ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πόρισμα κόλαφος από την ΤτΕ για τους ισχυρισμούς Παππά - Τον καλεί η Προανακριτική – Ποια η απάντηση του πρώην υπουργού
Τα μέλη της Προανακριτικής αποφάσισαν να μην κληθεί άλλος μάρτυρας
Συνεδριάζουν από το πρωί τα μέλη της Προανακριτικής επιτροπής
της Βουλής με αντικείμενο, τις προτάσεις των κομμάτων, τα πρόσωπα που θα καταθέσουν το επόμενο διάστημα σχετικά με την εμπλοκή του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και την δημιουργία μιντιακού block με αριστερό… προσανατολισμό.
Τελικά η Προανακριτική αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι δεν θα καταθέσει άλλος μάρτυρας, και θα κληθεί ο Νίκος Παππάς. Υπέρ ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Κατά της πρότασης τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση. Παρών δήλωσε το ΚΚΕ.
Νωρίτερα σύμφωνα με πήγες τη προανακριτικής στα χέρια των μελών έφτασε έγγραφο από την Τράπεζα της Ελλάδος που περιλαμβάνει τη σύντομη έκθεση ελέγχου. Το έγγραφο περιήλθε στην προανακριτική, μετά από αίτημα της διεύρυνσης, του ποσού 3 εκατ. ευρώ για την εγγυητική για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.
Η έκθεση αποκαλύπτει ότι το ποσό αυτό προήλθε από τη μεταβίβαση στον Καλογρίτσα ποσού 3 εκατ. ευρώ από τους Άραβες βάσει ενός συμφωνητικού για εκτέλεση έργου το οποίο, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, πολλαπλασιάζοντας τις ενδείξεις περί εικονικότητας της σύμβασης.
Το πόρισμα της ΤτΕ φωτίζει πλήρως τη διαδρομή των 3 εκατ. ευρώ που διοχετεύθηκαν για να συμμετάσχει η εταιρία Καλογρίτσα στον διαγωνισμό για τη δημιουργία του «ΣΥΡΙΖΑ Channel» .
Η έκθεση διαβιβάστηκε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί απ’ τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και αναφέρει ότι με παρότρυνση της Τραπέζης της Ελλάδος τον Σεπτέμβριο του 2016 υπήρξαν τρεις συνολικά αναφορές στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Πιο συγκεκριμένα, δύο αναφορές από τα στελέχη της Attica Bank και μια αναφορά από την Εθνική Τράπεζα για τις διαδρομές των 3 εκατ. ευρώ που εστάλησαν στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Στο πόρισμα δεν αναφέρεται η τυχόν διενέργεια περαιτέρω ελέγχου των εν λόγω αναφορών από την Αρχή οι οποίες διαβιβάστηκαν καθώς αξιολογήθηκαν από τα τραπεζικά στελέχη ως ύποπτες συναλλαγές και ήδη εγείρονται πολλά ερωτήματα.
Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ψευδής ο ισχυρισμός τόσο του ελεγχόμενου τότε Υπουργού Νίκου Παππά όσο και του ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε προηγηθεί ενδελεχής έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Αντιθέτως, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η κεντρική τράπεζα είχε χτυπήσει απ’ τον Σεπτέμβριο του 2016 «καμπανάκια» στα τραπεζικά στελέχη να αποστείλουν στην Αρχή Καταπολέμησης του βρώμικου χρήματος όλες τις ύποπτες αναφορές τους για τα 3 εκατ. ευρώ.
Από την έκθεση προκύπτει ότι όλα έγιναν μέσα σε 24 ώρες για να στηθεί το «ΣΥΡΙΖΑ Channel», επιβεβαιώνοντας ως προς την ροή του χρήματος τα όσα έχουν καταθέσει οι κ.κ. Τόμπρας και Καλογρίτσας.
Σύμφωνα με τα όσα χαρακτηριστικά αναφέρονται μόλις μία μέρα πριν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Χρήστος Καλογρίτσας έλαβε 3 εκατ. ευρώ από τους Άραβες με ιδιωτικό συμφωνητικό οι όροι του οποίου ουδέποτε υλοποιήθηκαν, τα διοχέτευσε στη νέο-συσταθείσα εταιρία του γιου του, Ιωάννη Βλαδίμηρου, για να καλύψει την εγγυητική επιστολή και να συμμετάσχει στη δημοπρασία.
