ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γεωργιάδης στα Παραπολιτικά 90,1: Αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να δώσει τις πατέντες των εμβολίων, είναι καλοδεχούμενες
«Εξετάζεται μία σταδιακή διεύρυνση του ωραρίου στην εστίαση»
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κος Άδωνις Γεωργιάδης
, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Αναφορικά με τη δήλωση Μπάιντεν για τις πατέντες των εμβολίων και την ανάρτηση του κ. Τσίπρα, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι, «Ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει αίτημα από πέρυσι, από τον Μάρτιο του ’20 που έλεγε ότι πρέπει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αγοράσουν τις πατέντες σε λογικές τιμές. Η πρόταση τότε του κ. Μόσιαλου και του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν να καταργηθούν οι πατέντες, ήταν να αγοραστούν θα πατέντες σε λογικές τιμές. Αυτή είναι μια πολύ ισορροπημένη λογική πρόταση που συνδυάζει από τη μια τις αρχές της ελεύθερης αγοράς αλλά το κυριότερο τις αρχές της προόδου της επιστημονικής και της φαρμακευτικής και από την άλλη της πραγματικής κοινωνικής ανάγκης κυρίως οι φτωχές χώρες να αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο. Είναι άλλο το ένα άλλο το άλλο. Ο κ. Μπαίντεν από ότι έχω καταλάβει ζητάει να γίνει δεκτή η πρόταση του ΠΟΥ να καταργηθούν οι πατέντες υπό κάποιους όρους».
Ερωτηθείς αν η ελληνική κυβέρνηση θα ταχθεί υπέρ της πρότασης Μπάιντεν, ο ίδιος απάντησε πως, «Εμάς αν μας δώσει κάποιος τζάμπα τα φάρμακα θα πούμε όχι; Οι πατέντες ανήκουν κυρίως σε αμερικάνικες εταιρείες, αν ο πρόεδρος Μπάιντεν θέλει να πάρει τις πατέντες από αυτές τις αμερικάνικες εταιρείες και να τις χαρίσει στον υπόλοιπο κόσμο είναι πολύ ευπρόσδεκτος και μπράβο του».
Και συμπλήρωσε πως, «Η κατάργηση μιας πατέντας με ένα νόμο και ένα άρθρο εμένα προσωπικά μου δημιουργεί πολλές απορίες. Ας υποτεθεί ότι καταργούνται οι πατέντες και τα πήραμε τα εμβόλια και τα δώσαμε, αν έρθει αύριο μια νέα πανδημία για ποιο λόγο μια εταιρεία να ασχοληθεί να φτιάξει πατέντα εμβολίου; Δεν θα ασχοληθεί. Εγώ πάρα πολύ φοβάμαι ένα σύστημα στο οποίο τελικά καμία εταιρεία δεν θα έχει τη βεβαιότητα ότι θα ανταμειφθεί για το ρίσκο της γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν θα λαμβάνει κανείς ρίσκο και αν δεν αναλαμβάνει κανείς ρίσκο δεν θα υπάρχει και εφεύρεση. ...Εγώ δεν πιστεύω στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και στο ότι το κράτος θα παράγει εμβόλια γιατί κανένα κράτος δεν τα κατάφερε μέχρι σήμερα».
