Γεροβασίλη στα Παραπολιτικά 90,1: Προκαλεί ανησυχία η επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη
Θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για την προκλητική της στάση, σημείωσε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Η ιδιωτική επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη, προκαλεί ανησυχία, καθώς είναι γνωστές οι θέσεις της γειτονικής χώρας για τη μειονότητα , δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε Φερ με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.
Παράλληλα η κ. Γεροβασίλη ανέφερε πως θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για την προκλητική της στάση και όχι να υπάρχουν συνεχείς αναβολές από την πλευρά της ΕΕ.
Ζήτησε οι ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή να γίνονται με φυσική παρουσία των βουλευτών.
Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους εκτός και εντός Βουλής στο εργασιακό νομοσχέδιο.
Αναλυτικά η συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη στα Παραπολιτικά 90,1
Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής, κα Όλγα Γεροβασίλη, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Αναφερόμενη στην «ιδιωτική» επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου στη Θράκη η κ. Γεροβασίλη σημείωσε: «Η «ιδιωτική» επίσκεψη είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί και μας ανησυχεί γιατί είναι γνωστή η προκλητική στάση της Άγκυρας τα τελευταία χρόνια και η ένταση των προκλήσεων. Εδώ βεβαίως θα δούμε εκ των υστέρων και το πόσο καλά ήταν προετοιμασμένη από την πλευρά της χώρας μας η συνάντηση αυτή. Το ότι ξεκινάει από τη Θράκη ανησυχεί, οι δηλώσεις όλες που έχουν γίνει για την μειονότητα τις προηγούμενες μέρες έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα το οποίο είναι ανησυχητικό με την έννοια της έντασης, της όξυνσης και τα ζητήματα που βάζει η πλευρά της Τουρκίας για τη Θράκη διαρκώς αλλά το τελευταίο διάστημα με ιδιαίτερη ένταση. Η χώρα μας και εμείς είμαστε σταθερά υπέρ του διαλόγου, σταθερά υπέρ της άποψης της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής και εδώ είναι μια κριτική που κάνουμε στην κυβέρνηση ότι όλο αυτό το διάστημα ακολούθησε παθητικά τις κινήσεις της Τουρκίας έχοντας τη λαθεμένη αντίληψη και εκτίμηση ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη πράγμα το οποίο δεν φαίνεται πουθενά, το αντίθετο θα έλεγα. Εκτιμώ ότι δεν είναι καθόλου απομονωμένη με την έννοια ότι και η Ευρώπη δεν κράτησε τη στάση που θα έπρεπε απέναντι σε μια διαφορά που δεν αφορά μια ευρωπαϊκή χώρα αλλά μια χώρα της ΕΕ και αντιλαμβάνεστε ότι καθίσταται αυτομάτως η διαφορά ευρωτουρκική και η Ευρώπη έπρεπε να σταθεί σε αυτό το ύψος. Δεν το έκανε και βεβαίως και η πίεση από την ελληνική πλευρά προς την Ευρώπη δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Σας θυμίζω την άποψη μας και για τις κυρώσεις που θα έπρεπε να είναι συνεχώς στο τραπέζι. Συνεχώς πάνε προς τα πίσω σε κάθε Σύνοδο Κορυφής και κάθε φορά λέγεται ότι θα το δούμε την επόμενη, θα έπρεπε να είναι πιο ενεργητική η στάση και από την πλευρά της κυβέρνησης και από την ΕΕ».
Ερωτηθείσα αν εκτιμά ότι ο κ.Τσαβούσογλου θα προσπαθήσει να πάρει τη ρεβάνς από τον κ. Δένδια απάντησε: «Είχαμε πει ότι ο κ. Δένδιας στην Τουρκία διατύπωσε τις ελληνικές θέσεις όμως και ο κ. Δένδιας τότε το έκανε με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας μας. Ωστόσο σήμερα επειδή είναι μια ευαίσθητη στιγμή που αναμένεται και η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού θα ήθελα πολύ προσεκτικά να μιλήσω για όλα αυτά γιατί ξέρετε ότι εκτός των άλλων για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα η στάση μας δεν μπορεί παρά να είναι πολύ προσεκτική με όλη την ευθύνη την οποία έχουμε για τα θέματα τα εθνικά και η κριτική μας σταματάει... Εάν ο Τσαβούσογλου προκαλέσει προφανώς θα πρέπει να πάρει την απάντηση που αρμόζει. Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη, θα δείξει τα αντανακλαστικά της με βάση το πόσα σενάρια έχει επεξεργαστεί στην προετοιμασία».
Αναφορικά με το «ιδιότυπο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» ανέφερε: «Έχει ανοίξει η οικονομία, έχουν ανοίξει οι πολιτιστικές δραστηριότητες, έχει ανοίξει η εστίαση, ο κόσμος κυκλοφορεί όλος έξω, τα σχολεία, δεν υπάρχει κάτι το οποίο να παραμένει κλειστό σήμερα εκτός από τα ελληνικά πανεπιστήμια και το κοινοβούλιο. Έχουμε ακολουθήσει όλες τις υποδείξεις με όλα τα μέτρα σε όλο το διάστημα του πρώτου, του δευτέρου και του τρίτου κύματος όμως εδώ και αρκετό καιρό ζητάμε το αυτονόητο. Ζητήσαμε δηλαδή η ονομαστική ψηφοφορία όπως επιβάλλεται και από τον κανονισμό να γίνεται με φυσική παρουσία των βουλευτών και αυτό δεν σημαίνει 300 ταυτόχρονα. Ο κανονισμός της λειτουργίας του κοινοβουλίου είναι σοφός, όλα τα σημεία του έχουν και κάτι το οποίο δεν είναι τόσο απλό να το ξεπερνάμε. Η φυσική παρουσία του βουλευτή που λεει με το όνομα του και την εικόνα του, τη στάση του απέναντι σε ζητήματα τα οποία καθορίζουν τη ζωή των πολιτών προφανώς δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Σας θυμίζω ότι μέσα από αυτό το μηχανισμό δηλαδή τα μέτρα, την καταστρατήγηση και την εκμετάλλευση της πανδημίας που κανει η κυβέρνηση καταστρατηγήθηκε και η μυστική ψηφοφορία όπου επιβάλλεται».