Σύμφωνα με το ιδιωτικό συμφωνητικό τα 3 εκατ. αφορούσαν προκαταβολή για έργα ύψους 45 εκ ευρώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε θα έπρεπε μέσα σε επτά ημέρες από τη λήψη της προκαταβολής να παράσχει ισόποση εγγυητική επιστολή, εντός δεκατεσσάρων ημερών οι Άραβες να έδιναν στην ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε όλες τις πληροφορίες για τα έργα που θα αναλάμβαναν και μέσα σε τρεις μήνες η εταιρία του Καλογρίτσα να γνωστοποιούσε πώς θα υλοποιούσε το έργο ύψους 45 εκατ. ευρώ.
Τίποτα από αυτά δεν πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πόρισμα-βόμβα της έκθεσης της ΤτΕ κάτι που ενισχύει τις υποψίες περί εικονικής συναλλαγής και όχι σύναψης πραγματικής εργολαβίας.
Στο συμπέρασμα περί εικονικής συναλλαγής συγκλίνει η αναφορά του πορίσματος ότι την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 29 Αυγούστου 2016, που η εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε έλαβε το ποσό των 3 εκατ. από τους Άραβες, το μετέφερε στο λογαριασμό Ταμιευτηρίου του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα.
Ο υιός Καλογρίτσα, την ίδια μέρα, μετέφερε τα 3 εκατ. σε λογαριασμό όψεως της εταιρίας «ΙΩΑΝΝΗΣ - ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» που τηρούσε στην Attica Bank με σκοπό να συμμετάσχει στη δημοπρασία που θα γινόταν την επομένη μέρα (30 Αυγούστου 2016) για τη λήψη τηλεοπτικής άδειας.
Η Attica Bank στις 29 Αυγούστου, δέσμευσε το ποσό των 3 εκατ. και εξέδωσε την εγγυητική επιστολή που χρησιμοποιήθηκε για να συμμετάσχει η εταιρία του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα στη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες.
Δηλαδή, μέσα σε λίγες ώρες, χρήματα που προορίζονταν για την κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου στα βάθη της Αραβίας κατέληξαν στην Attica Bank για να μπορέσει να στηθεί ο «ΣΥΡΙΖΑ Channel».
Το ποσό των 3 εκατ. παρέμενε δεσμευμένο μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2017 στην Attica Bank όταν και αποδεσμεύθηκε κατόπιν επιστολής του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής (δηλαδή επί υπουργίας Νίκου Παππά) με θέμα «την επιβεβαίωση επιστροφής της εγγυητικής επιστολής και την απαλλαγή της τράπεζας από την εγγύηση αυτή».
Στις 19 Ιανουαρίου 2017 ξεκινά η αντίστροφη πορεία των 3 εκατ. ευρώ που επίσης κίνησε το ενδιαφέρον των επιθεωρητών της Τραπέζης της Ελλάδος.
Αρχικά, το ποσό των 3 εκατ. ευρώ μεταφέρεται από τον λογαριασμό της εταιρίας «ΙΩΑΝΝΗΣ - ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» σε λογαριασμό Ταμιευτηρίου του ιδίου και από κει κατέληξε σε λογαριασμούς όψεως της εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε απ’ όπου αναλώθηκε μέσω πλήθους συναλλαγών.
Σημειώνεται, ότι η μεταφορά έγινε με τρεις συναλλαγές (2,9 εκατ. 90.000, και 10.000 ευρώ) ενώ πριν στον λογαριασμό Ταμιευτηρίου του υιού Καλογρίτσα υπήρχαν διαθέσιμα μόλις 198.166,14 ευρώ.
Στο μεταξύ, μετά από έρευνα της Τράπεζας Αττικής, προέκυψε ότι η εταιρία «ΙΩΑΝΝΗΣ - ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» είχε αλλάξει επωνυμία ( 4 Νοεμβρίου 2016 και 14 Νοεμβρίου 2016) και ονομαζόταν πλέον «MEDIA DOC ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Α.Ε» με διακριτικό τίτλο «MEDIA DOC».
Πρόκειται για την εταιρία που εξέδωσε τον Νοέμβριο του 2016 την εφημερίδα Documento με διευθυντή τον Κώστα Βαξεβάνη.
Στις 24 Ιανουαρίου 2017, ποσό ύψους 1.200.024 ευρώ που αποτελούσε μέρος των υπό διερεύνηση 3 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκε από το λογαριασμό Ταμιευτηρίου του υιού Καλογρίτσα σε άλλο λογαριασμό του ιδίου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και ακολούθως μεταφέρθηκε σε λογαριασμό όψεως της εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε
επίσης στην Ε.Τ. Ε.
