ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέτσας στη Σάσα Σταμάτη: Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα κακοποιημένο
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλάει στην εφημερίδα Παραπολιτικά για τα νέα του πολιτικά στοιχήματα, τις δύσκολες ημέρες του κοροναϊού αλλά και τα μυστικά της καθημερινότητάς του.
Ο Στέλιος Πέτσας
αποτελεί αναµφίβολα έναν από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής την τελευταία διετία. Βασικό µέλος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχικά ως υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος και πλέον ως αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για θέµατα Αυτοδιοίκησης, βρίσκεται διαρκώς στην πρώτη γραµµή, µε ευθύνη και δυναµικό χαρακτήρα.
Γεννηµένος το 1970, αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, κατέχει πτυχίο στις ∆ιεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές του Τµήµατος Πολιτικής Επιστήµης και ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, ενώ είναι κάτοχος και µεταπτυχιακού διπλώµατος από το Πάντειο Πανεπιστήµιο στο ∆ίκαιο ∆ιεθνών Συναλλαγών. Ακόµα περισσότερο, βεβαίως, από τις σπουδές, διαθέτει επαρκή εµπειρία σε θέσεις διοίκησης τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στις διαπραγµατεύσεις µε τους δανειστές, στην προετοιµασία σηµαντικών σχεδίων και µεταρρυθµίσεων για την οικονοµία και σε πολλά άλλα πόστα, γνωρίζει πλέον σε µεγάλο βαθµό τα κατατόπια και τις ανάγκες της οικονοµίας και της κοινωνίας. Σήµερα µιλάει στα «Π» για τις προτεραιότητές του στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ παράλληλα µιλά για τη δραµατική περιπέτεια της συζύγου του µε τον κορονοϊό, τη σχέση µε τις κόρες του, αλλά και την ξεχωριστή ευαισθησία του για τα ζώα.
Παρακολουθούµε τη δράση σας εδώ και λίγους µήνες από ένα νέο πόστο. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας και η παρακαταθήκη που θέλετε να αφήσετε στο υπουργείο Εσωτερικών;
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει έναν κατ’ εξοχήν θεσµικό ρόλο, περιλαµβάνοντας µεγάλο εύρος δράσεων, οι οποίες σχετίζονται άµεσα µε την εύρυθµη λειτουργία του κράτους και, κατά συνέπεια, επηρεάζουν την καθηµερινότητα και τη ζωή των πολιτών. Βλέποντας, λοιπόν, µακριά, τι καλύτερο µπορεί να αφήσει κανείς ως παρακαταθήκη από τη βελτίωση της ζωής των πολιτών; Και πράγµατι τα επόµενα χρόνια µπορούµε να την κάνουµε πολύ καλύτερη, αξιοποιώντας εργαλεία που για πρώτη φορά έπειτα από µια πολυετή οικονοµική κρίση έχουµε στα χέρια µας. Συγκεκριµένα, το πρόγραµµα «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταµείο Ανάκαµψης είναι δύο εµβληµατικά προγράµµατα, που αθροίζουν πόρους πάνω από 5,5 δισεκατοµµύρια ευρώ και αποτελούν ένα σύγχρονο «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Αυτοδιοίκηση. ∆ήµοι και Περιφέρειες συµβάλλουν, έτσι, δυναµικά στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονοµίας, αλλάζοντας παράλληλα την όψη των τοπικών κοινωνιών. Και αν αυτά δεν λένε πολλά στον µέσο πολίτη, σίγουρα σηµαίνουν πολλά για την υγεία κάθε συµπολίτη µας, που θα έχει ύδρευση απαλλαγµένη από αµιαντοσωλήνες, για την ποιότητα ζωής εκείνων των νοικοκυριών που θα αποκτήσουν -επιτέλους- δίκτυο αποχέτευσης, για το εισόδηµα των αγροτών µας, που θα έχουν ένα σύγχρονο δίκτυο αγροτικής οδοποιίας για να πηγαίνουν στο χωράφι τους. Επίσης, σημαίνουν πολλά για τα παιδιά μας και τη χαρά που τους δίνει το παιχνίδι τους σε ένα αστικό πάρκο ή σε έναν πεζόδρομο στην καρδιά των πόλεών μας, αλλά και για τη βιώσιμη ανάπτυξη των επόμενων γενιών μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, της προώθησης της ανακύκλωσης, της καλύτερης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και της ηλεκτροκίνησης. Και χαίρομαι που σε αυτή την προσπάθεια κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση είμαστε σύμμαχοι και κρίκοι στην ίδια αλυσίδα που κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη.