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο υπουργός τοποθετήθηκε λέγοντας ότι, «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγορεύσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ως τη «μητέρα όλων των μαχών» και μάλιστα η σημερινή μέρα είναι μια μέρα πολύ σημαντική για αυτούς άρα προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη ως προς το πώς η κοινωνία θα τον ακολουθήσει σε μια σύγκρουση με την κυβέρνηση για ένα νομοσχέδιο. Το αν η κοινωνία θα τον ακολουθήσει ή όχι θα το ξέρουμε στη συνέχεια. Αν ρωτάτε τη δική μου εκτίμηση δεν νομίζω ότι πρόκειται να γίνει και τίποτα ιδιαίτερα σπουδαίο, θα φωνάξουν αυτοί που φωνάζουνε πάντα. Δεν βλέπω στην κοινωνία κάποια ιδιαίτερη κινητοποίηση κατά της κυβερνήσεως λόγω αυτού του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο αυτό παρά τους τίτλους και τα συνθήματα και τα πανό δεν είναι καθόλου αντεργατικό. Το 8ωρο δεν καταργείται με αυτό το νομοσχέδιο, το 8ωρο περιφρουρείται με αυτό το νομοσχέδιο. Το μόνο που κάνει αυτό το νομοσχέδιο είναι ότι προσπαθεί να δώσει στον εργαζόμενο και στον εργοδότη βαθμούς ελευθερίας για το πως θα ρυθμίσει αυτό το 8ωρο υπό τις νέες συνθήκες εργασίας που έχουν πράγματι προκύψει. Όταν θεσπίστηκε το 8ωρο με τους κοινωνικού αγώνες εκείνης της εποχής δεν υπήρχε ούτε τηλεργασία, δεν υπήρχε το διαδίκτυο κοκ δεν είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι μια ρύθμιση της αγοράς εργασίας που ίσχυε σε μια εποχή διαφορετική από τη σημερινή θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες; Αυτό προσπαθεί να κάνει αυτό το νομοσχέδιο, δεν προσπαθεί να καταργήσει το 8ωρο ούτε να μειώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο και οι πορείες θα λειτουργήσουν εναντίον της κυβέρνησης, ο κύριος Γεωργιάδης τόνισε πως δεν βλέπει στην κοινωνία κάποιο ιδιαίτερο αντικυβερνητικό ρεύμα λόγω αυτού του νομοσχεδίου και συμπλήρωσε, «Δεν βλέπω κάποια ιδιαίτερη αντίδραση παρά τους πολύ υψηλούς τόνους που εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στις δημοσκοπήσεις βλέπω κάτι ιδιαίτερο εξ αυτού του γεγονότος. Δεν υποτιμώ την αντίδραση, δεν υποτιμώ κανέναν που ανησυχεί, όσοι ανησυχούν έχουν δικαίωμα και να ανησυχούν και έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν και να αντιδρούν θέλω να τους πω με ειλικρίνεια ότι οι ανησυχίες τους σεβαστές μεν αλλά δεν είναι αληθινές. Το νομοσχέδιο δεν είναι αντεργατικό και δεν καταργεί το 8ωρο».
Εν συνεχεία, ρωτήθηκε αν ισχύει το ρεπορτάζ ότι οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα επιτραπούν με την επίδειξη self test ή με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Ο κ. Γεωργιάδης κατέστησε σαφές πως, «Δεν έχουμε πει κάτι τέτοιο. Δεν έχει τεθεί ποτέ το ζήτημα ότι θα έχουν οι εμβολιασμένοι περισσότερα δικαιώματα από τους μη εμβολιασμένους ως προς τις μετακινήσεις. Ο στόχος είναι όταν ανοίξει ο τουρισμός να επιτραπούν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, μέχρι στιγμής που μιλάμε η εξέλιξη της πανδημίας είναι εντός των στόχων και φαίνεται ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα επιτύχει. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα, πηγαίνουμε καλά ο μεγάλος ενθουσιασμός των νεοτέρων ηλικιών για τον εμβολιασμό μας δίνει τη βεβαιότητα ότι θα πάμε καλύτερα και είναι τρομερά επαινετή η στάση της νέας γενιάς, έβαλε τα γυαλιά στους μεγαλύτερους και αυτό μας δίνει μια μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον όμως πρέπει να κινηθούμε με προσεκτικά βήματα γιατί υπάρχουν παραδείγματα χωρών που πήγαιναν καλά με τους εμβολιασμούς και ξαφνικά τινάχτηκαν στον αέρα. Δεν θέλουμε να γίνουμε μια τέτοια χώρα, θέλουμε να ακολουθήσουμε την πορεία μας σωστά».
Στο επίσης επίμαχο θέμα, αυτό των sms ο υπουργός πήρε θέση επισημαίνοντας ότι, «Το κομμάτι των SMS έχει τεθεί πράγματι προς την κατάργηση μετά τις 15 Μάιου εφόσον η πανδημία εξακολουθήσει να πηγαίνει όπως πηγαίνει τώρα προς τα κάτω. Όσο προχωράνε οι εμβολιασμοί ανακτούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό την παλιά μας ζωή και αυτό θα συνεχιστεί με ακόμα επιταχυνόμενο ρυθμό».