Το υπόλοιπο ποσό (περίπου 1.923.000 ευρώ) μεταφέρθηκε σταδιακά μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2017 σε λογαριασμό όψεως της ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε στην Attica Bank.
Από την ανάλυση των λογαριασμών στην Εθνική και στην Attica Bank προκύπτει ότι τα ποσά αναλώθηκαν σε πληρωμές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων της εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε ή μεταφέρθηκαν σε επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα με αντικείμενο τον κλάδο των κατασκευών, σε λειτουργικά έξοδα και προμηθευτές.
Μεγάλο ερώτημα αν η Αρχή Καταπολέμησης έλεγξε τις εν λόγω αναφορές και πού τελικά κατέληξε.
Στο πόρισμα σοκ της Τραπέζης της Ελλάδος, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο όπου διαπιστώνεται με απολύτως σαφή τρόπο, η αδράνεια που επέδειξε στις διαδρομές των 3 εκατ. ευρώ η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Συγκεκριμένα επισημαίνεται, ότι τόσο η Attica Bank όσο και η Ε.Τ. Ε στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους που οφείλουν να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια όταν πρόκειται για σημαντικές συναλλαγές, είχαν προχωρήσει σε υποβολή αναφορών προς την Αρχή κατά του βρώμικου χρήματος τουλάχιστον από τις 3 Οκτωβρίου 2016 χωρίς όμως να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση.
Η Attica Bank υπέβαλε την πρώτη αναφορά στις 3 Οκτωβρίου, δηλαδή αρκετούς μήνες πριν από τον Ιανουάριο του 2017 όταν αποδεσμεύθηκε το ποσό των 3 εκατ. ευρώ με επιστολή του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής αλλά δεν υπήρξε η παραμικρή ενέργεια.
Η Attica Bank υπέβαλε συμπληρωματική αναφορά στις 24 Φεβρουαρίου 2017 και η Εθνική Τράπεζα υπέβαλε τη δική της αναφορά για τις συναλλαγές που την αφορούσαν στις 7 Μαρτίου 2017.
Οι επιθεωρητές της Τ.τ.Ε επισημαίνουν ότι η Attica Bank από τις 23 Σεπτεμβρίου 2016 και σε χρόνο κατά τον οποίο ήδη είχαν διενεργηθεί οι συναλλαγές για να έρθει το έμβασμα των 3 εκ ευρώ και να εκδοθεί η εγγυητική επιστολή (29 Αυγούστου 2016) είχε ενημερώσει αρμοδίως τη Διεύθυνση Επιθεώρησης της Τ.τ.Ε και η οποία επέστησε την προσοχή στα στελέχη της Attica Bank να συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να προχωρήσουν σε ενδελεχή εξέταση των συναλλαγών ώστε σε περίπτωση που έβρισκαν ενδείξεις ασυνήθους ή ύποπτης δραστηριότητας να προχωρούσαν στην υποβολή αναφοράς προς την Αρχή.
Αυτό έγινε λίγες μέρες αργότερα, στις 3 Οκτωβρίου 2016 αλλά έκτοτε υπήρξε σκοτάδι στη συνέχιση της έρευνας. Ζητούνται εξηγήσεις για ποιο λόγο η Αρχή για την αντιμετώπιση του βρώμικου χρήματος δεν προχώρησε σε κάποια ενέργεια, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το πόρισμα-βόμβα της Τ.τ.Ε.
Εν συνεχεία, ελέγχεται εάν με εντολή του κ. Παππά αποχώρησε ο κ. Καλογρίτσας, εξ ολοκλήρου από την εφημερίδα που εκδίδεται πλέον με ιδιοκτήτη τον κ. Βαξεβάνη και με μεταφορά όλων των στοιχείων σε αυτών όπως έχει κατατεθεί.
Μάλιστα ελέγχεται και sms που καταδεικνύει την εμπλοκή του Ν. Παππά στην εφημερίδα DOCUMENTO.
Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης «Με όλες αυτές τις συνθήκες η Επιτροπή μας δεν δύνανται να εξετάσει ως μάρτυρα τον κ. Βαξεβανη για αδικήματα που καταγγέλλεται ότι μπορεί να έχει εμπλοκή και είτε ελέγχονται από την επιτροπή μας είτε θα αποσταλούν στη δικαιοσύνη για έλεγχο από τον φυσικό δικαστή. Η επιτροπή μας κατά τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου δε δύναται να εξετάσει ως ύποπτους φυσικά πρόσωπα πάρα μόνο τον ελεγχόμενο υπουργό».