Η καλή σχέση με τους αυτοδιοικητικούς είναι σημαντική. Τι κάνετε, όμως, για να ενισχύσετε στην πράξη την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο ζωντανούς οργανισμούς στη λειτουργία ενός κράτους. Προσωπικά, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, επεδίωξα να συναντηθώ διά ζώσης με όσο το δυνατόν περισσότερους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και να συνομιλήσω με αυτούς για τα προβλήματα αλλά και για τις δυνατότητες ανάπτυξης του τόπου τους. Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στους δήμους και στις περιφέρειες, προς όφελος του πολίτη. Ηδη το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς στηρίξαμε τους δήμους με νέα έκτακτη χρηματοδότηση, ύψους 50 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Επίσης, επισκέφθηκα ο ίδιος περιοχές που χτυπήθηκαν από φυσικές καταστροφές και μέσω έκτακτης χρηματοδότησης, συνολικού ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ, στηρίξαμε άμεσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πληγέντες από σεισμούς, πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα. Γιατί τα προβλήματα των πολιτών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι πρώτιστα δικά μας προβλήματα και σε αυτά δίνουμε λύσεις. Και βέβαια προχωράμε μικρά, αλλά κρίσιμα για την καθημερινότητα του πολίτη έργα, μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», τα οποία αφορούν από αθλητικές εγκαταστάσεις, πυροπροστασία σχολείων και ράμπες ΑΜΕΑ μέχρι στέγαστρα στάσεων και καταφύγια αδέσποτων ζώων, με χρηματοδοτήσεις που φθάνουν τα 83 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα. Και εκτός από τις πράξεις, με συνεχή εποικοδομητικό διάλογο χτίζουμε κάθε μέρα μια στέρεα σχέση εμπιστοσύνης.
Είδαμε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο καταφύγιο για άστεγα ζώα στην Ηλιούπολη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, όπου ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα και τα ζώα συντροφιάς από το υπουργείο Εσωτερικών. Τι αλλαγές φέρνετε για τους τετράποδους φίλους μας με αυτό το νομοσχέδιο;
Πρόκειται για ένα νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα. Κεντρικός στόχος μας είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων συντροφιάς και η προστασία των αδέσποτων, με τη συνεργασία κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων και φιλοζωικών οργανώσεων. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται πλέον ρητά οι πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων από την πείνα και τη δίψα, από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, από φόβο και αγωνία, καθώς και η έκφραση μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Επιπλέον, για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, μέσω του οποίου τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας, ηλεκτρονικό βιβλιάριο και ψηφιακό ιατρικό ιστορικό. Θεσπίζουμε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αργος» και το εξοπλίζουμε με σημαντικούς πόρους, μέσω των οποίων οι δήμοι δημιουργούν καταφύγια ζώων και αντιμετωπίζουν τις λειτουργικές δαπάνες που σχετίζονται με την κτηνιατρική φροντίδα, τη σήμανση και τη στείρωση των ζώων. Επίσης, δημιουργούμε τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών για την κακοποίηση ζώων, αυστηροποιούμε τις ποινές και τα διοικητικά πρόστιμα για την παραβίαση των κανόνων ευζωίας των ζώων συντροφιάς και ιδρύουμε τον θεσμό του «Συνηγόρου των Ζώων». Με λίγα λόγια, κάνουμε ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό βήμα για την προστασία των ζώων, υλοποιώντας ακόμα μία προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας: «Κανένα ζώο αδέσποτο. Κανένα ζώο κακοποιημένο».
