Δένδιας: Συνομιλίες με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για το Κόσοβο
Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια
Τηλεφωνική συνομιλία με τον ειδικό εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα του Κοσόβου Μίροσλαβ Λάιτσακ είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησής τους.
Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ @MiroslavLajcak και σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησής μας, συζητήσαμε για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. pic.twitter.com/IQbS4pTpXd
— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 23, 2021
Κενά και μαύρες τρύπες
Προ δεκαημέρου ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε χθες μια σειρά από επαφές με αποκλειστικό θέμα την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Συγκεκριμένα είχε διαδοχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Βόρειας Μακεδονίας, Nikola Dimitrov και με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Milorad Dodik.
Στη συνέχεια, μαζί με τον Ρουμάνο ομόλογό του Bogdan Aurescu, συνδιοργάνωσε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν Υπουργοί Εξωτερικών των Κρατών Μελών της ΕΕ, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και ο Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και άλλα περιφερειακά ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, Miroslav Lajčák. Τέλος, είχε χωριστή συνάντηση με τον κ. Lajčák.
Βασικό μήνυμα των ανωτέρω επαφών ήταν η σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στην Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών, αποτελεί μονόδρομο, καθώς αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο για την ασφάλεια, την σταθερότητα και την ευημερία όχι μόνο της περιοχής αυτής, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε δε ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε κενά – «μαύρες τρύπες» στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, τα οποία θα μπορούσαν να καλυφθούν από άλλες μη φιλικές δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε τον υπαρκτό κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης μέρους του πληθυσμού της περιοχής και τον εν γένει αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.