ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο σχολιάζοντας τα όσα είπε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής η προέδρος ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της λέγοντας: «Άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού, αφορισμού με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ. Όλα μαύρα στη χώρα, όλα μαύρα στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση πως δεν άκουγα εσάς, αλλά και τον κ. Τσίπρα».
Συνέχισε δε λέγοντας πως δίνει μία φιλική συμβουλή στην κ. Γεννηματά: «Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου, πάντα το πρωτότυπο θα διαλέγουν οι πολίτες».
Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός ξεκίνησε να τοποθετείται επί του εγασιακού νομοσχεδίου παραθέτοντας στοιχεία για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, όπως οι διαφορές μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών για τα δεδουλευμένα, καθώς και οι διακρίσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε με μία εικόνα του παρόντος, όπως είπε: «Σήμερα η απασχόληση ενός από τους 4 στην Ελλάδα δεν δηλώνεται. Το 63% των διάφορων αφορά την καταβολή δεδουλευμένων και απλήρωτές υπηρεσίες, 600 χιλιάδες εργατοτεχνικές θεωρούνται κατώτεροι των υπάλληλων, ενώ οι υπάλληλοι στις διαμονές δεν έχουν εργασιακό πλαίσιο».
Ακόμη ανέφερε πως πληθαίνουν οι διακρίσεις αλλά απουσιάζουν τα δικαιώματα, «όπως κάποιος να ορίσει το χρόνο δουλείας τους με βάση τις ανάγκες της ζωής του».
«Σήμερα στο εργατικό δίκαιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις αλλαγές που έρχονται από το αύριο όπως η τηλεργασία, αλλά και στο σήμερα, όπως ο ρόλος των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους, ενώ η συμμέτοχη των γυναικών μειώνεται στην απασχόληση και αποτελεί και θέμα δικαιοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις απεργίες, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Εργαζόμενοι και μη πάντως αναστατώνονται από απεργίες, που αν και κρίνονται παράνομες, τελικώς γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών». «Από το 10% έως το 20% ήταν η συμμετοχή της απεργίας της Παρασκευής αλλά η πρωτεύουσα παρέλυσε. Ο εχθρός ήταν η κυβέρνηση και τα θύματα ήταν πάλι οι πολίτες», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Αυτό που περιέγραψα θα μπορούσε να το πεις ζούγκλα και εργασιακό ''μεσαίωνα''. Και για αυτό ο νέος νομός θα αλλάξει τη κατάσταση για πρώτη φορά μετα το 1982», υπογράμμισε ο ίδιος. «Ο νέος νόμος θέτει κανόνες στη ζούγκλα και ξεπερνά τον μεσαίωνα και απαντά στα ζητούμενο τους μέλλοντος», συνέχισε.
«Με 129 άρθρα του το νομοσχέδιου οικοδομεί ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον με 10 τολμηρές τομές που θωρακίζουν του εργαζόμενους κάνοντας διαφανείς τις σχέσεις με τον εργοδότη ώστε η συνεργασία τους να είναι πιο αποτελεσματική. Τομές που θα κάνουν την εργασίας και την κοινωνία να συναντηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Οι 10 τομές που εργασιακού νομοσχέδιου που τόνισε ο πρωθυπουργός
Η ψηφιακή κάρτα χτυπά την μαύρη εργασία και τις απλήρωτες υπερωρίες.
Καταργείται κάθε αυθαιρεσία και από κάθε πλευρά.
Γιατί είναι κακό η επιθεώρηση εργασίας να αναβαθμίζεται σε ανεξάρτητη αρχή αντί να υπάγεται στον κάθε υπουργό. «Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια που είχαν στηθεί εκεί; για αυτό ενοχλείστε τόσο πολύ;», διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας ότι «Σε δύο χρόνια κεντροδεξιά κυβέρνηση αποδεικνύεται πιο προοδευτική από τα αριστερά συνθήματα ενός αιώνα».
Προστατευτικά κράνη και οχήματα από τις εταιρείες τους τα κούριερ και τα delivery. Θα εργάζονται με ασφάλιση.
Άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές για πρώτη φορά. «Είναι μεγαλύτερη και από το 10ημερο της ευρωπαϊκής οδηγίας», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.