Όσον αφορά στους εμβολιασμούς των υγειονομικών, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι, «Από τους υγειονομικούς που μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί όλοι σήμερα ξέρουμε ότι έχουν εμβολιαστεί το 62,5%, αυτό στις 16 χώρες τις ΕΕ που έδωσαν στοιχεία μας κατατάσσει στην προτελευταία θέση. Για να καταλάβετε το ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών στις Βόρειες χώρες είναι 100%. Αυτό είναι ντροπιαστικό. Το να διαβάζω άρθρα ότι οι υγειονομικοί στην Ελλάδα είναι περίπου «θύματα» συνωμοσιών και των υπολοίπων θεωριών εμένα με προσβάλει ως Έλληνα. Η εικόνα των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι καλή, είναι ότι έχουμε καλούς γιατρούς δεν είναι ωραίο για αυτούς να διαβάζουν στις άλλες χώρες ότι το 40% έμεινε ανεμβολίαστο. Είναι πάρα πολύ κακό για αυτούς, για την εικόνα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Ελλάδος το να διαβάζει ο Σουηδός, ο Δανός, ο Γάλλος ότι 4 στους 10 δεν εμβολιάστηκαν είναι καταστροφή για την εικόνα τους, θα τους βλέπουν σαν τρίτο κόσμο. Είναι ντροπή αυτό που έγινε. Δεν ξέρω γιατί έγινε, δεν έχω εξήγηση, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν εμβολιάστηκαν. ...Θα ήθελα πάρα πολύ και αυτό πιστεύω θα ηταν και το καλύτερο, οι ίδιοι οι υγειονομικοί να κάνουν μέσα στο χώρο τους μια μεγάλη εκστρατεία να πείσουν τους συναδέλφους τους να εμβολιαστούν, όχι με μέτρα καταναγκαστικά αλλά διότι είναι πραγματικά απαράδεκτο αυτό που έχει συμβεί. Εγώ δεν έχω καμία δικαιολογία σε άνθρωπο που εργάζεται στον τομέα της υγείας που δεν έχει κάνει το εμβόλιο».
Ερωτηθείς αν θα τελειώσουν τα ραντεβού στο λιανεμπόριο, υποστήριξε ότι «Αυτό ήδη αποφασίστηκε χθες και από τις 15 Μαΐου θα τελειώσει. Από 15 Μαΐου το εμπόριο θα λειτουργεί κανονικά», εν για τη διεύρυνση του ωραρίου είπε ότι, «Πράγματι ο στόχος είναι όταν ανοίξει ο τουρισμός να ξεκινήσει και μια σταδιακή διεύρυνση του ωραρίου. Δεν θα πάμε αμέσως σε μια απελευθέρωση του ωραρίου, θα υπάρξει μια διεύρυνση όμως του ωραρίου, είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι μέχρι τις 12 το βράδυ θα μπορούσε να πάει από τις 15 Μαΐου».
Τέλος, αναφορικά με το άνοιγμα των γυμναστηρίων δήλωσε ότι, «Ακόμα οι γιατροί δεν θέλουν να ανοίξουν και χθες που έγινε μια σχετική συζήτηση στην επιτροπή ήταν κάθετα αρνητικοί, το θεωρούν μεγάλο ρίσκο. Το πρόβλημα με τα γυμναστήρια είναι ότι πάρα πολλοί ανθρωποι του χώρου μου λένε ότι για πολλά γυμναστήρια το να ανοίξουν το καλοκαίρι θα είναι καταστροφή. Γιατί πολλά γυμναστήρια το καλοκαίρι έχουν λίγο κόσμο, το χειμώνα έχουν τις πολλές συνδρομές. Ακούω και αυτό τον προβληματισμό ο οποίος έχει μια βάση». Ενώ αναφορικά με τα προγράμματα στήριξης εξήγησε ότι, «Μέσα στον Μάιο συνεχίζονται σχεδόν όλα τα προγράμματα, έχουμε το μηδενικό ενοίκιο και για την εστίαση, για το λιανικό εμπόριο, έχουμε τα προγράμματα της αναστολής των εργαζομένων, δεν έχει σταματήσει η στήριξη και για τους επόμενους μήνες δεν λεω ότι θα ισχύουν όλα αλλά δεν θα σταματήσουν και αυτόματα. Θα υπάρξει μια προσγείωση όχι μια αυτόματη άρση των μέτρων στήριξης».