Εσείς έχετε κατοικίδιο;
Είχα. Δεν σας κρύβω ότι δεν ξεπέρασα εύκολα τη στιγμή που η Ορι, ένα πανέμορφο βέλγικο λυκόσκυλο, που μεγάλωσα από κουταβάκι, μας άφησε. Ηταν μέλος της οικογένειάς μας για περίπου μία δεκαετία. Τώρα που τα παιδιά μας μεγαλώνουν και συνειδητοποιούν τι θα πει να είσαι υπεύθυνος κηδεμόνας ενός ζώου συντροφιάς, σκεφτόμαστε να αποκτήσουμε ένα κατοικίδιο ξανά.
Ησασταν από τους πρώτους στην κυβέρνηση που βιώσατε από κοντά τον covid-19, όταν στην αρχή κιόλας της πανδημίας στην Ελλάδα η σύζυγός σας νόσησε. Πώς το αντιμετωπίσατε αυτό εντός της οικογένειας; Σας φόβισε;
Ηταν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου πέρυσι, όταν η σύζυγός μου κόλλησε τον ιό και νόσησε από αυτόν. Ηταν ακόμη η αρχή της πανδημίας και κανείς δεν γνώριζε τις πιθανές επιπτώσεις σε κάθε άνθρωπο. Η αίσθηση του άγνωστου και του απρόβλεπτου πολλαπλασίασε το άγχος και την αγωνία για τυχόν επιπλοκές ακόμα και σε έναν νέο και υγιή οργανισμό. Ευτυχώς, η σύζυγός μου είχε σχετικά ήπια συμπτώματα, εκτός από μια δύσπνοια την έβδομη ημέρα και την τρομερή κόπωση που προκαλούσε ο κορονοϊός. Με τη συμβουλή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τον οποίο ευχαριστώ, με αντιβίωση για λίγες ημέρες και πλήρη απομόνωση για περίπου 25 ημέρες, η γυναίκα μου ξεπέρασε τον ιό. Προσωπικά, έμεινα σε καραντίνα για 14 ημέρες και δούλευα από το σπίτι με την καλύτερη συντροφιά: τις κόρες μου. Ηταν μια δύσκολη περίοδος, αντίστοιχη της οποίας έζησαν πολλοί συμπολίτες μας αργότερα, καθώς με τον καιρό αυξάνονταν τα κρούσματα. Και κάποιοι, δυστυχώς, έχασαν και αγαπημένα τους πρόσωπα. Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση προς όλους: τηρούμε αποστάσεις, φοράμε σωστά τη μάσκα, πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας και τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Και όπως μας συμβουλεύουν οι ειδικοί, περιορίζουμε τις καθημερινές μας κοινωνικές επαφές σε έναν στενό κύκλο ανθρώπων. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τώρα την αναπόφευκτη κόπωση. Οταν, μάλιστα, τον μήνα Απρίλιο περιμένουμε πολλαπλασιασμό των εμβολίων, που θα βοηθήσουν στο χτίσιμο της ανοσίας στην κοινότητα.
Βλέπω ότι έχετε αρκετές θρησκευτικές εικόνες στο γραφείο σας. Τι σημαίνουν για εσάς;
Αντλώ δύναμη από την πίστη μου. Καθεμία από τις εικόνες που έχω στο γραφείο μου έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία για εμένα, καθώς πρόκειται για δώρα κοντινών μου ανθρώπων, που με συντροφεύουν πάντα στα καλά και στα δύσκολα.