Θα προστατεύεται ο νέος πατέρας από την απόλυση για ένα 6μηνο
Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή νέας μητέρας.
Τις Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα που είναι ανοιχτά και σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στις Μεσογειακές χώρες. «Μέτρα που επαναφέρουν τον πραγματικό ρόλο του συνδικαλισμού», τόνισε ο ίδιος.
Με το νέο πλαίσιο όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο. «Η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία», σημείωσε επεξηγηματικά.
Στις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας θα λειτουργούν και με προσωπικό ασφάλειας
Απαντήσεις στα Fake news και στα δάνεια των κομμάτων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε τους «μύθους» και τα fake news που λέγονται για το νομοσχέδιο: «Καταργείται το 8ωρο: Όποιος το λέει, καταργεί την ελληνική γλώσσα, γιατί η προστασία του αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 του νομοσχεδίου. Το 8ωρο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε χαρακτηριστικά. «Οι συνδικαλιστές πρέπει να αγωνίζονται για όλους και όχι για να είναι μόνο οι ίδιοι ασφαλείς», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός απάντησε με λίγα λόγια στα βασικά fake news:
«Fake news ότι καταργείται το 8ωρο.
Οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό, όποιος το φωνάζει αυτό έχει πάρει ρεπό από την αλήθεια.
Οι υπερωρίες θα πληρώνονται όπως και τώρα. Υπάρχουν μαύρες υπερωρίες στα εργαστήρια της Κουμουνδούρου για την κατασκευή προπαγάνδας.
Μύθος τρίτος, το ευέλικτο ωράριο. Αυτό είχε την υπογραφή των Ραγκούσηκαι Ξενογιαννακοπούλου. Δύσκολο να κάθεστε δίπλα στον αρχηγό σας. Τον Ραγκούση τον αποσύρατε. Να μας πείτε μετά και για τα δάνεια των κομμάτων.
Το ευέλικτο ωράριο εφαρμόστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ»
«Ρωτήστε τους φίλους σας τους PODEMOS αν τους μιλάτε ακόμα, γιατί εκείνοι το εφάρμοσαν στην Ισπανία», είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχουν σταματημένα ρολόγια που λένε πάντα την ίδια ώρα. Τα νέα προβλήματα δεν λύνονται με γέρικα επιχειρήματα», επισήμανε στη συνέχεια.
«Το νομοσχέδιο προσφέρει ευελιξία και ασφάλεια στους δύο πόλους της εργασίας. Η προστασία του εργαζόμενου είναι προτεραιότητα. Δίνουμε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να ρυθμίζουν μόνοι τους τη ζωή τους», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Καταθέτω αίτημα ονομαστική ψηφοφορίας σε όλα τα άρθρα του νομοσχέδιου»
Ο πρωθυπουργός αφού ανέφερε πως «τα σωματεία υπάρχουν για τα μέλη τους και όχι για τα κόμματα και μίλησε για κουλτούρα υγιούς συμπόρευσης όλων των δυνάμεων της εργασίας», ρώτησε την αντιπολίτευση: «Θα ψηφίσετε την ψηφιακή κάρτα που καταργεί τη μαύρη εργασία κύριε Τσίπρα και κυρία Γεννηματά; Θα ψηφίσετε την ασφάλεια των ταχυμεταφορών; Θα πείτε ναι ή όχι στην άδεια πατρότητας με αποδοχές; Μήπως αρνηθείτε και την απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα;».
«Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για να αναλάβετε τις ευθύνες σας κύριε Τσίπρα και κυρία Γεννηματά!», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Τα μπλόκα …καταπέλτης της κοινωνίας - Τη στέγη για την βροχή την φτιάχνεις όταν έχει λιακάδα»
Μιλώντας για τις απεργίες στο λιμάνι του Πειραιά ο πρωθυπουργός τόνισε: «Τα μπλόκα στους καταπέλτες των πλοίων μετατρέπονται σε καταπέλτη της κοινωνίας έναντι των εχθρών τους» και συνέχισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας «Συμπέρασμα: συζητούμε για ένα νομοσχέδιο πραγματικά εκσυγχρονστικό. Το νομοσχέδιο στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό».