Αναφορικά με τη δήλωση Μπάιντεν για τις πατέντες των εμβολίων και την ανάρτηση του κ. Τσίπρα, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι, «Ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει αίτημα από πέρυσι, από τον Μάρτιο του ’20 που έλεγε ότι πρέπει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αγοράσουν τις πατέντες σε λογικές τιμές. Η πρόταση τότε του κ. Μόσιαλου και του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν να καταργηθούν οι πατέντες, ήταν να αγοραστούν θα πατέντες σε λογικές τιμές. Αυτή είναι μια πολύ ισορροπημένη λογική πρόταση που συνδυάζει από τη μια τις αρχές της ελεύθερης αγοράς αλλά το κυριότερο τις αρχές της προόδου της επιστημονικής και της φαρμακευτικής και από την άλλη της πραγματικής κοινωνικής ανάγκης κυρίως οι φτωχές χώρες να αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο. Είναι άλλο το ένα άλλο το άλλο. Ο κ. Μπαίντεν από ότι έχω καταλάβει ζητάει να γίνει δεκτή η πρόταση του ΠΟΥ να καταργηθούν οι πατέντες υπό κάποιους όρους».
Ερωτηθείς αν η ελληνική κυβέρνηση θα ταχθεί υπέρ της πρότασης Μπάιντεν, ο ίδιος απάντησε πως, «Εμάς αν μας δώσει κάποιος τζάμπα τα φάρμακα θα πούμε όχι; Οι πατέντες ανήκουν κυρίως σε αμερικάνικες εταιρείες, αν ο πρόεδρος Μπάιντεν θέλει να πάρει τις πατέντες από αυτές τις αμερικάνικες εταιρείες και να τις χαρίσει στον υπόλοιπο κόσμο είναι πολύ ευπρόσδεκτος και μπράβο του».
Και συμπλήρωσε πως, «Η κατάργηση μιας πατέντας με ένα νόμο και ένα άρθρο εμένα προσωπικά μου δημιουργεί πολλές απορίες. Ας υποτεθεί ότι καταργούνται οι πατέντες και τα πήραμε τα εμβόλια και τα δώσαμε, αν έρθει αύριο μια νέα πανδημία για ποιο λόγο μια εταιρεία να ασχοληθεί να φτιάξει πατέντα εμβολίου; Δεν θα ασχοληθεί. Εγώ πάρα πολύ φοβάμαι ένα σύστημα στο οποίο τελικά καμία εταιρεία δεν θα έχει τη βεβαιότητα ότι θα ανταμειφθεί για το ρίσκο της γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν θα λαμβάνει κανείς ρίσκο και αν δεν αναλαμβάνει κανείς ρίσκο δεν θα υπάρχει και εφεύρεση. ...Εγώ δεν πιστεύω στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και στο ότι το κράτος θα παράγει εμβόλια γιατί κανένα κράτος δεν τα κατάφερε μέχρι σήμερα».
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο υπουργός τοποθετήθηκε λέγοντας ότι, «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγορεύσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ως τη «μητέρα όλων των μαχών» και μάλιστα η σημερινή μέρα είναι μια μέρα πολύ σημαντική για αυτούς άρα προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη ως προς το πώς η κοινωνία θα τον ακολουθήσει σε μια σύγκρουση με την κυβέρνηση για ένα νομοσχέδιο. Το αν η κοινωνία θα τον ακολουθήσει ή όχι θα το ξέρουμε στη συνέχεια. Αν ρωτάτε τη δική μου εκτίμηση δεν νομίζω ότι πρόκειται να γίνει και τίποτα ιδιαίτερα σπουδαίο, θα φωνάξουν αυτοί που φωνάζουνε πάντα. Δεν βλέπω στην κοινωνία κάποια ιδιαίτερη κινητοποίηση κατά της κυβερνήσεως λόγω αυτού του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο αυτό παρά τους τίτλους και τα συνθήματα και τα πανό δεν είναι καθόλου αντεργατικό. Το 8ωρο δεν καταργείται με αυτό το νομοσχέδιο, το 8ωρο περιφρουρείται με αυτό το νομοσχέδιο. Το μόνο που κάνει αυτό το νομοσχέδιο είναι ότι προσπαθεί να δώσει στον εργαζόμενο και στον εργοδότη βαθμούς ελευθερίας για το πως θα ρυθμίσει αυτό το 8ωρο υπό τις νέες συνθήκες εργασίας που έχουν πράγματι προκύψει. Όταν θεσπίστηκε το 8ωρο με τους κοινωνικού αγώνες εκείνης της εποχής δεν υπήρχε ούτε τηλεργασία, δεν υπήρχε το διαδίκτυο κοκ δεν είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι μια ρύθμιση της αγοράς εργασίας που ίσχυε σε μια εποχή διαφορετική από τη σημερινή θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες; Αυτό προσπαθεί να κάνει αυτό το νομοσχέδιο, δεν προσπαθεί να καταργήσει το 8ωρο ούτε να μειώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο και οι πορείες θα λειτουργήσουν εναντίον της κυβέρνησης, ο κύριος Γεωργιάδης τόνισε πως δεν βλέπει στην κοινωνία κάποιο ιδιαίτερο αντικυβερνητικό ρεύμα λόγω αυτού του νομοσχεδίου και συμπλήρωσε, «Δεν βλέπω κάποια ιδιαίτερη αντίδραση παρά τους πολύ υψηλούς τόνους που εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στις δημοσκοπήσεις βλέπω κάτι ιδιαίτερο εξ αυτού του γεγονότος. Δεν υποτιμώ την αντίδραση, δεν υποτιμώ κανέναν που ανησυχεί, όσοι ανησυχούν έχουν δικαίωμα και να ανησυχούν και έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν και να αντιδρούν θέλω να τους πω με ειλικρίνεια ότι οι ανησυχίες τους σεβαστές μεν αλλά δεν είναι αληθινές. Το νομοσχέδιο δεν είναι αντεργατικό και δεν καταργεί το 8ωρο».
Εν συνεχεία, ρωτήθηκε αν ισχύει το ρεπορτάζ ότι οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα επιτραπούν με την επίδειξη self test ή με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Ο κ. Γεωργιάδης κατέστησε σαφές πως, «Δεν έχουμε πει κάτι τέτοιο. Δεν έχει τεθεί ποτέ το ζήτημα ότι θα έχουν οι εμβολιασμένοι περισσότερα δικαιώματα από τους μη εμβολιασμένους ως προς τις μετακινήσεις. Ο στόχος είναι όταν ανοίξει ο τουρισμός να επιτραπούν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, μέχρι στιγμής που μιλάμε η εξέλιξη της πανδημίας είναι εντός των στόχων και φαίνεται ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα επιτύχει. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα, πηγαίνουμε καλά ο μεγάλος ενθουσιασμός των νεοτέρων ηλικιών για τον εμβολιασμό μας δίνει τη βεβαιότητα ότι θα πάμε καλύτερα και είναι τρομερά επαινετή η στάση της νέας γενιάς, έβαλε τα γυαλιά στους μεγαλύτερους και αυτό μας δίνει μια μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον όμως πρέπει να κινηθούμε με προσεκτικά βήματα γιατί υπάρχουν παραδείγματα χωρών που πήγαιναν καλά με τους εμβολιασμούς και ξαφνικά τινάχτηκαν στον αέρα. Δεν θέλουμε να γίνουμε μια τέτοια χώρα, θέλουμε να ακολουθήσουμε την πορεία μας σωστά».
Στο επίσης επίμαχο θέμα, αυτό των sms ο υπουργός πήρε θέση επισημαίνοντας ότι, «Το κομμάτι των SMS έχει τεθεί πράγματι προς την κατάργηση μετά τις 15 Μάιου εφόσον η πανδημία εξακολουθήσει να πηγαίνει όπως πηγαίνει τώρα προς τα κάτω. Όσο προχωράνε οι εμβολιασμοί ανακτούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό την παλιά μας ζωή και αυτό θα συνεχιστεί με ακόμα επιταχυνόμενο ρυθμό».