Η επιτροπή αποφάσισε στη παρούσα φάση να μην εξετάσει άλλους μάρτυρες.
«Κλήθηκα από γενική συνέλευση Τράπεζας Αττικής στα τέλη Ιουνίου 2016. Πριν ήμουν ανώτατο στέλεχος σε άλλο τομέα εκτός δανειοδοτήσεων. Δεν είχα σχέση με τον όμιλο που ελέγχεται. Η περίοδος από 26/6/2016 έως 21/9/2016 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και προβληματική περίοδος για την ATTICA. Η τράπεζα άλλαξε πέντε διοικήσεις και κινδύνευσε να τεθεί σε εκκαθάριση και εποπτεία. Η διαχείριση του ομίλου Καλογρίτσα ήταν κακή ως προς την τραπεζική του σχέση. Είχε μόνο την Τράπεζα Αττικής και κάτι λίγα στην Εθνική. Δεν είχε πιστωτικό όριο. Όταν ανέλαβε είχε πιστωτικό όριο 110 εκατ. ευρώ και επί ημερών μου έφθασε στα 108 εκατ. ευρώ».
Εν συνεχεία, ρωτήθηκε «Γιατί υπήρχε αυτή η δυσκολία ώστε να δώσει η τράπεζα την εγγύηση;»
Ο κ. Τσάδαρης απάντησε πως, «Ήταν μεγάλο το χρηματοδοτικό πρόβλημα. Έπρεπε λοιπόν να μειωθεί αυτό το άνοιγμα. Όχι να ανοίξει! Ο Καλογρίτσας δεν είχε τα 3 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί η εγγυητική στην Τράπεζα Αττικής».
Η απάντηση του μάρτυρα ήταν θετική! Ο κ. Τσάδαρης κατέθεσε πως «Παρά την αδυναμία της εταιρείας Καλογρίτσα κι ενώ είχε μπει restructuring officer, ο Καλογρίτσας πήρε αλλά δυο δάνεια. Ένα δάνειο 5 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2017 κι ένα ακόμα 3,5 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2018».
Ο μάρτυρας απάντησε πως δεν γνωρίζει σχετικά με την πιστοληπτική διαβάθμιση του ομίλου Καλογρίτσα το 2014. «Μπορείτε να ζητήσετε από την τράπεζα. Δεν γνωρίζω ποια ήταν η πιστοληπτική του ικανότητα τότε. Κατέστη όμως προβληματικός γιατί ουσιαστικά παρ’ ολίγον από τον Καλογρίτσα να πτωχεύσει η Τράπεζα» κατέθεσε ο Α. Τσάδαρης στην προανακριτική.
Όσο για αυτούς που επένδυσαν πολιτικά σε αυτό το φιάσκο; Κοιλοπονούσε το βουνό της διαπλοκής και γέννησε έναν ποντικό, της προανακριτικής. Μέχρι την Παρασκευή θα έχω καταθέσει τις θέσεις μου με υπόμνημα. Η συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Νίκος Παππάς.
Τελικά η Προανακριτική αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι δεν θα καταθέσει άλλος μάρτυρας, και θα κληθεί ο Νίκος Παππάς. Υπέρ ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Κατά της πρότασης τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση. Παρών δήλωσε το ΚΚΕ.
Νωρίτερα σύμφωνα με πήγες τη προανακριτικής στα χέρια των μελών έφτασε έγγραφο από την Τράπεζα της Ελλάδος που περιλαμβάνει τη σύντομη έκθεση ελέγχου. Το έγγραφο περιήλθε στην προανακριτική, μετά από αίτημα της διεύρυνσης, του ποσού 3 εκατ. ευρώ για την εγγυητική για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.
Το αποκαλυπτικό πόρισμα της ΤτΕ καταρρίπτει πλήρως τους ισχυρισμούς Παππά
Πόρισμα - κόλαφος που καταρρίπτει πλήρως τους ισχυρισμούς του Νίκου Παππά ότι η προέλευση των 3 εκατ. ευρώ με τα οποία ο Χρήστος Καλογρίτσας συμμετείχε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είχε ελεγχθεί και εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, αποτελεί η έκθεση της αρμόδιας διεύθυνσης της Τ.τ.Ε που παραδόθηκε στο προεδρείο της προανακριτικής επιτροπής στη Βουλής.Η έκθεση αποκαλύπτει ότι το ποσό αυτό προήλθε από τη μεταβίβαση στον Καλογρίτσα ποσού 3 εκατ. ευρώ από τους Άραβες βάσει ενός συμφωνητικού για εκτέλεση έργου το οποίο, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, πολλαπλασιάζοντας τις ενδείξεις περί εικονικότητας της σύμβασης.
