Μπακογιάννη στα Παραπολιτικά 90,1: Ανάγκη να χτιστεί τείχος εμπιστοσύνης με την Τουρκία
Πάντα υπήρχε ανοιχτή γραμμή Ελλάδας – Τουρκίας πλην επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε η βουλευτίνα της ΝΔ
Την ανάγκη να χτιστεί ένα τείχος εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας ώστε να υπάρξει ένα ήρεμο καλοκαίρι επισήμανε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, μετά την χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε πως ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να αποσυνδέσει τα ελληνοτουρκικά από τα ευρωτουρκικά ώστε να σταματήσει το ενδιαφέρον της Ευρώπης για τα ελληνοτουρκικά.
Σημείωσε πως πάντα υπήρχε ανοιχτή γραμμή Ελλάδας – Τουρκίας πλην επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είπε πως συμφέρον της Ελλάδας είναι η Τουρκία να παραμείνει στη Δύση.
Τόνισε πως είναι δύσκολο να κάνουν πίσω οι Αμερικανοί στο θέμα των S-400 ενώ είπε πως η Τουρκία θέλει ισχυρές σχέσεις με τη Δύση. Είπε πως η Τουρκία δεν έχει αποδεχτεί την λογική της προσφυγής στη Χάγη.
Ανέφερε πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξέρει πως η συνθήκη της Λωζάνης ισχύει και δεν μπορεί να τη χρησιμοποιεί αλά καρτ.
Τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί θετική ατζέντα με την Τουρκία και είναι ξεκάθαρη στην προάσπιση των δικαιωμάτων της χώρας. Εξέφρασε φόβους ότι η Τουρκία θα μετατοπίσει την ένταση στην Κύπρο.
Αναλυτικά η συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στα Παραπολιτικά 90,1
Η βουλευτής της ΝΔ, κα Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.
Αναφερόμενη στη συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν η κ. Μπακογιάννη ανέφερε: «Υπάρχει απόλυτη ανάγκη να υπάρχουνε δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, να έχουμε δηλαδή ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας, να δημιουργηθεί σταδιακά ξανά μια εμπιστοσύνη ανάμεσα στους ηγέτες. Και όταν λεω εμπιστοσύνη ανάμεσα στους ηγέτες εννοώ όχι ότι θα λύσουμε τις διαφορές μας ή ότι θα βρούμε λύσεις στις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που πολλές φορές έχουμε αλλά στο ότι ο καθένας θα ξέρει ότι αυτό που του λεει ο άλλος έτσι είναι. Αυτό είναι το κλίμα εμπιστοσύνης για το οποίο μιλώ και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι αναγκαίο σιγά –σιγά να χτιστεί ώστε να περάσουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι, να περάσουμε δηλαδή στη φάση της ονομαζόμενης μη κρίσης και από εκεί και πέρα σιγά –σιγά να υπάρχει μια σταδιακή εξομάλυνση των σχέσεων και να δούμε αν μπορούμε να πάμε παρακάτω.
Ο κ. Ερντογάν επιθυμεί να βγάλει από την ατζέντα των ευρωτουρκικών τα ελληνοτουρκικά. Αυτό το επιθυμεί μεν αλλά ξέρει ότι αποκλείεται να γίνει δε, ξέρει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτό το οποίο έχει κατακτηθεί δηλαδή να γίνουν τα ελληνοτουρκικά - ευρωτουρκικά να σταματήσει δηλαδή το άμεσο ενδιαφέρον της Ευρώπης για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Να προσθέσω και το Κυπριακό γιατί αν προσέξατε την γερμανική ανακοίνωση δεν είπε τίποτε άλλο από την συνάντηση Ερντογάν παρά μόνο το μεταναστευτικό και το Κυπριακό άρα αυτό δεν θα γίνει. Ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας όμως το οποίο είναι κάτι το οποίο πάντοτε υπήρχε ανάμεσα στους ηγέτες και το οποίο διεκόπη επί Τσίπρα και μετά επί δικής μας κυβερνήσεως δεν είχε ξαναρχίσει να υπάρχει αυτό είναι κάτι το οποίο πάντοτε υπήρχε ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και πρέπει να υπάρχει».
