«Θεωρώ ότι η Τουρκία έχοντας ανοιχτούς λογαριασμούς με την Αμερική και ως ένα βαθμό με την Ευρώπη δεν θα προκαλέσει ευθέως την Ελλάδα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αλλά μετά το τέλος του Ιουνίου θα προχωρήσει σε κινήσεις στην Κύπρο », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

«Είτε τη βάση drone είτε έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Πιστεύω ότι η Τουρκία θα κινηθεί κυρίως σε επίπεδο εντυπώσεων σε σχέση με την Κύπρο, θα αποφύγει να μπλεχτεί με την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή την εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, ο κ. Συρίγος επισήμανε: «Έχουμε δύο αναγνώσεις το πρώτο είναι πόσο θα τηρηθεί. Η κατάσταση είναι εκρηκτική στη Μέση Ανατολή ασχέτως αυτού του γεγονότος δηλαδή η έκρηξη των τελευταίων ημερών προέκυψε από το γεγονός ότι συνέπεσαν διάφορα γεγονότα αρνητικά».

«Δηλαδή έτυχε να είναι το ραμαζάνι, έτυχε να είναι τις ίδιες μέρες η επέτειος της εισόδου των Ισραηλινών, το 1967, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και η απόφαση του Ανώτατου Ισραηλινού δικαστηρίου που έδινε πίσω κάποιες περιουσίες Εβραίων που μένανε στην Ιερουσαλήμ προ του 1947», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Αυτά τα γεγονότα μαζί σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις και με την έντονη βία που άσκησε η ισραηλινή αστυνομία για να αντιμετωπίσει τους Παλαιστινίους που φωνάζανε οδήγησε στις συγκρούσεις. Το μη αναμενόμενο ήταν η αντίδραση της Χαμάς η οποία άρχισε να στέλνει ρουκέτες σε άμαχο πληθυσμό στο Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δηλαδή έχουμε αστυνομικού τύπου γεγονότα που αντιμετωπίζονται με ρίψη ρουκετών. Στην προκειμένη περίπτωση οι ακραίοι και των δύο πλευρών από ένα σημείο και μετά ήταν ικανοποιημένοι από αυτή την κατάσταση, δεν νομίζω ότι έχουνε λόγο να συνεχίσουνε για πολύ ακόμη αυτά τα γεγονότα», δήλωσε επεξηγηματικά.

Αναφορικά με την στάση της Αιγύπτου στο θέμα της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, ο υφυπουργός Παιδείας σημείωσε: «Εκείνο το οποίο κρατάω είναι τη στάση της Αιγύπτου εν αντιθέσει προς τη στάση της Τουρκίας. Όταν έχεις περιόδους αναφλέξεων δεν θέλεις τον άλλο να πάει να ρίξει λάδι στη φωτιά, η Τουρκία στην προκειμένη περίπτωση συστηματικά από την πρώτη μέρα έριχνε λάδι στη φωτιά. Χθες μόλις το βράδυ βγήκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και κατηγόρησε το Ισραήλ και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να πάρουν μέτρα εις βάρος του Ισραήλ για όσα συμβαίνουν, αντιθέτως η Αίγυπτος κινήθηκε χωρίς να φωνάζει και πέτυχε την ανακωχή. Αυτά μετράνε στη διεθνή σκηνή. Η Αίγυπτος κέρδισε κατά κράτος τις εντυπώσεις ενώ η Τουρκία έχασε κατά κράτος τις εντυπώσει».

«Οι Αμερικανοί προσπαθούν να περάσουν μηνύματα στους Τούρκους ότι η πορεία που ακολουθείτε είναι αδιέξοδη. Η Αμερική νομίζω έχει πάρει την απόφαση να περάσει ένα σκληρό μήνυμα στην Τουρκία «ή θα παίξεις με τους όρους που λεω εγώ στο παιχνίδι ή δεν σε δέχομαι. Μην προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις το μουσουλμανικό στοιχείο». Βγαίνει ο Ερντογάν την άλλη μέρα και λέει ότι ο Μπάιντεν έβαψε τα χέρια του στο αίμα, βγαίνει αμέσως μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και κατηγορεί τον Ερντογάν για αντισημιτισμό, και το πιο σαφές μήνυμα που έστειλαν προς τους Τούρκους είναι ότι πήγε υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και συναντήθηκε με τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με τις πρακτικές εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις στα πανεπιστήμια, σημείωσε: «Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα ως προς τις πρακτικές εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις για όλα τα έτη των φοιτητών αλλά για αυτό θα σας πω τις απόμενες μέρες όταν θα έχουμε τα καλά νέα. Στόχος μας είναι να ανοίξουν στο σύνολό τους μαζί με τις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες και να λειτουργήσουν όλα πλην των μαθημάτων».