Φουντώνουν τελευταία και πάλι οι συζητήσεις για εθνικές εκλογές. Σκοπεύετε να πολιτευτείτε στην Ανατολική Αττική, όπως ακούγεται;
Για τις εκλογές έχει απαντήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατηγορηματικά ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων είναι αποκλειστικό προνόμιο του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Είμαι στη διάθεσή του για να προσφέρω όπως και όπου χρειάζεται. Προσωπικά, βλέπω τον στίβο της πολιτικής ως μια διαρκή και ανιδιοτελή μάχη, με μόνο στόχο την ευημερία του τόπου και των συμπολιτών μας.
Γεννηµένος το 1970, αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, κατέχει πτυχίο στις ∆ιεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές του Τµήµατος Πολιτικής Επιστήµης και ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, ενώ είναι κάτοχος και µεταπτυχιακού διπλώµατος από το Πάντειο Πανεπιστήµιο στο ∆ίκαιο ∆ιεθνών Συναλλαγών. Ακόµα περισσότερο, βεβαίως, από τις σπουδές, διαθέτει επαρκή εµπειρία σε θέσεις διοίκησης τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στις διαπραγµατεύσεις µε τους δανειστές, στην προετοιµασία σηµαντικών σχεδίων και µεταρρυθµίσεων για την οικονοµία και σε πολλά άλλα πόστα, γνωρίζει πλέον σε µεγάλο βαθµό τα κατατόπια και τις ανάγκες της οικονοµίας και της κοινωνίας. Σήµερα µιλάει στα «Π» για τις προτεραιότητές του στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ παράλληλα µιλά για τη δραµατική περιπέτεια της συζύγου του µε τον κορονοϊό, τη σχέση µε τις κόρες του, αλλά και την ξεχωριστή ευαισθησία του για τα ζώα.
Παρακολουθούµε τη δράση σας εδώ και λίγους µήνες από ένα νέο πόστο. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας και η παρακαταθήκη που θέλετε να αφήσετε στο υπουργείο Εσωτερικών;
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει έναν κατ’ εξοχήν θεσµικό ρόλο, περιλαµβάνοντας µεγάλο εύρος δράσεων, οι οποίες σχετίζονται άµεσα µε την εύρυθµη λειτουργία του κράτους και, κατά συνέπεια, επηρεάζουν την καθηµερινότητα και τη ζωή των πολιτών. Βλέποντας, λοιπόν, µακριά, τι καλύτερο µπορεί να αφήσει κανείς ως παρακαταθήκη από τη βελτίωση της ζωής των πολιτών; Και πράγµατι τα επόµενα χρόνια µπορούµε να την κάνουµε πολύ καλύτερη, αξιοποιώντας εργαλεία που για πρώτη φορά έπειτα από µια πολυετή οικονοµική κρίση έχουµε στα χέρια µας. Συγκεκριµένα, το πρόγραµµα «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταµείο Ανάκαµψης είναι δύο εµβληµατικά προγράµµατα, που αθροίζουν πόρους πάνω από 5,5 δισεκατοµµύρια ευρώ και αποτελούν ένα σύγχρονο «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Αυτοδιοίκηση. ∆ήµοι και Περιφέρειες συµβάλλουν, έτσι, δυναµικά στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονοµίας, αλλάζοντας παράλληλα την όψη των τοπικών κοινωνιών. Και αν αυτά δεν λένε πολλά στον µέσο πολίτη, σίγουρα σηµαίνουν πολλά για την υγεία κάθε συµπολίτη µας, που θα έχει ύδρευση απαλλαγµένη από αµιαντοσωλήνες, για την ποιότητα ζωής εκείνων των νοικοκυριών που θα αποκτήσουν -επιτέλους- δίκτυο αποχέτευσης, για το εισόδηµα των αγροτών µας, που θα έχουν ένα σύγχρονο δίκτυο αγροτικής οδοποιίας για να πηγαίνουν στο χωράφι τους. Επίσης, σημαίνουν πολλά για τα παιδιά μας και τη χαρά που τους δίνει το παιχνίδι τους σε ένα αστικό πάρκο ή σε έναν πεζόδρομο στην καρδιά των πόλεών μας, αλλά και για τη βιώσιμη ανάπτυξη των επόμενων γενιών μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, της προώθησης της ανακύκλωσης, της καλύτερης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και της ηλεκτροκίνησης. Και χαίρομαι που σε αυτή την προσπάθεια κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση είμαστε σύμμαχοι και κρίκοι στην ίδια αλυσίδα που κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη.
Η καλή σχέση με τους αυτοδιοικητικούς είναι σημαντική. Τι κάνετε, όμως, για να ενισχύσετε στην πράξη την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο ζωντανούς οργανισμούς στη λειτουργία ενός κράτους. Προσωπικά, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, επεδίωξα να συναντηθώ διά ζώσης με όσο το δυνατόν περισσότερους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και να συνομιλήσω με αυτούς για τα προβλήματα αλλά και για τις δυνατότητες ανάπτυξης του τόπου τους. Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στους δήμους και στις περιφέρειες, προς όφελος του πολίτη. Ηδη το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς στηρίξαμε τους δήμους με νέα έκτακτη χρηματοδότηση, ύψους 50 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Επίσης, επισκέφθηκα ο ίδιος περιοχές που χτυπήθηκαν από φυσικές καταστροφές και μέσω έκτακτης χρηματοδότησης, συνολικού ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ, στηρίξαμε άμεσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πληγέντες από σεισμούς, πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα. Γιατί τα προβλήματα των πολιτών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι πρώτιστα δικά μας προβλήματα και σε αυτά δίνουμε λύσεις. Και βέβαια προχωράμε μικρά, αλλά κρίσιμα για την καθημερινότητα του πολίτη έργα, μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», τα οποία αφορούν από αθλητικές εγκαταστάσεις, πυροπροστασία σχολείων και ράμπες ΑΜΕΑ μέχρι στέγαστρα στάσεων και καταφύγια αδέσποτων ζώων, με χρηματοδοτήσεις που φθάνουν τα 83 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα. Και εκτός από τις πράξεις, με συνεχή εποικοδομητικό διάλογο χτίζουμε κάθε μέρα μια στέρεα σχέση εμπιστοσύνης.
Είδαμε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο καταφύγιο για άστεγα ζώα στην Ηλιούπολη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, όπου ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα και τα ζώα συντροφιάς από το υπουργείο Εσωτερικών. Τι αλλαγές φέρνετε για τους τετράποδους φίλους μας με αυτό το νομοσχέδιο;
Πρόκειται για ένα νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα. Κεντρικός στόχος μας είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων συντροφιάς και η προστασία των αδέσποτων, με τη συνεργασία κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων και φιλοζωικών οργανώσεων. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται πλέον ρητά οι πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων από την πείνα και τη δίψα, από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, από φόβο και αγωνία, καθώς και η έκφραση μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Επιπλέον, για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, μέσω του οποίου τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας, ηλεκτρονικό βιβλιάριο και ψηφιακό ιατρικό ιστορικό. Θεσπίζουμε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αργος» και το εξοπλίζουμε με σημαντικούς πόρους, μέσω των οποίων οι δήμοι δημιουργούν καταφύγια ζώων και αντιμετωπίζουν τις λειτουργικές δαπάνες που σχετίζονται με την κτηνιατρική φροντίδα, τη σήμανση και τη στείρωση των ζώων. Επίσης, δημιουργούμε τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών για την κακοποίηση ζώων, αυστηροποιούμε τις ποινές και τα διοικητικά πρόστιμα για την παραβίαση των κανόνων ευζωίας των ζώων συντροφιάς και ιδρύουμε τον θεσμό του «Συνηγόρου των Ζώων». Με λίγα λόγια, κάνουμε ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό βήμα για την προστασία των ζώων, υλοποιώντας ακόμα μία προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας: «Κανένα ζώο αδέσποτο. Κανένα ζώο κακοποιημένο».
