«Έχει γίνει πολλή συζήτηση για το γεγονός ότι δεν απαντάω σε ερωτήσεις. Την ώρα της μάχης, κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Και να θυμίσω ότι ακόμα έχουμε ανοιχτά μέτωπα»
είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Ποροστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς με την έναρξη της συνέντευξης Τύπου στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι.
«Από τα 74 μέσα τα 67 είναι πυρόσβεσης. Τα υπόλοιπα είναι συντονιστικά.Από τα 67, τακτικά 6-7 έχουν συντηρήσεις. Από τα 60, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. Ακόμα κι αν μπαίναμε στη διαδικασία να τα φέρουμε, η απόσταση για να έρθουν πχ από τα ακριτικά μας σημεία είναι μεγάλη. Και παραμένουν εκεί για να προφυλάξουν ανά πάσα στιγμή φωτιές που μπορεί να εκδηλωθούν εκεί. Από τα 40, πετάνε σχεδόν τα μισά και τα άλλα ανεφοδιάζονται. Άρα, 20 από αυτά είναι στον αέρα. Στην Εύβοια υπάρχει ένα τεράστιο πέπλο καπνού, το οποίο δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών. Προχθές, από το πρωί δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο και επιχειρούσαν μόνο επίγεια μέσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.
«Είχαμε 586 πυρκαγιές από 1η έως 8 Αυγούστου. Καθημερινά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών», είπε στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς.
Σε σχετική ερώτηση για την ετοιμότητα αναφορικά με τις πυρκαγιές, απάντησε: «Πήραμε μία πρωτοβουλία βλέποντας την κατάσταση που επικρατούσε για άμεσο πρόγραμμα καθαρισμών που αφορούσε 21 σημεία: 18 στην Αττική, Σέιχ Σου, Αρχαία Ολυμπία και Τατόι. Αν στην Ιπποκράτειο Πολιτεία δεν είχαμε κάνει τους καθαρισμούς, δεν θα είχαμε καταφέρει να ανασχέσουμε τη φωτιά στη Μαλακάσα. Στους Θρακομακεδόνες θα είχαμε χάσει τετραπλάσιο αριθμό σπιτιών… Προφανώς και είχαμε προετοιμαστεί. Παραλάβαμε 51 εναέρια μέσα. Τα κάναμε 74 γιατί βλέπαμε τι έρχεται. Το πρόγραμμα μη στρατιωτικών και επενδύσεων δεν το ανακαλύψαμε σήμερα. Δεκαπέντε ημέρες πριν είχε ψηφιστεί από το ΚΥΣΕΑ».
Ερωτηθείς πότε ενεργοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός, ο Νίκος Χαδαλιάς απάντησε: «Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε την ίδια ημέρα. Είχαμε πλήρη αντίληψη το βράδυ ότι όλα αυτά τα μέτωπα ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Τον ενεργοποιήσαμε στις 9.30 το βράδυ, αφού πρώτα τηλεφωνικά μας είπαν οι αρμόδιοι ότι ήταν λίγο δύσκολο να βοηθήσουν. Σε τι αργήσαμε; Το πρωτόκολλο το εφαρμόσαμε μέχρι τέλους. Όλος ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε. Είμαστε ευγνώμονες για την ανταπόκριση όλως αυτών των ανθρώπων. Καμία καθυστέρηση δεν υπήρχε».
Και συνέχισε: «Αντιμετωπίσαμε 99 πυρκαγιές σε μία ημέρα. Δεν υποτιμήσαμε καμία πυρκαγιά (σ.σ. απαντώντας αν υποτιμήθηκε η φωτιά στην Εύβοια)».
«Από τις χειρότερες κλιματικές συνθήκες των τελευταίων 40 ετών»
Ο ίδιος τόνισε πως η Πυροσβεστική είχε να αντιμετωπίσει εξαιρετικά αντίξοες κλιματικές και επιχειρησιακές συνθήκες την τελευταία εβδομάδα. «Είχαμε να αντιμετωπίσουμε από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες τα τελευταία 40 χρόνια. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι επιστήμονες. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια συγκυρία μοναδική στα χρόνια της πυροσβεστικής. 568 πυρκαγιές!», υπογράμμισε ο ίδιος.
Την ίδια ώρα ο κ. Χαρδαλιάς απέρριψε τις κατηγορίες ότι η πυροσβεστική επιχειρούσε με άπνοια τις πρώτες ημέρες, επιμένοντας πως υπήρχαν ριπές ανέμου ύψους 6 μποφόρ. «Δεν μπορεί κάποιοι να αναφέρονται στο μέσο όρο της ημέρας. Αυτό αδικεί τους πυροσβέστες», είπε.
