε το κονσόρτσιουµ SNAM-Fluxys ως “προτιµώµενο επενδυτή” στην προσφορά για την εταιρεία αερίου ∆ΕΣΦΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ατύπως κάνει τον εξάδελφό του, Γιώργο, προσωπικό του εκπρόσωπο σε µια ειδική αποστολή. Και ο Γ. Τσίπρας εξετέλεσε την αποστολή του: Η Ελλάδα έγινε φέουδο της Gazprom».

Ανάγκη πρόσβασης

Στις 21 Απριλίου 2015, δύο µήνες αφότου ο Αλέξης Τσίπρας είχε ορκιστεί πρωθυπουργός, είχε υποδεχθεί έναν ιδιαίτερο επισκέπτη: τον Αλεξέι Μίλερ, αφεντικό της Gazprom και στενό φίλο του Βλαντιµίρ Πούτιν. Η Gazprom είχε ανάγκη πρόσβασης σε ελληνικό έδαφος. Η µεγαλύτερη εταιρεία της Ρωσίας κατασκεύαζε έναν αγωγό που ονοµαζόταν Turkish Stream, διερχόταν από τη Μαύρη Θάλασσα, ξεκινώντας από τη Ρωσία, και διασχίζοντας την Τουρκία έφτανε στα σύνορα της χώρας αυτής. Για να παραδώσει το αέριό της στην Ευρώπη, η Gazprom αναζητούσε µια λύση για να επεκτείνει τον αγωγό της διά µέσου της Ελλάδας.

Με άλλα λόγια, η Gazprom αναζητούσε έναν «δρόµο» από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Ιταλία, για να χρησιµοποιήσει τη χωρητικότητα του ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline). Και ήταν ο τότε Ελληνας πρωθυπουργός που έλυσε το πρόβληµα της Gazprom. Με την υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα, η ρωσική εταιρεία συνδέθηκε µε την υποδοµή του ΤΑΡ.

Παρά τις επίσηµες διαβεβαιώσεις για «την ανάγκη εναλλακτικών δρόµων για την προµήθεια της Ευρώπης µε φυσικό αέριο...», ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισε να κρατήσει τη συµφωνία του µε την Gazprom όσο το δυνατόν πιο µυστική. Ετσι, ανέθεσε στον εξάδελφό του, φίλο και πρώην επιχειρηµατικό του συνεταίρο, δηλαδή τον Γιώργο Τσίπρα, να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ρωσικής εταιρείας. Ο Γ. Τσίπρας, που είχε προαχθεί σε γενικό γραµµατέα για τις ∆ιεθνείς Οικονοµικές Υποθέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, άρχισε µια σειρά ταξιδιών στη Ρωσία, χωρίς µάλιστα να ενηµερώνει τον υπουργό Εξωτερικών.

Τον Ιούνιο του 2015, δύο µήνες µετά τη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Αλεξέι Μίλερ, ο Γιώργος Τσίπρας ήταν στη Ρωσία εποπτεύοντας την υπογραφή ενός memorandum για την κατασκευή του ελληνικού τµήµατος του αγωγού αερίου Turkish Stream. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο Γιώργος Τσίπρας συναντήθηκε µε τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, και τον επικεφαλής Υποδοµών της Gazprom για τον Νέο Ευρωπαϊκό Αγωγό, Λεονίντ Τσουγκούνοφ. Τον Φεβρουάριο του 2016 ο Γ. Τσίπρας συµµετείχε στην τελετή υπογραφής του µνηµονίου συνεργασίας για τη διοχέτευση φυσικού αερίου διά της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία, µέσω τρίτων χωρών, προς Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία. Την 1η Μαρτίου του 2017 πραγµατοποιήθηκε στη Μόσχα, στα κεντρικά γραφεία της Gazprom, συνάντηση εργασίας µεταξύ του προέδρου του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της ρωσικής εταιρείας και του γενικού γραµµατέα για ∆ιεθνείς Οικονοµικές Υποθέσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή του Γιώργου Τσίπρα.

