Εργασιακό νομοσχέδιο: Οι μεταρρυθμίσεις του Μητσοτάκη και το... δίδυμο Τσίπρα - Φωτόπουλου
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά χωρίς να έχει δει τις ρυθμίσεις
Το εργασιακό μπαίνει στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς η πρώτη μεγάλη «μάχη» μετά το Πάσχα, που αναμένεται να διεξαχθεί εντός και εκτός Βουλής, θα είναι αυτή για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά. Σύμφωνα με όσα έχει πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται «για το νέο χάρτη για την εργασία που, ύστερα από σαράντα χρόνια, φέρνει, επιτέλους, τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Έλληνα εργαζόμενο», προστατεύει τους εργαζόμενους από καταχρήσεις των εργοδοτών σχετικά με απλήρωτες υπερωρίες ή αδήλωτη εργασία ενώ φέρνει την ψηφιακή κάρτα που θα δηλώνει το πόσο δούλεψε ένας εργαζόμενος. Θεσπίζει επίσης πρώτη φορά άδεια μετ’ αποδοχών και για τον πατέρα και δίνει γονική άδεια για το ζευγάρι. Κατοχυρώνει για πρώτη φορά το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία.
Ο Τσίπρας αντιδρά χωρίς να έχει δει τις ρυθμίσεις
Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφείς τις προθέσεις του, σε ειδική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο (σ.σ. δεν έχει παρουσιαστεί επισήμως ακόμα), καλώντας σε «θέσεις μάχης», προκειμένου, όπως είπε, «να ενώσουμε δυνάμεις, προκειμένου να υπερασπιστούμε το οχτάωρο, να υπερασπιστούμε τις συλλογικές συμβάσεις, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη καταγραφή και τη πληρωμή των υπερωριών, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη κανονικότητα στην εργασία, να υπερασπιστούμε τις ζωές μας».
Μαζί με ΣΥΡΙΖΑ ο Φωτόπουλος
«Ο κ. Τσίπρας κατασκευάζει πάλι ψεύτικους εχθρούς για να κάνει ξανά ψεύτικους πολέμους», ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας. «Μιλώντας για τα εργασιακά, λέει ό,τι φαντάζεται πώς περιλαμβάνει μία μεταρρύθμιση που δεν έχει, καν, παρουσιαστεί. Μιλάει με κλισέ και συνθήματα του μακρινού παρελθόντος τη στιγμή που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σύγχρονα προβλήματα». Μάλιστα, η ΝΔ «αξιοποίησε» την παρουσία και την εκτενή παρέμβαση στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ του πρώην προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκου Φωτόπουλου, λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ με μπροστάρη τον κ. Φωτόπουλο πορεύεται στον 21ο αιώνα με συνθήματα του 19ου». Μάλιστα, ο γνωστός συνδικαλιστής ανέφερε ότι «μπορούμε να νικήσουμε αρκεί όλα τα σφυριά να βαρέσουνε στο ίδιο αμόνι», «όπως νικήσαμε πριν από 20 χρόνια με το νομοσχέδιο Γιαννίτση».
Οι τρεις βασικές αρχές του νομοσχεδίου
Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη θα βγει σε δημόσια διαβούλευση – και εν συνεχεία θα κατατεθεί στη Βουλή – μετά το Πάσχα και οι τρεις βασικές του αρχές, όπως τις έχει διατυπώσει ο Υπουργός Εργασίας, είναι οι ακόλουθες:
- Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις ούτε και επιχειρήσεις με εργαζομένους «στα κεραμίδια».
- Προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενίσχυση της ανάπτυξης, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
- Η νομοθεσία προσαρμόζεται στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και, σε κάποιες περιπτώσεις, στις πιο πρωτοπόρες (όπως στην τηλεργασία και στις πλατφόρμες).