Τι προκάλεσε την live έκρηξη Δένδια μπροστά στον Τσαβούσογλου
Καμία τουρκική πρόκληση δεν θα μένει αναπάντητη – Πού οδηγεί η νέα τακτική προσέγγισης
Ηχηρή στροφή στα ανοιχτά ζητήματα με την Τουρκία, κάνει η Ελλάδα, με τον Νίκο Δένδια, να δίνει χθες το στίγμα της νέας στρατηγικής, η οποία δεν θα αφήνει πια καμία πρόκληση της γειτονικής χώρας, χωρίς απάντηση.
Ο κ. Δένδιας κατά την χθεσινή συνάντησή του με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε ξεκάθαρο το παραπάνω μήνυμα, θέτοντας στο τραπέζι του διαλόγου όλα τα ανοιχτά ζητήματα των ελληνοτουρκικών διαφορών.
Ωστόσο, ο ασυνήθιστος διπλωματικός δρόμος που ακολούθησαν οι δύο άνδρες κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου και η αντιπαράθεση ανάμεσά τους, είχε σαφώς νικητή και ηττημένο.
Τι πυροδότησε την ένταση
Μια φράση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πυροδότησε την αντίδραση Δένδια. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μίλησε για «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως αν θέλουν να «αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι, αυτό είναι πάνω από συνθήκες».
Ο Έλληνας υπουργός απάντησε αμέσως με ψυχρά επιχειρήματα. Ο Τσαβούσογλου ανταπάντησε, υποστηρίζοντας ότι προκλήθηκε από τον Έλληνα ομόλογό του, και εν συνεχεία επήλθε γενικευμένη αντιπαράθεση μπροστά στις κάμερες .
Πολλοί θεώρησαν ότι η επιχειρηματολογία που ανέπτυξε δημόσια ο Νίκος Δένδιας από την Άγκυρα -έχοντας εξ ευωνύμων του τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου- για τις 400 τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, για το casus belli σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, για την αγνόηση του δικαίου της θάλασσας (UNCLOS), για την προσπάθεια σφετερισμού ζωνών ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, για την επιχείρηση εισβολής σε ελληνικό έδαφος από δεκάδες χιλιάδες κατευθυνόμενους μετανάστες ήταν ένα δημόσιο κατηγορώ, πέρα από την συνηθισμένη διπλωματική γλώσσα, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
Η δημόσια απάντηση του Νίκου Δένδια φάνηκε να αιφνιδιάζει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών που παραβίασε τα συμφωνηθέντα και έλαβε συνολικά τέσσερις φορές τον λόγο επιχειρώντας να απαντήσει στα ελληνικά επιχειρήματα. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «καβγά» και προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί η αντιπαράθεση ο διάλογος θα τερματιστεί.
Η ενόχληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν παραπάνω από εμφανής για τα όσα υπογράμμισε δημοσίως ο Νίκος Δένδιας. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε και πήρε τον λόγο μετά την αρχική τοποθέτηση του Νίκου Δένδια «σπάζοντας» την συμφωνία να γίνει μόνο μία τοποθέτηση από κάθε υπουργό και να μην δοθεί ο λόγος στους δημοσιογράφους για να υποβάλλουν ερωτήματα.
Το μήνυμα της ελληνικής πλευράς
Το μήνυμα από ελληνικής πλευράς ήταν ξεκάθαρο και δεν αφορούσε μόνο την Τουρκία: Όταν γίνονται συνομιλίες, η Ελλάδα προβάλλει τις θέσεις χωρίς δισταγμό και φόβο.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι τα όσα διαδραματίστηκαν χθες on camera θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εκτονωτικά στην ένταση των τελευταίων μηνών. Οι διαφορές με την Τουρκία είναι γνωστές και το να κρύβονται οι δυο πλευρές πίσω από το δάκτυλο τους δεν έχει οδηγήσει πουθενά. Ο κ. Δένδιας δεν μπορούσε να αφήσει αναπάντητα τα όσα είπε ο κ. Τσαβούσογλου για την Θράκη. Ωστόσο τώρα πια τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία ήταν και παραμένει επιλογή της Αθήνας. Ακόμα κι αν για διαφορετικούς λόγους οι δύο πλευρές θέλουν να συνεχιστεί ο διάλογος, μέσω των διερευνητικών επαφών, είναι δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη για το αν μπορεί να οδηγήσει κάπου αυτή η τακτική. Από τη στιγμή, μάλιστα, που οι δυο πλευρές δεν φαίνεται να έχουν κανένα σημείο επαφής στα κρίσιμα ζητήματα και με την Τουρκία να εκφράζει αναθεωρητικές απόψεις.
Όπως δήλωσε χθες ο κ. Δένδιας, αν απειλούνται κυριαρχικά μας δικαιώματα, οι κυρώσεις που βρίσκονται στο τραπέζι της ΕΕ θα ενεργοποιηθούν. Η Τουρκία θέλει να αναγάγει όλες τις διαφορές σε διμερείς και όπως είπε ο κ. Τσαβούσογλου να ξεκινήσει έναν διάλογο εφ’ όλης της ύλης. Αυτό το έχει αποκρούσει πολλές φορές η Αθήνα και δεν υπάρχει καμία διάθεση να αλλάξει στάση.
Πάντως, σε αυτό το κλίμα απομακρύνεται το ενδεχόμενο μιας συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν.