«Υπάρχει η αισιοδοξία ότι η νέα αμερικανική διακυβέρνηση βλέπει διαφορετικά όλο το πλέγμα Ελλάδας - Τουρκίας και του συστήματος ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη  

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι «είμαστε σε φάση αναδιατύπωσης και βελτίωσης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με κάποιες επιπλέον προβλέψεις που συζητάμε αυτή τη στιγμή ομάδες διαπραγμάτευσης αυτή την ώρα. Μεταξύ άλλων εξετάζουμε και επιμήκυνση συμφωνίας χρονικής, εξετάζουμε και προσθήκη κάποιας δήλωσης σχετικά με συνδρομή προς εμάς, όλα αυτά είναι υπό διαπραγμάτευση» είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Center TV.

«Αισιοδοξούμε ότι η θέση της Ελλάδας θα εισακούεται περισσότερο. Η στρατηγική θέση Ελλάδας και ΗΠΑ έτσι κι αλλιώς είναι σε πάρα πολύ καλό σημείο. Μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα» επεσήμανε ο υπουργός.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «υπάρχει κάποια ύφεση καθότι φαίνεται ότι γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης έτσι ώστε να βρεθεί κοινός τόπος κατανόησης. Αυτό όμως είναι αρμοδιότητα και κομμάτι της διπλωματίας».

Το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας έχει επιδοθεί «σε μία τεράστια προσπάθεια, ώστε να αυξήσουμε την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία μεταφράζεται πολύ απλά στην ενίσχυσή τους. Γι' αυτό και διεκπεραιώνουμε με ταχύτητα και διαφάνεια διότι δεν γίνεται το ένα χωρίς το άλλο».

«Ασφαλώς και η Τουρκία έχει τις στοχεύσεις της, αλλά κι εμείς κάνουμε τη δουλειά μας» ξεκαθάρισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

«Με εντατική διπλωματική δραστηριότητα προς πάσα κατεύθυνση» βρίσκουμε ευήκοα ώτα «που δέχονται τα επιχειρήματά μας» πρόσθεσε ο υπουργός και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει «διότι έχουν κοινές αντιλήψεις όσον αφορά στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και την Ανατολική Μεσόγειο, τις απειλές και την πηγή προέλευσής τους. Επομένως, θεωρώ ότι στη βάση αυτή θα γίνουν προσπάθειες να μετριαστεί αυτή η συμπεριφορά από πλευράς Τουρκίας».

Για τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεως των λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, ο Ν. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες» ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι «οι Αμερικανοί επενδυτές τα βλέπουν συνδυαστικά» καθώς, τόσο η Αλεξανδρούπολη όσο και η Καβάλα «έχουν ένα ιδιαίτερο στρατηγικό ενδιαφέρον για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Μιλώντας για την Καβάλα, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε: «Καθήκον μου είναι, ανάμεσα στα άλλα, να έχω την επαφή με τα προβλήματα του τόπου μου. Δεν παραιτούμαι , από το καθήκον αυτό, να είμαι σε επαφή με τα προβλήματα του τόπου μου και το κάνω στο βαθμό που μπορώ να το κάνω. Καθημερινά είμαι σε επαφή και με τους τέσσερις δημάρχους της εκλογικής περιφέρειας Καβάλας. Ενδεικτικά λέω ότι μέσα σε 24 ώρες έχω μιλήσει και με τους τέσσερις, με στόχο να δρομολογήσουμε τη λύση προβλημάτων που ανάγονται στην αρμοδιότητα του καθενός διάφορα προβλήματα δεν είναι και λίγα, σε όλο το φάσμα θέλετε της τοπικής κοινωνίας».

Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλας - Θάσου, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας τόνισε ότι «εξασφαλίστηκε η επιδότηση της γραμμής» και συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να παραμείνει ενεργή διότι συνδέει το νησί της Θάσου με την Καβάλα, παρότι ενδεχομένως κρίνεται οικονομικά ασύμφορη από κάποιες εταιρείες».