Για τις σχέσεις ΗΠΑ –Τουρκίας σημείωσε: «Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον, το αντίθετο μάλιστα, στην περίπτωση που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις διαλυθούν δηλαδή στην περίπτωση που οι ΗΠΑ χάσουν την Τουρκία από συνομιλητή και από σύμμαχο. Συμφέρον της Ελλάδος είναι η Τουρκία να παραμείνει στη Δύση δηλαδή να έχει σχέσεις με τις ΗΠΑ, να είναι ένα σοβαρό και υπεύθυνο μέλος του ΝΑΤΟ και να είναι οριστικά ταγμένη δυτικά. Από εκεί και πέρα τι θα γίνει με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις αυτό είναι κάτι απ’ ότι αντιλαμβάνομαι το οποίο το άφησε ο κ. Μπάιντεν προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα καλύτερο κλίμα με τον κ. Ερντογάν στους ειδικούς δηλαδή στον υπουργό άμυνας και στον υπουργό Εξωτερικών. Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα φανεί πως θα κατασταλάξουν αφού προχωρήσουν οι συζητήσεις μεταξύ του αμερικάνου υπουργού Αμύνης και του αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών αλλά να ξέρουμε ότι στο θέμα των S400 έχει δέσμευση η αμερικανική κυβέρνηση από τη Γερουσία, έχει ψηφιστεί νόμος και είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνουνε πίσω οι Αμερικάνοι από τη βασική τους θέση. Ο κ. Ερντογάν προσήλθε με δύο ισχυρά επιχειρήματα το ένα ειναι η παρουσία του στη Λιβύη την οποία προσπαθεί να παρουσιάσει ως Νατοική και εξισορροπηστική και το δεύτερο ισχυρό επιχείρημα του Ερντογάν είναι η παρουσία την οποία προτίθεται να έχει στο Αφγανιστάν άρα αυτό μετράει σημαντικά στους Νατοικούς και θα προσπαθήσει δια αυτού του τρόπου να πετύχει η επιχείρηση γοητείας την οποία ξεκίνησε τις τελευταίες δύο εβδομάδες προς τη Δύση».
Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι η Τουρκία θέλει να στρέψει το βλέμμα της προς τη Δύση απάντησε: «Πιστεύω ότι η Τουρκία επιθυμεί οι σχέσεις της με τη Δύση να είναι ισχυρές. Έχει τη λογική «μονά –ζυγά δικά μου» δηλαδή θέλει και οι σχέσεις της με την Κίνα να είναι λαμπρές για αυτό πήρε ένα δάνειο 500 εκ. από την Κίνα, θέλει και την σχέση της με τη Δύση αλλά υπάρχει ένα σημείο ισορροπίας όπου από εκεί και πέρα οι Δυτικοί δεν το αποδέχονται, δεν αποδέχονται δηλαδή τη λογική της Τουρκίας ότι τα θέλω όλα και μπορώ να τα έχω όλα γιατί είμαι η μεγάλη Τουρκία, και εδώ θα φανεί που θα καθίσει η μπάλα το επόμενο χρονικό διάστημα. Γιατί ο Ερντογάν είναι πολύ πιεσμένος στο εσωτερικό, έχει φτάσει και σε ένα σημείο στο οποίο η Δύση δεν δέχεται την πολιτική του έτσι όπως την ασκεί άρα θα βρεθεί υποχρεωτικά μπροστά στην ανάγκη να επιλέξει και αυτή η επιλογή δεν θα είναι εύκολη για το εσωτερικό του μέτωπο».
Αναφερόμενη στη στάση της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας σημείωσε: «Δεν υπάρχει κανένας που να μην είναι στη λογική του παζαριού, όλοι κοιτάζουνε καταρχήν τα συμφέροντα των χωρών τους και από εκεί και πέρα τα συμφέροντα συνολικά της Ευρώπης απλώς η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο έχει ενοχλήσει όχι μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και πάρα πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά μην έχουμε αμφιβολία η Τουρκία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα, είναι μια μεγάλη οικονομία, τα συμφέροντα είναι πάρα πολλά, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα η οποία να μην έχει και κάποιου είδους οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία. Κατόπιν τούτου οι θέσεις των χωρών θα συνδιαμορφώνονται και με βάση την κοινή τους γνώμη και με βάση τα συμφέροντά τους».
