Νικολάου στα Παραπολιτικα 90,1: Πάνω από 17.000 αποφυλακίσεις με τον Νόμο Παρασκευόπουλου - Πολλοί συνελήφθησαν για τα ίδια εγκλήματα
Η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής ανέφερε παράδειγμα κρατούμενου με συνολική ποινή κάθειρξης 108 χρόνια και αποφυλακίστηκε στα 8
Για την κατάσταση στα καταστήματα κράτησης και το γεγονός ότι το διάστημα από το 2015 έως το 2019 υπήρξαν πάνω από 17 χιλιαδες αποφυλακίσεις μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Επιστροφή στην κανονικότητα» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κουνιά, Θανάση Φουσκίδη και Γιώργο Νόκο, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου.
«Τα στοιχεία δεν αμφισβητούνται, είναι πάνω από 17 χιλιάδες οι αποφυλακίσεις που έγιναν υπό όρους, με το νόμο Παρασκευόπουλου όπως αργότερα παρατάθηκε από τον Κοντονή και εν συνεχεία από τον Καλογήρου. Δεν πρόκειται δηλαδή για αποφυλακίσεις που αφορούν αθώους από το δικαστήριο ή κάτι άλλο. Όχι, είναι πάνω από 17 χιλιαδες αποφυλακίσεις με το νόμο Παρασκευόπουλου του οποίου η ισχύ ξεκίνησε τον Απρίλη του 2015 και έληξε τον Αύγουστο του 2019. Σε όλο αυτό το διάστημα αποφυλακίστηκαν, δυστυχώς, και κρατούμενοι οι οποίοι δεν έπρεπε να αποφυλακιστούν, επικίνδυνοι κακοποιοί, δολοφόνοι, βιαστές, σκληροί ληστές», ανέφερε η κ. Νικολάου.
Η Σοφία Νικολάου ανέφερε ότι το συγκεκριμένο διάστημα αποφυλακίστηκαν όλοι. «Έχω παράδειγμα κρατούμενου, ενός μαφιόζου γνωστού αλλοδαπού, ο οποίος είχε συνολική ποινή κάθειρξης 108 χρόνια και αποφυλακίστηκε στα 8. Εν συνεχεία βέβαια συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή πάλι για τα ίδια εγκλήματα, για ληστείες και ανθρωποκτονίες».
Η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής ανέφερε στη συνέχεια παραδείγματα που διέπραξαν τα ίδια εγκλήματα μετά την αποφυλάκισή τους: Ο δράκος της Κέρκυρας. Έξι βιασμοί τον οδήγησαν στην φυλακή και σε 53 χρόνια κάθειρξη και αποφυλακίστηκε με το νόμο Παρασκευόπουλου. Ο δολοφόνος του Μ.Ζαφειρόπουλου, η άτυχη 85χρονη από την Κυψέλη που τη βασάνισαν με το σίδερο 7 Γεωργιανοί οι τρεις εκ των οποίων ήταν αποφυλακισμένοι από το νόμο Παρασκευόπουλου. Ο βιασμός της 19χρονης φοιτήτριας στη Γερμανία, ο κοσμηματοπώλης στη Θεσσαλονίκη που τον δολοφόνησαν, όλοι αυτοί είχανε κάνει χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου.
Μιλώντας για Ποινικό Κώδικα και τις αποσυμφορήσεις των φυλακών η κ. Νικολάου δήλωσε: «Οι αποσυμφορήσεις έχουν έκτακτο χαρακτήρα, μπορεί να ισχύσουν 6 μήνες άντε 1 χρόνο δεν μπορεί να ισχύσουν τεσσεράμισι χρόνια να αδειάσουν οι φυλακές αδιακρίτως. Φυσικά και δεν θέλουμε οι κρατούμενοι να συνωστίζονται στα καταστήματα κράτησης, πρέπει οι συνθήκες να είναι πολύ καλές για όλους. Εμείς φτιάχνουμε καινούργια καταστήματα κράτησης ακριβώς για να λύσουμε αυτό το ζήτημα του μεγάλου αριθμού κρατουμένων που συγχρωτίζονται στα καταστήματα. Σίγουρα όπως είδατε περάσαμε το πιο δύσκολο διάστημα που έχει περάσει ποτέ το σωφρονιστικό σύστημα ενάμιση χρόνο πανδημίας όπου τέθηκε κάποια στιγμή ζήτημα από την αντιπολίτευσης για αποσυμφορητικό νόμο.
Είδατε ότι δεν προέβη η κυβέρνηση σε έναν τέτοιο νόμο ακριβώς γιατί δεν πρέπει οι αποσυμφοτητικοί νόμοι να ψηφίζονται χωρίς να υπάρχει μια σχετική μελέτη και τα καταφέραμε με τις φυλακές. Δεν χρειάστηκε δηλαδή να προβούμε σε αποσυμφορητικό νόμο την πιο δύσκολη περίοδο που γνώρισε ποτέ το σωφρονιστικό σύστημα».
Απαντώντας σε ερώτηση αν το νομοθέτημα Παρασκευόπουλου είναι ιδεοληπτικής έμπνευσης η κ. Νικολάου σημειώνει: «Στατιστικά κάθε χρόνο έχουμε πάνω από 3 χιλιάδες κρατούμενους στις φυλακές οι οποίοι είναι καταδικασμένοι για μικρότερης απαξίας εγκλήματα δηλαδή εννοώ οικονομικά εγκλήματα, ίσως είναι για ναρκωτικά αλλά με μικροποσότητες. Δεν λεω ότι έχουν αξία αυτά τα εγκλήματα προφανώς για να είναι στη φυλακή ο άλλος καλώς είναι αλλά θα μπορούσαν σε κάθε περίπτωση να φροντίσουν να αποφυλακίσουν αυτούς που δεν θα είχαν τέτοιο αντίκτυπο στην κοινωνία στα ζητήματα ασφάλειας και όχι να αποφυλακίσουν φονιάδες και ληστές και βιαστές».
Για τη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού και για νέο σωφρονιστικό κατάστημα στον Ασπρόπυργο η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής ανέφερε ότι είμαστε κοντά στο να βγει το προεδρικό διάταγμα το οποίο συνιστά ουσιαστικά την άδεια δόμησης του έργου δηλαδή μετά από αυτό θα ξεκινήσει η δημοπράτηση.