Το πόρισμα της ΤτΕ φωτίζει πλήρως τη διαδρομή των 3 εκατ. ευρώ που διοχετεύθηκαν για να συμμετάσχει η εταιρία Καλογρίτσα στον διαγωνισμό για τη δημιουργία του «ΣΥΡΙΖΑ Channel» .
Η έκθεση διαβιβάστηκε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί απ’ τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και αναφέρει ότι με παρότρυνση της Τραπέζης της Ελλάδος τον Σεπτέμβριο του 2016 υπήρξαν τρεις συνολικά αναφορές στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Πιο συγκεκριμένα, δύο αναφορές από τα στελέχη της Attica Bank και μια αναφορά από την Εθνική Τράπεζα για τις διαδρομές των 3 εκατ. ευρώ που εστάλησαν στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Στο πόρισμα δεν αναφέρεται η τυχόν διενέργεια περαιτέρω ελέγχου των εν λόγω αναφορών από την Αρχή οι οποίες διαβιβάστηκαν καθώς αξιολογήθηκαν από τα τραπεζικά στελέχη ως ύποπτες συναλλαγές και ήδη εγείρονται πολλά ερωτήματα.
Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ψευδής ο ισχυρισμός τόσο του ελεγχόμενου τότε Υπουργού Νίκου Παππά όσο και του ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε προηγηθεί ενδελεχής έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Αντιθέτως, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η κεντρική τράπεζα είχε χτυπήσει απ’ τον Σεπτέμβριο του 2016 «καμπανάκια» στα τραπεζικά στελέχη να αποστείλουν στην Αρχή Καταπολέμησης του βρώμικου χρήματος όλες τις ύποπτες αναφορές τους για τα 3 εκατ. ευρώ.
Από την έκθεση προκύπτει ότι όλα έγιναν μέσα σε 24 ώρες για να στηθεί το «ΣΥΡΙΖΑ Channel», επιβεβαιώνοντας ως προς την ροή του χρήματος τα όσα έχουν καταθέσει οι κ.κ. Τόμπρας και Καλογρίτσας.
Σύμφωνα με τα όσα χαρακτηριστικά αναφέρονται μόλις μία μέρα πριν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Χρήστος Καλογρίτσας έλαβε 3 εκατ. ευρώ από τους Άραβες με ιδιωτικό συμφωνητικό οι όροι του οποίου ουδέποτε υλοποιήθηκαν, τα διοχέτευσε στη νέο-συσταθείσα εταιρία του γιου του, Ιωάννη Βλαδίμηρου, για να καλύψει την εγγυητική επιστολή και να συμμετάσχει στη δημοπρασία.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά
Το επίμαχο ποσό των 3 εκατ. ευρώ εισήλθε μέσω της Attica Bank στην εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε με έμβασμα της εταιρίας που εδρεύει στο Αμπου Ντάμπι βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού για την ανάληψη κατασκευαστικού έργου από την εταιρία του Καλογρίτσα, χωρίς ωστόσο να προκύπτει ότι οι επιμέρους όροι της συμφωνίας υλοποιήθηκαν.Σύμφωνα με το ιδιωτικό συμφωνητικό τα 3 εκατ. αφορούσαν προκαταβολή για έργα ύψους 45 εκ ευρώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε θα έπρεπε μέσα σε επτά ημέρες από τη λήψη της προκαταβολής να παράσχει ισόποση εγγυητική επιστολή, εντός δεκατεσσάρων ημερών οι Άραβες να έδιναν στην ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε όλες τις πληροφορίες για τα έργα που θα αναλάμβαναν και μέσα σε τρεις μήνες η εταιρία του Καλογρίτσα να γνωστοποιούσε πώς θα υλοποιούσε το έργο ύψους 45 εκατ. ευρώ.
Τίποτα από αυτά δεν πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πόρισμα-βόμβα της έκθεσης της ΤτΕ κάτι που ενισχύει τις υποψίες περί εικονικής συναλλαγής και όχι σύναψης πραγματικής εργολαβίας.
Στο συμπέρασμα περί εικονικής συναλλαγής συγκλίνει η αναφορά του πορίσματος ότι την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 29 Αυγούστου 2016, που η εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε έλαβε το ποσό των 3 εκατ. από τους Άραβες, το μετέφερε στο λογαριασμό Ταμιευτηρίου του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα.
