Πολιτική Ακαδημία ΟΝΝΕΔ: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Επιμορφωτική συζήτηση με πάνω από 300 νέους ανθρώπους-μέλη και μη της ΟΝΝΕΔ
Στο πλαίσιο των δράσεων και εκδηλώσεων της ΟΝΝΕΔ με αφορμή τη συμπλήρωση δύο αιώνων από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή επιμορφωτική συζήτηση της Πολιτικής Ακαδημίας, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 300 νέοι άνθρωποι -μέλη και μη της ΟΝΝΕΔ. Προσκεκλημένοι ομιλητές στην Ακαδημία με κεντρικό θέμα «200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης» ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αντώνης Κλάψης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δημογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Κωνσταντίνος Ζαφείρης.
Ξεκινώντας την εισήγηση του με τίτλο «Οι μεγάλες δυνάμεις και η ευρωπαϊκή διπλωματία», ο καθηγητής κ. Κλάψης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων. στην πορεία εξέλιξης της ελληνικής επανάστασης από το 1819-1831. Συγκεκριμένα, ανέδειξε τους λόγους που οδήγησαν την επανάσταση στο να ξεκινήσει από τις παραδουνάβιες περιοχές, περιγράφοντας τη γεωπολιτική ανασκόπηση της περιόδου της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης και τις αντιρρήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων, δίνοντας ξεχωριστό βάρος στην κίνηση της Βρετανίας η οποία άλλαξε τη στάση τους απέναντι στον αγώνα των Ελλήνων. Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα ένα «διπλωματικό ντόμινο», καθώς μετά τη Βρετανία κινητοποιείται και η Ρωσία μετατρέποντας των εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων σε ένα φιλελληνικό ρεύμα στην Ευρώπη. Συντονιστής της πρώτης θεματικής ενότητας ήταν ο Στέλιος Λεριός, Υπεύθυνος Πολιτικής Ακαδημίας της ΟΝΝΕΔ.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των νέων που συμμετείχαν, ο κ. Κλάψης, σε μια συνολική αποτίμηση της εισήγησής του κατέληξε πως «Χωρίς τον αγώνα των Ελλήνων καμία ξένη δύναμη δεν θα ασχολούνταν με το ζήτημα της υποδουλωμένης Ελλάδας, η οποία εξοπλίστηκε για να μπορέσει να λάβει την πολιτική και στρατιωτική στήριξη των Μεγάλων Δυνάμεων».
Στην δεύτερη θεματική ενότητα της ημερίδας με τίτλο «Οι δημογραφικές εξελίξεις στην πορεία των 200 ετών του σύγχρονου ελληνικού κράτους», ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Ζαφείρης επισήμανε τις προκλήσεις της γενιάς μας χαρτογραφώντας τις δημογραφικές εξελίξεις στην πορεία των 200 χρόνων, σε συνδυασμό με τον αντίκτυπό τους στη σημερινή εποχή. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η Πορφυλένια Κανελλοπούλου, Μέλος της Πολιτικής Ακαδημίας ΟΝΝΕΔ, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της ΟΝΝΕΔ Βασίλης Γακόπουλος.
Στη εισήγηση του, ο κ. Ζαφείρης έκανε μια ολοκληρωμένη αναδρομή παραθέτοντας στοιχεία και δεδομένα για το σύνολο της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού κράτους. Αναφέρθηκε στην εξελικτική πορεία του ελληνικού πληθυσμού από το πρώτο ελληνικό κράτος έως και σήμερα, στο ρόλο της μετανάστευσης του ελληνικού πληθυσμού την δεκαετία του ‘50 και ‘60 και στο πώς διαμορφώθηκε ο πληθυσμός μέχρι και το 2011 και την αρχή του braindrain. Έπειτα, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που πέρασε ο ελληνισμός από την κατοχή και τις συνέπειες που εκείνη είχε. Ταυτόχρονα, μίλησε αναλυτικά για το ρυθμό γεννήσεων παιδιών στην Ελλάδα από την εποχή του 1821 μέχρι και σήμερα, τη σημερινή κατάσταση βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα, τα ηλικιακά όρια, τα κίνητρα που μπορούν να δοθούν και τους προβληματισμούς των νέων για να αποκτήσουν παιδιά, όπως το κόστος ανατροφής παιδιού, εκπαίδευσης, τονίζοντας πως το δημογραφικό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους τους συνεμπλεκόμενους φορείς με μεγαλύτερη προσοχή και ευαισθησία.
Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για την τιμητική τους παρουσία και δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η σημερινή Πολιτική Ακαδημία αγκαλιάστηκε από τόσους πολλούς νέους από ολόκληρη την Ελλάδα, τους οποίους και θέλω να ευχαριστήσω τόσο για τη σημερινή τους παρουσία, όσο και για το γεγονός ότι σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο δεν σταμάτησαν να δραστηριοποιούνται. Κατανοούμε και μελετούμε την ιστορία μας με προσοχή, ώστε να αποκομίσουμε πολύτιμα διδάγματα για το παρόν και το μέλλον της γενιάς μας και της πατρίδας μας».