Φραγκογιάννης: Ούριος άνεμος για την ελληνική οικονομία
Οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την τελευταία διετία
«Ένας καινούργιος άνεμος φυσάει στην Ελλάδα και είναι πολύ ούριος» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις του ΥΠΕΞ και τα απτά τους αποτελέσματα στο «4th InvestGR Forum 2021: Reforming the Greek Economy» με κεντρική θεματική τη σύνδεση των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων με τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Ο κ. Φραγκογιάννης απαρίθμησε τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν- με σχέδιο, στρατηγική, κεφάλαια και όραμα- κατά την τελευταία διετία, αρχής γενομένης από τη μεταφορά όλων των δομών που άπτονται της Οικονομικής Διπλωματίας υπό την εποτεία του ΥΠΕΞ, ως κεντρικού φορέα, από το Enterprise Greece, και τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) μέχρι τους εμπορικούς ακολούθους όλων των ελληνικών πρεσβειών.
Οι μεταρρυθμίσεις
Ειδικότερα για τον ΟΑΕΠ ανακοίνωσε ότι έχει ήδη καταρτιστεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο ώστε τις επόμενες εβδομάδες να βγει σε δημόσια διαβούλευση. Παράλληλα στο πλαίσιο της Καινοτομίας και της Τεχνολογίας ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο νέο εργαλείο, την Επιστημονική Διπλωματία, που εγκαθιδρύθηκε στη Βοστώνη, με Έλληνες επιστήμονες που θα φέρουν σε επαφή την ελληνικής καταγωγής ακαδημαϊκή κοινότητα που διαπρέπει στο εξωτερικό με την ελληνική επαγγελματική κοινότητα.
Αναφορικά με το Στρατηγικό Εθνικό Σχέδιο για την Εξωστρέφεια, που θα ανακοινωθεί σύντομα από τον πρωθυπουργό, ο κ. Φραγκογιάννης είπε ότι αυτό περιλαμβάνει 25 δράσεις και 80 ενέργειες μέσα σε μία χρονιά, ενώ έκανε μνεία και στον νέο νόμο που ετοιμάζεται σχετικά με τις στρατηγικές επενδύσεις και τον τρόπο που αυτός θα βελτιώνει περαιτέρω την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας.
Το στρατηγικό πλαίσιο
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών στο leapfrogging, την αναπτυξιακή υπερκέραση, τονίζοντας ότι αποτέλεσε το στρατηγικό πλαίσιο σχεδιασμού μεταρρυθμίσεων σε όλα τα υπουργεία καθώς είναι μονόδρομος για την Ελλάδα. Στο σημείο αυτό εξήγησε ότι αυτή την υπερκέραση προσπάθησε και ο ίδιος στην Οικονομική Διπλωματία με το εμβληματικό σχέδιο της Αστυπάλαιας με το οποίο η Ελλάδα κατάφερε να δείξει ότι μπορεί να σκέφτεται καινοτόμα και πρωτοποριακά, σε όλο τον πλανήτη και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση παντού.
Αναφέροντας τον μακρύ κατάλογο με τις εμβληματικές επενδύσεις που «τρέχουν» στη χώρα μας τόνισε ότι μέσα από αυτές «καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, να πείσουμε τον ξένο επενδυτή ότι εδώ στην Ελλάδα έχουμε μία χώρα η οποία διαθέτει αυτά που απαιτούνται: την πολιτική σταθερότητα, το μομέντουμ της οικονομικής ανάπτυξης, την κοινωνική συνοχή, τα κίνητρα, το ανθρώπινο κεφάλαιο και την ομορφιά του ελληνικού τοπίου.
Η πρόβλεψη για ανάπτυξη
Παραθέτοντας τις προβλέψεις του πρωθυπουργού, για ανάπτυξη 4,3% το 2021 και 6% το 2022 ο κ. Φραγκογιάννης, είπε ότι υπάρχουν 4 βασικοί λόγοι αισιοδοξίας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας: «Οι καταθέσεις στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 14% του ΑΕΠ, το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 προβλέπει εντός του 2021 τις πρώτες εκταμιεύσεις, που είναι πάνω από 7 δισ. ευρώ, το Ταμείο Ανάκαμψης θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο, οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις σε όλα τα υπουργεία έχουν καταστήσει την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις, κάτι, που πιστοποιούν και οι συνεχείς αναβαθμίσεις από όλους τους οίκους αξιολόγησης». «Δεν είναι τυχαίο» προσέθεσε «ότι μέσα σε δύο χρόνια έχουν ψηφιστεί 193 νόμοι που εδραίωσαν την επανεκκίνηση της χώρας με απτά αποτελέσματα σε πάρα πολλούς τομείς».
Κλείνοντας ο κ. Φραγκογιάννης έκανε τον δικό του, όπως είπε, απολογισμό της διετίας: «Σήμερα οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους, τα σύνορά μας φυλάσσονται ως ευρωπαϊκά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος προσεγγίζει τα προ κοροναϊού επίπεδα, οι τράπεζες είναι σε ανάκαμψη, καθώς εντός της πανδημίας οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 23 δισ. ευρώ, η επένδυση στο Ελληνικό ξεκινά, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά άλλαξαν σελίδα ύστερα από δεκαετίες αβεβαιότητας, το Enterprise Greece χειρίζεται 7 δισ. ευρώ στρατηγικών επενδύσεων μόνο φέτος, για πρώτη φορά το 2019 και το 2020 δόθηκαν κίνητρα για επενδύσεις με στόχο να καταστεί η Ελλάδα πόλος καινοτομίας και εξωστρέφειας».
Τέλος ο υφυπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζοντας το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ως «μία ιστορική τομή και ευκαιρία» τόνισε ότι «ένας καινούργιος άνεμος φυσάει στην Ελλάδα και είναι πολύ ούριος». Διαβεβαίωσε δε ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί «και στο επόμενο μισό της διακυβέρνησης της ΝΔ», «αυτός είναι ο δρόμος που θέλουμε να ακολουθήσουμε, θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Repositioning Greece στην πράξη».