Στην Αγία Πετρούπολη

Ακόµη µία συνάντηση πραγµατοποιήθηκε µεταξύ του Μίλερ και του Γιώργου Τσίπρα τρεις µήνες αργότερα, την 1η Ιουνίου, στην Αγία Πετρούπολη. Σκοπός της ήταν και πάλι η εξασφάλιση ενός νότιου δρόµου για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη µέσω Ελλάδας και ως συνέχεια του Turkish Stream. Σε εκείνη τη συνάντηση είχε συνοδεύσει τον Γιώργο Τσίπρα ο Θεόδωρος Κιτσάκος, ο οποίος είχε διοριστεί, ως µέλος του ΣΥΡΙΖΑ, διευθύνων συµβουλος στον δηµόσιο οργανισµό ∆ΕΠΑ. Την επόµενη ηµέρα, παρουσία του Γ. Τσίπρα, της ρωσικής Gazprom, της ∆ΕΠΑ και της ιταλικής Edison υπογράφτηκε η συµφωνία συνεργασίας για την από νότο διοχέτευση ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η πρόθεση της Gazprom ήταν να συνδέσει όχι µόνο τον αγωγό «Ποσειδών» αλλά και τον ΤΑΡ, τον επονοµαζόµενο «η εναλλακτική λύση για το ρωσικό αέριο», έναν αγωγό που θα ξεκινούσε από την Ελλάδα µε κατεύθυνση την Ιταλία και θα προµήθευε την Ευρώπη και από µια άλλη µεγάλη πηγή φυσικού αερίου: το Αζερµπαϊτζάν. Είναι ενδιαφέρον ότι την 1η Ιουνίου 2017 συναντήθηκε την ίδια ηµέρα ο Αλεξέι Μίλερ µε τον Γιώργο Τσίπρα, αλλά και µε τους δύο βασικούς µετόχους του ΤΑΡ, την ιταλική SΝΑΜ και τη βελγική Fluxys. Μόλις έφυγε από τη συνάντηση ο Γ. Τσίπρας, ο Μάρκο Αλβέρα, διευθύνων σύµβουλος της SΝΑΜ, συζήτησε µε τον Μίλερ τις δυνατότητες συνεργασίας στο πλαίσιο των σχεδίων της Gazprom για τη διοχέτευση ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, συµπεριλαµβανοµένου βεβαίως στο σχέδιο του Turkish Stream. Σηµειωτέον ότι τόσο η SΝΑΜ όσο και η Fluxys έχουν παλαιούς, ισχυρούς δεσµούς µε την Gazprom και είναι αποφασισµένες να στηρίξουν τα συµφέροντα της ρωσικής εταιρείας στην Ελλάδα.

Από φίλος... συνεταίρος

Την περίοδο του Ιουνίου του 2017 και των συναντήσεων στην Αγία Πετρούπολη, η ιταλική και η βελγική εταιρεία είχαν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τον ∆ΕΣΦΑ, την κρατική εταιρεία διαχείρισης του δικτύου φυσικού αερίου. Η ιδιωτικοποίηση του ∆ΕΣΦΑ (θυγατρικής της ∆ΕΠΑ) είναι µέρος της συµφωνίας µε τους θεσµούς για την πώληση περιουσιακών στοιχείων του ∆ηµοσίου.

Την 1η Μαρτίου 2017 το Συµβούλιο Οικονοµικής Πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης δηµοσιοποίησε την απόφασή του που ενέκρινε τη διαδικασία ενός νέου διεθνούς διαγωνισµού για την απόκτηση από τους ενδιαφεροµένους του 66% του ∆ΕΣΦΑ. Την ίδια ηµέρα, ο Γιώργος Τσίπρας ταξίδεψε στη Μόσχα για µία από τις συναντήσεις εργασίας µε το αφεντικό της Gazprom. Σύµφωνα µε ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας, οι Μίλερ και Τσίπρας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το επίπεδο του συνεταιρισµού τους στον ενεργειακό τοµέα, αλλά και για τις προοπτικές µεγαλύτερης ανάπτυξής του στο µέλλον. Εµφαση δόθηκε στις προσπάθειες εξασφάλισης της διοχέτευσης ρωσικού αερίου µέσω της Ελλάδας στην Ιταλία ως τµήµατος του Turkish Stream. Στις 26 Ιουνίου 2017 η Ελλάδα επανέλαβε την πρόσκληση για υποβολή προσφορών αγοράς του πλειοψηφικού πακέτου του δικτύου φυσικού αερίου του ∆ΕΣΦΑ. Ενα κονσόρτσιουµ από τρεις µετόχους στον ΤΑΡ, τη SNAM, τη Fluxys και την ισπανική Enagas Internacional, υπέβαλε προσφορά. Τον Αύγουστο του 2017, ο διευθύνων σύµβουλος της βελγικής εταιρείας, Πασκάλ ντε Μπακ, απευθυνόµενος στα βελγικά ΜΜΕ, δήλωσε ότι η συµµετοχή της Fluxys, της SNAM και της Enagas στον αγωγό ΤΑΡ τους δίνει ένα πλεονέκτηµα έναντι των ανταγωνιστών για τον ∆ΕΣΦΑ.

Στις 4 Απριλίου 2018, ο διευθύνων σύµβουλος της ιταλικής SNAM επισκέφθηκε το αφεντικό της Gazprom στη Μόσχα. Σύµφωνα µε ανακοίνωση της ρωσικής εταρείας, συζήτησαν τα περιθώρια συνεργασιών λαµβάνοντας υπόψη και την πρόοδο του σχεδίου της Gazprom σε σχέση µε τον Turkish Stream. Ο Μάρκο Αλβέρα διαβεβαίωσε τον Μίλερ για την πρόθεση της εταιρείας του να διευκολύνει την πρόσβαση της Gazprom στον αγωγό ΤΑΡ. ∆ύο εβδοµάδες αργότερα, στις 19 Απριλίου 2018, η κυβέρνηση Τσίπρα ανακοίνωσε ότι το κονσόρτσιουµ του οποίου ηγείτο η SNAM ήταν ο προτιµώµενος επενδυτής για την ιδιωτικοποίηση του ∆ΕΣΦΑ. Οι φίλοι της Gazprom έδωσαν έτσι το 66% της ελληνικής εταιρείας στους συνεταίρους της ρωσικής εταιρείας…


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 27 Μαρτίου