Ερωτηθείσα πως θα πραγματοποιηθεί το να είναι όλοι οι βουλευτές παρόντες τηρώντας την ασφάλεια απάντησε: «Αυτό γίνεται ως εξής μπαίνεις μέσα στην αίθουσα, μιλάς, τοποθετείσαι και βγαίνεις. Θα τηρηθούν οι αποστάσεις και οι μάσκες δεν είπα ταυτοχρόνως και οι 300, ποτέ δεν το ζητήσαμε αυτό. Όταν περιορίζεις την φυσική παρουσία και περιορίζεις ταυτοχρόνως και τον αριθμό των ομιλητών σε κάθε νομοσχέδιο αυτό σημαίνει ότι η Γραμματεία, η Γραμματέας όπως είμαι εγώ σε κάθε νομοσχέδιο δίνω τα ονόματα των ανθρώπων που θα μιλήσουν άρα έχω τη δυνατότητα να επιλέξω και το ποιοι θα μιλήσουν, αυτό δεν είναι συμβατό με τον κοινοβουλευτισμό. Όπως μέσα από μένα πρέπει να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πιέζουμε την κυβερνηση και τον πρόεδρο της Βουλής να ακολουθήσει το αυτονόητο ότι ο κοινοβουλευτισμός, η κοινοβουλευτική δημοκρατία και η λειτουργία της είναι προτεραιότητα, δεν μπορεί να έχουν μπει σε προτεραιότητα όλα εκτός από το κοινοβούλιο. Αυτό φαντάζει ύποπτο γιατί το κάνει; Δεν έχουν δοθεί απαντήσεις. Η πανδημία δεν τα δικαιολογεί όλα, υπάρχει και η κοινή λογική.
Το μεγάλο θέμα της κυβέρνησης και φαίνεται πια, φαίνεται στα ερωτηματικά και στις απαντήσεις που παίρνουμε, ότι η κυβερνηση φοβάται τον εαυτό της, φοβάται τους βουλευτές της ΝΔ διότι εμάς δεν μας στερεί κάτι ωστόσο η φοβική στάση της κυβέρνησης απέναντι στον κοινοβουλευτισμό, οι δύο κυρίες συνάδελφοι βεβαίως με θάρρος διατύπωσαν τη διαφορετική τους άποψη στην συνεπιμέλεια ωστόσο σας θυμίζω ότι χρειάζεται πολύς κόπος για να ξεπεράσεις και τον γραμματέα της ΚΟ και το κόμμα του κλπ. Επομένως το να περιορίζεις την λειτουργία του κοινοβουλίου την ώρα που έχουν ανοίξει τα πάντα είναι θέμα.
Αναφορικά με το εργασιακό νομοσχέδιο τόνισε: «Θα είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους και να στηρίξουμε το αίτημα του να μην ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο με όλες μας τις δυνάμεις εντός και εκτός Βουλής».
Αναφορικά με τα δημοσκοπικά ευρήματα σχολίασε: «Προφανώς μελετούμε και εμείς όλες τις δημοσκοπήσεις, και τις ελληνικές και του ευρωβαρόμετρου, και η αναντιστοιχία η οποία λεει ότι πάνω από το 80% των πολιτών είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, με τον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομίας με την μη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι τα χαρακτηριστικά τα οποία μελετούμε προσεκτικά. Είναι λογικό σε μια κυβέρνηση η οποία μήνες μετά την εκλογή της εμφανίστηκε η πανδημία αυτό από μόνο του δημιουργεί μια συσπείρωση στην κυβέρνηση όπως γίνεται κάθε φορά σε μεγάλες κρίσεις. Από εκεί και μετά έχουν μπει τα πάντα σε καραντίνα όπως και το κοινοβούλιο, όπως και οι πολίτες, όπως και η αγωνία για ζωή τους και βεβαίως και εμείς δεν είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε αρκετά τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας. Όμως αυτά τα πεδία άνοιξαν, σκληρά νομοσχέδια είναι μπροστά μας, πέρασαν και μερικά σας θυμίζω το νομοσχέδιο για την αλλαγή στην Παιδεία το οποίο αιτείται ο πρόεδρος επί τρεις φορές να συζητήσει με τον κ. Μητσοτάκη αλλά ο κ.Μητσοτάκης αρνείται. Ο μεγάλος δρόμος φθοράς για την κυβέρνηση εχει ξεκινήσει, αυτό ήδη καταγράφεται, αυτό θα πάρει τον χρόνο του να υλοποιηθεί και σε πρόθεση ψήφου από την άλλη πλευρά θα μου επιτρέψετε να έχω και μια επιφύλαξη για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Μελετάμε προσεκτικά τις προθέσεις της κοινωνίας, θα σταθούμε δίπλα της με φυσική παρουσία πια όλο αυτό το διάστημα με περιοδείες των βουλευτών, με περιοδείες του κόμματος, με συζητήσεις με όλους όσους αφορούν, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία στη χώρα, τα νομοσχέδια τα οποία έρχονται με κορυφαίο το νομοσχέδιο για τα εργασιακά».