«Οι συνδικαλιστές πρέπει να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και τους επισφαλείς και όχι για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς» επεσήμανε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας: «Κάποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αργήσαμε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Ωστόσο, έπρεπε να μελετηθεί καλά και να εκδηλωθεί στο σωστό χρόνο. Ήταν άλλωστε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Για να θυμηθώ και μία ρήση του Τζον Κένεντυ: τη στέγη για την βροχή την φτιάχνεις όταν έχει λιακάδα».
«Κάλεσμα ομοφωνίας ώστε η χώρα να αποκτήσει ένα σύγχρονο εργασιακό πλαίσιο»
Ο κ. Μητσοτάκης ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου, αναφέρθηκε στον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ηγετικό στέλεχος της ΕΑΡ και του Συνασπισμού της Αριστεράς. «Η σκέψη του Μιχάλη Παπαγιαννάκη συναντιέται με τις περισσότερες διατάξεις του νομοσχέδιου» είπε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος προς την την αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε: «Αναρωτιέμαι που πήγε η σκέψη αυτής της φωτισμένης Αριστεράς. Σας καλώ να ψηφίσετε το νομοσχέδιο, γιατί θα αναγκαστείτε να το κάνετε ώστε να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο εργασιακό πλαίσιο, απελευθερώνοντας τις δυνάμεις της παραγωγής και οπλίζοντας με νέα δύναμη τους εργαζομένους της χώρας μας».
Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Δεν είστε ο Ανδρέας Παπανδρέου - Καταδικάστε τις σαχλαμάρες Πολάκη»
Απαντήσεις στα όσα εκτόξευσε ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας χαριτολογώντας: «Να σας πως ένα μυστικό, δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου οπότε μην εξάγετε τέτοια βιαστικά συμπεράσματα για θα εκπλαγείτε!».
«Μιας και έχω 2 λογογράφους να σας στείλω έναν να τακτοποιήσει την σκεψη σας γιατι δεν απαντήσατε σε τίποτα από όλα όσα ανέφερα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακόμη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις πρόσφατες αναρτήσεις του Παύλου Πολάκηκαι είπε στον Αλέξη Τσίπρα «Δημόσια να καταδικάσετε τις σαχλαμάρες που υποστηρίζει το πρωτοκλασάτο στέλεχός σας και πρώην υπουργός υγείας Π. Πολάκης».
«Αντιπαλεύετε φανταστικούς ανεμόμυλους – Τα άστρα είναι ευθυγραμμισμένα με την οικονομία»
Απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο Α. Τσίπρας για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, ο Κ. Μητσοτάκης κατά την δευτερολογία του αντέτεινε: «Οι ίδιες οι εργασιακές σχέσεις έχουν αλλάξει όχι επειδή το επιθυμούμε αλλά επειδή έτσι προέκυψε. Δεν μπορούμε εμείς να αμφισβητήσουμε την πραγματικότητα. Αλλά μπορούμε να ρυθμίσουμε την πραγματικότητα των επιχειρήσεων. Σας έκανα μια σειρά από ερωτήσεις, αν συμφωνείτε ή αν διαφωνείτε με συγκεκριμένες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Γι' αυτά δεν είπατε κουβέντα», και συνέχισε «Όταν θα γίνουν οι εκλογές, σε δύο χρόνια, θα κάνουμε τη συνολική αποτίμηση για το πώς θα φέρουμε τη χώρα μας στον δρόμο της ανάπτυξης είπε προσθέτοντας ότι «τα άστρα είναι ευθυγραμμισμένα στην πορεία ανάπτυξης της οικονομίας».
Ο πρωθυπουργός απαντώντας στις απειλές του Α. Τσίπρα και στην αντίστροφη μέτρηση που έχει αρχίσει για να φύγει από την εξουσία τόνισε πως «η Νέα Δημοκρατία που αντιπαλεύετε δεν υπάρχει, αντιπαλεύετε φανταστικούς ανεμόμυλους». Παράλληλα απαντώντας, όπως είπε, στην «απρέπεια» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε συνέντευξή του είχε πει πως «δεν θα εμπιστευόταν τον κ. Μητσοτάκη ούτε για διαχειριστή της πολυκατοικίας του», ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «σίγουρα δεν θα μπορούσα να είμαι διαχειριστής μιας πολυκατοικίας που θα είχατε φτιάξει εσείς ως πολιτικός μηχανικός», και έκλεισε την δευτερολογία του.