Για παρερμηνεία των δηλώσεων του Νίκου Δένδια  στο ArabNews σχετικά με τα ενεργειακά ζητήματα κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές με αφορμή κριτική που δέχτηκε από κάποια Μέσα Ενημέρωσης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών για «ανατροπή του ενεργειακού προγράμματος» της κυβέρνησης.

Δεν αφορούν το υπάρχον ενεργειακό πρόγραμμα

«Με αφορμή την πρόσφατη απόπειρα παρερμηνείας των δηλώσεων του Υπουργού Εξωτερικών κατά την διάρκεια της άκρως επιτυχούς επίσκεψης για την Άμυνα και την Εθνική Οικονομία στη Σαουδική Αραβία, κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών διευκρινίζουν ότι:

»1) Είναι προφανές ότι τα λεχθέντα δεν αφορούν το υπάρχον ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας.

»2) Οι απόψεις του Υπουργού Εξωτερικών για την πράσινη ενέργεια και την αειφόρο ανάπτυξη είναι γνωστές και διατυπωμένες κατ’ επανάληψη.

»3) Η παγκόσμια τάση τείνει προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, της πράσινης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών και υπηρετείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως αποδεικνύεται από το μεγάλο βήμα της απολιγνιτοποίησης» τονίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συνέντευξής του στο ArabNews ο Νίκος Δένδιας κάνοντας αναφορά στις ενεργειακές προτεραιότητες της Ελλάδας υπογράμμισε το προβάδισμα των ΑΠΕ έναντι της παραγωγής πετρελαίου για την ελληνική ατζέντα του τομέα της ενέργειας, αιτιολογώντας με επιχειρήματα τη συγκεκριμένη άποψη.

Ειδικότερα, είπε τα εξής:

«Η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο, για έναν πολύ απλό λόγο… Χρειαζόμαστε 10 με 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό για παράδειγμα από το δικό σας, της Σαουδικής Αραβίας. Έτσι, οικονομικά δεν οραματίζομαι την Ελλάδα να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου».

Και στο σημείο αυτό ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο Αιγαίο λέγοντας ότι «είναι ένας παράδεισος στη γη. Δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε κόλπο του Μεξικού. Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου».