Ξεκάθαρη αποτύπωση της πολιτικής κυριαρχίας της κυβέρνησης καταδεικνύουν οι μετρήσεις που είδαν εσχάτως το φως της δημοσιότητας , αλλά και οι λεγόμενες «μυστικές έρευνες» που διενεργούνται για λογαριασμό των κομματικών επιτελείων. Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί συνιστά, αν μη τι άλλο, ισχυρή ένδειξη της αποτυχίας της ρητορικής που αρθρώνει o ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από κρίσιμα μέτωπα, καθώς και τα ανακλαστικά που επέδειξε η κυβέρνηση σε μια δύσκολη περίοδο όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η -έστω και απολύτως περιορισμένη- μείωση της ψαλίδας που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο με φόντο την κόπωση των πολιτών εξαιτίας των περιορισμών, της πολύμηνης αναστολής λειτουργίας σημαντικών οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά και της τεταμένης ατμόσφαιρας λόγω των γεγονότων της Νέας Σμύρνης και των διαδοχικών συγκεντρώσεων για την υπόθεση Κουφοντίνα, που συνέπεσαν με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, όχι μόνο δεν είχε συνέχεια, αλλά, αντίθετα, η διαφορά Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στα επίπεδα του προηγούμενου διαστήματος. Συγκεκριμένα, ενώ μεσοσταθμικά στις δημοσκοπήσεις του Μαρτίου το κυβερνών κόμμα έχανε περίπου 2 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε μία, στον τελευταίο γύρο των ερευνών που δημοσιοποιήθηκαν το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το αντίστροφο. Μικρή άνοδο, ταυτόχρονα, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον δείκτη της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, όπου η απόσταση που τον χωρίζει από τον Αλέξη Τσίπρα παραμένει πολύ μεγάλη.

Το στοιχείο, ωστόσο που προβληματίζει ιδιαίτερα την Κουμουνδούρου έχει να κάνει με την παγίωση του φαινομένου μετακινήσεων ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ απευθείας στη Ν.Δ., γεγονός που είτε καταγράφεται σε μεγάλη ένταση είτε σε πιο περιορισμένη, ανάλογα με τη συγκυρία, και μοιραία θα παίξει καταλυτικό ρόλο όσον αφορά τη διαμόρφωση των γενικότερων ισορροπιών. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση φιγουράρει στην τρίτη θέση (πίσω από το ΚΙΝ.ΑΛ. και με ποσοστό της τάξης του 12%) μεταξύ των ψηφοφόρων που τοποθετούν εαυτούς στον χώρο του Κέντρου, με τη Ν.Δ. να ξεπερνά το 42% στην ίδια κατηγορία.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗς_ΤΣΙΠΡΑΣ_ΜΕΣΑ

Οι παράγοντες και τα πρόσωπα που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο τη δεδομένη χρονική στιγμή, δίνοντας ώθηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αγγίζουν βεβαίως τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, αλλά και το αμιγώς πολιτικό σκηνικό. Σε όλες τις έρευνες παρατηρείται μια ευρύτερη και διακομματική αποδοχή (της τάξης του 75%) της στάσης του Νίκου Δένδια έναντι του Αχμέντ Τσαβούσογλου, στην πολυσυζητημένη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο του πρόσφατου ταξιδιού του πρώτου στην Αγκυρα. Κομβικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιξαν οι ανακοινώσεις για τον νέο κύκλο φοροελαφρύνσεων, που φέρουν τη σφραγίδα του ίδιου του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Μεγάλα ποσοστά θετικών απόψεων (από 60% και πάνω, με βάση τις πρόσφατες έρευνες) συγκεντρώνει και η οργάνωση της διαδικασίας του εμβολιασμού, η οποία έρχεται να εξαιρεθεί από το συνολικό πλάνο της αντιμετώπισης του κορονοϊού το τελευταίο τρίμηνο, όπου οι απαντήσεις των ερωτηθέντων αναδείκνυαν τον σκεπτικισμό και τη διαφωνία ενός σημαντικού μέρους των πολιτών για το μοντέλο περιορισμών που ακολουθείτο από επιστήμονες και κυβέρνηση.

Ανεβασμένες μετοχές

Στο πλαίσιο αυτό, μόνον τυχαίο δεν είναι ότι έχουν ανέβει οι μετοχές του επικεφαλής του προγράμματος, Μάριου Θεμιστοκλέους, το όνομα του οποίου παίζει δυνατά στα σενάρια του κυβερνητικού ρεπορτάζ όσον αφορά την ανάληψη κομβικών αρμοδιοτήτων από τον ίδιο στο μέλλον. Κατ’ επέκταση, παραμένουν σταθερά ανεβασμένες οι μετοχές και του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Φυσικά, η δημοσκοπική αυτή εικόνα είναι και μια αποτύπωση της προσδοκίας, που δημιουργεί ανακλαστικά στους Ελληνες, το άνοιγμα των κοινωνικών δραστηριοτήτων, που παρέμεναν εν υπνώσει επί σχεδόν ένα εξάμηνο, με ελάχιστα διαλείμματα, αλλά και της εμπλοκής στην εξίσωση της τουριστικής περιόδου, όπου, παρά τα τις όποιες δυσχέρεις και αβεβαιότητες, στην κυβέρνηση εκφράζουν τη σιγουριά ότι προσεχώς η κατάσταση θα είναι πολύ ικανοποιητική. Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, ιδιαιτέρως σημαντική θεωρήθηκε και η ρελάνς Βορίδη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ψήφο των αποδήμων.

«Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που σε αυτό το θετικό μήνυμα που προσπαθεί να στείλει η κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραβάλλει την επιχειρηματολογία του Τσίπρα, ο οποίος μιλά για... ξεστοκάρισμα εμβολίων, του ευρωβουλευτή Κόκκαλη, που λέει ότι η χώρα δεν έχει τα φόντα να υποδεχθεί τουρίστες, και της Εφης Αχτσιόγλου, που ομολογεί ότι ‘‘ο ΣΥΡΙΖΑ είδε την κρίση ως ευκαιρία’’», σχολιάζουν συνομιλητές του στενού πρωθυπουργικού πυρήνα.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 15 Μαΐου