Εσείς έχετε κατοικίδιο;
Είχα. Δεν σας κρύβω ότι δεν ξεπέρασα εύκολα τη στιγμή που η Ορι, ένα πανέμορφο βέλγικο λυκόσκυλο, που μεγάλωσα από κουταβάκι, μας άφησε. Ηταν μέλος της οικογένειάς μας για περίπου μία δεκαετία. Τώρα που τα παιδιά μας μεγαλώνουν και συνειδητοποιούν τι θα πει να είσαι υπεύθυνος κηδεμόνας ενός ζώου συντροφιάς, σκεφτόμαστε να αποκτήσουμε ένα κατοικίδιο ξανά.
Ησασταν από τους πρώτους στην κυβέρνηση που βιώσατε από κοντά τον covid-19, όταν στην αρχή κιόλας της πανδημίας στην Ελλάδα η σύζυγός σας νόσησε. Πώς το αντιμετωπίσατε αυτό εντός της οικογένειας; Σας φόβισε;
Ηταν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου πέρυσι, όταν η σύζυγός μου κόλλησε τον ιό και νόσησε από αυτόν. Ηταν ακόμη η αρχή της πανδημίας και κανείς δεν γνώριζε τις πιθανές επιπτώσεις σε κάθε άνθρωπο. Η αίσθηση του άγνωστου και του απρόβλεπτου πολλαπλασίασε το άγχος και την αγωνία για τυχόν επιπλοκές ακόμα και σε έναν νέο και υγιή οργανισμό. Ευτυχώς, η σύζυγός μου είχε σχετικά ήπια συμπτώματα, εκτός από μια δύσπνοια την έβδομη ημέρα και την τρομερή κόπωση που προκαλούσε ο κορονοϊός. Με τη συμβουλή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τον οποίο ευχαριστώ, με αντιβίωση για λίγες ημέρες και πλήρη απομόνωση για περίπου 25 ημέρες, η γυναίκα μου ξεπέρασε τον ιό. Προσωπικά, έμεινα σε καραντίνα για 14 ημέρες και δούλευα από το σπίτι με την καλύτερη συντροφιά: τις κόρες μου. Ηταν μια δύσκολη περίοδος, αντίστοιχη της οποίας έζησαν πολλοί συμπολίτες μας αργότερα, καθώς με τον καιρό αυξάνονταν τα κρούσματα. Και κάποιοι, δυστυχώς, έχασαν και αγαπημένα τους πρόσωπα. Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση προς όλους: τηρούμε αποστάσεις, φοράμε σωστά τη μάσκα, πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας και τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Και όπως μας συμβουλεύουν οι ειδικοί, περιορίζουμε τις καθημερινές μας κοινωνικές επαφές σε έναν στενό κύκλο ανθρώπων. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τώρα την αναπόφευκτη κόπωση. Οταν, μάλιστα, τον μήνα Απρίλιο περιμένουμε πολλαπλασιασμό των εμβολίων, που θα βοηθήσουν στο χτίσιμο της ανοσίας στην κοινότητα.
Βλέπω ότι έχετε αρκετές θρησκευτικές εικόνες στο γραφείο σας. Τι σημαίνουν για εσάς;
Αντλώ δύναμη από την πίστη μου. Καθεμία από τις εικόνες που έχω στο γραφείο μου έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία για εμένα, καθώς πρόκειται για δώρα κοντινών μου ανθρώπων, που με συντροφεύουν πάντα στα καλά και στα δύσκολα.
Φουντώνουν τελευταία και πάλι οι συζητήσεις για εθνικές εκλογές. Σκοπεύετε να πολιτευτείτε στην Ανατολική Αττική, όπως ακούγεται;
Για τις εκλογές έχει απαντήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατηγορηματικά ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων είναι αποκλειστικό προνόμιο του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Είμαι στη διάθεσή του για να προσφέρω όπως και όπου χρειάζεται. Προσωπικά, βλέπω τον στίβο της πολιτικής ως μια διαρκή και ανιδιοτελή μάχη, με μόνο στόχο την ευημερία του τόπου και των συμπολιτών μας.