Για τη φωτιά στην Εύβοια: «Προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής»
Ο υφυπουργός απέρριψε επίσης τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να παρέμβει στην Εύβοια. «Δεν υποβαθμίσαμε καμιά πυρκαγιά.Κάθε σπίτι που χάνεται, για μας είναι μια μαχαιριά. Αλλά τις πρώτες ώρες προείχε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Τις πρώτες ώρες στην Εύβοια, το μέτωπο ήταν 23 χιλιόμετρα, ανεξέλεγκτο, δημιουργώντας μικροκλίμα και θερμικά φορτία υψηλά και έπρεπε να το χαρτογραφήσουμε. Την ίδια ώρα που έκαιγε η Αρχαία Ολυμπία, την ίδια ώρα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε την Αττική. Ήταν εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη, όλο μας το προσωπικό διατέθηκε. Κάποιοι ήταν εκεί για να φυλάνε τους οικισμούς, κάποιοι άλλοι ήταν για να παρακολουθούν τα μέτωπα», είπε χαρακτηριστικά.
«Η παραίτησή μου είναι πάνω – πάνω στο συρτάρι του πρωθυπουργού»
«Όταν έχεις μια κατάσταση με ανεξέλεγκτα μέτωπα παντού, το μείζον είναι η προστασία της ζωής. Οι εκκενώσεις γίνονται για να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές. Υπάρχει ένα μοντέλο που παρακολουθούμε και μας λέει πότε είναι επικίνδυνη μια φωτιά. Το 112 είναι απόλυτη παρακαταθήκη της προστασίας της ανθρώπινης ζωής», είπε ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας σε ερώτηση για τις εξαιρετικά πολλές εκκενώσεις που έγιναν κατά τις φωτιές.
«Δεν ξέρω εάν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ξέρω ότι έχουν γίνει συλλήψεις για εμπρησμούς», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.
«Όλες οι παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Η δική μου είναι πάνω – πάνω (…) γιατί καλούμαι να διαχειριστώ πολύ δύσκολες καταστάσεις», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Πάντα είχα την αίσθηση του καθήκοντος. Δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Μοιράστηκα ένα όραμα με τον πρωθυπουργό. Παραμένω κρατικός λειτουργός», είπε και εμφανώς φορτισμένος συναισθηματικά πρόσθεσε ότι «για μας κάθε σπίτι που χάνεται είναι μια τραγωδία, μια μαχαιριά στην καρδιά. Δώσαμε τη μεγαλύτερη μάχη. Την ώρα της μάχης δεν πυροβολούν τους μαχητές. Και λέω ότι οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών».
«Ο κρατικός μηχανισμός αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη πρόκληση»
Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι ο κρατικός μηχανισμός αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη πρόκληση και σημείωσε ότι όταν τελειώσει η κρίση θα γίνει έρευνα σε όλα τα επίπεδα. Απέκρουσε την κριτική για τη διαχείριση των μέσων πυρόσβεσης, λέγοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα πλέον ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει το συντονιστικό κέντρο πού βρίσκονται τα μέσα και να καθοδηγούνται εκεί που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. «Αντιμετωπίσαμε παθογένειες δεκαετιών μέσα σε δύο χρόνια», είπε και σημείωσε ότι το 112 δεν στέλνει απλά ένα μήνυμα, αφού η απόφαση να το στείλεις μπορεί να σώσει αν είναι σωστή, αλλά και να σκοτώσει, αν είναι λάθος. «Πρέπει να έχουμε πλήρη εικόνα, να υπάρχει ασφαλής οδός διαφυγής, δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Η εκδήλωση των πυρκαγιών και τα χρονικά δεδομένα μπορούν να δημιουργούν εύλογες απορίες, έπρεπε να δώσουμε μάχη να μη χαθεί η Αρχαία Ολυμπία, να μη χαθούν ζωές στη Βαρυμπόμπη».
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο υφυπουργός είπε ότι οι μάχες δίνονταν μέσα στους οικισμούς, μέσα στα σπίτια με κύριο μέλημα να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές. Οταν ένα μεγάλο μέτωπο μπει σε ένα δάσος πρέπει να το εκτρέψουμε, να το σταματήσουμε. Ερωτηθείς για τη «συγγνώμη» του πρωθυπουργού είπε ότι όλοι νιώθουμε την ανάγκη να ζητήσουμε συγγνώμη στους ανθρώπους που έχασαν το βιος τους. «Δεν μπορεί να είμαστε ικανοποιημενοι από μια τέτοια καταστροφή. Δώσαμε μια μεγάλη μάχη και οι απώλειες ήταν απώλειες μαχητών, όχι πολιτών».