Την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον έλεγχο των κονδυλίων των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης, τόνισε με παρέμβασή του, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνήλθε στο Στρασβούργο, και ενώπιον της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο της ΕΕ, θα πρέπει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία αυτή, δεδομένου ότι τα επόμενα έξι (6) χρόνια, τα κράτη-μέλη, μέσω των εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης, θα κληθούν όχι απλά να αναβιώσουν τις οικονομίες τους, αλλά να καταστήσουν την Ευρώπη ανταγωνιστική σε μια νέα τάξη πραγμάτων και γι' αυτό, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να πάει χαμένο».

Το κείμενο της παρέμβασης έχει ως εξής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αναμφισβήτητα, το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Όμως, η επιτυχία του θα κριθεί πρωτίστως από τη σωστή διαχείριση των κονδυλίων από τα κράτη-μέλη, η οποία θα επαναλάβω, για πολλοστή φορά, πρέπει να γίνει με διαφάνεια, λογοδοσία και σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο της ΕΕ, θα πρέπει λοιπόν να διαδραματίσει τον καθοριστικό του ρόλο στον έλεγχο της διαδικασίας αυτής και αυτό γιατί διαχρονικά, έχει αναδείξει επανειλημμένα, ζητήματα που αφορούν στην παραβίαση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα επόμενα 6 χρόνια, τα κράτη-μέλη, μέσω των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης, θα κληθούν όχι απλά να αναβιώσουν τις οικονομίες τους, αλλά να καταστήσουν την Ευρώπη ανταγωνιστική σε μια νέα τάξη πραγμάτων και επομένως ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να πάει χαμένο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως ο εγγυητής των δημοκρατικών αρχών και αξιών δεν μπορεί να απουσιάσει από αυτή τη διαδικασία και με μεγάλη ικανοποίηση ακούσαμε την πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν να το αναγνωρίζει.

Αν εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση αγνοήσουμε τη θεμελιώδη σημασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για τη σωστή λειτουργία της Δημοκρατίας, τότε πώς περιμένουμε από τις εθνικές κυβερνήσεις να λογοδοτήσουν στα εθνικά τους κοινοβούλια;».


















Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