Ο υιός Καλογρίτσα, την ίδια μέρα, μετέφερε τα 3 εκατ. σε λογαριασμό όψεως της εταιρίας «ΙΩΑΝΝΗΣ - ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» που τηρούσε στην Attica Bank με σκοπό να συμμετάσχει στη δημοπρασία που θα γινόταν την επομένη μέρα (30 Αυγούστου 2016) για τη λήψη τηλεοπτικής άδειας.
Η Attica Bank στις 29 Αυγούστου, δέσμευσε το ποσό των 3 εκατ. και εξέδωσε την εγγυητική επιστολή που χρησιμοποιήθηκε για να συμμετάσχει η εταιρία του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα στη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες.
Δηλαδή, μέσα σε λίγες ώρες, χρήματα που προορίζονταν για την κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου στα βάθη της Αραβίας κατέληξαν στην Attica Bank για να μπορέσει να στηθεί ο «ΣΥΡΙΖΑ Channel».
Το ποσό των 3 εκατ. παρέμενε δεσμευμένο μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2017 στην Attica Bank όταν και αποδεσμεύθηκε κατόπιν επιστολής του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής (δηλαδή επί υπουργίας Νίκου Παππά) με θέμα «την επιβεβαίωση επιστροφής της εγγυητικής επιστολής και την απαλλαγή της τράπεζας από την εγγύηση αυτή».
Στις 19 Ιανουαρίου 2017 ξεκινά η αντίστροφη πορεία των 3 εκατ. ευρώ που επίσης κίνησε το ενδιαφέρον των επιθεωρητών της Τραπέζης της Ελλάδος.
Αρχικά, το ποσό των 3 εκατ. ευρώ μεταφέρεται από τον λογαριασμό της εταιρίας «ΙΩΑΝΝΗΣ - ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» σε λογαριασμό Ταμιευτηρίου του ιδίου και από κει κατέληξε σε λογαριασμούς όψεως της εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε απ’ όπου αναλώθηκε μέσω πλήθους συναλλαγών.
Σημειώνεται, ότι η μεταφορά έγινε με τρεις συναλλαγές (2,9 εκατ. 90.000, και 10.000 ευρώ) ενώ πριν στον λογαριασμό Ταμιευτηρίου του υιού Καλογρίτσα υπήρχαν διαθέσιμα μόλις 198.166,14 ευρώ.
Στο μεταξύ, μετά από έρευνα της Τράπεζας Αττικής, προέκυψε ότι η εταιρία «ΙΩΑΝΝΗΣ - ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» είχε αλλάξει επωνυμία ( 4 Νοεμβρίου 2016 και 14 Νοεμβρίου 2016) και ονομαζόταν πλέον «MEDIA DOC ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Α.Ε» με διακριτικό τίτλο «MEDIA DOC».
Πρόκειται για την εταιρία που εξέδωσε τον Νοέμβριο του 2016 την εφημερίδα Documento με διευθυντή τον Κώστα Βαξεβάνη.
Στις 24 Ιανουαρίου 2017, ποσό ύψους 1.200.024 ευρώ που αποτελούσε μέρος των υπό διερεύνηση 3 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκε από το λογαριασμό Ταμιευτηρίου του υιού Καλογρίτσα σε άλλο λογαριασμό του ιδίου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και ακολούθως μεταφέρθηκε σε λογαριασμό όψεως της εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε
επίσης στην Ε.Τ. Ε.
Το υπόλοιπο ποσό (περίπου 1.923.000 ευρώ) μεταφέρθηκε σταδιακά μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2017 σε λογαριασμό όψεως της ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε στην Attica Bank.
Από την ανάλυση των λογαριασμών στην Εθνική και στην Attica Bank προκύπτει ότι τα ποσά αναλώθηκαν σε πληρωμές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων της εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε ή μεταφέρθηκαν σε επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα με αντικείμενο τον κλάδο των κατασκευών, σε λειτουργικά έξοδα και προμηθευτές.
Μεγάλο ερώτημα αν η Αρχή Καταπολέμησης έλεγξε τις εν λόγω αναφορές και πού τελικά κατέληξε.
Στο πόρισμα σοκ της Τραπέζης της Ελλάδος, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο όπου διαπιστώνεται με απολύτως σαφή τρόπο, η αδράνεια που επέδειξε στις διαδρομές των 3 εκατ. ευρώ η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Συγκεκριμένα επισημαίνεται, ότι τόσο η Attica Bank όσο και η Ε.Τ. Ε στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους που οφείλουν να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια όταν πρόκειται για σημαντικές συναλλαγές, είχαν προχωρήσει σε υποβολή αναφορών προς την Αρχή κατά του βρώμικου χρήματος τουλάχιστον από τις 3 Οκτωβρίου 2016 χωρίς όμως να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση.
