Το πολιτικό μανιφέστο του παρουσίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος , επ’ ευκαιρία της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο πρώην υπουργός και επικεφαλής της κίνησης «Δυναμική Κοινωνία», Θόδωρος Παπαθεοδώρου. Μανιφέστο που έχει αμιγώς σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά, προκειμένου, όπως και ο ίδιος λέει, να απευθυνθεί σε ευρύτερα ακροατήρια και όχι μόνο στους σημερινούς ψηφοφόρους του κόμματος.

Ούτως ή άλλως, ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απηύθυνε δημόσια πρόσκληση επιστροφής σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται για διαφορετικούς λόγους εκτός κομματικού πλαισίου. Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσεχές διάστημα ο κ. Λοβέρδος θα επιδιώξει να έρθει σε επαφή με πρώην υπουργούς και βουλευτές που κρατούν αποστάσεις ή έχουν αποχωρήσει από το κόμμα.

Προκειμένου, δε, να μη γίνουν παρεξηγήσεις ή παρερμηνείες, οι συνεργάτες του διευκρινίζουν ότι με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο Α. Λοβέρδος συνδέεται πολλές δεκαετίες με στενή προσωπική και πολιτική φιλία, αλλά όλο αυτό το διάστημα δεν έχει γίνει καμία συζήτηση και, πολύ περισσότερο, συνεννόηση για τα εσωκομματικά του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Α. Λοβέρδος καταγράφει αξιοσημείωτη κινητικότητα, η οποία εκτιμά πως αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους του έλεγαν πως «θα καεί», όταν ανακοίνωσε πριν από πεντέμισι μήνες την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Και η αλήθεια είναι πως έχει αξιοποιήσει όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να επικοινωνήσει με αρκετό κόσμο σε όλη την Ελλάδα και να οργανώσει πυρήνες σε διάφορα σημεία της χώρας. Είναι ενδεικτικό πως σχεδόν σε καθημερινή βάση πραγματοποιεί τηλεδιασκέψεις με στελέχη από όλη την Ελλάδα.

Οπως έκανε με ανθρώπους του από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τη Θεσσαλία, την Αχαΐα, αλλά και προσφάτως από τον Βόρειο και τον Νότιο Τομέα της Αθήνας. Στις συζητήσεις αυτές επιβεβαιώνεται η αγωνία της βάσης για την πορεία του κόμματος, όπως προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν τη στασιμότητα του Κινήματος Αλλαγής.

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Λοβέρδου, στις συζητήσεις που γίνονται με ψηφοφόρους και τοπικά στελέχη κυριαρχεί το ζήτημα της ηγεσίας, καθώς θεωρείται κομβικό για την πορεία του Κινήματος Αλλαγής και την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος. Οπως λένε, «το κόμμα έχει ανάγκη από έναν αρχηγό που να μπορεί να σταθεί και να αντιπαρατεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα».

Σε σχέση με την εκλογή ηγεσίας, η άποψη που κυριαρχεί μεταξύ των συνεργατών του κ. Λοβέρδου είναι πως θα πρέπει όλες οι σχετικές διαδικασίες να έχουν δρομολογηθεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Να έχει συνεδριάσει, δηλαδή, η Κεντρική Επιτροπή, προκειμένου να καθορίσει τους όρους και την ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών. Θεωρούν αυτονόητο ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να πάει πίσω από τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν το 2017, δηλαδή ανοιχτό μητρώο για όποιον/α θέλει να ψηφίσει.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ηλεκτρονικής ψήφου, συνεργάτες του σημειώνουν πως είναι προς συζήτηση, ανάλογα με τις τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες που θα υπάρχουν. Αναφορικά με τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες, λογίζουν τον Νοέμβριο ως έναν ιδανικό μήνα.

Οι ομάδες

Παραλλήλως, ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έχει συγκροτήσει ομάδες που επεξεργάζονται θέσεις για διάφορα ζητήματα, όπως είναι η οικονομία, η Παιδεία, οι νέες τεχνολογίες κ.ά. Ακολούθως και αφού ολοκληρωθούν οι προγραμματικές επεξεργασίες, ο κ. Λοβέρδος θα παρουσιάσει επισήμως τη διακήρυξή του για την ηγεσία του κόμματος. Επιπλέον, προγραμματίζει για τα μέσα Μαΐου μεγάλη διαδικτυακή εκδήλωση. Ενα από τα ζητήματα που φέρεται ότι τον απασχολούν είναι και αυτό του ονόματος, δηλαδή αν πρέπει να υπάρξει επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ ή να παραμείνει το Κίνημα Αλλαγής.

Η αλήθεια είναι πως στις συζητήσεις με τη βάση του κόμματος κυριαρχεί η ανάγκη για επιστροφή στο ιστορικό όνομα που παραπέμπει ευθέως στον ιδρυτή του, Ανδρέα Παπανδρέου. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η πλειονότητα των σημερινών ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής είναι άνω των 55 ετών, οπότε είναι λογικό να σκέφτεται με όρους ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, μια τέτοια επιστροφή στον ιστορικό τίτλο εκ των πραγμάτων δυσκολεύει στελέχη που έχουν ενταχθεί τα τελευταία χρόνια στο Κίνημα Αλλαγής προερχόμενο κυρίως από την ανανεωτική Αριστερά (π.χ., τη ΔΗΜ.ΑΡ.) ή το Ποτάμι.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» το Σάββατο 17 Απριλίου 2021