Για την κριτική του κ. Τσίπρα και την προσφυγή στη Χάγη τόνισε: «Τη λογική της Χάγης δεν την εφεύρε ο κ. Τσίπρας την έχουμε όλοι αλλά για να πάμε στη Χάγη ο κ. Τσίπρας ξέρει πολύ καλά ότι ισχύει αυτό που ισχύει για το ταγκό, χρειάζονται δύο. Η Τουρκία ακόμα δεν έχει προχωρήσει στο σημείο εκείνο στο οποίο θα αποδεχτεί τη λογική της Χάγης. Άρα προς στιγμήν περνάμε τη φάση εκτόνωσης της κρίσης, ελπίζω σε ένα ήρεμο καλοκαίρι και αν τα πράγματα με τη χαμηλή πολιτική δηλαδή με τις αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται από τον κ.Φραγκογιάννη και τον ομόλογό του και τα λοιπά, η συνεργασία στα θέματα οικονομίας, πολιτισμού κοκ πάνε καλά τότε ενδεχομένως μπορουμε να προχωρήσουμε, δια των διερευνητικών επαφών, και στην επόμενη φάση.
Αναφερόμενη στην επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη υπογράμμισε: «Ο κ. Τσαβούσογλου ξέρει πάρα πολύ καλά ότι η Συνθήκη της Λωζάννης ισχύει και ξέρει πάρα πολύ καλά ότι τη Συνθήκη της Λωζάννης επικαλείται κάθε φορά που θέλει να μιλήσει για οποιοδήποτε άλλο θέμα πέραν της εθνότητας το οποίο σημαίνει ότι η Συνθήκη της Λωζάννης δεν μπορεί να χρησιμοποιείται α λα καρτ. Η συνθήκη της Λωζάννης ισχύει, ισχύει για όλους μας, έχουμε την υποχρέωση να την υπηρετούμε σωστά και να την τηρούμε σωστά. Αυτό το ξέρει ο κ. Τσαβούσοβλου το ξέρουμε και εμείς. Νομίζω ότι την επίσκεψη στη Θράκη τη σκεφτόταν διαφορετικά από ότι τελικώς του προέκυψε και αντιλήφθη ότι στην Θράκη έχουμε Έλληνες πολίτες και μάλιστα υπερήφανους Έλληνες Μουσουλμάνους πολίτες και όλα τα υπόλοιπα ότι μπορεί κάποιος να τους ετεροπροσδιορίσει είναι αέρας φρέσκος, δεν υπάρχει καμία περίπτωση.
Νομίζω ότι ακολουθούμε μια πάρα πολύ σωστή στρατηγική, μια στρατηγική η οποία σίγουρα έχει αποφέρει καρπούς, μια πολυδιάστατη στρατηγική στη Μεσόγειο. Μια στρατηγική πειθούς ως προς τους ευρωπαίους εταίρους μας και αυτο έχει προκύψει κυρίως λόγω της ανάκτησης του κύρους της Ελλάδος στην Ευρώπη, και μια στρατηγική σταθερότητας απέναντι στη Τουρκία όπου ναι επιθυμούμε τη θετική ατζέντα από την άλλη μεριά όμως ειμαστε απολύτως σαφείς στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των αρχών του διεθνούς δικαίου το οποίο υπηρετούμε. Άρα ισχύει «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», οι καλοί λογαριασμοί με την Τουρκία είναι ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά καλού κακού ενισχύουμε και την αμυντική θωράκιση της χώρας».
Ερωτηθείσα αν εκτιμά ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα μεταφερθεί η ένταση στην Κύπρο απάντησε: «Φοβάμαι πως ναι. Θέλω να ελπίζω ότι τα μηνύματα που πήρε ο κ.Ερντογάν από το ΝΑΤΟ είναι παραπάνω από σαφή αλλά έτσι όπως εμφανίζεται αυτή τη στιγμή η κατάσταση οι πιθανότητες το ενδιαφέρον των Τούρκων να στραφεί στην Κύπρο είναι πάρα πολύ μεγάλες».