Η Attica Bank υπέβαλε την πρώτη αναφορά στις 3 Οκτωβρίου, δηλαδή αρκετούς μήνες πριν από τον Ιανουάριο του 2017 όταν αποδεσμεύθηκε το ποσό των 3 εκατ. ευρώ με επιστολή του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής αλλά δεν υπήρξε η παραμικρή ενέργεια.
Η Attica Bank υπέβαλε συμπληρωματική αναφορά στις 24 Φεβρουαρίου 2017 και η Εθνική Τράπεζα υπέβαλε τη δική της αναφορά για τις συναλλαγές που την αφορούσαν στις 7 Μαρτίου 2017.
Οι επιθεωρητές της Τ.τ.Ε επισημαίνουν ότι η Attica Bank από τις 23 Σεπτεμβρίου 2016 και σε χρόνο κατά τον οποίο ήδη είχαν διενεργηθεί οι συναλλαγές για να έρθει το έμβασμα των 3 εκ ευρώ και να εκδοθεί η εγγυητική επιστολή (29 Αυγούστου 2016) είχε ενημερώσει αρμοδίως τη Διεύθυνση Επιθεώρησης της Τ.τ.Ε και η οποία επέστησε την προσοχή στα στελέχη της Attica Bank να συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να προχωρήσουν σε ενδελεχή εξέταση των συναλλαγών ώστε σε περίπτωση που έβρισκαν ενδείξεις ασυνήθους ή ύποπτης δραστηριότητας να προχωρούσαν στην υποβολή αναφοράς προς την Αρχή.
Αυτό έγινε λίγες μέρες αργότερα, στις 3 Οκτωβρίου 2016 αλλά έκτοτε υπήρξε σκοτάδι στη συνέχιση της έρευνας. Ζητούνται εξηγήσεις για ποιο λόγο η Αρχή για την αντιμετώπιση του βρώμικου χρήματος δεν προχώρησε σε κάποια ενέργεια, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το πόρισμα-βόμβα της Τ.τ.Ε.
«Η Επιτροπή δεν δύναται να εξετάσει ως μάρτυρα τον Βαξεβάνη»
Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισηγητής της πλειοψηφίας Θάνος Πλεύρης πρότεινε πως για την περίπτωση του Κ. Βαξεβάνη ισχύουν τα ακόλουθα: Σύμφωνα με το υπάρχον αποδεικτικό υλικό διερευνάτε ότι η εφημερίδα DOCUMENTO δημιουργήθηκε με εντολή του κ. Παππά από τον Χ. Καλογρίτσα και με την χρηματοδότηση του με ποσού των 2,9 εκ ευρώ, για το οποίο ο κ. Καλογρίτσας τελικώς κράτησε τα 3 εκατ. που του επιστράφηκαν από τις τηλεοπτικές άδειες.Εν συνεχεία, ελέγχεται εάν με εντολή του κ. Παππά αποχώρησε ο κ. Καλογρίτσας, εξ ολοκλήρου από την εφημερίδα που εκδίδεται πλέον με ιδιοκτήτη τον κ. Βαξεβάνη και με μεταφορά όλων των στοιχείων σε αυτών όπως έχει κατατεθεί.
Μάλιστα ελέγχεται και sms που καταδεικνύει την εμπλοκή του Ν. Παππά στην εφημερίδα DOCUMENTO.
Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης «Με όλες αυτές τις συνθήκες η Επιτροπή μας δεν δύνανται να εξετάσει ως μάρτυρα τον κ. Βαξεβανη για αδικήματα που καταγγέλλεται ότι μπορεί να έχει εμπλοκή και είτε ελέγχονται από την επιτροπή μας είτε θα αποσταλούν στη δικαιοσύνη για έλεγχο από τον φυσικό δικαστή. Η επιτροπή μας κατά τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου δε δύναται να εξετάσει ως ύποπτους φυσικά πρόσωπα πάρα μόνο τον ελεγχόμενο υπουργό».
Δια υπομνήματος θα καταθέσει ο Ν. Παππάς
Ο συνήγορος του Ν. Παππά ενημέρωσε την επιτροπή ότι ο κ. Παππά θα ασκήσει τα δικαιώματα δια υπομνήματος όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των μαρτύρων.Η επιτροπή αποφάσισε στη παρούσα φάση να μην εξετάσει άλλους μάρτυρες.
