Της Ελένης Καλογεροπούλου-Εφημερίδα Παραπολιτικά

Σε απόλυτο ρίσκο έχει αναδεχθεί το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς εμφανίζεται να είναι δέσμιος των ισορροπιών που πρέπει να κρατήσει απέναντι στον κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο, αλλά και των συσχετισμών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ολα δείχνουν, ωστόσο, ότι οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα γίνουν με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, δηλαδή γύρω στο τέλος του χρόνου, εκτός και εάν προκύψουν προβλήματα στη διαδικασία αυτή, οπότε ο ανασχηματισμός θα έρθει γρηγορότερα. Το σενάριο της εμπλοκής στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση φαίνεται ότι «παίζει» δυνατά μέσα στην κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος ακόμα και να τα «σπάσει» με τους εταίρους για τα εργασιακά ή τα «κόκκινα» δάνεια.

Αλλωστε, η δεύτερη αξιολόγηση, εκτός από τις «μεταρρυθμίσεις», συνδέεται και με το θέμα του χρέους. Ολα δείχνουν, λοιπόν, ότι, εάν οι θεσμοί αποφασίσουν να μην τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα που είχε αποφασιστεί τον Μάρτιο στο Eurogroup για το θέμα του χρέους, τότε η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να τορπιλίσει τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς θεωρεί ότι δεν έχει σοβαρές υποχρεώσεις να εκπληρώσει και άρα υπάρχει το περιθώριο των ελιγμών. Παράλληλα, μέσα από αυτή τη διαδικασία ευελπιστεί ότι θα επαναφέρει στη ρητορεία της την αντιστασιακή λογική της Αριστεράς απέναντι στους δανειστές, που τόσο πολύ την έχει ανάγκη. Οι πληροφορίες, μάλιστα, λένε ότι το σενάριο αυτό έχει ξεκινήσει να το μελετά μετ’ επιτάσεως το Μέγαρο Μαξίμου.

ΡΗΞΗ
Χαρακτηριστική των κυβερνητικών προθέσεων είναι η δήλωση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος παρότρυνε τους πολίτες να εξεγερθούν και να κατέβουν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για όσα ζητάει το κουαρτέτο στα εργασιακά. Στην πραγματικότητα, ο υπουργός έβαλε το λιθαράκι της ρήξης με τους θεσμούς, στην περίπτωση που το Μέγαρο Μαξίμου αποφασίσει να βάλει μπουρλότο στη διαδικασία της αξιολόγησης.
Οποτε και να γίνει, πάντως, ο ανασχηματισμός (δηλαδή στην ώρα του, γύρω στον Δεκέμβριο, ή νωρίτερα, μέσα από μια εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις), ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό, καθώς από τη μία θέλει να δώσει μια νέα πνοή στην κυβέρνησή του και, από την άλλη, βρίσκεται εγκλωβισμένος στις συνέπειες της εύθραυστης πλειοψηφίας. Ο κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού, Πάνος Καμμένος, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη σκακιέρα των αλλαγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές κινήσεις του υπουργού Αμυνας έχουν ενοχλήσει τον Αλέξη Τσίπρα, αφού ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., επιθυμώντας να ξαναποκτήσει ερείσματα στο λαϊκό δεξιό ακροατήριο, φτάνει στο σημείο να τορπιλίσει κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης.
Οπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Καμμένος διακατέχεται από το άγχος των δημοσκοπήσεων, οι οποίες τον εμφανίζουν να χάνει σημαντικές δυνάμεις εξαιτίας του τρίτου Μνημονίου, αλλά και της ταύτισής του με την Αριστερά. Ετσι, από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα των Θρησκευτικών, έσπευσε να διαφοροποιηθεί, ενώ ήταν αυτός που στην πραγματικότητα άνοιξε στον Χρ. Καλογρίτσα την πόρτα της εξόδου από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, προκαλώντας όμως σοβαρό πρόβλημα στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο δέχθηκε τα ισχυρά βέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από την άλλη, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, εμφανίζεται να είναι πλέον το «κόκκινο πανί» για την Εκκλησία, καθώς οι εκπρόσωποί της τον θεωρούν σκληρό ιδεολογικό αντίπαλο, ο οποίος μπορεί να υποστηρίξει με επιχειρήματα ακόμα και τον διαφαινόμενο διαχωρισμό Εκκλησίας-κράτους. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται όχι μόνο να στηρίζει τον Νίκο Φίλη, αλλά και να τον καλύπτει σε όλες τις ενέργειές του, αφού οι απόψεις του αποτελούν πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό, άλλωστε, τον υπουργό στηρίζει ο σκληρός πυρήνας της Κουμουνδούρου, αλλά και ένα κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο τάσσεται υπέρ αυτών των αλλαγών. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται στον επικείμενο ανασχηματισμό ο κ. Καμμένος να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. «Δεν ήταν τυχαία η παρουσία του κ. Καμμένου στην πρόσφατη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου», έλεγαν στελέχη της κυβέρνησης.

Το πρόβλημα «Τόσκας» και η νέα θέση Παππά
Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι το ενδεχόμενο της μετακίνησης του Ν. Τόσκα. Ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει βρεθεί κατά καιρούς στο στόχαστρο του κόμματος και της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα πρόσφατα επεισόδια έξω από το Μέγαρο Μαξίμου τον έφεραν και πάλι στην επικαιρότητα. Αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου ζητούν την αντικατάστασή του, πράγμα το οποίο όμως δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, καθώς σε γενικές γραμμές ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν τα έχει πάει άσχημα, καθώς χειρίστηκε με αποτελεσματικότητα το θέμα των Εξαρχείων και με ευελιξία τα προβλήματα που δημιούργησαν ακραία στοιχεία στα νησιά, εξαιτίας του Προσφυγικού.
Οπως υποστηρίζουν, μάλιστα, κάποιοι, ο Νίκος Τόσκας δεν τα έχει πάει άσχημα, καθώς ακροβατεί ανάμεσα στις αριστερές ευαισθησίες του ΣΥΡΙΖΑ και στο αίσθημα ασφάλειας που έχει ανάγκη η κοινωνία. Εκτός όλων των άλλων, ο Νίκος Τόσκας είναι ένα από τα λίγα στελέχη της ομάδας «Πράττω», της οποίας ηγείται ο Νίκος Κοτζιάς, και άρα η ενδεχόμενη μετακίνησή του θα φέρει επιπλέον προβλήματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Νίκος Παππάς θα πάρει τον δρόμο για το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο θα σπάσει στα δύο. Ο Γιώργος Σταθάκης θα αναλάβει αποκλειστικά το Οικονομίας και θα ασχολείται με την οικονομική προοπτική της χώρας μέσα από τα νούμερα και τους αριθμούς, ενώ ο Νίκος Παππάς θα πέσει στη μάχη για την ανεύρεση επενδυτών.