Όσον αφορά στους εμβολιασμούς των υγειονομικών, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι, «Από τους υγειονομικούς που μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί όλοι σήμερα ξέρουμε ότι έχουν εμβολιαστεί το 62,5%, αυτό στις 16 χώρες τις ΕΕ που έδωσαν στοιχεία μας κατατάσσει στην προτελευταία θέση. Για να καταλάβετε το ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών στις Βόρειες χώρες είναι 100%. Αυτό είναι ντροπιαστικό. Το να διαβάζω άρθρα ότι οι υγειονομικοί στην Ελλάδα είναι περίπου «θύματα» συνωμοσιών και των υπολοίπων θεωριών εμένα με προσβάλει ως Έλληνα. Η εικόνα των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι καλή, είναι ότι έχουμε καλούς γιατρούς δεν είναι ωραίο για αυτούς να διαβάζουν στις άλλες χώρες ότι το 40% έμεινε ανεμβολίαστο. Είναι πάρα πολύ κακό για αυτούς, για την εικόνα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Ελλάδος το να διαβάζει ο Σουηδός, ο Δανός, ο Γάλλος ότι 4 στους 10 δεν εμβολιάστηκαν είναι καταστροφή για την εικόνα τους, θα τους βλέπουν σαν τρίτο κόσμο. Είναι ντροπή αυτό που έγινε. Δεν ξέρω γιατί έγινε, δεν έχω εξήγηση, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν εμβολιάστηκαν. ...Θα ήθελα πάρα πολύ και αυτό πιστεύω θα ηταν και το καλύτερο, οι ίδιοι οι υγειονομικοί να κάνουν μέσα στο χώρο τους μια μεγάλη εκστρατεία να πείσουν τους συναδέλφους τους να εμβολιαστούν, όχι με μέτρα καταναγκαστικά αλλά διότι είναι πραγματικά απαράδεκτο αυτό που έχει συμβεί. Εγώ δεν έχω καμία δικαιολογία σε άνθρωπο που εργάζεται στον τομέα της υγείας που δεν έχει κάνει το εμβόλιο».
Ερωτηθείς αν θα τελειώσουν τα ραντεβού στο λιανεμπόριο, υποστήριξε ότι «Αυτό ήδη αποφασίστηκε χθες και από τις 15 Μαΐου θα τελειώσει. Από 15 Μαΐου το εμπόριο θα λειτουργεί κανονικά», εν για τη διεύρυνση του ωραρίου είπε ότι, «Πράγματι ο στόχος είναι όταν ανοίξει ο τουρισμός να ξεκινήσει και μια σταδιακή διεύρυνση του ωραρίου. Δεν θα πάμε αμέσως σε μια απελευθέρωση του ωραρίου, θα υπάρξει μια διεύρυνση όμως του ωραρίου, είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι μέχρι τις 12 το βράδυ θα μπορούσε να πάει από τις 15 Μαΐου».
Τέλος, αναφορικά με το άνοιγμα των γυμναστηρίων δήλωσε ότι, «Ακόμα οι γιατροί δεν θέλουν να ανοίξουν και χθες που έγινε μια σχετική συζήτηση στην επιτροπή ήταν κάθετα αρνητικοί, το θεωρούν μεγάλο ρίσκο. Το πρόβλημα με τα γυμναστήρια είναι ότι πάρα πολλοί ανθρωποι του χώρου μου λένε ότι για πολλά γυμναστήρια το να ανοίξουν το καλοκαίρι θα είναι καταστροφή. Γιατί πολλά γυμναστήρια το καλοκαίρι έχουν λίγο κόσμο, το χειμώνα έχουν τις πολλές συνδρομές. Ακούω και αυτό τον προβληματισμό ο οποίος έχει μια βάση». Ενώ αναφορικά με τα προγράμματα στήριξης εξήγησε ότι, «Μέσα στον Μάιο συνεχίζονται σχεδόν όλα τα προγράμματα, έχουμε το μηδενικό ενοίκιο και για την εστίαση, για το λιανικό εμπόριο, έχουμε τα προγράμματα της αναστολής των εργαζομένων, δεν έχει σταματήσει η στήριξη και για τους επόμενους μήνες δεν λεω ότι θα ισχύουν όλα αλλά δεν θα σταματήσουν και αυτόματα. Θα υπάρξει μια προσγείωση όχι μια αυτόματη άρση των μέτρων στήριξης».