Αποκαλύψεις για δανειοδοτήσεις
Με την κατάθεση του Αθανάσιου Τσάδαρη πρώην στέλεχος Τράπεζας Αττικής συνεχίζει τις εργασίες της, η Προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Το πρώην τραπεζικό στέλεχος είχε «παίξει» κομβικό ρόλο στην δανειοδότηση του κόκκινου εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα και της εταιρείας Τοξότης.«Κλήθηκα από γενική συνέλευση Τράπεζας Αττικής στα τέλη Ιουνίου 2016. Πριν ήμουν ανώτατο στέλεχος σε άλλο τομέα εκτός δανειοδοτήσεων. Δεν είχα σχέση με τον όμιλο που ελέγχεται. Η περίοδος από 26/6/2016 έως 21/9/2016 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και προβληματική περίοδος για την ATTICA. Η τράπεζα άλλαξε πέντε διοικήσεις και κινδύνευσε να τεθεί σε εκκαθάριση και εποπτεία. Η διαχείριση του ομίλου Καλογρίτσα ήταν κακή ως προς την τραπεζική του σχέση. Είχε μόνο την Τράπεζα Αττικής και κάτι λίγα στην Εθνική. Δεν είχε πιστωτικό όριο. Όταν ανέλαβε είχε πιστωτικό όριο 110 εκατ. ευρώ και επί ημερών μου έφθασε στα 108 εκατ. ευρώ».
Εν συνεχεία, ρωτήθηκε «Γιατί υπήρχε αυτή η δυσκολία ώστε να δώσει η τράπεζα την εγγύηση;»
Ο κ. Τσάδαρης απάντησε πως, «Ήταν μεγάλο το χρηματοδοτικό πρόβλημα. Έπρεπε λοιπόν να μειωθεί αυτό το άνοιγμα. Όχι να ανοίξει! Ο Καλογρίτσας δεν είχε τα 3 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί η εγγυητική στην Τράπεζα Αττικής».
Ο Καλογρίτσας πήρε ακόμα 2 δάνεια
Το πρώην στέλεχος της Τράπεζας Αττικής ρωτήθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλο, εάν ο Χρήστος Καλογρίτσας μετά την εγγυητική πήρε και άλλα δάνεια.Η απάντηση του μάρτυρα ήταν θετική! Ο κ. Τσάδαρης κατέθεσε πως «Παρά την αδυναμία της εταιρείας Καλογρίτσα κι ενώ είχε μπει restructuring officer, ο Καλογρίτσας πήρε αλλά δυο δάνεια. Ένα δάνειο 5 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2017 κι ένα ακόμα 3,5 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2018».
Παρ’ ολίγον από τον Καλογρίτσα να πτωχεύσει η Τράπεζα ΑΤΤΙΚΗΣ
Σε ερώτημα του εισηγητή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος ανάφερε πως ο όμιλος ήταν αξιολογημένος το 2014 σε θέση g, δηλαδή ένατος με κλίμακα το δέκα! Μέσα σε λίγους μήνες το όριο έφθασε στα 110 εκατ. ευρώ κι ενώ είχε δεσμευμένους λογαριασμούς. «Πώς εξηγείτε τη στάση της Τράπεζας προς τον Καλογρίτσα; Είχαν αυξηθεί τα έργα του;»Ο μάρτυρας απάντησε πως δεν γνωρίζει σχετικά με την πιστοληπτική διαβάθμιση του ομίλου Καλογρίτσα το 2014. «Μπορείτε να ζητήσετε από την τράπεζα. Δεν γνωρίζω ποια ήταν η πιστοληπτική του ικανότητα τότε. Κατέστη όμως προβληματικός γιατί ουσιαστικά παρ’ ολίγον από τον Καλογρίτσα να πτωχεύσει η Τράπεζα» κατέθεσε ο Α. Τσάδαρης στην προανακριτική.
Ανακοίνωση Παππά
«Έχει γίνει πλέον σαφές ότι αυτή η προανακριτική στήθηκε επειδή η κυβέρνησή μας έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, φορολόγησε για πρώτη φορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς και εξέθεσε τη διαχρονική και διαπλεκόμενη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων.Όσο για αυτούς που επένδυσαν πολιτικά σε αυτό το φιάσκο; Κοιλοπονούσε το βουνό της διαπλοκής και γέννησε έναν ποντικό, της προανακριτικής. Μέχρι την Παρασκευή θα έχω καταθέσει τις θέσεις μου με υπόμνημα. Η συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Νίκος Παππάς.